Czułość Logitecha Extreme 3D PRO

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

Każde nawet minimalne poprawienie VS wywołuje gwałtowne zmiany wysokości. Przechyły boczne przy skrętach odpowiadają masie samolotu. W tym przypadku jest ok.
Poprawianie jego czułości w opcjach FS9 nic nie zmienia. Ręczne prowadzenie stało się koszmarem. Kto podpowie jak zmniejszyć narowistość joysticka, aby wznoszenie i schodzenie było sterowalne
DamianK
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: DamianK »

Do joja powinieneś mieć płytkę z oprogramowaniem Gaming Software. Za jego pomocą można zmieniać czułość itp. Spróbuj, może pomoże. ;)
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Po Próbach zmiany ustawień trzech wartości: sensitiviti, dead zone, range - w osiach x, y i twist jakoś nie widzę i nie czuję różnicy. Do końca też nie umiem zinterpretować przeznaczenia albo znaczenia dwóch ostatnich ustawień. Może doszedłeś sam do jakichś praktycznych ustawień, z którymi mógłbyś się podzielić? Pozdrawiam
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

A czy na pewno jest dobrze skalibrowany ?
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: zbyszek »

mam taki sam, ale to trzeci, poprzednie wymieniłem na gwarancji,
problem był podobny, tyle, że rwały na boki,
nic nie pomagało kalibrowanie, ani regulacja czułości,
cóż extreme 3d pro kosztuje tyle co kosztuje, za wiele od niego oczekiwać nie można,
na poprzednim logitechu / 3d digital / latałem ponad 3 lata i nic się nie działo,
/ ale 2 x droższy /, na koniec zaczął skrzypieć,
jednak w przypadku dżoja do fs nie należy oszczędzać,
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Kalibrację co jakiś czas powtarzam dla samouspokojenia raczej lecz najczęściej można poprzestać na sprawdzeniu. Do tej pory korzystałem z oprogramowania do kalibracji spod Windowsa XP. Perspektywa wymiany urządzenia skoro Logitech uchodzi za solidną fimę, nie bardzo jestem przekonany o tak drastycznej perspektywie. Może jednak przyczyna jest inna.?.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Podsumowując:

1. sterowniki do joya masz najnowsze tak?
2. zmiana ustawien dead zone (null zone w FS) nic nie dało tak?

Co do jakosci Logitecha, mam mieszane uczucia. Sam mam Logitecha (kupiony juz niemal 4 lata temu), model Strike Force 3D (byl to wtedy topowy model) i nie narzekam. Joy cały czas sprawuje sie swietnie. Jednak gdy widze np. w MediaMarkt te nowe joye Logitecha (typu wlasnie Extreme Digital) to dochodze do wniosku, ze Logitech zszedl na psy. Nie dosc, ze zaprzestal produkcji naprawde dobrych modeli (Strike Force 3D i chyba tez Force 3D) to jeszcze te tansze modele wygladaja bublowato i z tego co słyszalem tak samo działają. Szkoda wielka.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ad.1 Ściągnołem najnowsze oprogramowanie v.4.40.143 z 23.4.2004
Ad.2 Nic to nie dało. Małe samoloty, typu Cessna, są narowiste jak źrebaki. Duże natomiast poruszają się z "majestatem" i mozliwe jest utrzymanie ich w "cuglach"
SirWei

Post autor: SirWei »

A ja za to mam problem z czułośią w osi Y.
Ciężkie samoloty(AN-225, Dornier Do-X, Boeing 377 Stratocruiser) mają problemy ze startem nawet na prawie wyzerowanych obciążeniach(paliwo, ładunek)
Jak temu zaradzić?
Ja tak lubię te maszynki :(
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

Jeśli to ewidetnie wina joysticka, to możesz zdecydować się na wymianę lub przeczyszczenie (mało efektywne/krótkotrwałe) potencjometrów.

Ewentualnie oddaj/wymień joystick, jeśli jest jeszcze na gwarancji.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: Kuba Pa »

A trymera to używasz?
Mam tego samego dżoja i wiem ze przy duzych maszynach (szczególnie z byłego ZSRR AN-124, 225 i Tu-154) trzeba przed startem dobrze wytrymować żeby maszyna przy starcie poszła w góre. Nie wiem czy oto chodzi ale według mnie to nie wina dzoja.
SirWei

Post autor: SirWei »

Bardzo bym chciał ale jakoś nigdy tego nie używałem i nie wiem która to kombinacja klawiszy. Zazwyczaj startuję jedynie na lekko wychylonych klapach.
Joystick zachowuje się tak jakkby wclae nie reagował na stery(sensitivity max, null zone- zero)
Chyba się załamię.
A do tego nie działa mi dopalanie z karty graficznej.Same krzaczki wkoło i 1tylko 15fps:(
Załamka.Pomocy!!!
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: Kuba Pa »

Jesli masz Logitecha Extreme 3d PRO jak rozumiem to oprogramowanie do niego samo znajduje FS i instaluje poszczególny, przyciskom odpowiednie funkcje. Jeśli masz tak samo jak ja podpisane przyciski na dzoju to przycisk 3 i 4 odpowiadają za trymowanie a 5 i 6 za klapy. Przycisk 3 to jeden (chyba stopień) w dół a 4 w góre. Jeśli masz dobry panel i model samolotu to na pewno masz wyświetlane na wyświetlaczu sztucznego horyzontu z boku takie cyfry od -6 albo -8 do 6 lub 8 zależy od samolotu to właśnie jest wyświetlacz poziomu trymowania i tak jak chcesz wystartować to powinieneś ustawić -4 ,-3 no wiadomo wszystko zależy od samolotu i cięzaru. Jakbyś nadal nie wiedział to pisze chętnie pomoge :D
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

U mnie fps powyżej 10 nie wchodzi... ;) A czy jesteś pewny, że ta reakcja w Twoim wypadku to wina joya? Miałem kiedyś problem z kilkoma wielkimi samolotami (chyba to też była Mrija) że ster wysokości był nadwrażliwy. Ale z innymi samolotami tego nie było. Może spróbuj TEN sposób, ostatnie posty. Na wypadek, gdyby to była wina flight dynamics...
Obrazek
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Też mam Logitecha Extreme 3D Pro tyle że ja robie tak, na poczatku nie instaluje oprogramowania - w przepadku błędów kalibruje jay'a od strony FS'a a jesli i to nie przynosi rezultatu to instal. to co jest na płytce.
Mam go od 4 lat i wydaje mi sie ok(latam codziennie wiec nie myślcie że stoi i jest nie używany).
ODPOWIEDZ