Konfiguracja FSX i dodatków krok po kroku.
Nie skonfigurowany FSX wiele osób przyprawia o ból głowy. Mała ilość fps i częste CTD (crash to desktop) potrafią niektórych doprowadzić do nerwicy, tudzież depresji. Wielu z was zapewne uznało, iż jest to walka z wiatrakami i poddało się po kilku bezowocnych dniach, lub wydało 11€ na program FSPS - XTREME FSX PC V2, który zrobi za nas praktycznie wszystko automatycznie. Tylko czy jest sens wydawać pieniądze na cos, co przy pomocy tego poradnika możemy zrobić sami?
Ja do platformy FSX podchodziłem trzy razy, zanim zrezygnowałem z FS9. Microsoft wydał nam silnik, ale aby nasza pasja miała sens, wymaga on radykalnego tuningu. Na podstawie własnych doświadczeń i tysięcy godzin, które ludzie poświecili na zagłębianiu się w mózg tej platformy, przedstawię wam sposób instalacji, dobór dodatków , oraz ich konfiguracje począwszy od instalacji systemu. Po niżej opisanych zabiegach FSX będzie wyglądał pięknie i chodził płynnie nawet na wymagających sceneriach. Całość opiera się na dość popularnej już konfiguracji hardware, która pozwoli nam wykorzystać 85% potencjału graficznego Microsoft Flight Simulator X. Cel osiągnąć minimum 25 fps w VC B738 PMDG NGX, na wymagających sceneriach, lecąc w trybie okienkowym. Dla trybu fullscreen wydajność powinna sięgać 33fps.
W tym poradniku nie będę opisywał każdej dokonanej zmiany w cfg, oraz czemu one mają służyć. Dostaniecie prosty i gotowy przepis z którego sam korzystam. Nie gwarantuję 100% satysfakcji na słabszych sprzętowo komputerach. Zapewniam jednak, że fsx na pewno będzie działał o niebo lepiej, a bawiąc się suwaczkami fsx i rozmiarem tekstur w REXie będziecie w stanie uzyskać pożądany efekt....
Poradnik w formacie pdf do pobrania tutaj
Do archiwum dołączono pliki
fsx.cfg (dwie wersje)
UIAutomationCore.dll
stars.dat
paczkę efektów
4Gb patch dla pewności