Cold & dark i ręczne uruchamianie silnika.
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Cold & dark i ręczne uruchamianie silnika.
Podrasowałem FSX modem wspomnianym w tytule. Zacząłem się uczyć jak odpalać silniki ręcznie, żeby więcej frajdy było. Niestety jest problem przy defaultowym CRJ 700. Tak, szukał już informacji, oglądałem filmiki, powtarzałem wszystko z maksymalną dokładnością i wciąż to samo. Silniki się rozkręcają do 24% N i tak sobie chodzą, zamiast "zaskoczyć" przy 20% i być gotowymi do pracy.
http://www.youtube.com/watch?v=7bL2QasUmfQ
Wszystko robię jak tutaj. Macie jakieś pomysły?
http://www.youtube.com/watch?v=7bL2QasUmfQ
Wszystko robię jak tutaj. Macie jakieś pomysły?
Czy ja wiem co nie zadziałało? Wiem na pewno kiedy. Wszystko OK do momentu, gdy pompy pracują, a rozrusznik i zapłon są włączone. Na filmiku wartość N wyraźnie wzrasta do 20% i nagle następuje szybki wzrost obrotów i silnik zaczyna poprawnie działać. U mnie nic się nie dzieje przy 24%. Turbina się kręci a silnik cały czas wydaje dźwięk jakby się rozkręcał. Zresztą właśnie zobaczyłem, że sytuacja się powtarza w innych statkach powietrznych. Wczoraj to samo było z 737-800, ale tam okazało się, że jedną czynność trzeba było wykonać nie w VC tylko w oknie panelu sterowania silnikiem i dało radę. Tu za nic!
EDIT:
Czytałem jakieś angielskie fora, ludzie mają ten sam problem. Niestety za dużo nie zrozumiałem. Właściwie to jasne było to co wiem, natomiast rozwiązanie nie.
EDIT:
Czytałem jakieś angielskie fora, ludzie mają ten sam problem. Niestety za dużo nie zrozumiałem. Właściwie to jasne było to co wiem, natomiast rozwiązanie nie.
Ostatnio zmieniony pn 29 paź, 2012 19:48 przez zolty666, łącznie zmieniany 1 raz.
Doszliśmy do sedna sprawy.
Nie szukaj klikologii, szukaj instrukcji i schematów działania. Odwrotna kolejność powoduje to, że nie wiesz co się dzieje.
Najpierw poczytaj jak się uruchamia silnik odrzutowy, jakie systemy są do tego potrzebne i co trzeba włączyć. Dopiero później szukaj sposobu aby odwzorować to w FSie.
PS. Cold & dark to stan samolotu, a nie mod do FSX.
Nie szukaj klikologii, szukaj instrukcji i schematów działania. Odwrotna kolejność powoduje to, że nie wiesz co się dzieje.
Najpierw poczytaj jak się uruchamia silnik odrzutowy, jakie systemy są do tego potrzebne i co trzeba włączyć. Dopiero później szukaj sposobu aby odwzorować to w FSie.
PS. Cold & dark to stan samolotu, a nie mod do FSX.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Dobra, poczytam o rzeczywistości, a następnie przenieść do symulatora. OK. Tylko dlaczego nie działa u mnie a w tym filmik owszem? Robiłem to samo. Dziwne.
Jak będę miał nadal wątpliwości to wrócę do tematu, ale może do czegoś dojdę.
Dzięki
Ale zaraz. FSX jest na tyle ubogi, że procedura uruchamiania silnika będzie bardzo skrócona.
To znalazłaem na jakimś innym forum i jest w dość dużym uproszczeniu, a i tak wiele punktów w FSX trzeba by było pominąć.
737-800
1. Włączamy baterię + standby power na overhead panel ( woltaż powinien oscylować w granicach 26-28)
2. Test systemów pożarniczych, włączamy Strobe and Steady i Anti-Collision Lights
3. Włączamy APU , Cabin Utility i Pax Seat Power [temperatura APU najpierw podskoczy do ok. 800 stopni, później ustabilizuje się na 400 stopniach(dwa ostatnie jeżeli samolot jest w nie wyposażony)]
4. Uzbrajamy Emergency Exit Lights
5. Test świateł w kabinie
6. Włączamy Bleed Air z APU, Packs (Lewy i prawy), Isolation Valve na Auto
7. Wprowadzamy dane do komputera FMC, następnie do MCP
8. Yaw Damper On
9. Fuel Pumps On
10. Seatbelt Light On
11. Window Heat Test. Gdy test jest poprawny włączamy
12. Probe Heat On
13. Elec and Hyd Pumps On
14. Zamykamy Packs
15. Na Overhead panel przestawiamy zapłon na prawy, używamy pokrętła od prawego silnika, ustawiamy na Ground
16. Na EEC włączamy stronę Engine
17. Ze względu na to, że w wersji -800 jest automatyczna procedura uruchomienia silników, nie musimy czekać na 25% N2. Dźwignię z paliwem możemy dać od razu po uruchomieniu zapłonu
18. Ta sama czynność dla silnika nr. 1
19. Włączamy światła RWY Turnoff Lights i Taxi Lights
20. Włączamy generatory prądu z silników
21. Gdy APU zostanie odizolowane, wyłączamy je.
22. Włączamy Bleed Air z turbin, APU Bleed na Off, Recirc Fans na ON
Kolejny filmik, prościej być nie może.
http://www.youtube.com/watch?v=eR4VoMN6gig
Powtarzam czynności i nic. Dalej N2 24.8% czekam, czekam i nic.
O co tu chodzi?
Jak będę miał nadal wątpliwości to wrócę do tematu, ale może do czegoś dojdę.
Dzięki
Ale zaraz. FSX jest na tyle ubogi, że procedura uruchamiania silnika będzie bardzo skrócona.
To znalazłaem na jakimś innym forum i jest w dość dużym uproszczeniu, a i tak wiele punktów w FSX trzeba by było pominąć.
737-800
1. Włączamy baterię + standby power na overhead panel ( woltaż powinien oscylować w granicach 26-28)
2. Test systemów pożarniczych, włączamy Strobe and Steady i Anti-Collision Lights
3. Włączamy APU , Cabin Utility i Pax Seat Power [temperatura APU najpierw podskoczy do ok. 800 stopni, później ustabilizuje się na 400 stopniach(dwa ostatnie jeżeli samolot jest w nie wyposażony)]
4. Uzbrajamy Emergency Exit Lights
5. Test świateł w kabinie
6. Włączamy Bleed Air z APU, Packs (Lewy i prawy), Isolation Valve na Auto
7. Wprowadzamy dane do komputera FMC, następnie do MCP
8. Yaw Damper On
9. Fuel Pumps On
10. Seatbelt Light On
11. Window Heat Test. Gdy test jest poprawny włączamy
12. Probe Heat On
13. Elec and Hyd Pumps On
14. Zamykamy Packs
15. Na Overhead panel przestawiamy zapłon na prawy, używamy pokrętła od prawego silnika, ustawiamy na Ground
16. Na EEC włączamy stronę Engine
17. Ze względu na to, że w wersji -800 jest automatyczna procedura uruchomienia silników, nie musimy czekać na 25% N2. Dźwignię z paliwem możemy dać od razu po uruchomieniu zapłonu
18. Ta sama czynność dla silnika nr. 1
19. Włączamy światła RWY Turnoff Lights i Taxi Lights
20. Włączamy generatory prądu z silników
21. Gdy APU zostanie odizolowane, wyłączamy je.
22. Włączamy Bleed Air z turbin, APU Bleed na Off, Recirc Fans na ON
Kolejny filmik, prościej być nie może.
http://www.youtube.com/watch?v=eR4VoMN6gig
Powtarzam czynności i nic. Dalej N2 24.8% czekam, czekam i nic.
O co tu chodzi?
No i jeszcze FS-owska checklista do learjeta 45. Wszysciuteńko robiłem wedle niej.
Pre-Start Checklist
Parking Brake SET
Throttle IDLE
Fuel Flow CUTOFF (Ctrl-Shift-F1)
BATT Master Switch ON
Panel Lights ON if required
L and R GEN Switches OFF
Landing Gear Lever CHECK DOWN
Flaps UP
Spoiler RETRACTED
APU START / CHECK RUN
Fuel Quantity CHECK
Engine Instruments CHECK
Pitot Heat / Anti-Ice OFF
Flight controls FREE AND CORRECT
Elevator Trim TAKEOFF SETTING
Avionics ON
Passenger Signs ON
Check Weather (Atis, Flight Services)
Anti-Ice TEST/CHECK
Request Clearance
Beacon / Recogn. Lights / Strobe Lights ON
Transponder STANDBY
Startup Checklist
Thrust Levers IDLE
Engine Area CLEAR
Fuel Flow ON (Ctrl-Shift-F4)
L and R IGN Buttons ON
Left Engine START
Fuel Flow CHECK
N1 increasing as N2 incr. CHECK
Oil Pressure CHECK
Start Button OFF
Repeat for Right Engine
Engine Instruments CHECK NORMAL
L and R GEN Switches ON
Pre-Start Checklist
Parking Brake SET
Throttle IDLE
Fuel Flow CUTOFF (Ctrl-Shift-F1)
BATT Master Switch ON
Panel Lights ON if required
L and R GEN Switches OFF
Landing Gear Lever CHECK DOWN
Flaps UP
Spoiler RETRACTED
APU START / CHECK RUN
Fuel Quantity CHECK
Engine Instruments CHECK
Pitot Heat / Anti-Ice OFF
Flight controls FREE AND CORRECT
Elevator Trim TAKEOFF SETTING
Avionics ON
Passenger Signs ON
Check Weather (Atis, Flight Services)
Anti-Ice TEST/CHECK
Request Clearance
Beacon / Recogn. Lights / Strobe Lights ON
Transponder STANDBY
Startup Checklist
Thrust Levers IDLE
Engine Area CLEAR
Fuel Flow ON (Ctrl-Shift-F4)
L and R IGN Buttons ON
Left Engine START
Fuel Flow CHECK
N1 increasing as N2 incr. CHECK
Oil Pressure CHECK
Start Button OFF
Repeat for Right Engine
Engine Instruments CHECK NORMAL
L and R GEN Switches ON
Próbowałem tyle razy, że wariant z pompami na kilka sposobów przerobiłem. Chodzi ci czy mam pompy włączone, nie? Od razu też mówię, że zbiorniki paliwa nie są puste.
Ostatnio zmieniony pn 29 paź, 2012 21:20 przez zolty666, łącznie zmieniany 1 raz.
Odcięty/zamknięty dopływ? Problem w tym, że w defaultowym learjecie nie ma w ogóle czegoś takiego pod dźwigniami ciągu. W innych samolotach występują u mnie te same problemy, a tam korzystałem z tego, też z resztą na wiele sposobów. Na filmiku, do którego link jest powyżej, tego nie ma.
HA, Słuchajcie mam!
Idiotyczny problem
Próbując jeszcze raz z listą kontrolną z nakolannika w symulatorze, dochodzę do rozrusznika, patrzę i co widzę... "nacisnąć i PRZYTRZYMAĆ AŻ DO URUCHOMIENIA SILNIKA"!!!
No i próbuje i ... poszło. Jedna nieprecyzyjna rzecz a ile nerwów.
No, dzięki za okazanie zainteresowania moim problemem! Mam nadzieję, że już wszystko będzie grało, nawet w innych maszynach.
HA, Słuchajcie mam!
Idiotyczny problem
Próbując jeszcze raz z listą kontrolną z nakolannika w symulatorze, dochodzę do rozrusznika, patrzę i co widzę... "nacisnąć i PRZYTRZYMAĆ AŻ DO URUCHOMIENIA SILNIKA"!!!
No i próbuje i ... poszło. Jedna nieprecyzyjna rzecz a ile nerwów.
No, dzięki za okazanie zainteresowania moim problemem! Mam nadzieję, że już wszystko będzie grało, nawet w innych maszynach.
Powinni zabronić robienia filmików na YT.Na filmiku, do którego link jest powyżej, tego nie ma
Czy nacisnąłeś Ctrl+Shift+F4?Fuel Flow ON (Ctrl-Shift-F4)
Dlatego masz nacisnąć przyciski. Proste. Wszystkie objawy, które opisujesz wskazują na próbę rozruchu silnika bez podania paliwa.Problem w tym, że w defaultowym learjecie nie ma w ogóle czegoś takiego pod dźwigniami ciągu
Ostatnie posty to właśnie powód, dla którego warto zainteresować się tym na czym polega jakiś proces, a nie tylko sprawdzeniem na YT co po kolei klikać. Bo jak jakiś youtubowy klikacz czegoś nie pokaże albo nie wywali wielkimi literami w opisie to robi się dramat...
W jakim konkretnie samolocie problem polegał na tym, że nie trzymałeś rozrusznika? W odrzutowcu?nacisnąć i PRZYTRZYMAĆ AŻ DO URUCHOMIENIA SILNIKA
I nie trzymając tego rozrusznika miałeś objawy jak w cytacie:
U mnie nic się nie dzieje przy 24%. Turbina się kręci a silnik cały czas wydaje dźwięk jakby się rozkręcał
Sorry - ale mam wrażenie, że traktujesz nas niepoważnie
Tak, właśnie było. To nie moja wina. Przytrzymać kazała lista kontrolna z nakolannika FSX-owego do Learjeta 45. Spróbowałem - poszło. Tak już jest, że defaultowe samoloty nie są super-realistycznie wykonane. Cóż, wiele przełączników kokpicie jest tylko teksturami. A tu trzeba było przytrzymać przełącznik rozrusznika.
Nie tamta lista, tylko ta:
PRZED URUCHOMIENIEM SILNIKÓW
[ ] Podwozie SPRAWDŹ, CZY W POZYCJI DOLNEJ
[ ] Przełącznik BATT WŁĄCZ
[ ] Przełączniki L GEN i R GEN WYŁĄCZ
[ ] Przyrządy sterownicze SPRAWDŹ
[ ] Przyrządy silnika SPRAWDŹ
[ ] Ilość paliwa SPRAWDŹ
[ ] Układ przeciwoblodzeniowy WYŁĄCZ
[ ] Oświetlenie samolotu WYŁĄCZ
[ ] Hamulec postojowy
USTAW
(naciśnij klawisze CTRL + KROPKA)
[ ] Trymowanie
WEDŁUG UZNANIA
(przy wyłączonym trybie Num Lock naciskaj klawisz
1 na klawiaturze numerycznej lub 7 na klawiaturze numerycznej według potrzeb)
[ ] Wysokościomierze USTAW
[ ] Przyrządy rezerwowe USTAW
[ ] Dane do startu (V1, VR, V2)
OBLICZ i USTAW PRĘDKOŚCI
(zapoznaj się ze stroną nakolannika Dane odniesienia)
[ ] Przełącznik główny awioniki WŁĄCZ
[ ] Awionika USTAW DO STARTU
URUCHAMIANIE SILNIKÓW
Naciśnij klawisze CTRL+E, aby rozpocząć sekwencję automatycznego rozruchu, lub:
[ ] Przełącznik światła ostrzegawczego/stroboskopowego BCN/STROBE
[ ] Hamulec postojowy
USTAW
[ ] Dźwignie sterowania ciągiem
BIEG JAŁOWY
(naciskaj klawisze F2 lub F3 według potrzeb)
[ ] Przepływ paliwa
WŁĄCZ
(naciśnij klawisze CTRL+SHIFT+F4)
[ ] Lewy przełącznik rozruchu
WŁĄCZ
(kliknij i przytrzymaj aż do uruchomienia silnika)
[ ] Lewy przepływ paliwa (L FF) SPRAWDŹ
[ ] Lewy N1 rośnie wraz ze wzrostem
lewego N2 SPRAWDŹ
[ ] Lewa temperatura ITT SPRAWDŹ
[ ] Lewe ciśnienie oleju SPRAWDŹ
[ ] Przyrządy lewego silnika SPRAWDŹ, CZY W NORMIE
[ ] Prawy przełącznik rozruchu
WŁĄCZ
[ ] Prawy przepływ paliwa (R FF) SPRAWDŹ
[ ] Prawy N1 rośnie wraz ze wzrostem
lewego N2 SPRAWDŹ
[ ] Prawa temperatura ITT SPRAWDŹ
[ ] Prawe ciśnienie oleju SPRAWDŹ
[ ] Przyrządy prawego silnika SPRAWDŹ, CZY W NORMIE
[ ] Przełączniki lewy GEN i prawy GEN WŁĄCZ
PRZED KOŁOWANIEM
[ ] Układ przeciwoblodzeniowy WŁĄCZ
[ ] Dźwignia przerywacza
NASTAW
(naciśnij klawisze SHIFT + / [ZNAK UKOŚNIKA])
[ ] Klapy
USTAW NA 8 LUB 20 STOPNI
(naciskaj klawisze F6 lub F7 według potrzeb)
[ ] Oświetlenie samolotu WŁĄCZ, JEŚLI WYMAGANE
[ ] Hamulce
ZWOLNIJ
(naciśnij klawisz KROPKI)
PRZED URUCHOMIENIEM SILNIKÓW
[ ] Podwozie SPRAWDŹ, CZY W POZYCJI DOLNEJ
[ ] Przełącznik BATT WŁĄCZ
[ ] Przełączniki L GEN i R GEN WYŁĄCZ
[ ] Przyrządy silnika SPRAWDŹ
[ ] Ilość paliwa SPRAWDŹ
[ ] Układ przeciwoblodzeniowy WYŁĄCZ
[ ] Oświetlenie samolotu WYŁĄCZ
[ ] Hamulec postojowy
USTAW
[ ] Trymowanie
WEDŁUG UZNANIA
(przy wyłączonym trybie Num Lock naciskaj klawisz
1 na klawiaturze numerycznej lub 7 na klawiaturze numerycznej według potrzeb)
[ ] Wysokościomierze USTAW
[ ] Przyrządy rezerwowe USTAW
[ ] Dane do startu (V1, VR, V2)
OBLICZ i USTAW PRĘDKOŚCI
(zapoznaj się ze stroną nakolannika Dane odniesienia)
[ ] Przełącznik główny awioniki WŁĄCZ
[ ] Awionika USTAW DO STARTU
URUCHAMIANIE SILNIKÓW
Naciśnij klawisze CTRL+E, aby rozpocząć sekwencję automatycznego rozruchu, lub:
[ ] Przełącznik światła ostrzegawczego/stroboskopowego BCN/STROBE
[ ] Hamulec postojowy
USTAW
[ ] Dźwignie sterowania ciągiem
BIEG JAŁOWY
(naciskaj klawisze F2 lub F3 według potrzeb)
[ ] Przepływ paliwa
WŁĄCZ
(naciśnij klawisze CTRL+SHIFT+F4)
[ ] Lewy przełącznik rozruchu
WŁĄCZ
[ ] Lewy przepływ paliwa (L FF) SPRAWDŹ
[ ] Lewy N1 rośnie wraz ze wzrostem
lewego N2 SPRAWDŹ
[ ] Lewa temperatura ITT SPRAWDŹ
[ ] Lewe ciśnienie oleju SPRAWDŹ
[ ] Przyrządy lewego silnika SPRAWDŹ, CZY W NORMIE
[ ] Prawy przełącznik rozruchu
WŁĄCZ
[ ] Prawy przepływ paliwa (R FF) SPRAWDŹ
[ ] Prawy N1 rośnie wraz ze wzrostem
lewego N2 SPRAWDŹ
[ ] Prawa temperatura ITT SPRAWDŹ
[ ] Prawe ciśnienie oleju SPRAWDŹ
[ ] Przyrządy prawego silnika SPRAWDŹ, CZY W NORMIE
[ ] Przełączniki lewy GEN i prawy GEN WŁĄCZ
PRZED KOŁOWANIEM
[ ] Układ przeciwoblodzeniowy WŁĄCZ
[ ] Dźwignia przerywacza
NASTAW
(naciśnij klawisze SHIFT + / [ZNAK UKOŚNIKA])
[ ] Klapy
USTAW NA 8 LUB 20 STOPNI
(naciskaj klawisze F6 lub F7 według potrzeb)
[ ] Oświetlenie samolotu WŁĄCZ, JEŚLI WYMAGANE
[ ] Hamulce
ZWOLNIJ
(naciśnij klawisz KROPKI)
To ja ponownie zawnioskuję o to byś spróbował zrozumieć jak to działa, a nie tłukł raz po raz przypadkowego tekstu. Przyznam, że nie wiem skąd jest ta check-lista, ale... uruchomienie silnika z jej użyciem udać się nie powinno
Autorowi zapomniało się, że silnik odrzutowy też (pomijam wyjątki, sytuacje specyficzne i ciekawostki) potrzebuje zwykłej iskry zapłonowej. Zasadniczo tylko raz, ale potrzebuje. Dlatego w wersji angielskiej (całkiem poprawnie dla defaultowego Leara) jest "L and R IGN Buttons ON", a w wersji polskiej następuje magiczny samozapłon.
Co do wspomnianego trzymania "rozrusznika". Jeszcze raz jak to u Ciebie było:
"U mnie nic się nie dzieje przy 24%. Turbina się kręci a silnik cały czas wydaje dźwięk jakby się rozkręcał"
Znaczy - rozruch nastąpił, silnik się kręcił, a czegoś brakowało. Jeśli sprężanie następuje (a silnik się kręci) to do działania brakuje albo ognia (ignition) albo paliwa (fuel). Więc albo nie wcisnąłeś przycisku IGN albo nie włączyłeś dopływu paliwa, co trzeba zrobić z klawiatury.
Dlatego tu i w każdym innym temacie sugeruję zrozumienie, a nie tylko podpatrywanie z filmiku, na którym nie widać tego, że gość nacisnął 3 klawisze na klawiaturze (albo - jak w moim przypadku - przekręcił pokrętło na przepustnicy, które przypisałem do "mieszanki" - w cudzysłowie, bo mieszanka i silnik odrzutowy to dziwnie brzmi).
Co do wspomnianego trzymania "rozrusznika". Jeszcze raz jak to u Ciebie było:
"U mnie nic się nie dzieje przy 24%. Turbina się kręci a silnik cały czas wydaje dźwięk jakby się rozkręcał"
Znaczy - rozruch nastąpił, silnik się kręcił, a czegoś brakowało. Jeśli sprężanie następuje (a silnik się kręci) to do działania brakuje albo ognia (ignition) albo paliwa (fuel). Więc albo nie wcisnąłeś przycisku IGN albo nie włączyłeś dopływu paliwa, co trzeba zrobić z klawiatury.
Dlatego tu i w każdym innym temacie sugeruję zrozumienie, a nie tylko podpatrywanie z filmiku, na którym nie widać tego, że gość nacisnął 3 klawisze na klawiaturze (albo - jak w moim przypadku - przekręcił pokrętło na przepustnicy, które przypisałem do "mieszanki" - w cudzysłowie, bo mieszanka i silnik odrzutowy to dziwnie brzmi).
W najróżniejszych miejscach. Lear (ten prawdziwy) dźwignię paliwa ma połączoną z przepustnicą - zakres cutoff-idle. Sęk w tym, że w FSX to nie działa i trzeba sterować "mieszanką" z klawiatury. Zakładam, że wejście w ten zakres jest jakoś utrudnione - np. trzeba mocno wcisnąć dźwignię.
Podobne "geograficznie" rozwiązanie - ale już z osobnymi dźwigniami jest w Boeingu 707. Przepustnica wyżej, cztery dźwigienki cutoff-idle niżej. 737 nie latam, ale z tego co pamiętam rozwiązanie jest identyczne.
Samoloty turbośmigłowe mają na ogół dźwignię "fuel condition" - obok przepustnicy.
http://calypteaviation.com/2011/07/nauk ... go-zaczac/
Na obrazku z Herculesem widać 4 wajchy fuel condition, a bardziej w lewo przepustnicę (w rzeczywistości fuel condition jest jeszcze bardziej charakterystyczna niż w symulatorze).
Podobne "geograficznie" rozwiązanie - ale już z osobnymi dźwigniami jest w Boeingu 707. Przepustnica wyżej, cztery dźwigienki cutoff-idle niżej. 737 nie latam, ale z tego co pamiętam rozwiązanie jest identyczne.
Samoloty turbośmigłowe mają na ogół dźwignię "fuel condition" - obok przepustnicy.
http://calypteaviation.com/2011/07/nauk ... go-zaczac/
Na obrazku z Herculesem widać 4 wajchy fuel condition, a bardziej w lewo przepustnicę (w rzeczywistości fuel condition jest jeszcze bardziej charakterystyczna niż w symulatorze).