Autopilot w MD 11
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Autopilot w MD 11
Witam. Czy w MD 11 mozna latac na poszczegolnych funkcjach autopilota? Np. Leciec na automacie ciagu , na autopilocie wysokosci ale kursem sterowac recznie??
kopyrda
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Tak. Chodzi o to ze np w 737 pod kazda funkcja autopilota jest przycisk zatwierdzajacy i domyslam sie ze np po odznaczeniu hdg skret bedzie z reki a reszta z automatu(nie wiem czy mam racje bo mialem do czynienia tylko z defaultowym 737 a wiem ze czesto te samoloty nie maja wiele wspolnego z rzeczywistoscia). W kazdym razie od jakiegos czasu latam na platnym md 11 i autopilot nie ma tam przyciskow zatwierzajacych tylko wciskane lub wyciagane pokretla i jak na razie udalo mi sie tylko sterowac recznie ciagniem podczas gdy caly autopilot byl uzbrojony. Chcialbym wykonywac skret recznie a znizanie w trybie auto z tego wzgledu ze chce wyczuc samolot i nauczyc sie trafiac w pas a jak juz to opanuje wtedy bede cwiczyl cale schodzenie w manualu. Ale sie rozpisalem hehe,mam nadzieje ze wiadomo o co chodzi.
Ostatnio zmieniony czw 20 gru, 2012 14:47 przez kopyrda, łącznie zmieniany 1 raz.
kopyrda
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
Mialem okazje dzis polatac iFly 737NG. Lecac na calkowicie uzbrojonym autopilocie ruch wolantem w bok wylącza tylko tryb L Nav lub HDG , zalezy na czym lecimy , natomiast wznoszenie do danej wysokosci jest dalej kontynuowane w automacie. Jezeli pchniemy wolant w dol albo pociagniemy do siebie to wtedy wylaczy sie tylko tryb wysokosci natomiast L Nav lub HDG pozostanie uzbrojone.
kopyrda
Po jakimś czasie latania na innej maszynie wracam do md 11. Podstawy opanowałem tzn.wystartuje ,dolece do celu i wyląduje bezpiecznie.
Pojawia się jednak mały problem.Po nacisnięciu przycisku appr land i po przechwyceniu localizera i gs samolot automatycznie przechodzi w tryb dual land. Co zrobić aby był w trybie sngle land?
Pojawia się jednak mały problem.Po nacisnięciu przycisku appr land i po przechwyceniu localizera i gs samolot automatycznie przechodzi w tryb dual land. Co zrobić aby był w trybie sngle land?
kopyrda
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
mbucholski dzięki, ale jaśniej proszę. 
Czyli jeśli mamy CAT II, to też podchodzimy na podwójnym autopilocie?
Czyli jeśli mamy CAT II, to też podchodzimy na podwójnym autopilocie?
Ostatnio zmieniony śr 13 lis, 2013 22:22 przez kopyrda, łącznie zmieniany 1 raz.
kopyrda
-
PZL Belfegor
- Moderator