Dzisiaj na forum avsim natrafiłem na coś, co wywołało u mnie solidny opad szczęki.
LINK
To swoista Biblia sprzętu i oprogramowania dla FSX'a, zebrana w jednym miejscu razem ze wszystkimi tweakami, radami sprzętowymi, radami co jak i gdzie instalować. Wszystko zebrane w jednym PDF, który - jak zapowiadają autorzy - będzie uaktualniany.
Pliku nie należy udostępniać gdzie indziej, dlatego linkuję forum. Możliwe, że niezalogowani nie mają dostępu. Tworzę nowy temat, bo moim zdaniem nie ma nigdzie zebranego tego w tak fajny sposób w jednym miejscu. Propozycja dla adminów: może wartoby to gdzieś na naszym forum na stałe na górze umieścić? Bo moim zdaniem to streszcza kilka wątków, które rozrosły się już na kilkadziesiąt stron...
Pozdrawiam,
Leszek
Komputer do FSX - hardware, software, tweaki - zebrane razem
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Komputer do FSX - hardware, software, tweaki - zebrane razem
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych 
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
To chyba poradnik Kosty, ale pod zmienioną nazwa po tym jak Avsim go zbanował?
W poradnikach zawsze sprawdzam informację o wpisie WideViewAspect, by szybko zweryfikować ich wiarygodność.
W poradnikach zawsze sprawdzam informację o wpisie WideViewAspect, by szybko zweryfikować ich wiarygodność.
Niestety, to nie jest prawda.[DISPLAY]
WideViewAspect=True
This addition to the cfg file should be used if you have a widescreen monitor, otherwise 2d instrument panels will be greatly distorted.
Jest opisane jako praca zbiorowa z udziałem m.in Bojote'a i Peta Dawsona. Tak czy owak mam wrażenie, że jest tam naprawdę dużo cennych informacji - co najważniejsze zebranych w jednym miejscu. O dużej części z nich wiedziałem, ale szukałem tego w kilkunastu miejscach. Więc moim zdaniem nadal bardzo przydatny.
Pozdrawiam,
Leszek
P.S. A swoją drogą jaka była historia z Kostą? Dlaczego dostał bana? Kiedyś korzystałem z jakichś jego materiałów...
Pozdrawiam,
Leszek
P.S. A swoją drogą jaka była historia z Kostą? Dlaczego dostał bana? Kiedyś korzystałem z jakichś jego materiałów...
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych 
-
PZL Belfegor
- Moderator

Nie czytałem jeszcze całości, dlatego tylko podam linki z obu stron frontu:
http://forum.avsim.net/topic/399849-kos ... -by-avsim/
http://kostasfsworld.wordpress.com/how- ... e-treated/
http://forum.avsim.net/topic/399849-kos ... -by-avsim/
http://kostasfsworld.wordpress.com/how- ... e-treated/
Dlaczego to nie jest prawda? Po zastosowaniu tego wpisu o ile pamiętam widziałem większą część kokpitu w widoku 3D.[DISPLAY]
WideViewAspect=True
This addition to the cfg file should be used if you have a widescreen monitor, otherwise 2d instrument panels will be greatly distorted.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
-
PZL Belfegor
- Moderator

To nie jest prawda, bo nie zgadza się ze stanem faktycznym. Wpis ten nie zmienia nic względem dwuwymiarowych paneli, które niezależnie od wartości true czy false będą tak samo porozciągane (lub tak samo nie porozciągane, jeśli od początku stworzono je jako panoramiczne) - pogrubiłem fragment, który pewnie przegapiłeś. Po drugie, wpis ten nie "powinien" być stosowany na monitorach panoramicznych, bo jego brak nic nie psuje - proporcje obrazu nadal będą takie, jakie określa ustawiona rozdzielczość. Działa to też w drugą stronę, stosowanie wpisu na monitorach niepanoramicznych (4:3 czy 5:4) nic nie popsuje. Bez wpisu zoom zachowuje poziome pole widzenia, więc na monitorze panoramicznym ucina górę i dół (vert-) względem węższego monitora, a z wpiem o wartości true zoom zachowuje pionowe pole widzenia, czyli na panoramicznym wyświetlaczu dodaje obraz po bokach (hor+). Wpis przydaje się dopiero przy bardzo szerokich monitorach (proporcje typu 48:9), bo bez niego nie da się ustawić odpowiednio małego zoomu z odpowiednio szerokim polem widzenia - normalnie nie jest to konieczne, bo by zobaczyć dokładnie ten sam obraz jak z wpisem o wartości true, bez tegoż wpisu wystarczy nieco zmniejszyć zoom - można uzyskać dokładnie takie samo pole widzenia w pionie i poziomie. I w końcu można się było pokusić o informację, że wpis zmienia skalowanie efektów - szczególnie widać to w przypadku dopalaczy, które mogą przenikać przez dysze.Gładki pisze:Dlaczego to nie jest prawda? Po zastosowaniu tego wpisu o ile pamiętam widziałem większą część kokpitu w widoku 3D.[DISPLAY]
WideViewAspect=True