ponieważ dość często pojawiają się posty z prośbami o wskazanie polskojęzycznych poradników, postanowiłem przypomnieć o książce, która na tym forum została wymieniona tylko raz w dziale Prawdziwe lotnictwo.
Tyluł, jak w temacie, autor Lech Szutowski. Dla kogo jest ta książka? Ujmę to tak - najbardziej powinni z niej być zadowoleni ci wirtualni, którzy doszli do takiego etapu, w którym sami zrozumieli, jak bardzo się mylili sądząc, że już umieją latać (ufff...
Nie jest to chyba pozycja dla całkowitych żółtodziobów, zdecydowanie jednak można w niej znaleźć odpowiedzi na całe mnóstwo pytań zadawanych na tym forum właśnie w dziale dla początkujących. Nie jestem gołosłowny - przeczytałem prawie całe forum i całą książkę.
Jeszcze mała przestroga - łatwo można tę książkę pomylić z inną, która wygląda prawie tak samo i prawie tak samo się nazywa, mianowicie z PODRĘCZNIKIEM pilota samolotowego. Tej póki co początkującym wirtualnym nie polecam. Moim zdaniem jest zbyt przeteoretyzowana (dżizys, co za słowo
Sznurka nie podaję, bo łatwo ją wyszukać.
Pozdrawiam,
Kuba.
Aha, zapomniałem - są w niej zebrane cuzamen do kupy tabele przeliczeń wszystkiego na wszystko, bardzo dużo opisanych skrótów, czytanie Jeppesena, opisy SID'ów STAR'ów, holdingów i itp,itd.