Wie ktoś może jakie konkretne parametry pogodowe sprawiają, że FSX uznaje ją za IMC?
Jak ustawiam ręcznie własną pogodę to np. dzieje się tak gdy widoczność mam nie więcej niż 2 mile, z kolei przy gotowej kompozycji "pogoda burzowa" widoczność jest większa, a mimo to nadal FSX uważa to za warunki do lotu IFR. Chodzi mi o to, czy ktoś się orientuje, jaki wpływają poszczególne czynniki (opady, widoczność, zachmurzenie) na to, że aktualny stan atmosfery już zalicza godziny lotu do lotów według wskazań przyrządów?
Pogoda w FSX
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
piotroszczak
- Cadet

- Skąd jesteś: EPMO
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
To nie jest odpowiedź na zadane pytanie - pytającemu raczej chodzi o to, jak FS ocenia czy można wykonać lot VFR, czy pozostaje tylko IFR.
A na marginesie - i w IFR pogoda nie jest bez znaczenia.
Nie sprawdzałem jednak, czy to cała prawda.http://www.flightsim.com/vbfs/archive/index.php/t-210190.html pisze:The Flight Sim definition of IMC is less than 3 miles visibility.
A na marginesie - i w IFR pogoda nie jest bez znaczenia.
Obydwie odpowiedzi rozjaśniły tę kwestię, chociaż zagadnienie wydaje się bardziej złożone, jak widać. Z poczynionych przeze mnie obserwacji, IMC w obszarze np. danego lotniska są (tak jak napisał PZL Belfegor) uznawane od widoczności najwyżej 3 mil, jednakowoż zachodziły sytuacje kiedy wykonywałem lot VFR, a przed lądowaniem ATC powiadomiła mnie, że na lotnisku panują warunki do lotu IFR i nie otrzymałem zgody nawet na przelot przez przestrzeń kontrolowaną. Prawdopodobna przyczyna - niski pułap chmur stratus nad pasem, na ścieżce podejścia (dookoła tylko kilka cumulusów). Poza tym pytałem się o to jak FS zalicza nalot w zależności od pogody. Można go sprawdzić w FSX w Rekordach pilota. Z tego co patrzyłem to godz. lotów IFR są nabijane tylko w momentach kiedy statek powietrzy znajduje się w przestrzeni o słabej widoczności, tj. we mgle (poniżej 3 mil) lub leci w chmurze/chmurach. Mając zaplanowany lot IFR, ale lecąc wysoko nad pułapem chmur wykonujemy według systemu lot z widocznością. Nie jestem pewny jak nalicza się pilotom nalot w rzeczywistości. Poczytałem o przepsiach wykonywania lotów z widocznością, wiem jak się sprawa ma w realu. Nie za dużo ma to wspólnego z lataniem w na symulatorze, przynajmniej nie z defaultowym ATC. W każdym razie w taki sposób trudno osiągać wiele godz. lotu wg. wskazań przyrz.
Korzystając z okazji zapytam się jeszcze o jedną rzecz. Wyczytałem, że często wykonuje się loty IFR przy VMC. Chyba nie chodzi tu o przypadki kiedy lot przebiega przez kontrolowaną przestrzeń pow. klasy A? Jak to się ma do przepisów:
Z wyjątkiem przypadków określonych przez państwowy organ zarządzania ruchem lotniczym loty VFR nie mogą być wykonywane:
- powyżej FL 200;
W związku z tym wszystkie loty na większych wysokościach są już IFR?
Korzystając z okazji zapytam się jeszcze o jedną rzecz. Wyczytałem, że często wykonuje się loty IFR przy VMC. Chyba nie chodzi tu o przypadki kiedy lot przebiega przez kontrolowaną przestrzeń pow. klasy A? Jak to się ma do przepisów:
Z wyjątkiem przypadków określonych przez państwowy organ zarządzania ruchem lotniczym loty VFR nie mogą być wykonywane:
- powyżej FL 200;
W związku z tym wszystkie loty na większych wysokościach są już IFR?