FSX - Dziwne zachowanie AP A380 Wilco

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
peeet
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

FSX - Dziwne zachowanie AP A380 Wilco

Post autor: peeet »

Witam ponownie.
Mam taki temat związany z A380 f-my Wilco. Otóż często zdarza mi się, że po opracowaniu planu lotu i ustawieniu wszystkich potrzebny nastaw kołuję na pas startowy i w trakcie tego kołowania cały plan lotu znika. Podczas lotu tak się nigdy nie dzieje, ale właśnie podczas kołowania czy nawet jeszcze stojąc na stanowisku. Trzeba wtedy programować lot od początku:(
Druga sprawa to występuje jak na razie tylko na długich dystansach. Leciałem z Amsterdamu do San Francisco oraz z Hong Kongu do Melbourne. W obu przypadkach - mniej więcej w połowie lotu przed kolejnym WP samolot nagle skręca, robi koło i cały czas próbuje dolecieć do tego WP. Niestety sytuacja ta trwa i nie mogę samolotu sprowadzić na właściwy tor lotu. Na ND cały czas pokazuje mi że leci do tegoż WP, tylko odległość się zwiększa albo lata w kółko.
Włączyłem HDG, ustaliłem kurs i było OK dopóki nie włączyłem ponownie sterowania GPS. Wtedy znowu zawraca i leci w odwrotnym kierunku. Próbowałem wykasować z planu lotu poprzez MCDU ten WP do którego nie mógł dolecieć, ale nie poprawiło to sytuacji. Na ND wyświetlił się owszem następny WP ale samolot leciał w przeciwna stronę. Dalszy lot musiałem więc wykonać lecąc według HDG, ręcznie zmieniając kierunek po każdym WP. W instrukcji samolotu niestety nie znalazłem metody na przywrócenie planu lotu z pominięciem niektórych WP.
Czy przyczyna może leżeć po stronie mojego komputera czy raczej jakiś błąd w oprogramowaniu samolotu? Mam sprzęt w miarę dobry jak na FSX i grafika (GTX460 Cyclone) zupełnie dobrze sobie radzi z 2 monitorami. Pamięci mam 8 GB więc też raczej nie powinno brakować.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
peeet
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: peeet »

No to uzupełniam dane które mogą pomóc w rozwiązaniu problemów;
Konfiguracja sprzętowa:
Płyta główna Gigabyte H87-HD3 BIOS F6
Procesor Intel Core I3 4330 3.5 GHz
Pamięć PC3-10700H GSkill 4x2 GB
Grafika NVIDIA GForce GTX460 Cyclone 1GB 256 bit
Zasilacz Chieftec 550W
Karta dźwiękowa Zintegrowana
Dysk 0 SSD Kingston 128 GB
Dysk 1 WD Caviar Black 640 GB
Dysk 2 WD Caviar Black 1 TB
Joystick T.Flight Hostas X

System Win7 x64 HP SP1 Index wydajności 7.3
Microsoft Flight Simulator X Gold SP1, SP2 Bez zmian w plikach cfg
Zainstalowane dodatki:
A330-340 CLS
A380v2 Wilco
Scenery UTXEurope + kilkadziesiąt portów lotniczych zakupionych w FSPilot Shop bądź ściągniętych z AVSim Library - oczywiście w wresji dla FSX.

[ Dodano: Śro 02 Lip, 2014 10:14 ]
Tak na marginesie dodam, że latałem te same trasy A340 CLS i nie wystąpiły żadne problemy.
ODPOWIEDZ