Pierwotnie chciałem umieścić ten wątek w "Dyskusji generalnej" ale uznałem, że pytania są z tych prostszych i własciwie chodzi mi tylko o upewnienie się, czy poniższe procedury wykonuję poprawnie dlatego uznałem, że "Dyskusja dla początkujących" będzie lepszym miejscem"
Poniższe pytanie dotyczy mojego ulubionego
Po otrzymaniu zgody na start, włączam Auto Throttle (A/T Arm), na Throttle Quadrant uaktywniam TO/GA i samolot zaczyna przyspieszać (jeszcze przed startem ustawiam IAS/MACH=250). Przy prędkości ok 170kts podrywam samolot do góry i:
1. Czy IAS uaktywniam zaraz po starcie automatycznie wyłączając TO/GA? Bo jak rozumiem TO/GA jak nazwa wskazuje jest po to, żeby - mówiąc kolokwialnie - nie dodawać "ręcznie gazu" i np. nie uszkodzić silników dając "gaz do dechy".
2. Z IAS na MACH przełączam się zaraz po przekroczeniu FL100 (mam chyba wtedy coś koło 0,45) i w związku z tym kolejne pytanie: jak zwiększacie wtedy prędkość? Chodzi mi o to czy do chwili osiągnięcia wyskości i prędkości przelotowej ustawiacie prędkość w okolicach Overspeed?
3. AutoBrake wyłączam zaraz po oderwaniu się samolotu od ziemi? Co by się stało w realu gdybym tego nie zrobił?
4. Co ile lądowań wymienia się w samolocie koła??? Wiem, że kiedys o to pytałem ale nie mogę znaleźć tego wątku w archeo...
Z góry THX za odpowiedzi:)