FS Global 2008/2010

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Olkusz

Post autor: ylid »

luko pisze:Latam nad dość zróżnicowanym terem.. kończe pomału taki swój prywatny lot dookoła Europy i będę np. niedługo w Alpach (Innsbruck) .. no i właśnie takie Alpy - czy rzeczywiście ładniej wygladają z FSG niż default?
Różnica jest ogromna. Sam mam w sumie niewiele bo tylko FSX+FSGX_2010+UTX_Europe i nawet przy ustawieniu jakości tekstur dość nisko, widoki przy "codziennym" lataniu są warte kupna FSGX_2010. Góry wyglądają jak góry, a nie jak usypane z pisaku babki, gładkie, zaokrąglone i bardzo ugładzone. Przy rozdzielczości siatki 10m możesz latać nad górami wypatrując kolejnej ostrej grani, szczytu, czy po prostu szybować między górami i cieszyć oczy pięknym widokiem, a nie konsternować babkowe górki z def FSX'a.
Wady zostały już wymienione na forum wielokrotnie, dla mnie największą dalej pozostaje czas instalacji (ok 3 godzin) i zależnie od tego gdzie ląduje inny poziom lotnisk niż reszty terenu. To da się poprawić, no ale jest irytujące i bywa zaskakujące.
Resztę już napisali inni. Dodam tylko, że nawet latając 747 zdarza się start lub podejście i lądowanie w sąsiedztwie gór, a wtedy warto mieć widok do którego chce się wrócić szybowcem, a nie po prostu minąć kolejne pagórki, których się nawet potem nie pamięta. Dlatego z czystym sumieniem mogę Ci polecić zakup tego właśnie dodatku. Na pewno się nie zawiedziesz.
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

Mam takie pytanie, czy jak to zainstalowalem juz to moge spokojnie zaczac latac, czy cos trzeba odkreslic z biblioteki zeby dane byly tylko z FS Global brane? Zauwazylem, ze FS Global jest na nizszej pozycji niz biblioteka Euopy Zachodnie, Ameryki itp. Moze te FSowskie odznaczyc, czy po prostu zostawic tak jak jest?
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

To jest opisane w manualu (przynajmniej było w starszym fs global), że FSX traktuje inaczej siatki terenowe. Priorytetem jest zawsze siatka o najwyższej rozdzielczości i FSX upycha FS Global na sam dół, ponieważ lokalne meshe dla Dover i Hawajów mają wyższą rozdzielczość.
W każdym razie wszystko jest OK. Instalator FS Global wie co robi i nic nie musisz odznaczać :)
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

Czy jeżeli wcześniej nie miałem wersji 2008 a teraz zakupiłem 2010 to czy muszę wgrać go na czystym FS, czy jeżeli mam już scenerie i inne programy to tylko wgrać i zmienić kolejność w ustawieniach muszę ?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Obrazek Najwyżej kolejność scenerii zmienić musisz.
Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

Produkt już zamówiłem, lecz troszkę się pospieszyłem. Dzisiaj znajomy zaproponował mi odsprzedanie wersji 2008 za małe pieniądze i tu moje pytanie, czy jest jakaś różnica między 2008 a 2010? czy jest ona porównywalna.
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

Wystarczy zajrzeć na stronę producenta, żeby się przekonać o różnicach pomiędzy FS Global 2008, a 2010...

http://www.fsglobal2010.com/indexA.htm

Link do recenzji z Avsim:
http://www.avsim.com/pages/0210/Pilots/FSGlobal.htm

Generalnie w tym przypadku powierzchnia nowego meshu została rozszerzona oraz część elementów dostała nową, wyższą rozdzielczość - w szczególności USA i Europa.
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat FS Global Ultimate - Europe/Africa?
Z opisu wynika, że ze względu na optymalizację rozmiaru mesha twórcy zdecydowali się na zróżnicowanie poziomu szczegółowości mesha w zależności od ukształtowania terenu. Zrobili to z preferencja dla dokładności odwzorowania terenów górzystych. Obawiam się, jak takie podejście odbiło się na terenach nizinnych, choćby dla terenu Polski.
Na dodatek nie podają informacji z jakim poziomem dokładności są odwzorowane tereny Azji mniejszej czy Afryki, a właśnie tam bym chciał sobie turystycznie polatać.
Mordimer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzezów

Post autor: Mordimer »

Cześć!

Rozważam przesłanki do zakupu siatki terenu – konkretnie waham się pomiędzy FS Global 2010 i FS Global Ultimate (w tym wypadku Europa i Afryka na początek).

Przy rozbudowie środowiska FSX przyjąłem następujące założenia:
- Minimalizować ilość nabywanych dodatków poprzez kupowanie dodatków najlepszych jakościowo i spełniających najszerszy przekrój wymagań (więc niekoniecznie najtańszych), przy zachowaniu jak najlepszego stosunku ceny do jakości.
- W obszarze mojego zainteresowania mieści się w chwili obecnej głównie Polska wraz z państwami sąsiednimi. Wraz ze wzrostem umiejętności będę poszerzał to zainteresowanie kolejno o: Anglię, pozostałą część Europy (głównie zachodniej), Amerykę Północną, Australię i Nową Zelandię, Azję, Amerykę Południową i Afrykę.
- Przez ok. rok - dwa będę skupiał się na lataniu VFR off-line, W międzyczasie będę nabywał umiejętności potrzebne do poruszania się w sieci VATSIM i lotach IFR.

Porównując FS Global w wersji 2010 do Ultimate (wszystkie regiony) pod względem finansowym zakup nowszej wersji jest zupełnie nieopłacalny: Europe/Africa 54,99 + The Americas 49,98 + Asia/Oceania 54,99 = 159,96 EUR podczas gdy FS G2010 - 69,98 EUR.

Czy jesteście w stanie wymienić inne (poza finansowe) argumenty na korzyść FSG Ultimate?

Czy wg Waszej opinii FSG Ultimate posiada tak istotne zalety względem FSG 2010 by warto było w nią inwestować?

Przeanalizowałem informacje dostępne o produktach i recenzje i nie znalazłem takich argumentów. Odrobinę dokładniejsza siatka na terenach górzystych kosztem tak wielkiej różnicy w cenie i mniej dokładnej siatki na terenach równinnych/nizinnych (Polska) do mnie nie przemawia. Warto jednak dopytać kolegów z większym stażem i doświadczeniem :).
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

- W obszarze mojego zainteresowania mieści się w chwili obecnej głównie Polska wraz z państwami sąsiednimi. Wraz ze wzrostem umiejętności będę poszerzał to zainteresowanie kolejno o: Anglię, pozostałą część Europy (głównie zachodniej), Amerykę Północną, Australię i Nową Zelandię, Azję, Amerykę Południową i Afrykę.
Kupowanie płatnego meshu dla Polski właściwie mija się z celem (pomijam kilka % terytorium, na którym masz szansę zauważyć różnicę). Darmowy wystarcza znakomicie. Zresztą - do VFRów w Polsce bardziej przyda się siatka dróg (UTX Europe albo Open VFR - taniej, ale tylko Polska) lub fotosceneria VFR Poland.

Do tych, dla których są (Wielka Brytania, Australia, NZ, część Ameryki Północnej), polecam raczej scenerie obszarowe ORBX - FTX - zawierają mesh.

Po lotach nad Afryką i Azją mam mieszane uczucia - w niektórych miejscach darmowy SRTM wygląda świetnie, w innych przydało by się nieco więcej szczegółów. Ja po prostu wybieram miejsca, gdzie jest fajnie ;)
Mordimer
Cadet
Cadet

OK rozumiem. Polskę pomińmy. Ale patrząc już na obszar Europy wydaje mi się że jest sens nabycia płatnej siatki. Scenerie FTX to chyba najlepsze co może być ale pokrywają tylko wybrane i stosunkowo niewielkie obszary. No i w centrum ich zainteresowania nie jest Europa.

Obecnie mam: UTX + GEX Europe, Skrawek VFR Poland, PA vol1 od DD, Warsaw City 2013 X.
Używam darmowej SRTM z Avsimu.

Plan rozbudowy:
1. FS Global (w chwili obecnej przychylam się do 2010)
2. Przejście z GEX na FTX Global (jak wyjdzie i okaże się warty zakupu, ponieważ załatwia sprawę landclassu i tekstur globalnie)
3. W międzyczasie: na pewno szczegółowe scenerie FTX/OrbX oraz lotniska i scenerie od DD

PS. Wojtek - Gratuluję bloga - zawiera mnóstwo przydatnych informacji. Oszczędziłem sporo czasu dzięki niemu. Dziękuję
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Ale patrząc już na obszar Europy wydaje mi się że jest sens nabycia płatnej siatki
Używam darmowej SRTM z Avsimu.
Co właściwie chcesz osiągnąć?
Scenerie FTX to chyba najlepsze co może być ale pokrywają tylko wybrane i stosunkowo niewielkie obszary
Przez ok. rok - dwa będę skupiał się na lataniu VFR
Wielka Brytania z jednego końca na drugi to 2 godziny bardzo szybkiego VFR albo 4 nieco spokojniej. Oczywiście - liczone po prostej. Nowa Zelandia - 2x więcej. Ameryka Północna to już możliwość wykonania 8 godzinnego VFR szybkim samolotem. Nie wiem czy znajdziesz awionetkę, która przeleci całą Australię ;)

Nie zamierzam tu deprecjonować pracy wykonanej przez autorów FS Global, ale po paru latach latania z SRTM znalazłem tylko kilka błędów meshu i jakoś szczególnie mnie nie bolały. A jeśli piszesz, że chcesz latać VFR to przyda się raczej otoczenie niż mesh.
Mordimer
Cadet
Cadet

Chcę uzyskać stan w którym:

1. Rzeźba terenu w FSX będzie w maksymalnie wierny sposób zbliżona do rzeczywistej jak najmniejszym kosztem. (przy czym koszt to nie tylko wydane $ zł, czy eur, ale również czas poświęcony na szukanie pobieranie instalowanie i zarządzanie dodatkami)

2. Chciałbym ten problem rozwiązać na skalę "globalną", Tak by w przyszłości nie wydawać już na ten cel pieniędzy ani by kwestia ukształtowania terenu w FSX nie pochłaniała więcej mojej uwagi.

Podsumowując: moje podejście uważasz za błędne a sens zakup FS Global wątpliwy (?) ponieważ:

1. W przypadku Ameryki Płn, Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii (czyli mnóstwo latania VFR) - lepiej kupić FTX (czyli kompletne szczegółowe scenerie zawierające wszystko od mesh poprzez landclass aż do pojedynczych obiektów 3d) (przyznaję rację!)

2. Europa - wystarczająca jest darmowa SRTM (nie mam porównania z wersjami płatnymi, pewnie wiesz co mówisz)

Problematyczny może być jedynie obszar Azji i Afryki dla którego dostępne darmowe siatki oraz defaultowa FSX jest kiepska. Obszar ten ma dla mnie najniższy priorytet.

Dlaczego szukam płatnej siatki - Jak dla mnie to np. Tatry nie wyglądają za ciekawie przy darmowej siatce (z Avsimu) . Z ciekawości wybiorę się dziś np. w Alpy.

PS (off-topic):
A co myślisz o takiej koncepcji dla obszaru Europy (za wyjątkiem Wielkiej Brytanii):
Siatka płatna (FSGlobal) + Fotoscenerie (np. VFR Germany, Switzerland Pro X.. etc....)

Z moich obserwacji: UTX + GEX poprawia bardzo dużo jeżeli porównać do default FSX ( linie dróg, kolejowe, linie berzegowe, lasy) jednak uzyskany wizualny efekt w dalszym ciągu jest daleki od doskonałości - (np. zbytnie rozdrobnienie pól)
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

A co myślisz o takiej koncepcji dla obszaru Europy (za wyjątkiem Wielkiej Brytanii):
Siatka płatna (FSGlobal) + Fotoscenerie (np. VFR Germany, Switzerland Pro X.. etc....)
Szwajcaria Pro ma swój własny mesh, więc w przypadku tej scenerii sprawa wygląda tak jak w przypadku ORBXowych.
Dlaczego szukam płatnej siatki - Jak dla mnie to np. Tatry nie wyglądają za ciekawie przy darmowej siatce (z Avsimu) . Z ciekawości wybiorę się dziś np. w Alpy.
Pytanie jak będą wyglądały z FS Global... Generalnie - źródło danych jest to samo, więc różnice wynikają przede wszystkim z nieco lepszej interpolacji danych. Nie wiem jak daleko sięga obszar Tatr Wysokich w FS Global - na tym obszarze może być dużo lepiej...

2. Chciałbym ten problem rozwiązać na skalę "globalną", Tak by w przyszłości nie wydawać już na ten cel pieniędzy ani by kwestia ukształtowania terenu w FSX nie pochłaniała więcej mojej uwagi.
Ja problem rozwiązałem globalnie pobierając wszystkie meshe z simviation / avsim / flightsim i wrzucając rozpakowane pliki do folderu FSX / Mesh / Scenery. Przy okazji zrobiłem kopię zapasową na wypadek reinstalacji. Zabiera nieco więcej czasu niż zakup i instalacja, ale dalej czuję się do przodu :)

To co pozostaje Ci to wybór "filozofii" doboru scenerii. Ja do VFRów staram się "wymaxować" jeden obszar, nad którym będzie się fajnie latało. Różnorodność lubię, ale nie za cenę dużo gorszej jakości (a sam nieco lepszy mesh tej jakości nie czyni). Przy cenie tych dodatków - wybrałem to co wspominałem wcześniej - FTXy, VFR Poland + lotniska DD i jakieś tańsze (ale fajne) scenerie mniejszych obszarów - na przykład Papuę Nową Gwineę czy Tuvalu.

Nie wiem jak Ty lubisz organizować scenerie, ale ja z dodatkami takimi jak UTX nie znajdowałem szczególnej radości w miejscach gdzie była to jedyna sceneria. Mimo wszystko - trochę zbyt pusto i kończy się dokupywaniem szczegółów i lataniem "tam gdzie się wydało pieniądze".
lor3ddr8d
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Śląsk

Post autor: lor3ddr8d »

Kupiłem FS Global 2010 w wersji BOX. Czy trzeba go instalować na tym samym dysku co FSX ? Mam problem bo mam tylko 30GB wolnej przestrzeni :/
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie, podobnie jak niemal każda inna sceneria, FSGlobal może być gdziekolwiek, byle wpis w bibliotece scenerii był odpowiedni.
lor3ddr8d
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Śląsk

Post autor: lor3ddr8d »

No to dupa, będę musiał go przeinstalować ;) Dzięki za odpowiedź.
Mam jeszcze dylemat czy instalować do Global'a jakieś dodatki pogodowe, np. REX.
Ma ktoś opinię na ten temat ?

Pozdr.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Mesh nie ma żadnego wpływu na funkcjonowanie dodatków pogodowych, więc po prostu zapoznaj się z tematami o nich.
ODPOWIEDZ