Komputer do FSX ver. 2

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Damian88888888
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Garwolin

Post autor: Damian88888888 »

Witam,
planuję zakupić taki sprzęt pod FSX, za 3000 zł / bez systemu, monitora, klawiatury i myszki.
Karta graficzna: Gigabyte gtx760
Procesor: i7 - 4770 Haswell
Pamięć operacyjna: Kingston HyperX 8Gb
Płyta główna: Gigabyte GA-Z87-HD3
Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue 1TB
Nagrywarka DVD: LG
Zasilacz: SilentiumPC Deus M1 550W
Obudowa: SilentiumPC Gladius M40

Coś zmieniać się opłaca? :-)
Ostatnio zmieniony śr 21 sie, 2013 20:07 przez Damian88888888, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli choć raz zasmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić"

Leonardo da Vinci
R1990
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSO

Post autor: R1990 »

Witam. Mam pytanie odnośnie sprzętu. Mam laptop Asus z 2009 roku, karta Radeon 4570, procek Athlon X2 2,1 Ghz, Ram 4 gb. Czy opłaca mi się instalować SP2? Bo czytam, że ten dodatek to dla tych co maja nowsze i lepsze kompy.
Awatar użytkownika
Damian88888888
Cadet
Cadet

Zawsze lepiej jest zainstalować Service Pack'a. Nic nie tracisz, a możesz tylko zyskać ;-)
"Jeśli choć raz zasmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić"

Leonardo da Vinci
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

Damian88888888 pisze:Coś zmieniać się opłaca?
FSX nie lubi hyper-threadingu, HT najczęściej zamiast wzrostu szybkości powoduje jej spadek, pojawiają się też mikroprzycięcia. Zatem jeśli zestaw jest kupowany pod FSX-a to sugeruję zamienić i7 4770K na i5 4670K. Podobnie na wyrost jest dobrana karta graficzna. Jeśli nie masz konfiguracji wielomonitorowej lub monitora o rozdzielczości np. 2560×1440 to zamiast GTX760 wystarczy GTX660 lub GTX660Ti. Jeśli jednak masz grać na tym komputerze w coś innego, a nie tylko latać w FSX, to kupuj GTX760.
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
Awatar użytkownika
Damian88888888
Cadet
Cadet

Czytałem, że HT można wyłączyć. Akurat trafiła mi się okazja zakupić i7-4770 za 800 zł, więc jest to dobra cena, ale również i5-4670K ma swoje zalety i nie ustępuje wiele od tamtego. Łatwiej jest go podkręcić :-) W przyszłości chciałbym kupić 3 monitory, więc zostawię tą kartę. :-) A ty na swojej karcie na maksymalnych ustawieniach ile wyciągasz FPS? (Z dodatkami czy bez).

Leonardo da Vinci
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Damian88888888 pisze:Czytałem, że HT można wyłączyć (...)
Tak, HT można bezproblemowo wyłączyć w BIOS. Wtedy Twój i7 praktycznie upodabnia się w i5 (pozostają tylko 2MB różnicy w wielkości L3 cache).
Po wyłączeniu HT podkręcalność i7 jest prawie identyczna z i5. To HT jest zasadniczą przyczyną problemów z wysokim podkręcaniem i7, było to przedmiotem co najmniej kilku testów i artykułów. Jeśli ten i7 to jest wersja "nie K" to niewątpliwie wydajniejszym, po uwzględnieniu OC, procesorem będzie i5 4670K.

Latam z włączoną limitacją FPS (30 lub 35), ponieważ zależy mi na jakości (wyostrzanie tekstur) i płynności (brak mikroprzycieć) wyświetlania scenerii. Parę razy wyłączałem z ciekawości limitację i wyniki wahały mi się od 70 do 150FPS w zależności od warunków pogodowych i ilości obiektów scenerii. Zauważ jednak, że ja w 90% przypadków latam nad fototeksturą, a nie nad scenerią typu landclass.
Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, 16GB ram, Gigabyte RTX 2060 Super, Win7/Win10
Awatar użytkownika
Damian88888888
Cadet
Cadet

Ok, dzięki. Więc podsumowując, gdybyś miał do wyboru te dwa procki (i5-4670K i i7-4770) W TEJ SAMEJ CENIE, na którego by padł wybór? :-)

Leonardo da Vinci
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Damian88888888 pisze:Ok, dzięki. Więc podsumowując, gdybyś miał do wyboru te dwa procki (i5-4670K i i7-4770) W TEJ SAMEJ CENIE, na którego by padł wybór? :-)
Przed uwzględnieniem OC wyborem jest i7 4770, natomiast po uwzględnieniu OC wybrałbym (do FSX-a) i5 4670K. Wybór zależy od tego, czy będziesz podkręcał procesor, czy nie.
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: marcinmmm »

Witam mam takie pytanie. Co mogę zmienić w moim komputerze aby FSX sprawniej działał? Latam na dodatku Airbus X Extended i np. w KJFK lub KMIA wszystko mi się tnie i nie sposób latać.
Parametry mojego komputera to:
Procesor: AMD Phenom(tm) II X4 B50 3.20GHz (4CPUs)
Pamięć RAM: 4GB
System: Windows Home Premium 64-bit
Karta graficzna: GeForce GT440
Model systemu: GA-770T - D3L
Dodam, że w przyszłości może zaczął bym latać na PMDG 737 lub 777 ale to nie jest pewne więc raczej chciałbym znać co zmienić na teraz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Warto napisać, jakim budżetem dysponujesz.
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Budżet to się sprawdzi potem. Na razie chciałbym wiedzieć co mogę zmienić aby FSX nie klatkował i nie chodził minimalnie tylko jakoś optymalnie. A pieniądze jakoś zgram z tym wszystkim.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Albo starać się jeszcze coś uzyskać grzebiąc w ustawieniach albo podkręcić obecny zestaw albo wymienić płytę główną, procesor na i5 4670K z dobrym chłodzeniem i podkręcać.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Zainteresuj się sprzętem wymienionym ponad Twoim postem - z Twojej dotychczasowej konfiguracji niewiele zostanie, lecz skoro budżet nie jest przeszkodą...
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Intel i5 2500@4,1GHz, Gigabyte GA-P67A-UD4-B3, Kingston 2x4GB 1333MHz, ASUS GTX660 2GB, Win7/64
o ten chodzi?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie, miałem na myśli ten omawiany w dyskusji, ale ten też nie jest zły. Można pomyśleć nad szybszym RAM-em, ale różnica nie będzie przesadnie duża: http://forum.avsim.net/topic/412163-the ... gs-in-fsx/
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain

O ten chodziło?
Karta graficzna: Gigabyte gtx760
Procesor: i7 - 4770 Haswell
Pamięć operacyjna: Kingston HyperX 8Gb
Płyta główna: Gigabyte GA-Z87-HD3
Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue 1TB
Nagrywarka DVD: LG
Zasilacz: SilentiumPC Deus M1 550W
Obudowa: SilentiumPC Gladius M40
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Poświęć czas na czytanie postów, zastanów się czy HT jest Ci potrzebne.
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przeczytałem posty i jest mowa o wielu sprzętach. Proszę o napisanie jaki procesor, karta, chłodzenie itd.
Awatar użytkownika
Damian88888888
Cadet
Cadet

I7-4770K Haswell to lekka przesada. W ZUPEŁNOŚCI wystarczy i5-4670K lub zwykły bez K (zależy czy w grę wchodzi OC).

Leonardo da Vinci
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

marcinmmm pisze:Przeczytałem posty i jest mowa o wielu sprzętach. Proszę o napisanie jaki procesor, karta, chłodzenie itd.
Nie istnieje jedynie słuszny zestaw do FSX. Różni ludzie mają różne wymagania i oczekiwania - skąd ktoś ma wiedzieć "jaki procesor, karta, chłodzenie itd" skoro nawet budżet nie ogranicza palety wyboru? Nie wiadomo nawet, czy HT jest Ci potrzebne (w rozwinięciu - do czego prócz FS-a będzie używany komputer), czy zamierzasz podkręcać, czy w ogóle zamierzasz używać czegoś ze starego komputera, czy też już zmieniłeś podejście na zakup całego nowego zestawu. W powyższych postach są podpowiedzi, jaki sprzęt z kategorii "wysoka wydajność i cena w granicach rozsądku" jest sensowny.
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Niestety nie wiem co to jest HT. :D Komputer będę używał także do grania w inne, wymagające gry, ale bardziej interesuje mnie kwestia FS'a i tego, żeby się nie zacinał. Nie chciałbym wydawać na to masę pieniędzy, więc chętnie zostawię coś ze starego komputera, ale żeby nie było to coś co mocno spowolni jego wydajność. Też dodam, że latam na Airbus X Extended i zamierzam później na jakimś PMDG może 737 albo 777. Chcę wiedzieć jaki sprzęt byłby w rozsądnej cenie (ale nie koniecznie wszystko nowe) aby mój symulator z tymi dodatkami (albo tylko z Airbusem) działał nie jakoś minimalnie ale optymalnie.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Też dodam, że latam na Airbus X Extended i zamierzam później na jakimś PMDG może 737 albo 777.
Przeciwnie, nic nie dodałeś, powtarzasz to co już napisałeś.
Latam na dodatku Airbus X Extended i np. w KJFK lub KMIA wszystko mi się tnie i nie sposób latać. (...) Dodam, że w przyszłości może zaczął bym latać na PMDG 737 lub 777 ale to nie jest pewne więc raczej chciałbym znać co zmienić na teraz.
Niestety nie wiem co to jest HT.
Niewiedza to nic złego. To, że nie chciało Ci się poszukać - wręcz przeciwnie.

Generalnie to opcje masz przedstawione od paru postów wstecz - nie dodałeś żadnych wartościowych informacji, więc nic się nie zmienia. Albo wyciskasz co się da z obecnej konfiguracji, albo kupujesz nowy procesor, płytę, być może zasilacz, kartę graficzną i RAM (nie podałeś, czy masz DDR2 czy DDR3). Nie wiadomo, jaką masz płytę główną, więc trudno powiedzieć, czy możesz wymienić procesor na lepszy AMD - te jednak w FSX sprawdzają się gorzej od Inteli.
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain

To może intelcore i5 4670K do tego Nvidia GTX550 i 8Gb RAM. I nie wiem jaką płytę główną.
A HT szukałem i nic się nie dowiedziałem.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Ponieważ czas leci, podzespoły się starzeją, pojawiła się możliwość finansowa, więc chcę wymienić flaki w kompie. Planuję zakup i wymianę prawie wszystkiego:

obudowa (1): SilentiumPC Gladius X80 Pure Black - bez zasilacza
płyta główna (2): MSI Z87-G43
procesor (3): Intel Core i5 4670K 3,40 GHz BOX
RAM (4): Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9
karta graficzna (5): Sapphire Radeon 7850 Dual-X 1GB
zasilacz zostaje (6): Chieftec GPS-450AA-101A
chłodzenie procka zostaje: Thermaltake Contac 29 BP
dyski twarde zostają: 2 x HDD na SATA + 1 x Plextor M5S
karta dźwiękowa zostaje: SB Audigy na PCI

Przeznaczenie kompa:
Przez najbliższy rok będzie służył głównie jako pomoc na studiach, więc Office, AutoCAD, MathCAD, itp. z przerwami na BF3 i jakieś nowe gry. Później do łask powróci FS9 + FSX (wróci miejsce na rozłożenie wolantu, paneli, itd.).
Więc większość czasu komputer będzie działał w 2D. Dobrze by było, gdyby zestaw nie hałasował bardzo, bo będzie sporo czasu pracował w nocy (doba ma tylko 24, więc trzeba niestety ograniczać spanie).
Generalnie wiem czego chcę, klasycznie niemożliwego. Dobre, ciche, wydajne, niedrogie. Łącznikiem jest "AND", nie "XOR". ;)

Moje przemyślenia na temat poszczególnych komponentów:
(1) obudowa
Moje potrzeby: niebrzydka, niemała, zasilacz na spodzie obudowy, funkcjonalna, powiedzmy, że nieprzekraczalna cena 400 zł.

Na początku celowałem w SilentiumPC Gladius M40 Pure Black, jednak poczytałem nieco na jej temat, na możliwości montażu podzespołów, budowę, funkcjonalność. Postanowiłem nie bawić się we wróżkę i nie sprawdzać z kart przeglądarki, czy 159 mm wysokości radiatora na procesorze pomieści się w max 157 mm obudowy.
Przeglądnąłem też Thermaltake Commander MS-III, Zalman Z9 Plus (nie podoba mi się), SilentiumPC Regnum RG-L50 Pure Black (padające klawisze Power i Reset LOL!), Chieftec Libra LF-01B-OP (zaciekawiła mnie, ale cena za duża jak na możliwości), Cooler Master HAF 912 Plus (niemalże mi spasowała, ale utrudniony dostęp lub brak niektórych filtrów).
Suma sumarum wybór padł na Gladius X80. Ciekawe wyposażenie, montaż zasilacza na spodzie obudowy, bardzo dobre możliwości aranżacji kabli, zdejmowalny jeden koszyczek, drugi koszyczek wystarczy na moje 3 dyski, obecność oraz łatwość czyszczenia filtrów, możliwości doposażenia w dodatkowe wentylatory (co też uczynię).
Do obudowy planuję dodać z 2 wentylatory SilentiumPC Sigma EVO 120 mm. Jeden na spodzie obok zasilacza i drugi na szczycie obudowy.

(2) płyta główna
Moje potrzeby: LGA1150 (nie ma sensu się pchać w LGA1155), chipset Intel Z87, jeden lub dwa sloty PCIe x16 (na chwilę obecną nie przewiduję montażu dwóch kart graficznych), jeden - dwa sloty PCI (dla SB Audigy), dobre możliwości podkręcania procesorów, mile widziana technologia dual BIOS.
Przeglądałem różne testy w serwisach i chyba najkorzystniej wypadł w.w. MSI. Ewentualnie może ASRock Z87 Pro4. Tu nie jestem pewien wyboru.

(3) procesor
W zasadzie nie ma co komentować. W planach podkręcenie do około 4 - 4.2 GHz w zależności od zachowania, możliwości i potrzeb.
Nie, 2500K na 4.5 GHz mnie nie obchodzi, skoro tu będę miał taką samą wydajność na 4.2 GHz. W dodatku nie zamierzam iść w umierający socket.

(4) pamięć
Raczej celuję w "markę", którą znajdę jeszcze za rok - dwa celem dokupienia drugiego zestawu 2 x 4 GB.
Jestem jednak w pełni otwarty na inne propozycje. Mile widziane dobre zwiększanie częstotliwości przy luzowaniu timingów.

(5) karta graficzna
Moje potrzeby: w zasadzie to AMD Radeon 7850 (nie chcę GF), 1 GB VRAM (2 GB w takiej karcie to marketingowa papka), rozdzielczość natywna monitora 1680x1050 (nie zmienię monitora w najbliższym czasie), dobre i ciche chłodzenie.
Myślałem nad Gigabytem z Windforce-em, ale niepokoi mnie natężenie dźwięku w spoczynku (wiatraki sterowanie napięciem, więc minimum to 40% obrotów). W trybie, który będzie u mnie przeważał. XFX DD to nieco przerost formy nad treścią, w dodatku wymaga dodatkowej wtyczki zasilania. ASUS 2GB OC jest idealny, ale ta cena...
Obecnie mam MSI R 5770 Hawk, więc wiem co to ciche i wydajne chłodzenie. :)

(6) zasilacz
Podstawowe pytanie - czy trzeba wymieniać? Wolałbym na razie tego uniknąć ze względów finansowych. Nie zależy mi na stanach C6/C7 procka, pal sześć te kilka kWh więcej.
Jeśli będzie konieczność, to i tak z miesiąc pasowało by mi pociągnąć na Chieftecu i dopiero wymienić.
Moc w okolicach 500 - 550 W powinna raczej wystarczyć, mile widziana modułowość okablowania, certfikat bronze (lub wyżej), ważna dobra kultura pracy.

To chyba tyle, chętnie poznam propozycje zmian konfiguracji.
Podzespoły będę raczej kupował u siebie w "lokalnym" sklepie, bo dzięki temu będę miał możliwość oddania podzespołów w ramach rozliczenia.
Jeśli o czymś zapomniałem, jutro dopiszę.
Ostatnio zmieniony pn 23 wrz, 2013 17:08 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: slimak »

Witam

Złożyłem takiego oto kompa:

Płyta główna - Gigabyte GA-990XA-UD3
Procesor - AMD Athlon II X3 460 BOX
Pamięć - goodram DDR3 8GB 1600MHz CL10
Dysk - WD 500GB SATA III
Karta graficzna - Gigabyte Radeon HD7770 OC
Zasilacz - OCZ ZS Series 650W non-Modular, 80 Plus Bronze, ATX12V v2.2 and EPS12V

Windows 7 64bit

FSX SP1 + PMDG MD11 + FTX

Ustawienia FSX:
level of detail radius - large
mesh comlpexity - 75
mesh resolution - 5m
texture resolution - 60cm
scenery - very dense
autogen - very dense

klatki zablokowane na 25fps
rozdzielczość 1920x1080
Ustawienia samolotu bez generowania cienia, sceneria również bez generowania cienia.

Wszystko idzie w miarę płynnie jednak rzadko dochodzi do 25fps chyba że na przelotówce, raczej oscyluje w granicach 21 FPS jednak problem pojawia się przy bardziej wymagającym terenie gdzie jest większe zalesienie oraz większa ilość ogólnie obiektów
płynność nie spada jednak wyskakuje błąd "run out of memory" i wywala FS'a...
Nie wiem już czy 8GB to naprawdę za mało?? Proszę o jakąś podpowiedź...
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

FS to aplikacja 32-bitowa, więc nie zaadresuje więcej niż 4GB RAM-u. Z Twojego postu wynika, że używasz FSX w nieaktualnej wersji.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Więc w czym tkwi problem?? Nie kręciłem jeszcze procesora bo za bardzo się na tym nie znam więc pewnie na OC oddam do sklepu gdzie kupiłem komputer, czytałem wiele o tym błędzie i szczerze wiele nie mogłem znaleźć jedynie rady odnośnie kręcenia procesora i ewentualnego jego chłodzenia. Tak naprawdę myślałem, że taki zestaw pozwoli mi na płynność na poziomie 25fps bez problemów, dodam że jeszcze nie grzebałem w ustawieniach fsx.cfg, prosiłbym jeszcze o polecenie chłodzenia do mojej karty graficznej bo wydaje mi się, że nawet ten 100mm wentylator nie daje rady...
SP2 nie wgrywałem bo czytałem że pojawia się problem przy podpięciu więcej niż dwóch monitorów, jeszcze tego nie sprawdzałem bo aktualnie nie podpiąłem więcej niż jednego, jednak docelowo mają być dwa monitory i projektor, problem w tym że wszystko będzie chodzić w max rozdzielczości 1024x768 na każdym, ponieważ projektor jest dość stary i to jego maksymalna rozdzielczość.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Czytałeś zatem jakieś farmazony, podkręcenie procesora nie zmniejszy wykorzystania pamięci. Zużycie pamięci zmniejszy ograniczenie dodatków (choćby tekstur w wysokiej rozdzielczości) albo zastosowanie trybu DX10 preview. W płatnym FSUIPC można włączyć opcję ostrzeżeń, gdy wykorzystanie pamięci zbliża się do limitu.
http://kostasfsworld.wordpress.com/fsx- ... vas-usage/
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przeczytałem wątek z linku, który podesłałeś i wynika z niego że opcja aby uniknąć crash to unikanie scenerii bądź dodatków o dużej rozdzielczości tekstur itp. Znaczy nie wiele wynika, zastanawiam się czy zwiększenie pliku stronicowania coś pomoże?? Przecież latanie na 60% możliwości FSX mija się z celem mając nowy komputer złożony na jego potrzeby... (wiem że nie jest to kocur...) Chyba, że znajomość mojego angielskiego spowodowała umknięcie ważnych szczegółów w tamtym wątku...
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Z linka, z którym podobno się zapoznałeś.
Simply explained, VAS is a working space of a program (let’s just call it that). DO NOT think physical memory or page file have anything to do with this. VAS is a specific space for an application, which can, under 64bit operating system be up to 4GB for the 32bit application.
Plik stronicowania nie wpłynie na ilość pamięci, jaką FS potrafi zaadresować - to 32-bitowa aplikacja, więc limit to 4 GB. Być może masz wyciek pamięci, jednak bardziej prawdopodobne wydaje się, że skomplikowany samolot, dodatkowa sceneria i gęsty autogen wystarczają, by zająć dostępną pamięć.
Powtórzę się, wskazując na wpływ trybu DX10 preview na wykorzystanie pamięci:
http://forum.avsim.net/topic/373830-vid ... ally-work/
Używanie DX10 jednak pozostaje kompromisem ze względu na swoje przywary.
Ostatnio zmieniony pn 23 wrz, 2013 15:45 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 2 razy.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Zainstaluj SP2, przejdź na DX10 i OOM pewnie nie uświadczysz. Ja mam kłopot z wykorzystaniem więcej niż 3 GB VAS (na Mega Airports w MD11, NGX albo 777).
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam zainstalowałem SP2 problem zniknął dzięki. Teraz trochę z innej beczki, był u mnie dziś pan z serwisu sklepu w którym składałem kompa, bo zapytałem czy nie dało by się podkręcić mojego procesora jako że jestem laikiem wolałem żeby zrobił to ktoś za mnie, moje pytanie do was:
Athlon II x3 460 odblokował czwarty rdzeń i jest on sprawny oraz z 3,4 podciągnął na 3,75, nie zwiększał napięcia jedynie przestawił, BCLK clock control z 200MHz na 221MHz oraz zmniejszył HT Link frequency z 2000MHz na 600MHz
Czy to wystarczy? Nie trzeba zwiększać napięcia? Dodam że robił to oczywiście wszystko z pod UEFI, mnożnik zablokowany na 17, bez możliwości odblokowania.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Zakupiłem ww. zestaw, tj.:
obudowa: SilentiumPC Gladius X80 Pure Black
płyta główna: MSI Z87-G43
procesor: Intel Core i5 4670K 3,40 GHz BOX
RAM (4): Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9
karta graficzna: Sapphire Radeon 7850 Dual-X 1GB
chłodzenie procka: Thermaltake Contac 29 BP
dyski twarde: 2 x HDD na SATA + 1 x Plextor M5S
nagrywarka DVD
karta dźwiękowa: SB Audigy na PCI
Przesiadka powoduje opad szczęki w nowych grach z bardzo wysokimi detalami (ładne to i płynne to) oraz szybkością działania programów (ale się szybko Word uruchamia dzięki SSD). ;) W zasadzie niepodkręcony zestaw umożliwia płynną grę w Crysis 3 na najwyższych detalach bez AA w rozdzielczości 1680x1050. No dobra, zdarzają się spadki płynności, ale chyba z tym są w stanie poradzić podkręcone komponenty. Crysisa sobie zostawię jako benchmark na później, jakoś trójka mi aż tak nie przypadła do gustu jak poprzednie.
W każdym razie, do powyższego zestawu chciałbym jeszcze dokupić dobry zasilacz. Tu znów zwracam się z zapytaniem i jednocześnie pomocą w wyborze.

Czego oczekuję:
zasilacz umożliwiający stabilne podkręcenie zestawu, cena do 300 zł, półmodularne okablowanie (kable do płyty głównej i tak muszą być zawsze podpięte), cichy przy niskim obciążeniu i w miarę możliwości niegłośny pod obciążeniem. Ponadto mile widziane dłuższe kable, które zapewnią spokojne podłączenie płyty i podzespołów. Do złącza EPS posiadam przedłużacz.
Nie planuję ekstremalnego podkręcania, raczej zakres zapewniający większy margines bezpieczeństwa.

O ile wybór ww. flaków był dla mnie w miarę prosty, o tyle ostatnio zasilacz wybierałem w czasach, gdy wiedza na poziomie "Chieftec = jakość" wystarczała do dobrego zakupu. Teraz jest klęska urodzaju i ciężko coś konkretnego wybrać. Preferencji pod względem marki nie mam, jedynie nie chcę zasilacza z serii "suuper tanie 10 kW made in China dystybuowane na targu". ;)
Zapomniałem dodać, że nie przewiduję drugiej karty graficznej w kompie. Gdy będę potrzebował wzrostu wydajności, raczej wymienię obecną niż dokupię drugą.

Obecnie zastanawiam się nad Corsair CX Series 600W ATX, Modular, 80 Plus Bronze.
Macie jakieś inne sugestie?

PS Czy zasilacze SilentumPC z modułowym okablowaniem są aż tak kiepskie jak je opisują na forach (głośne pod obciążeniem, psujące się, terkoczące wentylatory)?

EDIT: Jako zasilacz, wybrałem Corsair CX600M. Cichutki, długie kable, modularny.
Ostatnio zmieniony pn 06 sty, 2014 23:17 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Damian88888888
Cadet
Cadet

Uwierzycie (sorka za spamik), że będę miał i7-4770K, 2 karty GTX760 EVGA, 32GB RAM, 6GB dysku twardego, 120GB SSD, zasilacz 750W + monitor Benq FullHD 23' za... 2500 zł ?????

+ 3 najnowsze tytuły (w tym Battlefield)

Moje sny się spełniają, już sobie wyobrażam granie w FSX...

Leonardo da Vinci
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Ja też, Twoje posty o tym, że FSX ma tylko 20 FPS na takim sprzęcie! :D
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

6GB dysku twardego
Prawdziwy rarytas, w dzisiejszych czasach niełatwo takie dostać ;k
Awatar użytkownika
Damian88888888
Cadet
Cadet

Oczywiście komputer jeszcze nie dotarł - myślę, że nie zastanę ziemniaków w paczce. :-) A czego się dziwisz, że 6GB? W takiej cenie???

Leonardo da Vinci
Fear
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lubin/ EPLU

Post autor: Fear »

6GB dysku twardego w takiej cenie :shock: Dawaj namiary na gościa, kupię u niego hurtowo ://
Awatar użytkownika
Damian88888888
Cadet
Cadet

Cały zestaw złożony, 3 tygodnie używany A W TYM dysk 6GB. Co tak się go uczepiliście? :shock:
Takie rzeczy tylko w Polsce, że Ci prezenty robią za 2500 zł...

EDIT:
A nie !!!!! To 2TB, jejku, jaki jestem głupi... że nie zauważyłem co ja piszę... :// :// ://
A ja tak myślałem o co Wam chodzi??? Teraz już wiem... HAHAHA
To te emocje..

Leonardo da Vinci
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

To widać.
ODPOWIEDZ