EPPO 2005 - komentarze

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

EPPO 2005 - komentarze

Post autor: konraf »

Witam

Zainstalowane. Wyglada bardzo ladnie i starannie. Niestety chyba nie za bardzo działa z PoznanTowers (z SimDesign, jesli mnie pamiec nie myli). Są dziwne ciemne plamy, jakby braki w teksturach.

Generalnie mocno to nie przeszkadza i da sie z tym zyc.
Ostatnio zmieniony czw 16 mar, 2006 09:05 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Cerata
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Cerata »

Niestety przy jednoczesnym korzystaniu z Poznan Towers gdy ustawimy sie na pasie 11 to przed oczami pojawiaja sie na pasie latarnie uliczne (wiec albo sceneria albo PoznanTowers). Chyba że jest jakis inny sposób by nie startowac/lądować robiąc slalom miedzy latarniami.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Niczego takiego nie mam na pasie 11.
Bartek
Cerata
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A przy jakich ustawieniach Autogen Density ? (bo u mnie te słupy i latarnie pojawiają sie przy ustawieniach na very i ekstremely dense).
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Mam na Very Dense.
Bartek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

Słupy sa i u mnie, ale tylko na extremally dense. Przy zderzeniu - crash.
I jeszcze jedno. Mam kawałek miasta, w okolicy samego lotniska, na którym nie ma autogenu.
I te czarne plamy co Konraf ma, też mam, u mnie to jakiś lasek.
Załączniki
2.jpg
2.jpg (51.26 KiB) Przejrzano 19721 razy
Cerata
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ze słupami poradziłem sobie wywalając z PoznanTowers plik Poznan Str Demo_9.bgl (nie wiem co przy okazji się traci, ale mozna przynajmniej bezpiecznie startowac/ladowac).
Awatar użytkownika
Danny
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EIDW

Post autor: Danny »

Moge potwierdzic, ze slupy powoduje Poznan Towers - rozwiazanie patrz wyzej. Mialem je nawet bez tej wersji EPPO. Moze jakis konflikt po prostu zachodzi.

Natomiast co do autogenu w prawo od 29 to bardz zagadkowa sprawa. Na poszukiwania przyczyny i rozwiazania spedzilismy niezliczone godziny niestety nadal autogen raz jest a raz go nie ma. Co ciekawe w scenerii nie ma w tym miejscu nic co by moglo dawac taki niepozadany efekt. Coz - moze kiedys sie okaze czemu.

Mozna by dodac recznie domki i drzewka w tym miejscu ale to spowodowaloby spadek fps.

[ Dodano: Wto 18 Sty, 2005 03:26 ]
Uwaga: z katalogu EPPO/scenery mozna usunac nastepujace pliki:
AF2_EPPO.bgl
AF2_EPKS.bgl
lawicagmax.bgl
419_106f.bgl
lightwr1.bgl
POZ_lights1.bgl
POZ_trees1.bgl

niechcacy sa zdublowane pod innymi nazwami - sorki :oops:
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

EPPO - problem z teksturą pasa

Post autor: Artur S. »

Witam!
Wczoraj zainstalowałem "nówkę-sztukę" scenerię EPPO i pojawił się problem widoczny na załączonym screenie. Po "przejechaniu" przez trawę dalszy odcinek pasa jest już ok, z powietrza też widoczna jest już całość pasa nota bene 29 8)
A teraz pytanie: da się to jakoś "naprawić"??
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Zastosowałes powyższe rady Dannego? Autogen na Very Dense? Stare EPPO wywalone?
Bartek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Masz na mysli jakąś wcześniejszą wersję EPPO? Nie miałem takowej, bazowałem na defaultowej scenerii. Autogen ustawiony od "poczatku swiata" na VD... Zastanowię się - może sróbuję jeszcze poeksperymentować z driverami do k.graficznej, powywalam zbędne pliki o których pisze Dany, może ktoś w międzyczasie "wykombinuje jakieś inne rozwiązanie...
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Przeczytałem wątek - chodzi o plik "AP952130.BGL"? Niestety... u mnie jest tam gdzie trzeba więc to nie to :cry:
Zobaczę jeszcze jakie mam priorytety bo Papa November sugeruje, żeby LC miał wyższy. Nie jestem pewien ale u mnie chyba jest odwrotnie...
AZT017 (WAW)

prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: prabut »

Przy LC ustawiomym na pierwszym miejscu żadnych słupów nie widać.
Nie próbowałem przy ustawieniu LC na innym miejscu ( np. na niższym niż EPPO)
Braki w teksturach też występują, ale z tym można latać. Kto nie zna okolic Ławicy pomyśli, że tak ma być. :lol:
Sławek
Miszon

Post autor: Miszon »

Hej, a czy te ładnie oświetlone ulice miasta też są częścią nowej scenerii? Bo ja niestety ich nie mam, choć scenerię instalowałem poprawnie.
prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain

--------------------------------------------------------------------------------

Hej, a czy te ładnie oświetlone ulice miasta też są częścią nowej scenerii? Bo ja niestety ich nie mam, choć scenerię instalowałem poprawnie
To jest inna sceneria - POZNAN TOWERS
Sławek
Miszon

Post autor: Miszon »

aaaaaaa

Miałem kiedyś Poznan Towers Demo, ale niestety poszło w niepamięć przy pierwszym formacie, zastanawiam się czy to to samo, czy może wypuścili jakiś oficjalny release. Na Simdesign raczej cisza o tym. Jest to gdzieś jeszcze do ściągnięcia, lub ktoś to udostępnia?
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

EPPO-problem

Witam!
Miałem poeksperymentować z ustawieniami mojej grafiki a'propo znikającego progu pasa 29 (vide wątek: EPPO-problem z teksturą pasa) i nie zdązyłem bo... próbowałem wczesniej wykonać lot EPZA-EPEL własną trasą VOR-VOR, i podczas modyfikacji routy "zaproponowanej" przez FS wyrzucało mnie z gry. Próbowałem różnych tras - w tym takich które z bardzo daleka omijały EPPO ;) ale nic nie pomagało. Lekarstwem okazało się usunięcie scenerii :cry: :cry: :cry:
Miał z Was ktoś coś podobnego?? Jakieś sugestie? Zmiana ustawień grafiki nie pomagała, może wersja FSUIPC nie pasuje do tej sceneri (mam 3.40)?
AZT017 (WAW)

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Artur a na pewno instalowałes to EPPO tak jak piszą w readme. Wszystkie pliki dałes gdzie trzeba? Usunąłes pliki, o ktorych pisał Danny?
Bartek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Więc własnie JEDYNA rzecz jakiej nie zrobiłem to nie wywaliłem plików o których pisał Dany - po prostu zapomniałem :oops: Dzisiaj jeszcze raz zainstaluję scenerię i usunę zbędne pliki.
p.s. Zawsze przed instalacją jakiegokolwiek dodatku dokładnie czytam "Readme" i choć "my english is not perfect but usually sufficient" 8)
AZT017 (WAW)

prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Na screenie zaznaczyłem dziwne ciemne plamy, jakby braki w teksturach
Te ciemne plamy to są laski np. Marceliński. i ten gdzie stoi radar kontroli obszaru.
Sławek
Awatar użytkownika
Danny
Cadet
Cadet

Hurtowo odpowiem na kilka watkow ;)

Wywalenie plikow nie ma nic wspolnego z wysypywaniem sie FSa. Po prostu pliku sa zdublowane czyli np sa dwa terminale idealnie jeden na drugim. Skutek to nizsze fps ale w zadnym wypadku wysypka FS.

Swiatla na drogach to Poznan Towers. Niestety ten produkt powoduje kilka problemow np: pojawianie sie slupow telegraficznych na pasie. Wczesniej w tym watku podano, ktory bgl z Poznan Towers nalezy usunac zeby nie bylo tego bledu.

Ciemne plamy to obszary zadrzewione jak zauwazyl przedmowca.

Znikajacy czy poprzerywany pas to skutek nie przeczytania instrukcji i nie umieszczenia pliku AP952130.BGL w odpowiednim miejscu.

Sceneria EPPO powinna miec wyzszy priorytet w FS niz EPPO LC.
Awatar użytkownika
Danny
Cadet
Cadet

Sceneria do 2002 zawierala B w budowie. Nie za bardzo da sie nia przekolowac bo stoja tam pojazdy budowlane.

Obecna wersja nie dziala w FS2002.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Danny pisze:Sceneria do 2002 zawierala B w budowie. Nie za bardzo da sie nia przekolowac bo stoja tam pojazdy budowlane.
Obecna wersja nie dziala w FS2002.
Niestety nie działa,sprawdziłem :cry:
Właśnie "udokładniam" afcada do EPPO pod FS02 i prosiłbym któregoś z Kolegów z Poznania o przysłanie mi np. screena rzutu z góry z dużą ilością samolotów albo koordynaty, bo nie wiem gdzie np. są stojanki dla GA i inne dodatkowe(poza siedmioma dla rejsowych zamieszczonymi na mapie w aipie) i czy działa północna część lotniska(sądząc po zabudowaniach,wojskowa).TWY B nie będę sztucznie dorabiał(na przeróbkach scenerii się nie znam-może ktoś inny poprawi) bo nie chcę zniszczyć maszyn budowlanych ;)
Dzięki z góry za pomoc! Po zakończeniu afcad bedzię dla wszystkich!!
pzdr
bober
P.S. Oczywiście nieustanna prośba do Fachowców o przeróbkę EPPO2005 pod FS02!
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Po instalacji EPPO też miałem ten sam problem ze znikającym pasem, mimo wykonania wszystkiego ta, jak było w pliku readme.

A oto powód: sceneria default jest położona na wysokości 39.9m, sceneria dodana - na 39.0m. Po zmianie w pliku AP952130.BGL wysokości na 39.0 i skasowaniu taxi, pasu i apronów (niepotrzebne) wszystko zaczęło normalnie działać.
Obrazek
PS-HT1
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: PS-HT1 »

Powiedz mi proszę jak wyedytować deafultowy plik BGL ?? tak żeby zrobić zmiany tylko w EPPO bo sam AP952130.BGL zawiera dane kilkunastu lotnisk i jeśli zrobie coś z EPPO i zapisze jako AP952130.BGL to w pliku będzie tylko Ławica a pozostałe zostaną usunięte.

Z góry dzieki za odpowiedź
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PS-HT1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Wchodzisz to AFCADa i otwierasz EPPO. Masz do wyboru default i to dodane. Wchodzisz na default i zmieniasz to, co pisałem powyżej. To na pewno działa dla EPPO, co do pozostałych lotnisk - nie wiem.
Pozdrawiam
Obrazek
PS-HT1
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: PS-HT1 »

No tak wiem ze do afcada i ze default tylko jak ty to zapisujesz ? Dajesz zapisz i on sie pyta jako co zapisać... wiec jak dasz że zapisz jako AP952130.BGL to on to spokojnie zapisze tyle że... plik AP952130.bgl zawiera "schematy" wielu lotnisk w Polsce i Czechach i jak zapisze zmiany EPPO w tym pliku to automatycznie nowy plik AP952130.bgl (ten gdzie zmieniam EPPO) nie będe już miał defaultowych lotnisk :) nie wiem jak to inaczej wyjaśnić... poprostu zapisując zmiany na EPPO w defaultowym pliku tracimy lotniska inne iż EPPO z tego pliku.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Rozumiem... Mnie to akurat nie przeszkadzało :)
W takim razie spróbuj zrobić na odwrót: podwyż elewację scenerii dodanej - do 39.9m.
Ostatnio zmieniony pt 15 cze, 2007 09:51 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Otworz plik AP952130.BGL BGL decompilerem (znajdziesz go na Avsim) skoryguj co masz do poprawienia, skompiluj ponownie i sprawa zalatwiona. To defaultowy plik FS-a, wiec nie bedziesz mial problemow z dekompilacja.
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Zgredd »

Czy ktoś ma może namiary na autorów EPPO2005? Mail podany w readme niestety nie istnieje :/
pawel111
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ludwikowice

[FS2004] Szukam scenerii EPPO 2005

Post autor: pawel111 »

Czy jest jeszcze gdzieś na internecie do ściągnięcia EPPO 2005, albo przynajmniej jakaś inna niedużo ważąca wersja tego lotniska?

Już mi się udało znaleść, tylko jest eraz problem ze znikającymi taxiway i sposoby wymieniane na 2 i 3 stronie nic nie dają :(
Ostatnio zmieniony pt 14 paź, 2011 15:02 przez pawel111, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ