Domowy kokpit - jak?
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Domowy kokpit - jak?
Witam. Zastanawiam się nad zrobieniem domowego kokpitu. Albo chociaż osobnych paneli. Np. panel świateł. Elektronika to myślę, że wiem jak zrobić, bo robiłem różne układy. Jednak nie wiem jak podpiąć ją do komputera i jak napisać do niej sterowniki, żeby np. jak przełączę i przepłynie sygnał, to żeby się to stało również w FSX. Prosiłbym o porady.
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
Osobiście polecam elektronikę z Opencockpits, sam na niej buduję i uważam, że jest fajna, poza tym cały czas rozwijana, pracuje dobrze z PMDG i innymi systemami. Kupujesz dwie karty (albo sam lutujesz, ale moim zdaniem różnica w cenie jest niewielka a ryzyko błędu przy lutowaniu spore, wiec jak nie masz wprawy to lepiej kup gotowe). Podłączasz karty przez USB do komputera, podłączasz wejścia i wyjścia do karty (albo bezpośrednio, albo przez specjalne płytki montażowe, które też sprzedają), piszesz do tego skrypt i działa 
Od razu uprzedzam Cię, żebyś uzbroił się w czas i cierpliwość. Budowa mojego overheadu miała zająć 2 miesiące, zajęła w sumie pół roku. Po drodze miałem ochotę kilka razy wyrzucić to wszystko przez okno, bo nie działało mimo, że wszystko niby było ok, ale ostatecznie się udało i działa
A satysfakcja ogromna!
W razie pytań w sprawie własnego kokpitu pisz na prv, chętnie pomogę.
pozdrowienia,
Leszek
Od razu uprzedzam Cię, żebyś uzbroił się w czas i cierpliwość. Budowa mojego overheadu miała zająć 2 miesiące, zajęła w sumie pół roku. Po drodze miałem ochotę kilka razy wyrzucić to wszystko przez okno, bo nie działało mimo, że wszystko niby było ok, ale ostatecznie się udało i działa
W razie pytań w sprawie własnego kokpitu pisz na prv, chętnie pomogę.
pozdrowienia,
Leszek
i7 4770 4,2GHz, ASUS MAXIMUS VI FORMULA, Z87, GeForce GTX 780, FSX, ASN i wiele wiele innych 
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa