[FSX] Problem z doczytywaniem tekstur w trakcie lotu

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

kulka1981 pisze:Mam kolejny problem odnośnie tekstur samolotu i wyświetlania świateł.
Rozwiązanie znajdziesz na samym początku tego wątku. Miałem ten sam problem i się z nim uporałem. Opisałem przyczynę i podałem metodę jego eliminacji, to co się u Ciebie objawiło to ten sam problem, spowodowany tą samą przyczyną. Jest to dosyć często występujące zjawisko i pomagałem, z powodzeniem, pozbyć się go kilku innym osobom. Wystarczy zrozumieć przyczynę i zmniejszyć jej negatywne oddziaływanie. W między czasie wypracowałem jeszcze lepszą metodę eliminacji tego zjawiska, niż ta podana na początku wątku, jej wyjaśnienie też pojawiło się w tym wątku. Przetestuj najpierw, pod kątem uzyskania poprawy, rozwiązanie z AffinityMask=14 i daj znać, czy problem się zmniejszył. Potem ewentualnie doszlifujemy resztę.

Swoją drogą co zrobiłeś, że sobie tak zepsułeś konfigurację? W kwietniu nie miałeś akurat takich problemów.
Adam73 pisze:A ten ( HIGHMEMFIX=1) wpis musi być.
Jest zalecany, podobno niektórym pomaga, ale nikt nie potrafi wyjaśnić co on właściwie robi i wesprzeć to informacją źródłową. Ja go nie stosuję i żyję, a ustawienia i wymagania w FSX mam obecnie ekstremalnie wysokie. Scenery complexity, Autogen density: extremly dense, zwiększona w fsx.cfg gęstość autogenu per cell do 6000, mesh resolution: 10m i taki też mam mesh dla większości obszarów, gdzie latam, texture resolution: 1m (fototekstura), LOD_RADIUS=6.5). Jedynym kompromisem jest stosowanie TEXTURE_MAX_LOAD=1024 w przypadku lotów w warunkach dużego zachmurzenia, bo inaczej mi się GTS450 nie wyrabia z chmurami. W normalnych warunkach stosuję TEXTURE_MAX_LOAD=2048. Wyższe ustawienie (4096) to proszenie się o poważne problemy z wydajnością, przynajmniej w przypadku latania nad fotosceneriami.
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: kulka1981 »

Swoją drogą co zrobiłeś, że sobie tak zepsułeś konfigurację? W kwietniu nie miałeś akurat takich problemów.
Podejrzewam, że mogę mieć za duży bałagan na dysku.
Ostatnio zainstalowałem od nowa FSX (ustawienia fsx wg Twoich i Westa porad) + nVidia inspector + xtreme FSXv2 + AS2012.
Przetestuję AffinityMask=14 i dam znać.
Intel i7 2700K 3,5GHz@4,4GHz, ASRock Z77 Extreme 4, Samsung SSD 840 PRO 256Gb, Samsung 3TB+1TB(FSX), Kingston HyperX 2x8GB 2133MHz, EVGA GTX 980Ti SC 6GB, XFX Core PRO 650W, Win7/64
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

Wg tego, co czytałem HIGHMEMFIX=1 pozwala zaadresować więcej niż 2GB RAMu dla FSXa. U mnie się to potwierdza- ostatnio latając szuwarowo wszystko było ok, ale po przesiadce na nowego BAe146 po dłuższym locie zaczęł się dziać dziwne rzeczy, np. znikanie gaugesów w VC, znikanie samolotu w widoku zewn., dziwne CTD itp. Okazało się, że nie miałem hajmemfiksa. I rzeczywiście, dziwne objawy pojawiają się, gdy pamięć dla FSXa dochodzi do 2GB. Po wpisaniu fixa, ustało.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Wg tego, co czytałem HIGHMEMFIX=1 pozwala zaadresować więcej niż 2GB RAMu dla FSXa.
Chyba myślisz o fladze large adress aware.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

kulka1981 pisze:Podejrzewam, że mogę mieć za duży bałagan na dysku.
Bałagan na dysku nie dałby aż takich efektów, musiałbyś mieć bardzo, bardzo stary i bardzo wolny dysk, albo bardzo zespsuty.
Po załączonych obrazkach widać jaki Cię problem gnębi, a przy okazji, czy nie bawiłeś się przypadkiem jakimiś wpisami w sekcji
[BUFFERPOOLS], zwłaszcza wpisem UsePools=0?

Możesz pokazać zrzut ekranu z menedżera zadań, z zakładki wydajność z chwili, gdy występuje w FSX gnębiący Cię problem?

Kirow pisze:Wg tego, co czytałem HIGHMEMFIX=1 pozwala zaadresować więcej niż 2GB RAMu dla FSXa.
HIGHMEMFIX nie dotyczy możliwości adresowania pamięci ram przez FSXa.

Możliwości adresowania pamięci przez FSXa zależą jedynie od wersji systemu (32-bitowa lub 64-bitowa) oraz ustawienia flagi /LARGEADDRESSAWARE i nie mają nic wspólnego z wpisem HIGHMEMFIX. FSX.exe w wersjach RTM i SP1 nie miał ustawionej flagi, dopiero instalacja SP2 wymieniała plik FSX.exe na taki z flagą ustawioną.

Przed instalacją SP2 FSX może adresować:
w systemach 32-bitowych: 2 GB ram
w systemach 64-bitowych: 2 GB ram

Po instalacji SP2 wraz z ustawieniem flagi /LARGEADDRESSAWARE możliwości adresowania FSXa wyglądają nastepująco:
w systemach 32 bitowych: 2 GB ram lub 3 GB ram (po ustawieniu /3GB switch)
w systemach 64 bitowych: 4 GB ram

Podawany limit adresowalnej pamięci dotyczy przestrzeni adresowej (Virtual address space - VAS) danego procesu, w tym przypadku FSX, a nie pamięci fizycznej. W systemach, w których nie wyłączono pliku wymiany, część przestrzeni adresowej VAS jest alokowana w pamięci ram, część w pliku wymiany, co spowalnia pracę programu.

Natomiast wpis HIGHMEMFIX dotyczy możliwosci wykorzystania pamięci przez sterownik WDDM. Niestety brak informacji odnośnie szczegółów. Możliwość stosowania tego wpisu znalazł Jesus Altuve i jego przeznaczenie opisał następująco:
"HIGHMEMFIX=1 in [GRAPHICS] section allows FSX to manage more than 512MB of video memory on WDDM1.0 and WDDM1.1 without making textures dissapear or consider them stale."
źródło: http://www.fsdeveloper.com/forum/showth ... Tweaks+FSX

Później opis ewoluował do postaci:
"[GRAPHICS]HIGHMEMFIX=1 Fixes errors with texture addressing modes in WDDM1.0 and 1.1 when using a lot of video memory. The HIGHMEMFIX=1 you see above, fixes a bug in the FSX engine on how it handles texture addressing modes (Wrap,Clamp) and initial render states on single pass shaders, it will completely prevent textures, buildings and entire cockpits from dissapearing! this 'bug' is triggered when there is a high video memory usage situation."
źródło: http://forums1.avsim.net/topic/281538-t ... nclusions/

A ostatnio:
"[GRAPHICS] HIGHMEMFIX=1 A must have tweak. Don’t ask much."
źródło: http://forum.avsim.net/topic/370594-rea ... e-for-fsx/
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

czy nie bawiłeś się przypadkiem jakimiś wpisami w sekcji
[BUFFERPOOLS], zwłaszcza wpisem UsePools=0?

Możesz pokazać zrzut ekranu z menedżera zadań, z zakładki wydajność z chwili, gdy występuje w FSX gnębiący Cię problem?
Witam

Nie bawiłem się żadnymi wpisami. Zmieniłem Affinity mask z 252 na 14 i problem nadal pozostał. Dodatkowo po ustawieniu Affinity mask na 14 spadło mi klatkowanie o ok 4-5 klatek.
Plik FSX.cfg generuje mi program ixtreme FSX v2.

Poniżej zrzut z menedżera zadań podczas problemu ( dodam, że użycie procesora bez FSX mam 0% i pamęć ok 2GB) oraz również mój plik fsx.cfg

[SOUND]
AmbientUIMusicVolume=-6.000000
SOUND=1
SOUND_QUALITY=2
SOUND_LOD=0
UISound=1
AmbientUI=1
PrimaryDevice={DEF00000-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
VoiceDevice={DEF00002-9C6D-47ED-AAF1-4DDA8F2B5C03}
[Display]
ChangeTime=4.000000
TransitionTime=4.000000
ActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
ActiveWindowTitleBackGroundColor=0,28,140,64
NonActiveWindowTitleTextColor=255,255,255
NonActiveWindowTitleBackGroundColor=24,33,87,64
InfoUpperRightTextColor=255,0,0
InfoUpperRightBackGroundColor=0,0,0,0
InfoLowerLeftTextColor=255,255,255
InfoLowerLeftBackGroundColor=255,0,0,128
InfoLowerRightTextColor=255,255,255
InfoLowerRightBackGroundColor=255,0,0,128
InfoBrakesEnable=True
InfoParkingBrakesEnable=True
InfoPauseEnable=True
InfoSlewEnable=True
InfoStallEnable=True
InfoOverspeedEnable=True
BLOOM_EFFECTS=0
SKINNED_ANIMATIONS=0
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=40
UPPER_FRAMERATE_LIMIT=0
WideViewAspect=True
[Main]
User Objects=Airplane, Helicopter
SimObjectPaths.0=SimObjects\Airplanes
SimObjectPaths.1=SimObjects\Rotorcraft
SimObjectPaths.2=SimObjects\GroundVehicles
SimObjectPaths.3=SimObjects\Boats
SimObjectPaths.4=SimObjects\Animals
SimObjectPaths.5=SimObjects\Misc
HideMenuNormal=0
HideMenuFullscreen=0
ProcSpeed=6207
PerfBucket=7
Maximized=2
Location=378,373,1418,1151,\\.\DISPLAY1
[PANELS]
IMAGE_QUALITY=1
QUICKTIPS=1
PANEL_OPACITY=100
PANEL_MASKING=1
PANEL_STRETCHING=1
UNITS_OF_MEASURE=0
DEFAULT_VIEW=0
[Weather]
WindshieldPrecipitationEffects=1
MinGustTime=10
MaxGustTime=500
MinGustRampSpeed=1
MaxGustRampSpeed=200
MinVarTime=5
MaxVarTime=50
MinVarRampSpeed=10
MaxVarRampSpeed=75
TurbulenceScale=1.000000
WeatherServerAddress=fs2k.zone.com
WeatherServerPort=80
WeatherGraphDataInDialog=0
AdjustForMagVarInDialog=1
DynamicWeather=0
DownloadWindsAloft=1
DisableTurbulence=0
CLOUD_DRAW_DISTANCE=3
DETAILED_CLOUDS=1
CLOUD_COVERAGE_DENSITY=7
THERMAL_VISUALS=0
[DISPLAY.Device.NVIDIA GeForce GTX 570M.0]
Mode=1920x1080x32
TriLinear=1
[CONTROLS]
Controls_Default=Standard
Controls_Current=Standard
KBDAIL=64
KBDELEV=64
KBDRUD=64
[TextInfo.1]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
WindDirectionAndSpeed=1,6
[TextInfo.2]
FrameRate=1,1
LockedFrameRate=1,2
GForce=1,3
FuelPercentage=1,4
[TextInfo.3]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
WindDirectionAndSpeed=1,6
FrameRate=2,1
LockedFrameRate=2,2
GForce=2,3
FuelPercentage=2,4
[SlewTextInfo.1]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
[SlewTextInfo.2]
FrameRate=1,1
LockedFrameRate=1,2
[SlewTextInfo.3]
Latitude=1,1
Longitude=1,2
Altitude=1,3
Heading=1,4
AirSpeed=1,5
FrameRate=2,1
LockedFrameRate=2,2
[DynamicHeadMovement]
LonAccelOnHeadLon=-0.020000
LonAccelOnHeadPitch=-0.010000
RollAccelOnHeadLat=0.010000
YawAccelOnHeadLat=-0.100000
RollAccelOnHeadRoll=0.100000
MaxHeadAngle=5.000000
MaxHeadOffset=0.300000
HeadMoveTimeConstant=1.000000
[VirtualCopilot]
VirtualCopilotActive=1
[GRAPHICS]
SHADER_CACHE_PRIMED=1693500672
TEXTURE_MAX_LOAD=1024
NUM_LIGHTS=8
AIRCRAFT_SHADOWS=0
AIRCRAFT_REFLECTIONS=1
COCKPIT_HIGH_LOD=1
LANDING_LIGHTS=1
AC_SELF_SHADOW=0
EFFECTS_QUALITY=1
GROUND_SHADOWS=0
TEXTURE_QUALITY=3
IMAGE_QUALITY=0
See_Self=1
Text_Scroll=1
D3D10=0
[USERINTERFACE]
PageID=1
OpenATCOnCreate=0
SHOW_MISSION_CAPTIONS=0
PAUSE_ON_LOST_FOCUS=1
PROMPT_ON_EXIT=1
SITUATION=FLIGHTS\OTHER\FLTSIM
Map_Orientation=2
ShowAllACPaintSchemes=1
SelectAircraftManufacturer=All
SelectAircraftPublisher=PMDG
SelectAircraftType=All
[ATC]
ShowATCText=1
COMM_MSG_NONE_COLOR=FFFFFFFF
COMM_MSG_ATC_USER_COLOR=FFB6FFB6
COMM_MSG_USER_ATC_COLOR=FFFFD21B
COMM_MSG_ATC_AI_COLOR=FF00FF00
COMM_MSG_AI_ATC_COLOR=FFFF7840
AutoOpenAirTrafficWindow=1
UsePilotVoice=1
PilotVoice=0
[PointOfInterestSystem]
CycleSetting=0
[SCENERY]
LENSFLARE=0
DAWN_DUSK_SMOOTHING=1
IMAGE_COMPLEXITY=3
[TrafficManager]
AirlineDensity=0
GADensity=0
FreewayDensity=12
ShipsAndFerriesDensity=8
LeisureBoatsDensity=7
IFROnly=0
AIRPORT_SCENERY_DENSITY=0
[TERRAIN]
LOD_RADIUS=4.500000
MESH_COMPLEXITY=100
MESH_RESOLUTION=20
TEXTURE_RESOLUTION=24
AUTOGEN_DENSITY=3
DETAIL_TEXTURE=1
WATER_EFFECTS=4
Również irytuje mnie pojawianie się i znikanie autogenu przy zmianie kamery z vc na zewnętrzną. (chyba, że to normalne).
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (119.63 KiB) Przejrzano 13845 razy
Ostatnio zmieniony wt 28 maja, 2013 15:04 przez kulka1981, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel i7 2700K 3,5GHz@4,4GHz, ASRock Z77 Extreme 4, Samsung SSD 840 PRO 256Gb, Samsung 3TB+1TB(FSX), Kingston HyperX 2x8GB 2133MHz, EVGA GTX 980Ti SC 6GB, XFX Core PRO 650W, Win7/64
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

kulka1981 pisze:Zmieniłem Affinity mask z 252 na 14 i problem nadal pozostał. Dodatkowo po ustawieniu Affinity mask na 14 spadło mi klatkowanie o ok 4-5 klatek.
Affinity mask 14 jest przeznaczone dla procesorów z 4 rdzeniami widocznymi dla systemu. U Ciebie system widzi 8 rdzeni, z czego 4 są fizyczne, a 4 wirtualne (HT), jako, że FSX nie najlepiej współpracuje z technologią HT, zdecydowanie zalecane jest jej wyłączenie. Możesz to zrobić z poziomu BIOSu lub za pomocą odpowiedniego ustawienia Affinity mask (85). Odpowiednikiem ustawienia (14) będzie wtedy (84).
kulka1981 pisze:Plik FSX.cfg generuje mi program ixtreme FSX v2.
Nie znam. Co on robi jeszcze oprócz generowania pliku fsx.cfg?
kulka1981 pisze:Poniżej zrzut z menedżera zadań podczas problemu.
Poproszę o następny po wyłączeniu HT.
kulka1981 pisze:Również irytuje mnie pojawianie się i znikanie autogenu przy zmianie kamery z vc na zewnętrzną.
Rendering sceny jest wykonywany dla każdej kamery osobno. Zmiana widoku/kamery powoduje ponowne pobranie danych, przeliczenie sceny i przesłanie informacji do karty graficznej.

PS. 78 aktywnych procesów?! Aby nie za dużo? Załącz zrzut z Process Explorera z rozwiniętym drzewem procesów.
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nie znam. Co on robi jeszcze oprócz generowania pliku fsx.cfg?
Program opisywany na stronie Aztec. Dla ludzi bez wiedzy o Fsx`ie bardzo pomocny
Poproszę o następny po wyłączeniu HT.
Wyłączyłem HT z poziomu programu ixtreme FSX v2 i Affinity mask zmienił mi sie na 254.
Nie mogę wprowadzić wartości 84 lub 85.
Nie wiem czy ten zrzut ukazyje tylko 4 watki?
Z poziomu BIOSU raczej nie mogę tego wyłączyć
PS. 78 aktywnych procesów?! Aby nie za dużo? Załącz zrzut z Process Explorera z rozwiniętym drzewem procesów.
Zrzuty poniżej

P.S

Przeinstaluje raz jeszcze FSX i zobacze czy będzie ok z teksturami samolotu, ponieważ teraz tak namieszałem, że zewnętrzne tekstury samolotu wogóle się nie wczytują.
Na czystego FSX wrzucę 737PMDG i dam znać.
Załączniki
ffff.jpg
ffff.jpg (133.94 KiB) Przejrzano 13818 razy
ffff (Kopiowanie).jpg
ffff (Kopiowanie).jpg (92.67 KiB) Przejrzano 13818 razy
Ostatnio zmieniony pt 07 wrz, 2012 22:58 przez kulka1981, łącznie zmieniany 1 raz.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

kulka1981 pisze:Program opisywany na stronie Aztec. Dla ludzi bez wiedzy o Fsx`ie bardzo pomocny
Czyli, dzięki zastąpieniu wpisywania cyferek do fsx.cfg interfejsem graficznym, wiedza nie jest już potrzebna? "Klikologia" ma zastąpić zrozumienie zależności i mechanizmów? Moim zdaniem niezależnie od rodzaju interfejsu, by coś regulować trzeba co nieco wiedzieć na temat mechanizmów działania tego czegoś. Niewątpliwie program jest ułatwieniem, ale nie zwalnia z wymogu rozumienia, co i w jakim celu jest ustawiane.

Czy do programu jest załączona jakaś dokumentacja, która wyjaśnia, co mieli autorzy na myśli oferując ustawienia takie jak:
"image pixels for autogen" - tu się domyślam, co to może być, ale ktoś, kto nie wie o co chodzi może zupełnie opacznie zrozumieć do czego to służy,
"autogen smoothness" - ?
"blurries eliminator" - Wow! Brzmi imponująco, czy kryje się pod tym MipBias? Tylko, po co to ruszać skoro filtrowanie anizotropowe na współczesnych kartach jest efektywniejsze i o wiele szybsze.

kulka1981 pisze:Wyłączyłem HT z poziomu programu ixtreme FSX v2 i Affinity mask zmienił mi sie na 254.
Albo Ty coś źle zrobiłeś, albo autorzy programu coś sknocili. AffinityMask=254 oznacza wyłączenie pierwszego rdzenia (core0) i nic więcej. Nie ma to nic wspólnego z wyłączeniem HT realizowanym przez wyłączenie rdzeni core1, core3, core 5 i core7, a pozostawieniem jako aktywne rdzeni core0, core2, core4 i core6. Odpowiednia kombinacja binarna to 01010101, gdzie core0 jest po prawej stronie, a w wartościach dziesiętnych to jest 85.
kulka1981 pisze:Nie wiem czy ten zrzut ukazyje tylko 4 watki?
Nie wiem, obrazki nie dają się powiększyć, a ja mam widocznie za słabe okulary. ;-)
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Czy do programu jest załączona jakaś dokumentacja, która wyjaśnia, co mieli autorzy na myśl
Jest manual w języku angielskim, ale to samo jest opracowane na stronie Aztec.
Z grubsza informacje, jaka ikona do czego służy.

Przeinstaluje raz jeszcze FSX i na czystą grę wrzucę PMDG737NGX.
Zobaczę jak będą wczytywały się tekstury samolotu.
Nie będę ingerował w plik fsx.cfg.(ani ręcznie, ani za pomocą ixtremeFSX v2)
Podzielę sie spostrzeżeniami po weekendzie.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

kulka1981 pisze:Przeinstaluje raz jeszcze FSX.
Jeśli masz zamiar nadpisać instalację FSXa, to na wszelki wypadek nie zapomnij wcześniej skasować plik fsx.cfg. Nie jestem pewien czy instalator nie pozostawi w takim przypadku poprzedniej wersji.
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przeinstaluje raz jeszcze FSX.
Zainstalowalem FSXa od nowa + Acceleration + Airbus X + EPKK2012 i niestety tekstury samolotu nadal się doczytują. Jest to teraz dużo szybsze oraz nie zawsze występuje.
Próbowałem różnych wpisów affinity mask (14, 84 poprzez ingerencje w plik cfg. Po zainstalowaniu Fsx i dodatku Acceleration w pliku cfg nie miałem wpisu [JOBSCHEDULER] AffinityMask).
Nie zauważałem żadnych zmian na lepsze lub gorsze. Doczytywanie tekstur samolotu występuje tylko w widoku VC lub zewnętrznym i przy maszynach zainstalowanych dodatkowo do FSXa.
Wydaję mi się, że tekstury samolotu wczytywały się jeszcze szybciej, gdy tylko miałem wybranego Airbusa X i scenerię defaultową. Po zainstalowaniu w tym przypadku scenerii EPKK2012 i wyborze jej oraz Airbusa X doczytywanie jakby się troszkę wydłużyło.

Za następny tak napisany post otrzymasz ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 11:39 przez kulka1981, łącznie zmieniany 1 raz.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Nie ma cudów, doczytywanie tekstur zawsze będzie występować, zwłaszcza to związane ze zmianą widoku/kamery. Istotne jest to, jak długo trwa i czy nie przeszkadza w lataniu.
Awatar użytkownika
ummagumma
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGAA

Post autor: ummagumma »

Ja miałem podobny problem + Out of Memory komunikat, po czym FSX zamykał się.

Oto co zrobiłem i moje problemy zniknęły.

1) W pierwszej kolejności sprawdziłem jak ułożone są dodatki w Scenery Library. Wszystkie dodatki VFR przesunąłem w dół w stosunku do scenerii lotnisk itp. Następnie użyłem programu FSTScennery (można wy-googlować ten darmowy programik), który odświeżył plik, w którym zapisana jest kolejność sceneri. Na ten temat przeczytałem ciekawy artykuł znajdujący się pod tym linkiem: http://www.flightsim.com/vbfs/showthrea ... rary-order

2) Następnie użyłem rozwiązwiązania z tego linku (pierwszy post): http://forum.avsim.net/topic/403927-hoo ... rscrashes/

3) Na koniec wyrzuciłem stary plik FSX.CFG, pozwoliłem grze utworzyć nowy, po czym przepusciłem go przez BOJOTE tool na: http://www.venetubo.com/fsx.html

4) Ten punkt nie jest związany za bardzo z tematem ale jeśli ktoś doświadczał problemu z OOM (Out of memory), ktoś zaproponował aby w trakcie lotu przełączyć się parę razy do trybu ekranowego i problem podobno znika. (dziwne ale rzeczywiście zadziałało.)
W moim przypadku zdarzało się tak, że przy podejściu do LSZH, wyrzucało mnie z gry.

Polecam również program http://www.razerzone.com/gamebooster dzięki któremu odnotujecie wyraźny wzrost FPS.

Po 3 dniach testów tras na których miałem, problemy z texturami oraz zjawisko OOM kompletnie zniknęły, a jak widzicie w podpiscie mój sprzęt to nic specjalnego.

OOM problem zdarzał się w przypadku scenerii z Aerosoft. Zostało to również potwierdzone na wielu forach w tym oficjalne forum.

Mój post na podobny temat znalazł się pod tym linkiem: http://www.simforums.com/forums/topic45 ... tml#275941

oraz pod tym:
http://www.flightsim.com/vbfs/showthrea ... ost1730978
FSX,W 7 64, AMD FX8120, Sapphire HD5770, 8G RAM. Logitech G940, Logitech z906, Logitech G930, Samsung 46' LED Full HD, Airbus Extended X 1.10, GEX, REX, Opus, AES, UTX, UT2
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Witam,
Od jakiegoś czasu do dnia dzisiejszego borykałem się z problemem jaki miał Ad_Verbum (patrz post 1 niniejszego tematu). Nie bawiłem się w żadne ustawienia opisywane w tym temacie, lecz posłuchałem znajomego, który pracuje w telewizji i jest tam specjalistą od grafiki komputerowej. (klatkowanie i doczytywanie textur nie są mu obce) Zaproponował mi stworzenie tzw. ramdysku i polecił program RAMDisk
http://www.dobreprogramy.pl/RAMDisk,Pro ... 23779.html
Dzisiaj wykonałem pierwszy lot pod kontrolą tego programu. Trasa EPPO-LOWW samolot PMDG 737NGX i zauważyłem wzrost klatek 5-7 natomiast textury doczytują na bieżąco zarówno te zewnętrzne jaki i w kokpicie pmdg. Może komuś się to przyda...
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Adamie, mógłbyś delikatnie przybliżyć, w jaki sposób FS może coś takiego wykorzystywać? Czy to znaczy, że same pliki FS (lub dodatkowa sceneria) muszą być w tej przestrzeni zapisane?
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Stasiu, ramdisk to jest nic innego jak plik stronicowania utworzony na partycji ramdyskowej ale działający zdecydowanie szybciej niż zwykły plik. Program po instalacji tworzy własną partycję. Nie do końca się na tym znam, ale z tego co mi wytłumaczył kolega to zwykły plik stronicowania, który konfigurujemy w ustawieniach systemu działa w obrębie HDD, natomiast ramdisk do wymiany pliku wykorzystuje obszar pamięci RAM.
Tutaj jest fajny tutorial jak wykorzystać ten programik http://forum.purepc.pl/topic/336601-ramdisk-tutorial/
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Ramdisk to nie to samo co plik wymiany/plik stronnicowania.
Ramdisk to logiczny dysk, który został utworzony z wydzielenia pewnego obszaru z pamięci RAM.
A to, że tam można utworzyć plik wymiany Windowsa, to tylko jedna z możliwości wykorzystania.
Przydatne przy posiadaniu większej ilości pamięci RAM, powiedzmy, że więcej niż 6 - 8 GB. Wtedy maks 4 GB RAM wykorzysta FSX, powiedzmy z 2 - 4 GB na system i cała reszta jako ramdisk, na którym można umieścić m.in. plik wymiany lub np. jakąś scenerię.
Plusem jest znaczna szybkość transferu oraz niski czas dostępu do danych, mniej więcej takie jak parametry pamięci RAM.
Minusem jest ulotność takiej partycji, której zawartość znika po wyłączeniu komputera.

Ramdisk jako rozwiązanie nie jest nowe, wykorzystywałem go jeszcze za czasów 386 i DOSa. ;)
Ostatnio zmieniony ndz 04 sie, 2013 10:22 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzięki Rzemyk za info. teraz wiem dokładnie o co "kaman" :D
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

RzEmYk pisze:Ramdisk to nie to samo co plik wymiany/plik stronnicowania.
Rozwinę nieco temat, bo eksperymentowałem z uruchamianiem scenerii z ramdysku szukając sposobu na szybsze wyostrzanie fototekstury.

Ramdysk to przeciwieństwo pliku wymiany. Plik wymiany (pamięć wirtualna) to formalnie część pamięci systemowej (niefizyczna) zapisywana i odczytywania z dysku twardego.
Ramdysk jest natomiast wirtualnym dyskiem utworzonym w obszarze fizycznej pamięci systemowej.

I.
Umieszczanie pliku wymiany na ramdysku jest nielogiczne. Ramdysk zostaje utworzony kosztem pamięci fizycznej. Zmniejszenie ilości pamięci fizycznej powoduje przedwczesne rozpoczęcie wykorzystywania pamięci wirtualnej i tym samym znaczące spowolnienie czasu dostępu do danych. Ramdysk zabierający pamięć systemowi tylko po to, by potem ją ponownie zastosować, tylko że w wolniejszej wersji* jest działaniem nielogicznym.

*(plik wymiany na ramdysku zawsze będzie miał gorszy czas dostępu niż sama pamięć systemowa).

II.
W przypadku komputerów posiadających 8 GB ram można zrezygnować z pliku wymiany (wyłączyć pamięć wirtualną). Można to spokojnie zrobić, jeśli nie używa się w tym samym czasie kilku programów wykorzystujących razem więcej niż 8 GB pamięci. Korzyść jest ewidentna - system będzie przechowywał wszystkie dane w pamięci RAM, nawet te rzadziej wykorzystywane. W przypadku odwołania się do takich danych nie nastąpi spowolnienie wywołane odczytem z wielokrotnie wolniejszego pliku wymiany.

Niestety Windows tak ma, że cześć danych zawsze zapisze do pliku wymiany (jeśli ten jest włączony), rezerwując sobie, nie bardzo wiadomo po co, więcej wolnej pamięci fizycznej. Uruchamiając FSX i ewentualnie towarzyszące mu aplikacje raczej nie wykorzystamy całej pamięci fizycznej (8GB) więc obecność pliku wymiany jest zbędna. Skorzystamy natomiast ze znacznie szybszego doczytywania tych danych, które zamiast do pliku wymiany trafiły do pamięci fizycznej.

W przypadku komputerów z 16 GB ram sprawa jest oczywista - wyłączyć plik wymiany. No chyba, że ktoś korzysta z aplikacji potrafiącej zająć całe 16 GB pamięci i pojawi się mu OOM. ;-)

III.
Wykorzystanie ramdysku do przechowywania na nim scenerii ma znikomy sens lub nie ma go wcale i pomimo tego, że zarówno teoretycznie, jak i praktycznie powinno mieć to sens. Niestety, to co zostanie szybciej wczytane trafi i tak w wąskie gardło, którym są "Texture & terrain loaders" - czyli wątki wykonywane na rdzeniach core1, core2, core3 w przypadku procesora 4 rdzeniowego. Testowałem to w praktyce i korzyść jest tak nieznaczna, że niezauważalna dla osób nie wtajemniczonych we wprowadzone zmiany. Jak ktoś ma 16GB ram to może się pobawić, w przypadku komputerów z 8 GB lub jeszcze mniejszym rozmiarem pamięci szkoda okradać system z pamięci.

Był na ten temat bardzo interesujący artykuł na Avsimie, tyle że zamiast ramdysku były w użyciu dyski SSD: http://forum.avsim.net/topic/377105-tex ... sd-vs-hdd/
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
ODPOWIEDZ