Komplet dodatków do FSX'a, prośba o ocenę i ewentualną porad

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

maleaw
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Komplet dodatków do FSX'a, prośba o ocenę i ewentualną porad

Post autor: maleaw »

Szanowni koledzy! ;)
To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się serdecznie przywitać ;). Jestem całkowitym newbie, jeśli chodzi o FSX, natomiast pasjonuje się lotnictwem od dzieciństwa i w końcu postanowiłem coś zrobić w tym kierunku, przynajmniej wirtualnie :). W chwili obecnej jestem w trakcie kompletowanie sprzętu (tj czekam na części do kompa), choć samego FSX'a już zakupiłem i próbuję swoich sił nie bawiąc się w instalację addonów. Przeczytałem bardzo wiele postów dotyczących addonów i skompletowałem sobie taki zestaw dodatków do FSX, który spowoduje jego "przyjaźniejszy" wygląd i większy realizm - chciałbym Was prosić o ocenę, czy są to dobre dodatki, czy nie będą się gryzły ze sobą i czy moglibyście doradzić coś jeszcze. Mam dosyć ograniczony budżet. (Zależy mi na wyglądzie Europy, szczególnie Polski).

1. Cloud9 Xclass Europe lub darmowy Adam Mills - czy warto dopłacać do Xclass?
2. Ultimate Terrain X - Europe - podobny świetny, czy moglibyście polecić coś lepszego? A i btw., czy po instalacji tego dodatku konieczna jeszcze jest instalacja mesha?
3. REX Essential PLUS With OverDrive - tutaj jestem całkowicie przekonany, uważam, że jest to piękny dodatek :)
4. VFR Poland 3D Landmarks
5. Lotnisko EPWA i Warszawa Drzewiecki Design

Wiem, że pojawiały się już podobne tematy, ale są dosyć nieaktualne i szczerze mówiąc bardzo trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź :)
I ostatnie pytanie: czy Wasze FSX'y tak wyglądają? :O:O bo jeśli mój zamówiony i5 3,4 ghz spowoduje taki wygląd, to jest... nieźle :)
http://www.youtube.com/watch?v=y1mctGJT8Sg
http://www.youtube.com/watch?v=QhlkrxmrLc0
Pozdrawiam,
Michał
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

1. Porównujesz dodatki odpowiadające za różne rzeczy - jeden to landclass, drugi to tekstury ziemi.
2. UTX nie zawiera mesha, dubluje się za to z XClassem jeśli chodzi o landclass.
viewtopic.php?t=10332
Grafika na filmikach wygląda podobnie jak w FS-ie, nie jest zasługą obróbki wideo. W drugim zastosowano wtyczkę ENB.
maleaw
Cadet
Cadet

Dzięki, nie widziałem wcześniej tego tematu, a wszystko świetnie tłumaczy. :)
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

To ja powiem tak:
1.FS GLobal ultimate lub 2010 -mesh dla FSX najlepszy.Porownywalem wiele.
2.FTX GLobal i textury ziemi na calej kuli ziemskiej masz super.
3.FTX Vector ale to musisz poczekac bo nie wydany a robi to samo co UTX tyle ze dla calej kuli ziemskiej.
3.REX dla pogody.
4.Na poczatek polecam ci lotniska D.Design dla PL.Potem co bedziesz chcial to kupuj.

BTW:Co do tych filmow to zastosuj sobie FlightFX.Gdzies w necie sa tez shadery dla FSX.Ja ich uzywam.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

FTX Vector został wydany miesiąc temu. Dodatek nie robi tego samego co UTX - zawiera obiekty wektorowe, ale nie landclass.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No tak masz racje Belfegor.W takim razie do kompletu trzeba dodac FTX GLobal openLC europe.
Obrazek
maleaw
Cadet
Cadet

Już złożyłem zamówienie na rex'a, meshem jak na razie zadowolę się darmowym, tekstury FTX Global, zainwestuję jeszcze w UTX... Jeśli dobrze rozumiem FTX Vector dodaje takie obiekty jak kominy, budynki itd., warto go kupić?

[ Dodano: Nie 02 Lut, 2014 21:07 ]
A lotniska D.Design super :)) EPWA tak jak w rzeczywistości, do tego AI lotu i jest klimat.

Pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony ndz 02 lut, 2014 21:10 przez maleaw, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

FTX Vector dodaje obiekty wektorowe, nie scenerię (poza rozstawieniem obiektów takich jak słupy linii wysokiego napięcia czy mosty). Charakterystyczne obiekty na dużych obszarach zawarte są w produktach OpenVFR.
ylid
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Olkusz

Post autor: ylid »

Rozumiem, że silnik pogodowy chcesz mieć z REX'a. Ja go mam tylko dla tekstur. Pogodę potrafi wygenerować wizualnie bardzo ładną, ale niekoniecznie zgodną z tym co jest w rzeczywistości. A gdyby Ci jednak na tym zależało to polecam FS Global Real Weather - sam używam i nie mam powodów do narzekania. Pogoda się zgadza z rzeczywistością, program nie obciąża FSX'a zbytnio, obsługa bardzo prosta.
maleaw
Cadet
Cadet

Z chęcią ogarnę program, bo oczywiście zależy mi i na jakości wizualnej i realnym działaniu pogody :)). Dzięki za wyjaśnienie moich wątpliwości i sorry za błędy ( do moda:)), ale często piszę na smartfonie , który w taki sposób poprawia naszą piękną polszczyznę zmieniając np. pozdrawiam, na "po zdrawiam", dlatego... Pozdrawiam :)
rzedzian
Cadet
Cadet

Post autor: rzedzian »

To mój pierwszy post tutaj, więc pozwólcie, że powitam wszystkich serdecznie.
Od niedawna uczę się latać i próbuję ogarnąć ten ogrom wiedzy z nadzieją, że uda mi się przygotować do latania na VATSIM.
Pojawiło mi się pytanie, na które nie potrafię nigdzie znaleźć odpowiedzi, więc podłączę się do tego wątku. Otóż zakupiłem UTX Europe aby spróbować lotów VFR. Na stronie Flight1 Software znalazłem informację, że UTX zawiera prawie wszystkie drogi Europy, tymczasem nie widzę autostrad: lecąc z Gdańska na południe widzę obwodnicę, która kończy się w Pruszczu zamiast przejść w A1, podobnie na zachód od Warszawy - brak autostrady. Czy możecie mi powiedzieć, czy UTX nie zawiera tych autostrad, czy to u mnie jest coś nie w porządku?
Zauważyłem również, że po zainstalowaniu gdańskiego lotniska (demo Drzewiecki Design) zniknął kawałek obwodnicy - czy można to jakoś naprawić, czy może wersja płatna tej scenerii lepiej pasuje do tego kawałka UTX?
Mam zainstalowany darmowy mesh, tekstury Adama Millsa, UTX (z patchami do 1.5 oraz Accelerate), VFR Poland 3D Landmarks, punkty VFR dla FIR Warszawa oraz scenerie Drzewiecki Design: pełna Warsaw City X i dema z vol1-vol3.
Będę wdzięczny za pomoc oraz sugestie co ew. można do tego dołożyć, aby niezbyt dużym kosztem osiągnąć jak najlepsze odwzorowanie terenu do lotów VFR.
Pozdrawiam
Przemek
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Rzedzian, na twoim miejscu oddałbym UTX do sklepu z powrotem, a mam tu na myśli Flight1, bo mozesz do 30 dni i kase ci zwroca.Jest dobry ale..odlozylbym kase na FSX Global+Vector+Open LC.Bedziesz mial wszystko w jednym i w dodatku caly swiat ale...koszt o wiele wiekszy.No coz tak to bywa z roznymi dodatkami ze sie nie zgrywaja.Musisz sie przyzwyczaic do tego, ze 100% nie bedziesz mial.
Dobry przyklad:
https://www.youtube.com/watch?v=pCNtM6YxgEk

Ostatnie upomnienie - pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony sob 22 mar, 2014 11:53 przez mirage9, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Delikatnie zwrócę uwagę na to, że UTX powstał przed tymi autostradami, o których piszesz ;)
rzedzian
Cadet
Cadet

Post autor: rzedzian »

Dzięki Mirage9, prezentacja piękna :o , ale niestety nie ta półka cenowa.
Generalnie jestem z UTX zadowolony, ale faktycznie jest on starszy niż autostrady i jak widać nie był pod tym kątem uaktualniany.
Ostatnio zmieniony sob 22 mar, 2014 11:53 przez rzedzian, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ