[FS2004] Airbus A320 - dziwny alarm.

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

G0L14T
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Radlin

[FS2004] Airbus A320 - dziwny alarm.

Post autor: G0L14T »

Witam wszystkich, jestem lekko zmieszany i nie wiem, czy [to] dobry dział - z góry przepraszam.
Otóż dzisiaj zacząłem szkolić się na A320 od Wilco.Nauczyłem się włączyć, zaprogramować FMC, wystartować, przelecieć i wylądować.Wszystko super, tylko mam problem , otóż gdy ustawiam na FCU prędkość jakąś, lecę na Mach 0,50, a chcę np. 0,70 - przykładowo, każda inna prędkość wchodzi w grę.Otóż niby ciąg się powolutku zmienia, ale wyskakuje mi po chwili na środkowym panelu alarm 'Thr levers.....move' i pipczy co kilka sekund.

O co może chodzić, czytałem manuala i inne poradniki, ale nic nie mogę znaleźć ani tam ani na forum.

Stosuj spację po znakach interpunkcyjnych.
Ostatnio zmieniony wt 25 wrz, 2012 22:52 przez G0L14T, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Otóż niby ciąg się powolutku zmienia, ale wyskakuje mi po chwili na środkowym panelu alarm 'Thr levers.....move'
To jedyne co masz na EFISie? Nie ma tam czasem także "ENG THRUST LOCKED"?
pipczy co kilka sekund
Dotąd była to domena poradników podejścia z ILS.
G0L14T
Cadet
Cadet

Na EFISie mam raczej to co mieć powinienem, ale czegoś takiego raczej nie.
Pipczy , ale inaczej niż podejście na ILS i to jest w każdej fazie lotu.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

"THR LEVERS...MOVE" to niebieski, informacyjny komunikat - raczej towarzyszy mu inny, skoro słyszysz alarm. Pokaż screena, na którym będzie widać w jakim położeniu są dźwignie ciągu, w jakim trybie jest AT i co jest na EFISie - skoro to nie thrust lock, to może jest dokładnie odwrotnie.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

I na jakiej wysokości to się dzieje.
X52
G0L14T
Cadet
Cadet

Teraz mi to wyskoczyło przy push-backu, nawet nie miałem AP włączonego, dodałem troche mocy by zaczął jechać samolot i wyskoczyło, ss:
http://img221.imageshack.us/img221/6327/thrp.png

Zauważyłem, że jak dałem przy starcie moc maks, to mi wyskoczyło to:
http://imageshack.us/a/img341/7898/thr2.PNG

Samemu mi się na pierwszym screenie włączyło autothrottle.

Zauważyłem że autothrottle mi się samo włącza jak dam moc maksymalną.

PS
Drugie pytanie, gdzie ustawić częstotliwość Nav 1. bo widzę tylko komunikacje na shift + 3 (widok przepustnicy, są tam też częstotliwości nav 1).

Edit:
Jak na razie to niby działa to zmienianie mocy, tak wyglądam w fazie wznoszenia:

http://imageshack.us/photo/my-images/24/thr3.png/

I jeszcze SS z tego gdzie szukam częstotliwości nav 1.

http://imageshack.us/photo/my-images/820/thr4.png/
Ostatnio zmieniony śr 26 wrz, 2012 19:01 przez G0L14T, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Jak widać, na obu screenach są wyświetlone wyświetlony pomarańczowe komunikaty, które wcześniej przemilczałeś. W dodatku na drugim screenie masz thrust lock, o którym już pisałem, a Ty zaprzeczyłeś. Byłoby łatwiej pomóc, gdybyś nie kręcił.

W pierwszym przypadku masz przepustnice ustawione przed zapadką CL, więc samolot informuje o ograniczonym ciągu dla AT. W drugim przypadku masz rozłączone AT, podczas gdy przepustnice są w zapadce TO/GA, stąd też alarm o zablokowanym ciągu.
G0L14T
Cadet
Cadet

Nie kręciłem, pierwszy raz widzę thrust locked.

A pomarańczowe komunikaty tzn.? Nie widzę ich (wiem, jestem ślepy).

Edit: Problem nawigacji rozwiązany:
http://img838.imageshack.us/img838/2740/thr5.png

Edit2:
Co oznacza fuel ctr tk pumps off?
Na pomarańczowo jest nad napisem 'No smoking', środkowy ekran.
Ostatnio zmieniony śr 26 wrz, 2012 18:59 przez G0L14T, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

"Pomarańczowe komunikaty" są w pobliżu niebieskich: A/THR LIMITED oraz ENG THRUST LOCKED.
Nie kreciłem, pierwszy raz widze thrust locked.
A zatem to niespostrzegawczość.
Na EFISie mam raczej to co mieć powinienem
PS. drugie pytanie, gdzie ustawić częstotliwość Nav 1. bo widze tylko komunikacje na Shitf + 3 (widok przepustnicy, są tam też częstotliwości nav 1.
To COM1 i COM2, radioodbiorniki NAV kontroluje się z poziomu MCDU.
G0L14T
Cadet
Cadet

Dzięki, na razie to wszystko. Gdybym czegoś nie wiedział jeszcze to napiszę, lub poszukam w manualu/internecie.

Naprawdę potraficie pomagać. :)
Ostatnio zmieniony śr 26 wrz, 2012 19:00 przez G0L14T, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

CO oznacza fuel ctr tk pumps off?
Pytanie o thrust lock rozumiem (zwłaszcza, że Wilco chyba nie do końca poprawnie to symuluje - przesunięcie dźwigni poza CL powinno rozwiązać problem przy obu działających silnikach), A/THR LIMITED i filozofię zapadek powinna wyjaśnić instrukcja, jednak w Airbusie Wilco jest ona dosyć słaba. Problem odkodowania komunikatu o wyłączonych pompach paliwa zbiornika środkowego powinieneś jednak rozwiązać sam (tak jak odnalazłeś interfejs radioodbiorników), albo z asystą Google i słownika.
G0L14T
Cadet
Cadet

Teraz rzecz mega dziwna.
Loguje się na Malmo Sturup, z wyłączonym wszystkim - cold and dark.Wyje zaraz po tym jakiś alarm, nie wiem o co chodzi, włączam zasilanie wszystko wyje dalej, restartuje FS'a - wyje dalej.Spróbowałem się przenieść na inne lotnisko - nie wyje (EPKT), potem znów malmo - wyje, EPGD - nie wyje, Skavsta - wyje.

Czego to może być wina?
ODPOWIEDZ