Jakość textur.

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Intruder
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kujawy

Jakość textur.

Post autor: Intruder »

Witam.

Standardowo i najprościej w FSX jakość tekstur można regulować suwakami w ustawieniach. Ostatnio ściągnąłem darmowego Boeinga 757 od Just Fly (Freemium). Szybko wyszedł na jaw problem... Otóż jakość tekstur tego modelu, kompletnie przycina mój bardzo słaby komputer, nie można tych tekstur regulować tak jak samolotów i innych obiektów defaultowych.

Jak mogę sobie z tym poradzić? Uznałem, iż najlepsze będzie pogorszenie ich jakości, lecz zbytnio nie wiem jak się za to zabrać. W Gimpie (2.8), Photoshopie (CS3) podczas zapisu, pojawia się wiele opcji, których znaczenia nie mam pojęcia... A może nie trzeba ich zmniejszać? Niestety w tych tematach jestem (jak zapewne widać, po stylu wypowiedz) zielony... Sam nie jestem wstanie "wczytać" gorszej jakości...

Przepraszam za ten wylew bezsensownych dla Was zdań, będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Wyszukiwarka mi jej nie zapewniła. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
robert8220
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódź

Post autor: robert8220 »

Zaopatrz się w program dxtbmp, następnie otwórz w tym programie daną teksturę. Na górnym pasku wyświetli Ci się nazwa pliku,format (dxt1, dxt5...), oraz jego rozmiar. Zapamiętaj jaki format ma oryginalna tekstura.
Program wyświetla dwa widoki - 1. odpowiada za nazwijmy to właściwy wygląd tekstury (malowanie),a 2.(w prawym górnym rogu) to tzw. kanał alfa odpowiadający za przezroczystości i połysk.Żeby zmniejszyć rozmiar tekstury klikasz na przycisk "wyślij do edycji" (program,w którym będziesz pracował możesz sobie sam wybrać - ja używam Photoshopa ale może być i gimp) otworzy Ci się plik o nazwie norm.bmp. Zmieniasz jego rozmiar zachowując oryginalne proporcje(NIE ZMIENIAJ ROZDZIELCZOŚCI-TYLKO ROZMIAR!!!) i dajesz "zapisz" - żadne komunikaty nie powinny sie pojawić.Przechodzisz spowrotem do dxtbmp i klikasz na "odśwież po edycji". Te czynności musisz wykonać na obu widokach. Kiedy już to zrobisz w opcjach dxtbmp dajesz na "zapisz" i zapisujesz plik zaznaczajac format oryginalnego pliku.
Pamiętaj, żeby zrobić kopie zapasowe plików!!!
Compal JFL92
IntelCore 2Duo @2GHz 4GB RAM
NVidia 8600GTm
Win 7 x64
Intruder
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kujawy

Post autor: Intruder »

Działa! Dziękuję za szybką i bardzo skuteczną pomoc. :) Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ