Aerofly FS

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Stifan
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Żywiec

Aerofly FS

Post autor: Stifan »

Od jakiegoś czasu szukam symulatora dla siebie. FSX nie odpowiada mi z kilku powodów, a najważniejszy jest ten - że mi nie działa. Ostatnio udało mi się zoptymalizować X-Plane 10 tak, że wygląda naprawdę bardzo ładnie i działa bardzo płynnie. Mimo iż wielokrotnie szukałem alternatywy dla FSX'a, jedyne co udało mi się znaleźć to X-Plane 10, który nota bene bardzo mi się spodobał. Wiem, że istnieje również Prepar3D, ale to praktycznie to samo co FSX.

Przeglądając dzisiaj filmy z lotu płatnymi samolotami Carenado do X-Plane (najsłabszą stroną X-Plane są dość mizernie wykonane seryjne samoloty) zauważyłem w podpowiedziach film z frazą "Aerofly FS". Zainteresowany przeszedłem czym prędzej do oglądania. Po kilku minutach nie wierzyłem w to co zobaczyłem - okazało się, że symulator lotniczy na miarę 2012 roku jednak istnieje. 'Zgooglowałem' frazę "Aerofly FS" w celu zdobycia jakiś informacji. Co ciekawe znalazłem ich niewiele. Znalezienie samej recenzji tego symulatora wymagało już trochę czasu. Polskich komentarzy na jego temat praktycznie nie ma. Na tym forum są 2 posty, w których został przywołany. Jedną z wad X-Plane 10 jest to, iż mimo że potrafi wykorzystać zasoby sprzętowe znacznie lepiej niż FSX, to dalej mu wiele brakuje do poziomu współczesnego oprogramowania. Ja używam ustawień high/ultra i nie narzekam na płynność, ale przy maksymalnych ustawieniach renderingu mój komputer - który do najsłabszych nie należy - tej płynności już zapewnić mi nie może. Aerofly FS wydaje się być pozbawiony tej wady, gdyż w komentarzach pod filmami znalazłem konfigurację sprzętową, która stanowiła połowę mocy mojego komputera, a pozwalała na płynną zabawę na maksymalnych ustawieniach.

Zakładam ten temat z nadzieją na zebranie większej ilości informacji na temat tego symulatora. Z tego co się orientuje producent nie wypuścił wersji demo, więc osobiste przetestowanie będzie raczej trudne.

Ostudźcie moje wczesne podniecenie na temat tego symulatora. Skoro jest tak mało znany, to musi być z nim coś nie tak. Oby to było tylko to, że zawiera obszar "jedynie" całej Szwajcarii i nie należy do sieci VATSIM. Gdyby tak było - warto go mieć chociaż dla samego gameplay'a.
Ostatnio zmieniony sob 16 lut, 2013 14:25 przez Stifan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Nie da się ponadto latać IFR, gdyż w kabinach działają tylko podstawowe przyrządy. Ten i powody wymienione przez Ciebie są dość mocnymi wadami, które bardziej przybliżają AeroFly do FLIGHT niż do FSX/XP10.
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Czytałem, że w Aerofly FS model lotu zbytnio przypomina ich symulator samolotów RC.
http://www.aerofly.com/
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Stifan
Cadet
Cadet

No właśnie, czym różnią między sobą te wszystkie wersje? Aerofly 5 RC, Aerofly FS, Aerofly Profesional Deluxe, Easyfly 4 SE - trochę tego jest. Jedynie trzecią pozycje (Profesional) identyfikuje jako produkt do zastosowań komercyjnych. Która z tych wersji jest najbardziej realistyczna?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Zauważ, że jeśli wejdziesz na http://www.aerofly.com/models_en.html , w skali rzeczywistej jest tylko 5 maszyn. I one są dostępne właśnie od wersji 5 z tego co wiem.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Aerofly 5 RC, Aerofly FS, Aerofly Profesional Deluxe, Easyfly 4 SE - trochę tego jest. Jedynie trzecią pozycje (Profesional) identyfikuje jako produkt do zastosowań komercyjnych. Która z tych wersji jest najbardziej realistyczna?
A szukasz symulatora prawdziwych samolotów, czy modeli zdalnie sterowanych? Z pierwszego postu wynika, że tego pierwszego, zatem interesujący jest jedynie AeroflyFS.
D. Design pisze:Zauważ, że jeśli wejdziesz na http://www.aerofly.com/models_en.html , w skali rzeczywistej jest tylko 5 maszyn. I one są dostępne właśnie od wersji 5 z tego co wiem.
To dodatki do Aerofly 5, nie AeroflyFS. W AeroflyFS jest dostępnych 8 maszyn.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Link do Aerofly, a nie AeroflyFS jest tam na miejscu.
Czytałem, że w Aerofly FS model lotu zbytnio przypomina ich symulator samolotów RC.
http://www.aerofly.com/
Stifan
Cadet
Cadet

Oczywiście szukam symulatora prawdziwych samolotów. Przy takiej grafice można by latać tylko VFR :) Żartuje - brak możliwości lotu IFR to poważny brak, chodź z punktu widzenia pisania oprogramowania dodanie takiego elementu wydaje się być zmianą kosmetyczną. Nie mniej jednak nie wiadomo czy taki punkt znajduje się w wymaganiach "Could" techniki MoSCoW tego projektu. Aczkolwiek Niemcy słyną z przemyślanych rozwiązań, więc może już w niedalekiej przyszłości... kto wie.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Możliwość lotu IFR w kolejnej wersji wydaje się być całkiem prawdopodobna: http://www.ipacs.de/forum/showthread.ph ... ent-Status
Stifan
Cadet
Cadet

:shock: Te screeny nie wymagają komentarza, a jednak nie mogłem się oprzeć, żeby czegoś nie napisać.
ODPOWIEDZ