FSX Steam edition - kilka pytań

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Brick
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

FSX Steam edition - kilka pytań

Post autor: Brick »

Witam!
Jestem całkiem nowy w FSX, z góry przepraszam za laickie pytania.
Kupiłem niedawno FSX Steam Edition i mam kilka pytań:

1. Czy są jakieś zasadnicze różnice pomiędzy FSX a Steam Edition? Czytałem na forum że ma jakieś poprawki i jest dostosowany do nowszych windows, ale czy oprócz tego są jakieś inne różnice w działaniu?
Czy wszystkie dodatki są kompatybilne?

2. Używam joysticka Saitek FLY5 i mam problem z przyciskiem HAT. Jest on bardzo czuły a nie mogę znaleźć regulacji czułości. Czy da się to jakoś ustawić? Nie instalowałem żadnych firmowych sterowników.
Czy w jakiś sposób na joysticku można ustawiać zoom?

3. Mam też ciągły problem z widokami. Uczę się na razie na Cesna 172 Skyhawk. W widoku 3D żeby widzieć wszystkie zegary muszę ustawić duże oddalenie co pogarsza ich widoczność. Widok 2D mieści wszystko ale jest koszmarny. Nie dość że jest pikseloza to jeszcze wszystkie zegary są jajowate (mam ekran full HD)

4. Czy podczas skrętów w powietrzu używacie steru kierunkowego (rudder)? Mam na myśli sytuację w której nie ma się pedałów tylko skrętny joystick. Trochę trudno mi to wykonać.

dzięki z góry
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Czy są jakieś zasadnicze różnice pomiędzy FSX a Steam Edition?
1. Dwa podstawowe i obowiązkowe tweaki nie są wymagane. Maksymalna rozdzielczość tekstur ustawiana z opcji wewnątrz FSX została podniesiona do 4096 tak jak to można było w starym FSX ustawić przez fsx.cfg.

2. Zarządzanie VAS zostało znacznie poprawione minimalizując ryzyko błędów OOM.

3. Wprowadzono kilka poprawek, które zwiększają stabilność.

4. Wymaga ręcznej instalacji starych wersji SimConnect (do znalezienia w folderze instalacyjnym FSX:SE).
Czy wszystkie dodatki są kompatybilne?
Czy "wszystkie"? Nie wiem. W trybie dual (instalacja FSX i FSX:SE równolegle) mogą być minimalne problemy. Przy pojedynczej instalacji nie miałem żadnych (ORBX, PMDG, A2A, TacPack).
Czy w jakiś sposób na joysticku można ustawiać zoom?
Przypisz przyciski - i + do przycisków na joysticku.
W widoku 3D żeby widzieć wszystkie zegary muszę ustawić duże oddalenie co pogarsza ich widoczność
W fsx.cfg w sekcji [Display] ustaw:
WideViewAspect=True
Czy podczas skrętów w powietrzu używacie steru kierunkowego (rudder)? Mam na myśli sytuację w której nie ma się pedałów tylko skrętny joystick. Trochę trudno mi to wykonać
Musisz się nauczyć. Ster kierunku służy w zakrętach do koordynowania tych zakrętów.
Brick
Cadet
Cadet

Dzięki za odpowiedzi
4. Wymaga ręcznej instalacji starych wersji SimConnect (do znalezienia w folderze instalacyjnym FSX:SE).
Czego dotyczy ta odpowiedź?

Może zamiast kręcić tym joystickiem lepiej używać pedałów? Czy ktoś ma doświadczenie z pedałami i może powiedzieć że dużo to daje czy raczej jest to gadżet bez większego wpływu?

Czy te dodatki które wymieniłeś polecasz do instalacji? Można się w tych wszystkich dodatkach pogubić, jak możesz to napisz krótko. Widzę np recenzję dodatku GLOBAL ORBX http://calypteaviation.com/2015/11/ftx- ... ecenzja-5/ ale trochę to drogie (280 zł).

Gdzie należy zgłaszać problemy techniczne z forum?
Przy rejestracji jest duży problem z przepisywaniem kodu. Jeżeli od razu nie wypełni się wszystkich pól poprawnie to potem ciągle pojawia się błąd "Nieprawidłowy kod" pomimo przepisania poprawnie kodu.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Czego dotyczy ta odpowiedź?
Różnic między FSX a FSX:SE.
Może zamiast kręcić tym joystickiem lepiej używać pedałów?
Lepiej. Jeśli masz pedały.
Czy te dodatki które wymieniłeś polecasz do instalacji?
Tak - polecam te dodatki (czy raczej te firmy, bo dodatek tylko jeden wymieniłem). To czy ich potrzebujesz to już Twoja kwestia.
Brick
Cadet
Cadet

Nie mogę w ustawieniach klawiszy znaleźć przybliżania/oddalania widoku. Gdzie tego szukać i jak to się nazywa w ustawieniach?
Czy jest jakiś klawisz którym centruje się widok?

Znalazłem gdzie się ustawia czułość HAT - tam gdzie się definiuje klawisze/joystick, przy opcji HAT jest suwak, którym się to ustawia.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Nie mogę w ustawieniach klawiszy znaleźć przybliżania/oddalania widoku
Bo nie ma takich przycisków.

Nazywa się to Selection increade / decrease. I dotyczy zwiększania lub zmniejszania wartości tego parametru, który jest akurat wybrany. Aby wybrać widok trzeba nacisnąć backspace. Domyślnie ustawiony jest właśnie widok.
Czy jest jakiś klawisz którym centruje się widok?
Jeśli dobrze pamiętam to najwygodniej korzystać z Eyepoint reset - domyślnie Ctrl+spacja.
Brick
Cadet
Cadet

Dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi.
W fsx.cfg w sekcji [Display] ustaw:
WideViewAspect=True
Ustawiłem ale bez zmian, dalej widok 2D jest rozciągnięty a zegary są jajowate. U Ciebie to wygląda normalnie?
U mnie nie ma pliku fsx.cfg tylko jest fsx_se.cfg, no ale to chyba nie ma znaczenia. Jest tam parametr WideViewAspect i ustawiłem go na True.

Nie wiem czemu teraz włacza mi się FSX na jakimś locie który zapisałem. Od razu się to uruchamia, bez pytania. Jak to wyłączyć?
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Tak - możesz sobie obejrzeć moje screeny na FB.

Może wrzuć screena to zobaczymy - trudno oceniać problemy jak się o nich nic nie wie.
no ale to chyba nie ma znaczenia
Ma kolosalne ;)

A gdzie szukałeś?
Nie wiem czemu teraz włacza mi się FSX na jakimś locie który zapisałem. Od razu się to uruchamia, bez pytania. Jak to wyłączyć?
Nie spotkałem się jeszcze z tym. Dodałeś DisablePreload=1
Brick
Cadet
Cadet

Dołączam screen.

U mnie nie ma pliku fsx.cfg tylko fsx_se.cfg. Zmieniłem go jak napisałem, ale teraz patrzę że wróciło z powrotem False. Czyli program musiał go nadpisać. Zresztą zgadza się data modyfikacji, wtedy gdy włączyłem fsx.
Załączniki
Widok 2d, rozdzielczość 1920x1080
Widok 2d, rozdzielczość 1920x1080
fsx.jpg (101.56 KiB) Przejrzano 8508 razy
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Wygląda tak jak powinien. Akurat cessna nie ma panelu 2D w wersji szerokiej. I jego rozdzielczość jest taka jaką widać.

Czemu nie używasz wirtualnego kokpitu?

Co do nadpisywania - FSX nie nadpisuje zwykle tego parametru, chyba, że odbudowuje całe fsx.cfg. W jakiej lokalizacji masz swój fsx_se.cfg? Czasem nadpisanie może mieć miejsce jeśli edytujesz plik przy działającym FSX.
Brick
Cadet
Cadet

Plik cfg mam w lokalizacji: c:\Documents and Settings\Nazwa użytkownika\Dane aplikacji\Microsoft\FSX-SE. Dalej go nadpisuje. Edytowałem go przy wyłączonym programie. Następnie uruchomiłem, wyłączyłem i znowu jest nadpisany z czasem odpowiadającym wyłączeniu gry.
Szukałem na innych zagranicznych forach ale nie widać rozwiązania. Widać za to że ludzie mają problem z instalacją dodatków, które szukają fsx.cfg.
Jak ustawię ten parametr na true to co się zmieni? Zegary nie będą jajowate?

Czy to ma znaczenie w jakiej sekcji dodam DisablePreload=1?

W kokpicie 3D jak ustawię taki widok żebym widział obrotomierze to wtedy niewiele widzę na zewnątrz. Trzeba ciągle przesuwać widok góra-dół. Myślałem że widok 2D będzie lepszy ale niestety nie jest.

Jest w ogóle jakieś rozszerzenie zwiększające realizm? Ustawiłem realizm na Hard a dalej można robić samolotem niezłe cuda.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

i znowu jest nadpisany z czasem odpowiadającym wyłączeniu gry
fsx.cfg jest nadpisywany za każdym razem kiedy FSX działa. Ale parametr WideViewAspect=True nie powinien być zmieniany.
Jak ustawię ten parametr na true to co się zmieni? Zegary nie będą jajowate?
Będziesz mógł prawidłowo sterować zoomem w wirtualnym kokpicie. Panel 2D, o ile nie został wykonany dla szerokiego ekranu, nadal może być zniekształcony. Kto w ogóle dziś lata z panelem 2D?
Czy to ma znaczenie w jakiej sekcji dodam DisablePreload=1?
Nie wiem. Zalecane jest dodanie w [Main] więc nie dyskutuję. Tu był poradnik - DisablePreload .
W kokpicie 3D jak ustawię taki widok żebym widział obrotomierze to wtedy niewiele widzę na zewnątrz. Trzeba ciągle przesuwać widok góra-dół
Ano trzeba. Wolant może Ci zasłaniać widok na przyrządy. W dobrych samolotach wolant można ukryć. A swoją drogą - po co Ci widok na obrotomierz przez cały czas?
Ustawiłem realizm na Hard a dalej można robić samolotem niezłe cuda
To jest domyślna cessna. Jak weźmiesz tę od A2A to będzie zupełnie inaczej...

Z drugiej strony - to zależy co rozumiesz przez realizm, a co przez "cuda" - akurat z samolotów w FSX cessna jest jednym z najlepiej zrobionych.
Plik cfg mam w lokalizacji: c:\Documents and Settings\Nazwa użytkownika\Dane aplikacji\Microsoft\FSX-SE
Istnieje taka możliwość, że masz jakieś pozostałości po starym FSX i coś źle się odczytuje. Lepiej instalować samodzielnie. Tu było o czystej instalacji FSX:SEczystej instalacji FSX .
Brick
Cadet
Cadet

Niestety zmienia za każdym razem ten parametr na False, podobnie jak DisablePreload znika. Po prostu nadpisuje cały config. Pewnie w tej wersji Steam coś debile pozmieniali. Najgorszy ten Preload, trzeba czekać i czekać aż to wszystko się załaduje.

Nigdy nie miałem FSX ani innej jego odmiany na komputerze także żadnych pozostałości mieć nie mogę.
Poszukam jeszcze w sieci albo może na forum Steam ktoś będzie wiedział.

Realizm: mogę tym samolotem jeździć na pełnym gazie poza pasem startowym czyli po trawie i innym terenie, robić gwałtowne skręty i wiraże na ziemi, przejeżdżać przez znaczniki dróg kołowania a nawet przez dystrybutor paliwa. Ani nawet koło się nie urwie, ani opona nie pęknie, ani śmigło nie połamie.
I mogę od razu z takiego wirażu poderwać samolot w górę i wystartuje :-)

Mogę wylądować przy 100kn, bez klap, na byle jakim polu, zrobić ostry wiraż, dać wolant na max do przodu, hamulce - i wszystko jest ok.
W powietrzu też można kręcić do woli na wszystkie strony, pikować gwałtownie w dół i w górę, robić beczki - a potem bez problemu błyskawicznie wyrównać. Można tak kręcić ile wlezie bez żadnych uszkodzeń konstrukcji ani silnika. Nie można tylko przekroczyć prędkości bo wtedy od razu się rozlatuje.
Ja wiem że to stara gra ale myślałem, że może ktoś zrobił jakiś patch czy dodatek który to poprawia.

Na stronie A2A przy Cessna piszą że np "Real-world conditions affect system conditions, including engine temperatures." ale na ile to ma wpływ na to co opisałem to nie wiadomo. Chyba raczej na pracę przyrządów. Demo z tego co widzę nie można pobrać.
Masz tą Cessnę z tej firmy?
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Pewnie w tej wersji Steam coś debile pozmieniali
Podkreślenie moje.

Jeśli tak ktoś podchodzi do oprogramowania to z doświadczenia mogę powiedzieć, że na 99% problem leży po stronie użytkownika.

Akurat wszystko wskazuje na to, że coś masz nie tak w systemie co FSX:SE widzi jako pozostałość FSXa. Proponuję czystą reinstalację zgodnie z moim opisem.
Realizm: mogę tym samolotem jeździć na pełnym gazie poza pasem startowym czyli po trawie i innym terenie, robić gwałtowne skręty i wiraże na ziemi, przejeżdżać przez znaczniki dróg kołowania a nawet przez dystrybutor paliwa. Ani nawet koło się nie urwie, ani opona nie pęknie, ani śmigło nie połamie.
FSX to nie jest symulator wyścigów. To raz. To symulator lotu.
Mogę wylądować przy 100kn, bez klap, na byle jakim polu, zrobić ostry wiraż, dać wolant na max do przodu, hamulce - i wszystko jest ok.
I będzie. To przede wszystkim symulator lotu.
Można tak kręcić ile wlezie bez żadnych uszkodzeń konstrukcji ani silnika
Domyślne samoloty nie oferują żadnego modelu uszkodzeń (poza P-51).
Ja wiem że to stara gra ale myślałem, że może ktoś zrobił jakiś patch czy dodatek który to poprawia
Tak. Zrobił. Zrobiła na przykład firma A2A. Ich cessną nie zrobisz tego co opisałeś...
ale na ile to ma wpływ na to co opisałem to nie wiadomo
To przeczytaj dokumentację, a się dowiesz.
Masz tą Cessnę z tej firmy?
Mam.
Brick
Cadet
Cadet

Dzięki wielkie jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi.
Skasuję może najpierw ten zapisany lot to go nie będzie wczytywał. Jak mu nie przejdzie to zrobię reinstalację pełną.
ODPOWIEDZ