Meshe, landclass (porównania, opinie)

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

wojtek_84 pisze:A próbowałeś to może porównać (...). Różnica między SRTM a danymi źródłowymi NEXTmap jest trzykrotna - więc powinno to już być widoczne, ale... diabeł zwykle tkwi w szczegółach.
SRTM ma rozdzielczość 76m, a NEXTMap World ma mieć rozdzielczość 19m, czyli dwa poziomy LOD lepiej. Porównania robiłem i to bardziej złożone, ale innego typu. Dla wybranego fragmentu terenu niedaleko lotniska KBIH (USA, okolice doliny Śmierci) wygenerowałem sobie jednorodną, szarą teksturę dla terenu i mając taki całkowicie neutralny materiał testowałem zależność pomiędzy ustawionym w FSXe parametrem "mesh resolution", a wyglądem rzeźby terenu. Materiałem źródłowym do testu był mesh o 10m rozdzielczości (NED) od FSG.

Testowałem ustawienia dla rozdzielczości 76m (LOD9), 38m (LOD10), 19m (LOD11) i 10m (LOD12). Przy każdej zmianie o jeden poziom LOD różnica była wyraźnie widoczna. Wraz ze wzrostem rozdzielczości różnica stawała się bardziej widoczna, lepszy poziom szczegółowości od razu rzucał się w oczy. Różnica rozdzielczości wynosząca dwa poziomy LOD to już przepaść, oczywiście tego nie widać z wysokości 33000 stóp, ale nie do takiego latania takie siatki są przeznaczone.

Mam też scenerie z meshem o rozdzielczości 5m i 1m i podczas lotów na małych wysokościach (np. śmigłowcami) robi to niesamowitą różnicę. Do tego, w przypadku nałożenia fotoscenerii na mesh o wysokiej rozdzielczości występuje, jak gdyby wizualne spotęgowania efektu, bo siatka terenu podkreśla rozłożenie obrazu, a detale i naturalny światłocień ze zdjęć uzupełniają siatkę.
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

SRTM ma rozdzielczość 76m, a NEXTMap World ma mieć rozdzielczość 19m, czyli dwa poziomy LOD lepiej
SRTM dla świata ma rozdzielczość do 3 sekund kątowych (ca. 90 metrów na równiku), NEXTMap ma rozdzielczość 1 sekundy kątowej (czyli ca. 30m na równiku).

76m i 19m to rozdzielczość siatki w FSX do której "sprowadzane" są powyższe.
Materiałem źródłowym do testu był mesh o 10m rozdzielczości (NED) od FSG
To co Ty zrobiłeś to idealne warunki - sprawdzenie tego samego meshu (1/3 sek kątowej) dla różnych podziałek FSXa. W przypadku produktu FSGenesis mamy dwa różne materiały źródłowe, oba przestawiane do siatki FSX. Dlatego pytałem o konkretnie to miejsce. Ale nic - ściągnę i zobaczę :) Może wreszcie będzie mesh, w który warto zainwestować.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

wojtek_84 pisze:
SRTM ma rozdzielczość 76m, a NEXTMap World ma mieć rozdzielczość 19m, czyli dwa poziomy LOD lepiej
SRTM dla świata ma rozdzielczość do 3 sekund kątowych (ca. 90 metrów na równiku), NEXTMap ma rozdzielczość 1 sekundy kątowej (czyli ca. 30m na równiku).
76m i 19m to rozdzielczość siatki w FSX do której "sprowadzane" są powyższe.
Nie chciałem wdawać się z szczegóły, które dla większości mogłyby być mało interesujące i podałem wartości dla "świata" FSX. Tak naprawdę, to zagadnienie to należy rozpatrywać w rozbiciu na poszczególne źródła. Model Aster jest opracowany na podstawie z danych z satelity (LEO) Terra, w tym przypadku rozdzielczość kątowa sensora w zależności od orbity i ustawienia satelity wpływa na rozdzielczość otrzymanej siatki. Wynikowa rozdzielczość siatki ASTER po przetworzeniu obrazów satelitarnych to 30m. W przypadku modelu SRTM dane pochodzą z jednej z misji promu Endeavour i oryginalnie też zostały wykonane z rozdzielczością kątową 1 sekundy. W tym wypadku jednak dane były zbierane z 3 krotnie niższej orbity. Niestety amerykanie dla większości świata udostępnili dane z obniżoną rozdzielczością - 90m (odpowiednik 3 sekund kątowych).
W obu przypadkach odnoszenie rozdzielczości kątowej do wymiaru na równiku jest znaczącym uproszczeniem, bo ani jeden ani drugi materiał nie pochodził z satelitów GEO, gdzie rzeczywiście zachodzi przypadek spadku odległości międzypunktowej wraz ze wzrostem szerokości geograficznej.

Model NEXTMap World 30 to efekt syntezy danych z modeli ASTER, SRTM i trzeciego (GTOPO, który spokojnie możemy pominąć) i oferuje rozdzielczość 30m.
Podane przez FSG 19m to efekt dopasowania rozdzielczości źródła do dostępnych w FSXe poziomów LOD. Naturalnym wyborem był LOD 11 (19m), co jak słusznie zwróciłeś uwagę nie zmienia faktu, że rozdzielczość będzie 30m. Niezależnie od wszystkich powyższych uwag, jest to najlepszy model siatki terenu o zasięgu ogólnoświatowym dostępny w cenie pozwalającej na wykorzystanie w FSX.
Dostępna, w ramach projektu freeware Global Mesh (by Taburet), siatka dla FSXa ma rozdzielczość źródłową 90m (SRTM) dopasowaną do najbliższego z dwóch dostępnych poziomów LOD. Naturalnym wyborem był LOD 9 (76m), zamiast LOD 8 (152 m). Model ten ma wady, z którymi można się zapoznać pod podanym poniżej linkiem z wizualizacjami (linie rozgraniczenia na obrazach można przesuwać lewo-prawo, by móc lepiej porównać różnice).

Z modeli wielkoobszarowych są jeszcze TanDEM-X (12m) i Elevation10 (10m, ale to jest DSM ang. digital surface model, czyli model powierzchni zawierający informacje o budynkach i wegetacji i na potrzeby FSXa musiałby zostać oczyszczony do postaci modelu terenu - DTM ang. digital terrain model), ale koszt ich zakupu jest na tyle duży, że ich wykorzystanie wielkoobszarowe w FSX nie jest sensowne w kontekście ekonomicznym.
wojtek_84 pisze:
Materiałem źródłowym do testu był mesh o 10m rozdzielczości (NED) od FSG
To co Ty zrobiłeś to idealne warunki - sprawdzenie tego samego meshu (1/3 sek kątowej) dla różnych podziałek FSXa. W przypadku produktu FSGenesis mamy dwa różne materiały źródłowe, oba przestawiane do siatki FSX. Dlatego pytałem o konkretnie to miejsce. Ale nic - ściągnę i zobaczę :) Może wreszcie będzie mesh, w który warto zainwestować.
Bo o to właśnie mi chodziło, by na podstawie dobrego źródła ocenić na ile dobry mesh poprawi mi percepcję terenu. Jeśli chcesz zobaczyć jakie zmiany w stosunku do mesha bazującego na "czystym" modelu SRTM, przynosi model NEXTMap World 30 to polecam:
Opis materiału źródłowego - http://www.intermap.com/en-us/solutions/world30.aspx
Wizualizację różnicy pomiędzy SRTM, ASTER a NEXTMap World 30 - http://www.intermap.com/en-us/solutions ... llery.aspx
PDF z nieco bardziej szczegółowym omówieniem - http://www.intermap.com/Portals/0/doc/B ... ew_web.pdf
Jednak niezależnie od teorii najlepiej jest to zobaczyć na własne oczy w FSXe.
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
ODPOWIEDZ