A380 Wilco - autopilot

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
peeet
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

A380 Wilco - autopilot

Post autor: peeet »

Witam po raz pierwszy!

Od około roku próbuję latać w FSX i wydaje mi się, że trochę to już opanowałem. Przestudiowałem wiele podręczników ale rasowy pilot ze mnie raczej nie będzie. Zbyt szeroka to wiedza a samemu do wszystkiego sie nie dojdzie. Traktuję to więc na razie jako dobrą zabawę a zdobyta wiedza przy tej okazji tak tylko dla własnej satysfakcji. Z początku próbowałem wg wskazówek latać małymi samolotami, ale wydaje mi się to trudniejsze niż większymi. Może to i właściwa droga, ale przynajmniej dla mnie to te małe są zbyt "ruchliwe". Może mam zbyt ciężka rękę , może joystick nie do końca dobrze ustawiony, ale większymi maszynami lata mi się o niebo lepiej. O ile więc różnymi Boeingami już mi to w miarę dobrze idzie, to niedawno zakupiłem Airbusy (A330 i A340) firmy CLS oraz A380 f-my Wilco.
Z tym ostatnim mam jednak pewien problem. Pomijam już fakt, że bez opanowania FMGC i map przy ustalaniu trasy, to raczej latać się nie dało, ale mam pewien kłopot z lądowaniem. Otóż, zaprogramowany FMGC ustawia samolot prawidłowo na ścieżce i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że jak próbuję korygować schodzenie (np. od wiatru czy zbyt szybkiego opadania), to autopilot wówczas się wyłącza i jestem zdany na całkowite sterowanie i w pionie i w poziomie. Nie jest to jak ogólnie wiadomo takie proste i często jest problem z dokładnym ustawieniem na pas. Chciałbym więc zapytać może bardziej zaznajomionych z tematem czy tak to ma być, ewentualnie jak sobie z tym radzić?
Może to jest pójście na łatwiznę takie zdawanie się na autopilota, ale zanim się dojdzie do wprawy w samodzielnym lądowaniu to trzeba sporo godzin spędzić na ćwiczeniach. Czy może maksymalnie znieczulić stery na joysticku?
Drugie pytanie to mam odnośnie programowania FMGC. Otóż jak aktywuję na stronie Perf/APRR Page - Aktivate approach to co to oznacza? Z początku myślałem, że samolot dostosuje się do zaprogramowanych wysokości i prędkości i zacznie zniżanie. Ale to tak nie działa. Muszę dopiero kliknąć na pokrętło ALT i wtedy zaczyna opadać. Natomiast prędkości działają prawidłowo i we właściwym momencie zmniejszają prędkość aż do podejścia na pas. Podczas wznoszenia zarówno prędkość jak i wysokość zachowana jest wg Flight Plan.
Dodam, że instrukcję do tego A380 mam (oczywiście po ang.) ale tam są opisane jedynie funkcje urządzeń bez wnikania w szczegóły.

Pozdrawiam!
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Niektóre samoloty pozwalają na jednoczesne używanie autopilota i sterów, przechodząc w tryb "mieszany" (jak CWS w Boeingu), w innych powoduje to odłączenie autopilota. W Airbusach boczne drążki są blokowane podczas działania autopilota, ale odpowiednio duża siła pozwala uwolnić drążek, jednocześnie wyłączając autopilota. Jakich trybów autopilota używasz? W trybie podejścia ręczne korekty nie powinny być konieczne, samolot będzie śledził wiązki ILS-a (jeśli to masz na myśli, pisząc o ustawianiu na ścieżce) i automatycznie korygował wpływ m.in. wiatru.

Czułość kontrolerów możesz zmniejszyć w menu FS-a, zwiększając czas filtrowania za pomocą suwaka sensitivity.

Activate approach aktywuje fazę podejścia w FMCG przed punktem deceleracji (za nim dzieje się to automatycznie), czyli inicjuje zwalnianie do prędkości podejścia. A380 Wilco nie należny do specjalnie złożonych dodatków, dlatego nie wiem, na ile odpowiada realnemu samolotowi.
Awatar użytkownika
peeet
Cadet
Cadet

Przeważnie to ląduję na ILS i może wpływ wiatru akurat nie jest najistotniejszy, ale gorzej to wygląda z szybkością zniżania. Tzn. czasami zniża się za szybko, wzrasta mi wtedy prędkość albo zbyt wolno i wtedy trzeba zrobić drugi krąg żeby normalnie wylądować. W A330 czy A340 podczas podejścia na pas wyłączam jedynie ALT i ręcznie ustalam ścieżkę schodzenia. Tak jest o wiele wygodniej bo sam kontroluję wysokość a kierunek zapewnia mi AP.
W tym A380 to nie mam takiej możliwości, choć wg mnie powinna być. Być może jest to związane właśnie z tym błędem w programie, ale z Wilco odpisali mi, że mam najnowszą wersję i żadnych poprawek na razie nie ma.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Na filmiku widać, że A380 Wilco oferuje możliwość śledzenia G/S przez autopilota.
https://www.youtube.com/watch?v=4x64op_qLIo
Prędkość pionowa będzie zależała od prędkości poziomej, w trybie automatycznego podejścia będzie dobierana tak, by samolot utrzymywał się na zwykle około trzystopniowej ścieżce schodzenia.

Napisałem wcześniej, że używanie sidesticka wyłącza AP, więc możliwości jednoczesnego śledzenia lokalizera przez AP i ręcznego kontrolowania wysokości nie powinno być - wyłączenie autopilota w takiej sytuacji jest prawidłowym działaniem samolotu.
Awatar użytkownika
peeet
Cadet
Cadet

Widziałem ten film i jeszcze sporo innych i faktycznie ten wykres schodzenia jest bardzo przydatny. Rzecz w tym, że przy układaniu FP bez STAR'a ostanie 2 -3 punkty drogi mam już na poziomie lotniska docelowego. Oczywiście ręcznie poprawiam to, ale AP już nie uwzględnia tego. Mam to na różowo zaznaczone na FP a jak zatwierdzić te zmiany tego na razie nie rozgryzłem. Na G/S w dalszym ciągu mam za szybkie schodzenie. Jeszcze nie do końca opanowałem ustawianie właściwych SID-ów i STAR-ów, więc może to z tej przyczyny. Tak z ciekawości latam po różnych trasach i zdobycie odpowiednich map nie zawsze mi się udaje.

[ Dodano: Pią 25 Kwi, 2014 20:30 ]
Dodam jeszcze, że na tym filmie prędkość lądowania wynosi ok 130 kt. W moich ustawienia wychodzi że winna być ok 170 kt. To spora różnica. Być może tutaj jest jakaś przyczyna ?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie musisz lecieć całej trasy używając autopilota i trybów managed, możesz użyć prostszych trybów selected albo sterować ręcznie.
Wybrane SID-y i STAR-y nie mają znaczenia podczas wykonywania podejścia ILS w trybie APP. Problem leży prędzej w przechwytywaniu wiązki albo źle dobranej konfiguracji samolotu (prędkość, klapy itd.).
Widzę, że edytowałeś wiadomość - 170 węzłów to za duża prędkość podejścia, załadowany A380 wymaga około 140 węzłów (na podstawie http://www.amgroupes.fr/admin/compte_re ... _rendu.pdf ).
Awatar użytkownika
peeet
Cadet
Cadet

Prawdopodobnie masz rację, że coś źle ustawiam w konfiguracji. Na razie się uczę i mam nadzieję że z czasem opanuje to wszystko. Kilka razy zdarzyło mi się uzyskać taki efekt jak na obrazku, choć nie wiem z jakiej to było przyczyny :D

Dziękuję za pomoc i cierpliwość !
Załączniki
App.jpg
App.jpg (70.14 KiB) Przejrzano 6815 razy
ODPOWIEDZ