Active Sky 2012

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Active Sky 2012

Post autor: st1322 »

No wiec tak, HiFi planuje wydac nowy produkt - Active Sky 2012. Producent poinformowal ze sa dostepne info na stronie, ba nawet filmik i ze faza beta trwa, ale z nie wiadomych przyczyn linki do stony wyparowaly.

Tak czy siak, szykuje sie nowa odslona kolejnego programu pogodowego.
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No wiec tak, z tym calym Active Sky 2012 zrobil sie maly balaganik. Jak pisalem wczesniej, "cos" zostalo powiedziane przez ich Support Managera - Jima Skorne - chyba kazdy go zna. Potem sie okazalo, ze to nie byla wiadomosc przeznaczona dla publiki, no i wynika ze Jim "chlapnal" jezorem o jeden post za duzo. Dzis/wlasnie ukazala sie informacja od developera Active Sky - Damiana - ze Jim juz nie bedzie support managerem i ze dziekuja mu za wszystko. Oczywiscie nic nie wspomniano ze to przez to info o nowym produkcie, ale z drugiej strony w innym poscie pisza o "wycieku" info. Dziwnym zbiegiem okolicznosci Jimowi podziekowano zaraz po tym wydarzeniu.

Co wiadomo, wiadomo tyle ze produkt bedzie ale kiedy o tym dowiemu sie niebawem.
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Zdradził swoją firmę, nie ma co. W końcu dodatek do mimo wszystko niszowej gry komputerowej winien być utrzymywany w największej tajemnicy przed światem zewnętrznym i drapieżną konkurencją 8-) .
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Czesc wszystkim,

Nie wiem, czy ktokolwiek tutaj to zauwazyl, ale juz niebwaem wyjdzie nowy produkt od HiFi - Active Sky 2012. Zapraszam na strone gdzie mozna znalezc troche zdjeci orac filmik zapowiadajacy produkt:

http://www.hifitechinc.com/products/28active-sky-2012

Od siebie moge zdradzic, ze wiele rzeczy ktore byly niedoplracowane w przeszlosci, teraz dzialaja jak marzenie, do tego grafika etc. Niestety na chwile obecna moge zdradzic tylko, ale niedlugo developer sam napisze co i jak.
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

pierwsze testy

Post autor: leszek81 »

Wczoraj HiFi wypuściło wersję dla użytkowników ASE za 35 euro. Skusiłem się. Za dużo czasu na testy nie miałem, ale wybór tekstur jest imponujący. Poza chmurami w trzech odsłonach i wodą także tekstury pasa, taxiway'ów, nawet oznaczeń lotniskowych. Do tego tekstury dróg i linii kolejowych. A także światła samolotu i pasa (tu akurat już na dzień dobry pojawił się problem, bo AS2012 zmienił mi parametry w efektach... strobe zaczął mrugać jak na wiejskiej dyskotece... trochę się naszukałem.). Nie korzystałem z REXa więc nie mam skali porównawczej, ale w porównaniu z FEX mam wrażenie, że tekstury są ciekawsze.
Interface podobny do ASE, intuicyjnie nie miałem z niczym problemów w obsłudze. O jakości silnika pogodowego na razie trudno mi się wypowiadać bo miałem czas tylko na kilka kręgów w Gdańsku i Wawie, nie miałem czasu porównywać z poprzednim. Ale mam wrażenie, że pogoda się szybciej ładuje niż w ASE.

Ciekaw jestem opinii innych. :)
pozdrowienia,
Leszek
Ostatnio zmieniony ndz 18 gru, 2011 15:06 przez leszek81, łącznie zmieniany 1 raz.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Dzięki za informację, przeleciałoby koło nosa.
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: leszek81 »

No i od dzisiaj już 47 euro... mam poczucie, że złapałem świąteczną promocję :)

pozdrowienia,
Leszek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

luko
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: luko »

Ja ostatnio zacząłem zastanawiać się, czy warto dopłacić do ASE, mając również REX.
REX mam tylko do tekstur (nie przemawia do mnie jego silnik pogodowy; nawet w wersji Essential), natomiast pogodę generuje ASE.
Nie wiem czy jest jakaś poprawa samego silnika pogodowego (ASE vs AS2012), ale interesuje mnie jak wizualnie prezentuje się nowy AS w porównaniu z REX?
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

Na screenach wg mnie REX wypada lepiej. Co do silnika mam podobny pogląd. HiFi jest lepsze.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Witam,

czy spotykacie się z takimi sytuacjami: przykładowo METAR dla jakiegoś lotniska podaje OVC002 i OVC022 (np dzisiejszy wieczór na EPWA). Po starcie, po minięciu 200ft AGL widoczność drastycznie spada (czyli prawidłowo), ale mimo to coś tam na ziemi widać, zwłaszcza w małym promieniu od samolotu (zakładam, że to urok FSX'a?). Jednak po minięciu ok 1600 ft AGL widoczność ziemi znacznie się poprawia, jakby najniższa warstwa chmur (notabene OVC) znikała albo zmieniała się przykładowo w SCT. Po minięciu 2200 AGL, znowu widoczność się pogarsza, czyli również zgodnie z Metar.

Bardziej jednak jest to uciążliwe przy podejściu albo nawet tuż przed przyziemieniem. Rozpoczynam podejście i ok 1500ft AGL widzę światła pasa. Nagle, mniej więcej 600-500 ft AGL znika całkowicie pas z pola widzenia po czym pojawia się ponownie ok 200 ft AGL, czyli zgodnie z METAR, ale człowiek naszykowany jest na lądowanie, nieraz też zgłasza widoczność pasa, a tu nagle niespodzianka - pas znika z pola widzenia i pojawia się (lub nie) na DA.

Zastanawia mnie dlaczego widać pas na wysokości od 1700-1500 do 600 ft AGL, jeżeli po zejściu poniżej 600 ft robi się ciemno. Ładnie generowana jest ta dolna warstwa chmur, no ale dlaczego będąc nad nią, widać pas?
Mowa oczywiście o AS2012.
Czy to jakiś błąd programu, czy ograniczenia FS'a, czy może kwestia ustawień AS?

Jeszcze jedno spostrzeżenie - nie wiem za bardzo jak to opisać.. są sytuacje (zazwyczaj podczas słabej pogody, chmurki typu BKN lub OVC), że lecąc w warstwie takiego pokrycia, w niedużym promieniu od samolotu, chmury są zdecydowanie rzadsze. Wizualnie wygląda to nieciekawie, ponieważ w czasie lotu, co chwila widzę jak znika przede mną jakaś część pokrycia chmur, a pojawia się za mną; de facto lecę cały czas jakby bezchmurnej "dziurze" pośród chmur. Czym to może być spowodowane?
Chmura widoczna przed samolotem na poniższym screenie po chwili zniknęła i widzialność ziemi znacznie się poprawia.. w dali oczywiście widzę znowu zachmurzenie, ale dolatując do następnych chmur, sytuacja się powtarza.

Obrazek

Załączam również zrzuty ustawień AS12 i FSX (zakładka Pogoda):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

FS-owy standard, możesz spróbować różnych trybów przedstawiania pogody, generowania stratusów jako warstwy mgły czy opcji osobnej, płaskiej warstwy mgły, ale wiele lepiej nie będzie.
http://www.youtube.com/watch?v=Nx2kSDdvKHE
luko
Jet Captain
Jet Captain

A ta druga sytuacja to tez uroki Fsx'a?
Ps. próbowałem także z opcją 'stratus as a fog', próbowałem też zwiększyć parametr Gęstość chmur z poziomu pliku cfg do wartości 12, ale nic nie pomaga jeśli chodzi o sytuację pierwszą.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Jak pisał Belfegor - to są niestety standardy FSXa i trzeba sporo szczęścia, żeby program pogodowy wyrysował wszystko jak należy. Jak pisałem w którymś wątku o REX Essential Plus - ma on lepszy silnik pogodowy jeśli chodzi o rysowanie niskich chmur, overcastu i podobnych zjawisk, niestety znacznie częściej od Active Sky się drastycznie myli w implementacji pogody.

Warto jednak pamiętać (w przypadku obu tych programów), że część konfiguracji trzeba wykonać odpowiednio do aktualnych warunków, a ustawienia średnie są... średnie. Jeśli latasz w zimie nad Polską to możesz spokojnie ustawić generowanie stratusów na 70 lub 80 procent. Jeśli latasz przy pogodzie takiej jak dziś - dowal od razu 90%. W zależności od sprzętu - możesz też dodać ilość warstw chmur - powinno pomóc wygenerować lepszą pogodę. Podobnie - przy takiej pogodzie jak teraz przesuwał bym suwak No Data Cloud Generation.

Biorąc pod uwagę inne zgłaszane przez Ciebie kwestie - powinieneś poeksperymentować z ustawieniami Depiction Mode. Direct Weather Control, choć ma ogromną zaletę w postaci generowania możliwie realistycznej pogody w miejscu, w którym samolot występuje, ma swoje ograniczenia i chyba największym jest przejście między obszarami o różnej pogodzie i zachmurzeniu. Nie wiem jak to działa od strony programu, ale generalnie temu nie ufam. Wypróbuj czy ustawienie "standard" pomoże i czy nie będzie miało zbyt wielu skutków ubocznych.

Poeksperymentuj (przy pozostawionym Direct Weather Control) również z Prewent Cloud Redraws (FSX DWC Mode). Znikanie chmur blisko Ciebie może być wywołane złą współpracą ASa, FSXa i sterowników grafiki.

To samo dotyczy opcji Local station writes with DWS.

Od razu zaznaczę, że pisząc "poeksperymentuj" mam na myśli parę dni latania z jedną opcją, parę dni z inną. Po prostu używaj AS i obserwuj co się dzieje, a potem zmień opcję.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Dzięki panowie za obszerne odpowiedzi i liczne sugestie.
Chcę tak krótko tylko odnieść się do dwóch stwierdzeń Wojtka:

a. "Poeksperymentuj (przy pozostawionym Direct Weather Control) również z Prewent Cloud Redraws (FSX DWC Mode)."
- próbowałem - to samo.

b. "Znikanie chmur blisko Ciebie może być wywołane złą współpracą ASa, FSXa i sterowników grafiki."
- czy jest sposób aby się o tym przekonać? Właściwie to stawiałbym chyba na sterowniki grafiki, bo w końcu AS pisany jest dla FSX i tu raczej nie ma chyba powodu przypuszczać, że coś może nie współgrać :) A sterowniki - owszem - nie mam najświeższych (296.10) i może wypadałoby zaktualizować...
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Jeśli przy wyłączonym Cloud Redraws dalej znikają to jest to problem FSXa.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Wypadałoby zatem zapytać, czy inni posiadacze zestawu FSX & AS12 mają podobny problem ze znikaniem chmur... nie podejrzewam, że mój FSX jest inny ;)
Tak czy siak - biorę się za testy, bo bardziej jednak denerwuje mnie pierwsza z opisanych sytuacji :)
luko
Jet Captain
Jet Captain

Chyba coś znalazłem. Wydaje mi się, że pomaga odznaczenie opcji "Fog Layer Generation" (pozostałe ustawienia bez zmian).
Ale jest jeszcze coś - zauważyłem, że opisane problemy występują, jeśli w METAR nie ma FG (wtedy właśnie pomaga wyłączenie Fog Layer Generation). Szczerze mówiąc nie rozumiem tego. Ale faktycznie - wczoraj na EPWA był OVC002, ale nie było mgły.
Jeśli Metar oprócz niskiego OVC podaje także mgłę, to problemów nie ma.
Muszę to jeszcze na spokojnie przetestować.

Ps. Jeśli rzeczywiście uznam, że mój problem rozwiązuje WYŁĄCZENIE opcji "Fog Layer Generation", to czy wtedy zasadne jest zaznaczenie "Use stratus as fog"? ..bo w przeciwnym razie mgła w ogóle nie będzie widoczna? Jeśli dobrze rozumiem, to te dwie opcje używa się zamiennie?
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: shaman »

Chciałbym się dowiedzieć, czy normalnym jest, że podczas każdego lotu wiatr na wysokościach przelotowych >FL320 sięga do 80, 90kt?
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

Normalnym jest. W niektórych rejonach i 200kt nie jest niczym dziwnym.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: shaman »

Dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam!
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
luko
Jet Captain
Jet Captain

Witam,

od kilkunastu dni borykam się z problemem BSOD, ewidentnie spowodowanym AS2012. Najczęściej restartuje się już przy ekranie powitalnym, w momencie gdy wykonywany jest proces:
Checking Internal database files...
..a nieraz w trakcie lotu, podczas działania programu.
Nasuwa się wniosek, że ów proces (Checking Intern. db files) powoduje problem, choć musiałby być wykonywany okresowo także w czasie działania programu (restarty podczas lotu)...
Niestety nie tworzy się żaden plik minidump.
Ponieważ AS2012 kupiłem jako upgrade do ASE, odinstalowałem wczoraj obydwa programy, po czym zainstalowałem sam AS2012 podając klucz lic. AS2012, potwierdzając również zgodność klucza kupionej wcześniej wersji ASE - cała procedura nie pomogła.
Dziś znowu BSOD, tym razem podczas lotu - nie trzeba chyba mówić jak bardzo jest to irytujące ;)
Restart występuje losowo, nie przy każdym uruchomieniu i locie - bywa, że cały lot odbędę bez problemów.. ale to loteria.
AS2012 uruchamiam przy uruchomionym FSX.

Czy ktoś z Was spotkał się z problemem... jak można temu zaradzić?

Jeśli potrzeba jakieś zrzuty, oczywiście wkleję..

Łukasz
luko
Jet Captain
Jet Captain

Niestety, dziś blue screen wyskoczył dla odmiany po ekranie wyboru DEPICTION MODE, podczas ładowania pogody :( ..nie wiem co jest nie tak. Dziś ponownie przeinstalowałem AS, usuwając przed ponowną instalacją wszystkie katalogi AS z dysku systemowego z katalogów użytkownika (za pierwszym razem o tym zapomniałem) - ale i to nie pomogło.

Naszło mnie jeszcze takie przemyślenie... czy może mieć to jakiś związek z FSUIPC?

Pisałem też na forum HiFi: tam mnie pytają o najnowsze update'y windowsa, sterowniki grafiki, ilość RAM - dziwne te pytania, bo nie bardzo widzę związku, tym bardziej, że AS działał na tym co mam, a problem pojawił się nagle...
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Oj związek może być. Ja miałem kiedyś BSOD przy zmianie avataru na skypie i co pomogło? Zmiana karty graficznej... :shock:
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
luko
Jet Captain
Jet Captain

Nie strasz... swoją kupiłem dopiero kilka m-cy temu ;) Na obecnych sterownikach działam również od kilku m-cy i myślisz, że nagle może mieć to wpływ na działanie AS?

Ok, po odznaczeniu we właściwościach systemu opcji Automatycznie uruchom ponownie po wystąpieniu awarii, po kolejnym bsod mam plik dmp. Wklejam raport z WinDBG
Załączniki
AS2012_windbg.txt
(7.25 KiB) Pobrany 185 razy
ODPOWIEDZ