Polish Airports vol.1 - wersja 3

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Polish Airports vol.1 - wersja 3

Post autor: D. Design »

Witam.
Miło mi poinformować, iż niebawem (czyli dziś lub jutro) zostanie wydana nowa, trzecia wersja naszego pakietu Polish Airports vol.1 X, na razie pod FSX i Prepar3D. Z uwagi na potrzebę przerobienia większości elementów pakietu (co trwało około roku), sceneria publikowana jest jako nowy produkt, a dla posiadaczy wersji poprzednich przewidzieliśmy 50% zniżki na nową wersję.

Pakiet zawiera od 4 do 6 lotnisk (w zależności od tego, jak je traktować :) ), czyli EPGD Gdańsk Lecha Wałęsy, EPKT Katowice Pyrzowice, EPRZ Rzeszów Jasionka z jego "drugą połówką" w postaci EPRJ Rzeszów Jasionka, a także nowe lotnisko EPLB Lublin Airport wraz z EPSW Świdnik. Lotniska wymodelowane są tak, jak wyglądają teraz, a więc zawierają nowe terminale, drogi kołowania i aprony.

Tradycyjnie wraz z produktem dostarczone są mapki, manual, jak ktoś musi to da się usunąć statyczne samoloty :P a przy okazji można znaleźć sympatyczne animacje (obsługa lotniska, obsługa cargo, przesuwane bramy, otwierane hangary, samochody itd.). Spotterzy i policjanci też znajdą coś dla siebie. :twisted: Tak jak było wcześniej, zawarte jest miasto Rzeszów i duży obszar okolic EPGD. Scenerie posiadają oczywiście wersje nocne i sezonowe (przyda się Drzewiecki Design FSX/P3D Season Switcher ).

Tym samym, po czterech latach, zakończyliśmy prace nad całą serią Polish Airports, zawierającą aktualnie 10 polskich lotnisk komunikacyjnych (przynajmniej do następnej rozbudowy, ale to na pewno nie w najbliższym roku). Biorąc pod uwagę już wydane EPKK i na zaawansowanym etapie EPWA, zbliżamy się powoli do celu, jakim było stworzenie scenerii wszystkich polskich lotnisk komunikacyjnych. Przy okazji dziękuję zarządom lotnisk za wyrozumiałość i wyrażanie zgody na wykonywanie szczegółowych sesji fotograficznych.

Strona produktu: http://www.drzewiecki-design.net/prodPAv1_X.htm

Obrazek Obrazek (EPGD)
Obrazek Obrazek (EPKT)
Obrazek Obrazek (EPLB)
Obrazek Obrazek (EPRZ)
Obrazek
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

Bardzo miła wiadomość. :D Pewnie nie tylko ja oczekiwałem na nową wersję z niecierpliwością i wielkim zainteresowaniem. Przy okazji, jak już się będziecie nudzić po skończeniu EPWA i NY Airports to moglibyście pomyśleć o EPOK.
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Nie O tylko 0. :P To jest na razie lotnisko, na które nie ma wstępu z aparatem.
Obrazek
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

D. Design pisze:Nie O tylko 0. :P
Nie jestem specjalistą od kodów ICAO, ale zawsze wydawało mi się, że struktura kodu jest następująca: region (X---), państwo (-X--), nazwa lotniska (--XX). W przypadku EPOK, oznaczenie OK pochodzi od Oksywia. W opisach Aerodromes (AD) z Mil AIP Polska wymieniona nazwa lotniska to Gdynia-Oksywie, a kod ICAO wygląda, że jest napisany przez O, a nie przez 0, więc nie bardzo rozumiem skąd ten pomysł z zerem. :P
D. Design pisze:To jest na razie lotnisko, na które nie ma wstępu z aparatem.
Szkoda. Pozostaje zatem mieć nadzieję, że jak zostanie otwarta cywilna część lotnika, to wykonanie zdjęć stanie się możliwe. Lotnisko, jak na nasze krajowe warunki, jest interesujące i atrakcyjnie położone, zwłaszcza podejście RWY 31.

PS. I tak je kupię, nawet jak je wydasz z zerem w kodzie. :D
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

ad_verbum pisze:struktura kodu jest następująca: region (X---), państwo (-X--), nazwa lotniska (--XX)
Nie jest taka zawsze i często występują cyfry. Akurat w przypadku EPOK to nie wiem, czemu myślałem o 0, ale masz rację, wg ICAO jest O.
ad_verbum pisze:Szkoda. Pozostaje zatem mieć nadzieję, że jak zostanie otwarta cywilna część lotnika, to wykonanie zdjęć stanie się możliwe. Lotnisko, jak na nasze krajowe warunki, jest interesujące i atrakcyjnie położone, zwłaszcza podejście RWY 31.
Zgadzam się. Powodem problemów z materiałami nie jest status lotniska (współpracowaliśmy już z instytucjami wojskowymi w tym zakresie), ale brak zgody ze strony administracji tego lotniska.
Obrazek
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

D. Design pisze:Powodem problemów z materiałami nie jest status lotniska (współpracowaliśmy już z instytucjami wojskowymi w tym zakresie), ale brak zgody ze strony administracji tego lotniska.
Z powodów natury finansowo-organizacyjnej pojawił się pomysł by podmiotem zarządzającym lotniskiem w Gdyni został Port Lotniczy Gdańsk. Z nimi powinno dać się dogadać, tym bardziej że PA vol. 1 powstawało dzięki współpracy z zarządem lotniska.

Tak, jak już pisałem niewątpliwym atutem tego lotniska jest ciekawe położenie, a jak lotnisko zostanie oficjalnie otwarte dla ruchu cywilnego to i Vatsimowcy się nim zainteresują. Gdyby w ramach tego projektu wymodelować nie tylko najbliższe otoczenie lotniska, ale też tereny portowo-przemysłowe, śródmieście Gdyni i charakterystyczne budynki w pasie nadmorskim, to EPOK mógłby być mim zdaniem sprzedawany jako samodzielny produkt.

Wiem, że to nie jest tak atrakcyjna od strony finansowej realizacja, jak popularne, zagraniczne porty lotnicze, ale pomarzyć sobie zawsze można. :D

Pozdrawiam
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

A w jaki sposób uzyskać ta zniżkę? Jakiś kod? Oczywiście mam zakupiona 1 wersje.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Sklep opisuje, jak to zrobić. Zazwyczaj dokonac zakupu z tego samego konta co 'stary' produkt.
Obrazek
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

Dzieki. Potwierdzam. Sklep sam aplikuje "wlasciwa" cene.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLU

Problem na EPGD

Post autor: piter747 »

Rozumiem więc Staszku że postępuję tak: Wcześniej zakupione i zainstalowane VOL1, NYX oraz WARSAWX odinstalowuje, ściągam ponownie z sim market bo tam kupowałem..a następnie instaluje te trzy scenerie ponownie..czyż tak?
-
I jeszcze proszę o pomoc. załączam płytę lotniska na EPGD..co zrobić żeby miała teksturę? To jest już VOL1 po poprawce...Korzystam z vfr Poland.. VOL1 jest wyzej w bibliotece scenerii.
Dodam że problem występuje tylko w godzinach popołudniowych i porannych.
Załączniki
epgd.jpg
epgd.jpg (15.63 KiB) Przejrzano 34125 razy
Ostatnio zmieniony czw 15 sie, 2013 15:03 przez piter747, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
XxCloudy
Cadet
Cadet

Post autor: XxCloudy »

Zakupione ! :D , jutro trzeba zrobić przelewik i czekać ....
Mam jeszcze takie pytanko pierwszy raz kupuje coś w SimMarket, o co chodzi z tym "included Tax", które wynosi 3.99"ejro" ?
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

Chodzi o podatek VAT. A dokładniej, że jest wliczony w cenę produktu i wynosi 3.99 euro.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
Awatar użytkownika
XxCloudy
Cadet
Cadet

Aha, to tylko wysyłam 25 euro i graa :D, a tym 3.99 nie ma się co przejmować. Dzięki za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: Kuba Pa »

Piter747 problem jest nam znany długo nad nim walczyliśmy ale niestety używając DX10 światłą nocne apronów nie będą się wyświetlać :( . Masz dwie możliwości albo używać Xa z DX9 albo usunąć pliki EPGDv3_ApronLights_01.bgl ale wtedy nie będziesz miał tego oświetlenia.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki Kuba..
A białe kontury numeru pasa 29 nad rzeczywistym białym numerem też zostaną?
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A to tego problemu nie znam, podeślij mi screena zobaczę co to się dzieje.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

tak to wygląda
Załączniki
pas29.jpg
pas29.jpg (28.77 KiB) Przejrzano 34045 razy
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Wyraźnie problem z DX10, żeby pozbyć się wszystkich problemów musisz używać DX9.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Tak jak powyżej - dopóki nie zostanie wydany DX10 Scenery Fixer by Steve Parsons, w sceneriach Polish Airports trzeba używać DX9.
Ostatnio zmieniony wt 20 sie, 2013 07:32 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

Jak to babcia mawiała, masło maślane. Wyprostuj posta dla niedomyślnych. :)
X52
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Przy okazji, poprawki (dotychczas opublikowane) dostępne za darmo pod tym linkiem: http://www.drzewiecki-design.net/DoScia ... _fixes.zip - od autora przyszłego dodatku wspomnianego powyżej; likwidują wszystkie błędy naszych scenerii pod DX10, za wyjątkiem nocnego oświetlenia. Można sobie zainstalować i posprawdzać, nie wpływają one na działanie trybu DX9.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Update from version 3.0 to version 3.1 (FSX/P3D full version only) - 0,5MB

This file updates our product from version 3.0 to version 3.1. Works only with the full version. Please check your manual to ensure if you have the newest version installed.

Features:
- Fixed car traffic issues with UTX Europe installed

PS: DEMO jest zaktualizowane o poprawki wersji 3.1
Obrazek
adiks7
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Mińsk EPMM

Post autor: adiks7 »

Czy na polskim forum nie można napisać posta po polsku, wątpię by zaglądał tu jakiś obcokrajowiec, a nawet jak to post można napisać w dwóch językach, chyba że ktoś się wstydzi, że jest Polakiem.
Latam również wszelkimi modelami RC, od małych po te największe, a od niedawna jeszcze większymi tym razem już w kabinie
www.rcklub.jun.pl
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

adiks7 pisze:Update from version 3.0 to version 3.1 (FSX/P3D full version only) - 0,5MB

This file updates our product from version 3.0 to version 3.1. Works only with the full version. Please check your manual to ensure if you have the newest version installed.

Features:
- Fixed car traffic issues with UTX Europe installed
Aktualizacja z wersji 3.0 do wersji 3.1 (FSX/P3D tylko pełna wersja) - 0,5MB → http://www.drzewiecki-design.net/DoScia ... date31.zip

Plik aktualizuje nasz produkt z wersji 3.0 do wersji 3.1 i działa tylko z pełną wersją. Proszę sprawdzić instrukcję w celu weryfikacji posiadanej wersji.

Poprawki:
- Poprawiony problem z ruchem samochodowym generowanym przez UTX na lotniskach EPLB i EPGD
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Miło mi poinformować, iż dziś lub jutro zacznie ukazywać się w sklepach Polish Airports vol.1 pod FS2004. Więcej na: http://www.drzewiecki-design.net/prodPAv1.htm

ObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Dla zainteresowanych wersją pod 2004 - http://secure.simmarket.com/drzewiecki- ... 2004.phtml
Obrazek
Sebol
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Sebol »

D. Design pisze:Dla zainteresowanych wersją pod 2004 - http://secure.simmarket.com/drzewiecki- ... 2004.phtml
Dla posiadaczy PA1 - 12.51 EUR :P
Pozdrawiam SEBOL
GG:7199365
Obrazek
Awatar użytkownika
XxCloudy
Cadet
Cadet

Kamins
Cadet
Cadet

[FS2004] Polish Airports vol. 1 for FS2004

Post autor: Kamins »

Cześć,
Chciałem zainstalować najnowszą wersję Polish Airports vol. 1 for FS2004 od DD.
Instalator każe pobrać programik FSX/FS9 Registry Repair Tool (36KB) ze strony Flight1.com.
Pobrałem i nic. Programik szuka w rejestrze ścieżki do fs9. U mnie takiej nie ma. O co chodzi?
Pozdrawiam
Kamins
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Nazwa tematu nic nie mówiła o jego zawartości, zawartość bardziej pasowała do problemów technicznych, a o produkcie jest już temat na forum, do którego właśnie dołączyłem ten wątek. Skoro masz użyć programu do naprawy wpisów FS-a w rejestrze, to nic dziwnego, że ścieżki tam nie ma bądź jest uszkodzona. Za pomocą podanego programu znajdź lokalizację FS-a i dodaj ją do rejestru, zgodnie z instrukcją wyświetlaną po włączeniu narzędzia.
Ziele32
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKA - Kielce

Post autor: Ziele32 »

Witam

Zainstalowałem Demo Polish Airports vol.1 - wersja 3 i zastanawiam się czy od czasu wersji jeden coś się zmieniło na lotnisku, czy moja instalka coś namieszała. Do rzeczy. Otóż w wersji 1 jak stałem na lotnisku w Katowicach na Gate10 to byłem przy terminalu, a teraz Gate 10 wypada gdzieś między hangarem a terminalem. I teraz nie wiem czy to błąd w Afcad czy co? Wersja symulatora FS9. Według mapy lotniska EPKT na PL-VACC Gate10 jest na rogu terminalu.

Rafał

PS. Gdyby potrzeba było więcej danych to uzupełnię.
Awatar użytkownika
XxCloudy
Cadet
Cadet

Raczej wszystko dobrze, na nowych mapkach 10 jest obok hangaru 1 przy drodze E2.
Ziele32
Cadet
Cadet

XxCloudy pisze:Raczej wszystko dobrze, na nowych mapkach 10 jest obok hangaru 1 przy drodze E2.
A to ok. W takim razie mapki na pl-vacc są nieaktualne chyba.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Przecież do produktu dołączone są mapy!
://
Obrazek
Paprykus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Tarnowskie Góry

Post autor: Paprykus »

Na Vatsim jeszcze używane są stare wersje scenerii.
Ziele32
Cadet
Cadet

D. Design pisze:Przecież do produktu dołączone są mapy!
://
Do wersji DEMO też? :shock: Jakoś nie mogę znaleźć. :cry:
Ostatnio zmieniony pt 30 sie, 2013 18:56 przez Ziele32, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sww
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: znienacka

Post autor: sww »

Najświeższe, zawsze, nawet jak demo się zdeaktualizuje: http://api.vateud.net/charts/epkt
Centrum Szkolenia Pilotów - (prawie) wszystko o wirtualnym lataniu
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Ziele32 pisze:Do wersji DEMO też? :shock: Jakoś nie mogę znaleźć. :cry:
Tak - na naszym forum w dziale "Download" dostępne są mapy do wszystkich naszych komercyjnych produktów - własnie dla vATC tudzież posiadaczy wersji demo.

Aktualnie skończył się miesięczny transfer, także strona ruszy od jutra, ale generalnie są tam wszystkie linki.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Update from version 3.0 (or higher) to version 3.2 (FSX/P3D full version only) - 5MB

Plik ten uaktualnia nasz produkt Polish Airports vol.1 X z wersji 3.0 (lub wyższej) do wersji 3.2. Działa tylko z pełną wersją. Aktualnie zainstalowana wersja jest widoczna na pierwszej stronie manuala.

Nowości i poprawki:
- Poprawiiony problem ruchu samochodowego wraz z dodatkiem UTX Europe
- Poprawiona kompatybilność z Electronic Flight Bag od Aivlasoft (kierunki ILS)
- Poprawiona kompatybilność z Aerosoft AES (usunięty marshaller)
- Dodany ILS na lotnisku EPLB Lublin
- Dodany ATIS na lotnisku EPLB Lublin
- Uaktualnione mapy, w tym podejścia ILS w Lublinie
- Uaktualniony manual

Użytkownicy wersji DEMO powinni ściągnąć i zainstalować najnowszą wersję DEMO, aby najnowsze aktualizacje zostały wprowadzone.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Update from version 3.0 (or higher) to version 3.2 (FS2004 full version only) - 5MB

Plik ten aktualizuje nasz produkt z wersji 3.0 (lub wyższej) do wersji 3.2 i działa tylko z pełną wersją Polish Airports vol.1 pod FS2004. Na pierwszej stronie manuala można upewnić się, która wersja dodatku jest aktualnie zainstalowana.

Aktualizacje i poprawki:
- Poprawiona kompatybilność z Electronic Flight Bag firmy Aivlasoft (kierunki ILS)
- Dodany system ILS na lotnisku EPLB w Lublinie
- Dodany ATIS na lotnisku EPLB w Lublinie
- Poprawione koordynaty VOR SWI
- Aktualizacje map w tym dodana mapa podejścia ILS na lotnisku EPLB w Lublinie
- Aktualizacja manuala

Użytkownicy wersji DEMO proszeni są o ściągnięcie najnowszej wersji DEMO (v3.2), aby móc korzystać z najważniejszych aktualizacji.
Obrazek
ODPOWIEDZ