Dylemat przed kupnem joy'a/yoke'a
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
NET
Mały opis CH Yoke i pedałów na zaprzyjaznionym serwisie YoYo:
http://acn.waw.pl/sturm/hardware.htm#CH
http://acn.waw.pl/sturm/hardware.htm#CH
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Polecam ponownie Side Winder 2 Microsoftu. Nie moge się zgodzic że nadaje się tylko do "strzelanek IŁ 2 FB czy PF ponieważ to nie prawda. Tak sie skałda że znam odruch pracy drążka w prawdziwej Wildze i całą doświadaczeniem informuję że zachowanie tego joya jest podobne zasadniczo. Skoro mam mocny podryw bocznego wiatru i rękę wyrzuca w lewą strone ..no to jest zachowanie zagwarantowanie jakie znam z prawdziwego lotu. Mogę nim wytrymerowac samolot tak że punkt zero będę miał pod kontem kilkunastu stopni. jak już przy tym to nie posiada on wymuszonego punktu zero jakimiś sprężynami (jest on stabilizacyjny) impuls sterowany sensorami. Czytałem tu że jest on delikatny .Uważam że jeśli nie mogę utrzymac joya obiema rękoma przy dużych turbulęcjach na bezruch to daleko mu do delikatności. Urządzenie podłączane jest do 220V. Płynność przepustnicy sterowana elektronicznie. Ergonomia uchwytu i delikatnoś plastiku niech będzie dopełnieniem do pozytywnej oceny produktu który nie wiedzieć czemu nie ma dobrej opini. Z mojego doświadczenia wiem że takie opinie płyną od ludzi którzy gdzieś coś zasłyszeli nie testując go osobiście. Szkoda że nie będzie udoskonaleń bo produkt chociaż starszy to i tak stoi z inowacjami w rzędach pierwszych. Dopiero obecne produkty doskakują mu pułapu Wiem jest trochę drogi około 600 zł. Ale jesli nie o to chodzi i ktoś go znajdzie w Polsce to polecam.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Piotrst, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzis przyszedl moj upragniony yoke!!! Pierwsze wrazenie: rewelacja!!!! Panowie jak macie jakis grosz zaoszczedzony na ksiazeczkach SKO czy w swinkach skarbonkach to nie zastanawiajcie sie nawet tylko kupujcie!!!! To urzadzenie jest super. Fakt, ze poczatki trudne, ale to kwestia wyczucia, o wiele latwiej sie prowadzi samolot bez autopilota na yoku niz na joysticku. No ide dalej probowac...
I racje maja Ci, ktorzy twierdza, ze yoke to super sprawa, na a jak umie sie cos takiego zrobic samemu to tez fajnie...ja nie umiem wiec kupilem i jest to zakup roku....
I racje maja Ci, ktorzy twierdza, ze yoke to super sprawa, na a jak umie sie cos takiego zrobic samemu to tez fajnie...ja nie umiem wiec kupilem i jest to zakup roku....
Dzieki
. Wszystko funkcjonuje wspaniale, ale walcze zeby jakos przypisac przycik do kozystania z AVC na yoku i mi cos nie wychodzi, probuje w FSUIPC, szukam ale jakos nie wiem jak to zrobic....Bylo o tym w innym miejscu na forum przy temacie "Dylemat przed kupnem joya" czy jakos tak, ale tamte podpowiedzi mi nie pomogly...moze ktos jeszcze ma pomysl?? Mam wszystko na jednym komputerze FS2002 i dodatkowe programy....szukalem w zakladce Buttons i nic...
-
Lukasz Jelonek
- Cadet

- Skąd jesteś: Krakow
Co prawda nie ma CHYoke, ale u mnie to dziala tak:Radzyniak pisze:Dzieki. Wszystko funkcjonuje wspaniale, ale walcze zeby jakos przypisac przycik do kozystania z AVC na yoku i mi cos nie wychodzi, probuje w FSUIPC, szukam ale jakos nie wiem jak to zrobic....Bylo o tym w innym miejscu na forum przy temacie "Dylemat przed kupnem joya" czy jakos tak, ale tamte podpowiedzi mi nie pomogly...moze ktos jeszcze ma pomysl?? Mam wszystko na jednym komputerze FS2002 i dodatkowe programy....szukalem w zakladce Buttons i nic...
-W AVC przypisalem klawisz "," jako trans
-FSUPIC: Zakladka Buttons->Wciskasz klawisz ktory chcesz ustawic jako trans
-Zaznaczas "ptaszka" przy "Select for key press"
- w ramce ponizej klikasz SET i wpisujesz ","
-Odznaczasz Key Press not to be held
I tyle....
Pozdrawiam Lukasz Jelonek
Pozdrawiam
Lukasz Jelonek
Proud Member of KszKsz Alliance
Lukasz Jelonek
Proud Member of KszKsz Alliance
Ja to zrobiłem w ten sposób:Radzyniak pisze:Dzieki. Wszystko funkcjonuje wspaniale, ale walcze zeby jakos przypisac przycik do kozystania z AVC na yoku i mi cos nie wychodzi, probuje w FSUIPC, szukam ale jakos nie wiem jak to zrobic [...]
na AVC ustawiłem sobie przycisk nadawania normalnie z klawiatury np. X, następnie w FS usunąłem opcje, która była uruchamiana przyciskiem X, potem w FSUIPC w zakładce Buttons - nadusiłem przycisk na yoku, który chce mieć do nadawania, zaznaczyłem "Select for Keys Press", w okienku "Press the key to be sent you press buttons" wpisałem to X i zaznaczyłem jeszcze opcje "Key Press to repeat..." trochę skomplikowane, ale działa ładnie, pięknie
Pozdrawiam i życzę miłych lotów na nowym sprzęcie.
[EDIT] o widze ze sie spoznilem
AZT023
www.proxa.org/galeria/
www.proxa.org/galeria/
-
NET
-
NET
Logitech Wingman Attack 3
Zakupilem go jakies 3 miesiace temu, wygladal na bardzo solidny, bardzo plynie chodzil, posiadal sporo przyciskow (11) i cenna byla dosc przystepna - 109 zl. Przez pierwsze dwa tygodnie chodzil idealnie, bardzo dokladna przepustnica, zero skokow itp. Po dwoch tygodniach zaczely sie niewielkie skoki, ale ustawilem dead zone i bylo ok. Z czasem skoki staly sie wieksze ale dalej dalo sie go uzytkowac. I w koncu, wczoraj podczas lotu w IL2 padla mi prawa strona joya (lotka wychylala sie tylko o 50%), i za cholere nie dalo sie tego skalobrowac. Wiec zanioslem go do sklepu (supermarket - geant) by oddac go na gwarancje i powiedzino mi ze musze czekac od 14 do 21 dni roboczy. I tu moje pytanie do was, czy nie powinny byc to maksymalnie 14 dni? I jezeli by ten okres czasu zostal przekroczony to jakie przysluguja mi prawa, czy moge zazadac zwrotu pieniedzy?
Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.
Zakupilem go jakies 3 miesiace temu, wygladal na bardzo solidny, bardzo plynie chodzil, posiadal sporo przyciskow (11) i cenna byla dosc przystepna - 109 zl. Przez pierwsze dwa tygodnie chodzil idealnie, bardzo dokladna przepustnica, zero skokow itp. Po dwoch tygodniach zaczely sie niewielkie skoki, ale ustawilem dead zone i bylo ok. Z czasem skoki staly sie wieksze ale dalej dalo sie go uzytkowac. I w koncu, wczoraj podczas lotu w IL2 padla mi prawa strona joya (lotka wychylala sie tylko o 50%), i za cholere nie dalo sie tego skalobrowac. Wiec zanioslem go do sklepu (supermarket - geant) by oddac go na gwarancje i powiedzino mi ze musze czekac od 14 do 21 dni roboczy. I tu moje pytanie do was, czy nie powinny byc to maksymalnie 14 dni? I jezeli by ten okres czasu zostal przekroczony to jakie przysluguja mi prawa, czy moge zazadac zwrotu pieniedzy?
Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.
-
nikita
Czesc wam.
Zamierzam kupic Logitech Attack 3. Bo tylko tyle mam kasy.Niewiem czy mam jeszcze zbierac i kupic cos lepszego.Zalezy mi aby joystik byl wytrzymaly ,zeby sie nierozlecial. Myslalem jeszcze nad Logitech Extreme 3D PRO ale jak czytam opinie o nim i duzo ludzi pisze ze niektorym bardzo szybko sie rozlecial a inni z kolei ze maja go juz bardzo dlugo i nic sie z nim nie dzieje. Od czego to zalezy? Na jaki model trafimy?
Zamierzam kupic Logitech Attack 3. Bo tylko tyle mam kasy.Niewiem czy mam jeszcze zbierac i kupic cos lepszego.Zalezy mi aby joystik byl wytrzymaly ,zeby sie nierozlecial. Myslalem jeszcze nad Logitech Extreme 3D PRO ale jak czytam opinie o nim i duzo ludzi pisze ze niektorym bardzo szybko sie rozlecial a inni z kolei ze maja go juz bardzo dlugo i nic sie z nim nie dzieje. Od czego to zalezy? Na jaki model trafimy?
Odradzam firme logitech. Moj joy sie rozpadla po 3 miesiacach a uzywany byl do FSa i w niewielkiej ilosci w IL2. Wydaje mi sie ze jeszcze starsza partia byla dosc dobrej jakosci, ale ta ktora teraz jest w sklepach to tandety. Ladnie wygladaja z zewnacz ale w srodku to zlom. Radze Ci kupic joy innej firmy.
Dwie wersje x45??
Witam
Czy Saitek x45 ma dwie wersje? Przykładowo na stronie Saiteka joy ma dużą obręcz wokół sprzężyny, a np. mój, czyli taki jak tutaj ma obręcz mniejszą. Różnica jest też w kolorze podstawy.
Pytam, ponieważ nie wiem nic o jakichkolwiek zmianach.
Czy Saitek x45 ma dwie wersje? Przykładowo na stronie Saiteka joy ma dużą obręcz wokół sprzężyny, a np. mój, czyli taki jak tutaj ma obręcz mniejszą. Różnica jest też w kolorze podstawy.
Pytam, ponieważ nie wiem nic o jakichkolwiek zmianach.
Face-lifting - nieistotne modyfikacje wyglądu.
Bartek
Chyba nie tylko face-lifting
Od dłuższego czasu mam właśnie X45 Saiteka z dużym kółkiem. Kolega ma z małym.
Różnica jest spora, aczkolwiek subtelna, wyraźna zwłaszcza dla FS.
Dlaczego? Zwyczajnie - tarcie. Gdybyś poczytał na ten temat w internecie, wiedziałbyś, że istnieje nieustający problem (nie tylko Saitek'a, nawet CH) związany z tarciem.
W skrócie wygląda to tak, że im większa powierzchnia cierna, tym mniej precyzyjne delikatne ruchy.
Ludzie próbują różnych smarów - najbardziej popularne to smar silikonowy (parametrów nie pamiętam) i zwykła wazelina.
O ile w symulatorach wojskowych się tego nie odczuwa, bo tam zwykle ruchy są gwałtowne i szybkie, o tyle w FS, gdzie niejednokrotnie potrzeba precyzyjnych, delikatnych ruchów, duże powierzchnie cierne potrafią czasem dać popalić.
Dlatego Saitek w swoich późniejszych produktach, nawet w tych samych modelach zmniejsza powierzchnie cierne!
Oczywiście więc, im kółko mniejsze, tym lepiej (ma inny profil), jednak i tak perfekcjonista nie uniknie smarowania.
Sam mam oprócz X45 jeszcze CH Yoke, który po nasmarowaniu wazeliną jest 50% bardziej precyzyjny.
Pozdrawiam,
Qba.
PS.
Właśnie uświadomiłem sobie, że mógółbym komuś narobić kłopotu, nie wyjaśniając wszystkiego do końca.
Otóż ewentualna warstwa wazeliny (smaru silikonowego nie polecam) musi być BARDZO, BARDZO cienka. Powierzchnia ledwo natłuszczona (nawazelinowana
). Wazelina koniecznie z apteki - taka dla niemowląt - bez dodatków.
Q.
Od dłuższego czasu mam właśnie X45 Saiteka z dużym kółkiem. Kolega ma z małym.
Różnica jest spora, aczkolwiek subtelna, wyraźna zwłaszcza dla FS.
Dlaczego? Zwyczajnie - tarcie. Gdybyś poczytał na ten temat w internecie, wiedziałbyś, że istnieje nieustający problem (nie tylko Saitek'a, nawet CH) związany z tarciem.
W skrócie wygląda to tak, że im większa powierzchnia cierna, tym mniej precyzyjne delikatne ruchy.
Ludzie próbują różnych smarów - najbardziej popularne to smar silikonowy (parametrów nie pamiętam) i zwykła wazelina.
O ile w symulatorach wojskowych się tego nie odczuwa, bo tam zwykle ruchy są gwałtowne i szybkie, o tyle w FS, gdzie niejednokrotnie potrzeba precyzyjnych, delikatnych ruchów, duże powierzchnie cierne potrafią czasem dać popalić.
Dlatego Saitek w swoich późniejszych produktach, nawet w tych samych modelach zmniejsza powierzchnie cierne!
Oczywiście więc, im kółko mniejsze, tym lepiej (ma inny profil), jednak i tak perfekcjonista nie uniknie smarowania.
Sam mam oprócz X45 jeszcze CH Yoke, który po nasmarowaniu wazeliną jest 50% bardziej precyzyjny.
Pozdrawiam,
Qba.
PS.
Właśnie uświadomiłem sobie, że mógółbym komuś narobić kłopotu, nie wyjaśniając wszystkiego do końca.
Otóż ewentualna warstwa wazeliny (smaru silikonowego nie polecam) musi być BARDZO, BARDZO cienka. Powierzchnia ledwo natłuszczona (nawazelinowana
Q.
-
Paulo
Bartek
Ostatnio zmieniony pn 13 lut, 2006 08:39 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Jak miałem jednocześnie podłączonego joya i aparaturę do modeli latających (wyłączoną!) i programowo ustawiłem tylko joya, to w FS-ie Joy był "przeszkadzany" przez ten nadajnik. Czyli, że mechanicznie skręcam, a w FS-ie nic się nie robi.Piotrst pisze:Ile Joystików będzie widział FS 9 ?
No i odradzam Logitech Extreme 3D Pro- źle skręca w FS-ie. Raz jak wychylę w lewo, to wychyla dobrze, a za drugim tylko nieznacznie wychyla stery kierunku.
Dodam jeszcze pare slow na temat Cyborga EVO.
Otoz wczesniej mialem Saiteka CYBORG Stick 2000, ktory sie zepsul i zaistniala potrzeba zakupu nowego.
Kupilem wlasnie Cyborga EVO, ale w wersji bezprzewodowej (Wireless).
Do wyboru mialem (w tej relacji cenowej) oczywiscie Logitecha (ale cos nie za bardzo mnie do niego ciagnie) i Saiteka X45 - o dziwo tanszego :-) (ale nie ma osi rudder, do ktorej sie przyzwyczailem).
Evo sprawuje mi sie jak na razie bardzo dobrze, polaczenie jest stabilne, nic go nie zrywa itp. Bateria trzyma rzeczywiscie dlugo (tyle ile napisal producent - 50 godzin na jednym paluszku AA). Jesli mialbym komus polecic joystick w tej cenie to z pewnoscia poradzilbym ten.
Janko
Otoz wczesniej mialem Saiteka CYBORG Stick 2000, ktory sie zepsul i zaistniala potrzeba zakupu nowego.
Kupilem wlasnie Cyborga EVO, ale w wersji bezprzewodowej (Wireless).
Do wyboru mialem (w tej relacji cenowej) oczywiscie Logitecha (ale cos nie za bardzo mnie do niego ciagnie) i Saiteka X45 - o dziwo tanszego :-) (ale nie ma osi rudder, do ktorej sie przyzwyczailem).
Evo sprawuje mi sie jak na razie bardzo dobrze, polaczenie jest stabilne, nic go nie zrywa itp. Bateria trzyma rzeczywiscie dlugo (tyle ile napisal producent - 50 godzin na jednym paluszku AA). Jesli mialbym komus polecic joystick w tej cenie to z pewnoscia poradzilbym ten.
Janko
-
delaa
Zet to Zet a przepustnica to przepustnica Zet - jest w x45 i to nie ma przyciskach ale jako normalna oś.Janko-wi chodzilo zapewne o oś zet robiona przez krecenie "pałką" wokół własnej osi ;-)tidit pisze:Trzecia oś Z to przecież przepustnica, a X45 ma ten element jako osobne urządzenie
PS. Nie probujcie tego w domu ;-)
Pozdro
Witam, mam zamiar w najbliższym czasie nabyć nowego Joy'a. Myślałem nad Logitechem Extreme 3D Pro, z tego co tu czytałem to jego użytkownicy są z niego nie za bardzo zadowoleni. Jeśli jest takowy użytkownik to , czy mogłby podzieliś się wrażeniami z użytkowania owego joya (gg 8500798). I jeszcze jedno, może istnieje jakiś lepszy od owego Logitecha (np Saitek) w podobnej cenie?? Jeśli tak to prosiłbym o zamieszczenie informacji jaki to joy. Dodam, że do tej pory miałem Dexxa Throttle, taki troche zryty joy, ale dobry był do nauki, ale cóż nadszedł jego konieć ( przy kalibracji + drga itp). Z góry dzięki za informacje.
Cyborg 3D Gold...a może ten??
Cyborg 3D Gold...a może ten??
Bierz Cyborga. Na pewno lepszy niz Extreme 3D. Ile masz do wydania?
Bartek
Myśle, że tak do 150 zeta, ale jakby był troche droższy to nie zawadzi.
Aha jeszcze jedno...ma ktoś cyborga...jak tak to ile się już nim "cieszy" (bo nie mam zamiaru kupować joya na 4 miesiące-tak jak piszecie o Logitechu). Jakby tak kupował co pół roku nowego to rodzice by chyba czegoś do głowy dostali.

No to szukaj Saitek. Logitech obecnie faktycznie juz zchodzi na psy jesli idzie o joye. Sam mam Logitech Strike Force 3D ale jeszcze z dobrych serii (ma ponad 5 latek). Gdybym zmieniał joya, to tylko na Saitek. Poczytaj niniejszy temat. Moze spodoba Ci sie Cyborg Evo (link do recki jest strone wstecz). Na Allegro sporo tego jest. Fajne są tez Saitek Rumble Force. Generalnie wybór nalezy do Ciebie. Szukaj tylko joya ze skrętną rączka (os Z). Jesli nie masz pedałów, to jest to chyba najlepsza metoda kontrolowania steru kierunku.
Bartek
Kupuj Saitek Cyborg Evo.
Mam go od 9-ciu miesięcy i jest super.
Podaje Ci link do sklepu gdzie kupowałem go.
http://www.saitek.pl/sklepsaitek/index. ... dukt&id=39
Pozdrawiam
Mam go od 9-ciu miesięcy i jest super.
Podaje Ci link do sklepu gdzie kupowałem go.
http://www.saitek.pl/sklepsaitek/index. ... dukt&id=39
Pozdrawiam
AMD Athlon II X 3 450 3.20 GHz / HDD 1 TB, LCD LG 19/ 4,0 GB ram Kingstone DDR3 /Gigabyte GeForce GTS 450 / Saitek Cyborg Evo/