Problem z wysokością przelotową i ciśnienie - ATC
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Problem z wysokością przelotową i ciśnienie - ATC
Hej.Mam taki problem, że często pokazuje mi inną wysokość w informacjach Shift + Z niż na wskazaniach na panelu. Mam ustawione np FL330 na autopilocie, na panelu też FL330 a na informacjach Shift + Z (nie wiem jak to się nazywa
mam np 32700 ft. Naciskam B i nie pomaga. Poza tym co chwilę słyszę komendy ATC dla AI Traffic: you are belowe assigned alttitude..... Dzieje się tak głównie REAL WORLD WEATHER nawet na STATIC. Jak temu zaradzić? domyślam się że tu chodzi o ciśnienie, a czy można gdzieś ustawić tak aby przy pogodzie pobieranej z netu nie uwzględniał zmian ciśnienia na trasie?
Re: Problem z wysokością przelotową i ciśnienie - ATC
Rozdział procedury>altitude na http://aviation.home.pl/old/ . W podanym przypadku takie komunikaty nie wystąpią stale.oldnavy79 pisze:Hej.Mam taki problem, że często pokazuje mi inną wysokość w informacjach Shift + Z niż na wskazaniach na panelu. Mam ustawione np FL330 na autopilocie, na panelu też FL330 a na informacjach Shift + Z (nie wiem jak to się nazywamam np 32700 ft. Naciskam B i nie pomaga. Poza tym co chwilę słyszę komendy ATC dla AI Traffic: you are belowe assigned alttitude..... Dzieje się tak głównie REAL WORLD WEATHER nawet na STATIC.
Po co?oldnavy79 pisze:Jak temu zaradzić? domyślam się że tu chodzi o ciśnienie, a czy można gdzieś ustawić tak aby przy pogodzie pobieranej z netu nie uwzględniał zmian ciśnienia na trasie?
Piotr
Ostatnio zmieniony pt 05 paź, 2012 16:51 przez PK, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki. Biorę się za czytanie. Co miałeś na myśli ze sytuacja nie występuje stale? W kontekście innych samolotow? Ciagle słyszę te komunikaty że lecą na złej wysokościi i mnie to irytuje strasznie. Może jest jakieś ułatwienie w ustawienia co bym nie musiał się z tym męczyć, przynajmniej na tym etapie mojego szkolenia.
Samolot musi zmieniać swoją wysokość (ją widzisz na ctrl^Z) by utrzymać stały poziom lotu wraz ze zmianami QNH. We wszystkich FSach ciśnienie wyznacza metar najbliższego lotniska czyli zmiany w trakcie lotu następują w punktach, a nie ciągle jak w realu. Jak miniesz taki punkt, to odczyt wysokościomierza zmienia się gwałtownie. A gupi FS ATC widzi to jako lot na innym poziomie i reaguje szybciej niż pilot może zmienić poziom.
To jest błąd MSa. Nie chcesz - ustaw np. 1013 wszędzie. Tylko po co na błąd reagować jeszcze większym oddalaniem się od as real. Już lepiej zainwestować w RC.
Piotr
To jest błąd MSa. Nie chcesz - ustaw np. 1013 wszędzie. Tylko po co na błąd reagować jeszcze większym oddalaniem się od as real. Już lepiej zainwestować w RC.
Piotr
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
W gołym FSie ciśnienie wyznacza METAR stacji w pewnym promieniu od niej albo pogoda globalna: http://fsrealwx.rs-transline.de/pic/WeatherSchema.jpgWe wszystkich FSach ciśnienie wyznacza metar najbliższego lotniska czyli zmiany w trakcie lotu następują w punktach, a nie ciągle jak w realu.
Programy pogodowe mogą działać inaczej, przykładowo Active Sky może pracować w trybie DWC, umożliwiającym płynne zmiany warunków, ale skutkującym taką samą pogodą występującą wszędzie.
Nie ma potrzeby niczego naprawiać.
Masz lecieć na poziomie przelotowym 330, a nie na wysokości 33 000 stóp.
Nawet biorąc pod uwagę ułomność FSa - globalne TA = 18 000ft = TL = FL180, to i tak wygląda na to, że niewłaściwie wykonujesz lot.
Przycisk "B" nie jest rozwiązaniem, przeczytaj to, co Ci PK polecił, inaczej nie zrozumiesz o co FSowi chodzi.
Problem nie leży w nastawach na MCP, ale na (niewłaściwie) nastawionym ciśnieniu wysokościomierza barometrycznego.
Quiz zagadka dla Ciebie:
Na jakie ciśnienie (jaką wartość) należy przestawić ciśnienie na wysokościomierzu barometrycznym po minięciu TA?
Masz lecieć na poziomie przelotowym 330, a nie na wysokości 33 000 stóp.
Nawet biorąc pod uwagę ułomność FSa - globalne TA = 18 000ft = TL = FL180, to i tak wygląda na to, że niewłaściwie wykonujesz lot.
Przycisk "B" nie jest rozwiązaniem, przeczytaj to, co Ci PK polecił, inaczej nie zrozumiesz o co FSowi chodzi.
Problem nie leży w nastawach na MCP, ale na (niewłaściwie) nastawionym ciśnieniu wysokościomierza barometrycznego.
Quiz zagadka dla Ciebie:
Na jakie ciśnienie (jaką wartość) należy przestawić ciśnienie na wysokościomierzu barometrycznym po minięciu TA?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Re: Problem z wysokością przelotową i ciśnienie - ATC
PK pisze:Rozdział procedury>altitude na http://aviation.home.pl/old/.
Zapraszam do opcji Szukaj!
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa