PSS 747-400 w FS2004
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
PSS 747-400 w FS2004
Aby PSS 747-400 działał w FS9 musisz posiadać jego wersje instalacyjną do FS2000!
Zaczynamy
1. Zainstaluj PSS747 (wersje FS2000) do folderu FS2004. Nie instaluj żadnych patchy!
2. Przejdź do folderu FS9/Gauges, i znajdź plik "PSS-747.gau" i przekopiuj go w jakieś inne miejsce niż folder gauges (np. na pulpit).
3. Teraz zainstaluj patcha do wersji FS2002.
4. Przekopiuj plik "PSS-747.gau" (ten z wersji FS2000) z powrotem do folderu FS9/gauges, i nadpisz stary plik.
5. Musimy zmienić trochę panel.cfg . (Przed zmianami zrób kopie zapasowa pliku)
Idź do folderu:
FS9\Aircraft\PSS-747\panel.XX (XX - rodzaj silników: GE / PW / RR, możesz edytować który chcesz).
Otwórz go w notatniku
6. Zamień tą linie w [Window00]
gauge03=PSS-744!EICAS, 657, 372, 258, ,1
na
gauge03=PSS-744!EICAS, 657, 472, 258, ,1
7. Teraz musisz przejrzeć cały plik "panel.cfg" w poszukiwaniu linii "PSS-744!ButtonHide", przed każda linią napisz "//". To spowoduje ze nie będą działały "x" (zamykanie panelów). Prawie w wszystkich panelach nie ma to znaczenia, bo można zamknąć je przez "shift + 1,2,3..." albo klikając na odpowiednią ikonę na panelu głównym. Jednak w overhead nie idzie tego tak zrobić, ale wystarczy nacisnąć "8" na klawiaturze numerycznej przy włączonym Num Lock i wracamy do głównego panelu.
Przykład:
Przed zmianą : gauge00=PSS-744!ButtonHide, 1, 1, 1
Po zmianie : //gauge00=PSS-744!ButtonHide, 1, 1, 1
Powinno być 8 takich linii.
8. Zapisz i wyjdź
Zmiana modelu
Oryginalny model PSS nie będzie zbyt dobrze działał w FS9, ale bardzo łatwo przyłączyć do niego model POSky lub Meljet-a (avsim.com albo google). Wystarczy zedytować pliki „panel.cfg” i „sound.cfg” nowego modelu.
Idż do folderu:
FS9\Aircraft\==>>tutaj nazwa samolotu POSky lub Meljeta<<==\panel\panel.cfg
Otwórz go w notatniku i zmień jego zawartość na:
[fltsim]
alias=PSS-747\panel.xx (xx- - rodzaj silników: GE / PW / RR)
Teraz idź do:
FS9\Aircraft\==>>tutaj nazwa samolotu POSky lub Meljeta<<==\sound\sound.cfg
I zmień jego zawartość na:
[fltsim]
alias=PSS-747\Sound
1. Zainstaluj PSS747 (wersje FS2000) do folderu FS2004. Nie instaluj żadnych patchy!
2. Przejdź do folderu FS9/Gauges, i znajdź plik "PSS-747.gau" i przekopiuj go w jakieś inne miejsce niż folder gauges (np. na pulpit).
3. Teraz zainstaluj patcha do wersji FS2002.
4. Przekopiuj plik "PSS-747.gau" (ten z wersji FS2000) z powrotem do folderu FS9/gauges, i nadpisz stary plik.
5. Musimy zmienić trochę panel.cfg . (Przed zmianami zrób kopie zapasowa pliku)
Idź do folderu:
FS9\Aircraft\PSS-747\panel.XX (XX - rodzaj silników: GE / PW / RR, możesz edytować który chcesz).
Otwórz go w notatniku
6. Zamień tą linie w [Window00]
gauge03=PSS-744!EICAS, 657, 372, 258, ,1
na
gauge03=PSS-744!EICAS, 657, 472, 258, ,1
7. Teraz musisz przejrzeć cały plik "panel.cfg" w poszukiwaniu linii "PSS-744!ButtonHide", przed każda linią napisz "//". To spowoduje ze nie będą działały "x" (zamykanie panelów). Prawie w wszystkich panelach nie ma to znaczenia, bo można zamknąć je przez "shift + 1,2,3..." albo klikając na odpowiednią ikonę na panelu głównym. Jednak w overhead nie idzie tego tak zrobić, ale wystarczy nacisnąć "8" na klawiaturze numerycznej przy włączonym Num Lock i wracamy do głównego panelu.
Przykład:
Przed zmianą : gauge00=PSS-744!ButtonHide, 1, 1, 1
Po zmianie : //gauge00=PSS-744!ButtonHide, 1, 1, 1
Powinno być 8 takich linii.
8. Zapisz i wyjdź
Zmiana modelu
Oryginalny model PSS nie będzie zbyt dobrze działał w FS9, ale bardzo łatwo przyłączyć do niego model POSky lub Meljet-a (avsim.com albo google). Wystarczy zedytować pliki „panel.cfg” i „sound.cfg” nowego modelu.
Idż do folderu:
FS9\Aircraft\==>>tutaj nazwa samolotu POSky lub Meljeta<<==\panel\panel.cfg
Otwórz go w notatniku i zmień jego zawartość na:
[fltsim]
alias=PSS-747\panel.xx (xx- - rodzaj silników: GE / PW / RR)
Teraz idź do:
FS9\Aircraft\==>>tutaj nazwa samolotu POSky lub Meljeta<<==\sound\sound.cfg
I zmień jego zawartość na:
[fltsim]
alias=PSS-747\Sound
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Co do 777 to niestety nie dziala zbyt dobrze. Panel i gaugesy dosc roznias sie miedzy wersjami FS7 i FS8, i nie wygladaja zbyt dobrze. Coprawda wyswietlacze dzialaja (na tych gaugesach z FS7), ale nie idzie przelaczac widokow na EHSI (na vor, map itd). Jesli ktos chce jednak potestowac to napisze mu jak ma go przerobic.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Benek747
Gdzie jest napisane, ze chodzi tylko o HDG? To dotyczy wszystkich ustawień AP.If you have in FS2004 the autopilot with increments of 10 units instead of 1 unit,
the problem is due to the unregistred "fsuipc.dll" ver.3 module, that don't allow
you to set in the technical page "Fix Contol Acceleration" to "on".
Only with the registered fsuipc the problem is solved
Poza tym co to jest "nie chodzi o HDG z AP tylko ten do ILS i do radiali..." ? HDG to HDG. Chodzi Ci pewnie o ustawienie CRS. Rozwiązanie wiec w cytacie wyzej.
Bartek
-
flightman
Witam
Wg procedury podanej wyżej mam w modelu Posky+PSS VC wg załącznika. Czy ten typ tak ma?
Tzn. nie mogę "regulować" swojego położenia w kabinie jak np. w PMDG. Przy próbie rozglądania się na boki wraca mi główny widok 2D.
/używam Active Camera jeżeli ma to jakieś znaczenie/.
Wg procedury podanej wyżej mam w modelu Posky+PSS VC wg załącznika. Czy ten typ tak ma?
Tzn. nie mogę "regulować" swojego położenia w kabinie jak np. w PMDG. Przy próbie rozglądania się na boki wraca mi główny widok 2D.
/używam Active Camera jeżeli ma to jakieś znaczenie/.
- Załączniki
-
- pss747.jpg (71.47 KiB) Przejrzano 37736 razy
//
Adam,
znaki // mają dwojakie znaczenie w deskrypacjach w panel.cfg :
- jeżeli stoją na początku linii wyłączają jej treść (przykładowo jakiś gauge ) ,
- jeżeli stoją na końcu linii możesz za nimi umieścić opis co dana linia powoduje.
Pozdrawiam
Gwidon
znaki // mają dwojakie znaczenie w deskrypacjach w panel.cfg :
- jeżeli stoją na początku linii wyłączają jej treść (przykładowo jakiś gauge ) ,
- jeżeli stoją na końcu linii możesz za nimi umieścić opis co dana linia powoduje.
Pozdrawiam
Gwidon
U niektórych gauges ten podobno powodował jakieś błędy i problemy z działaniem, wiec wolałem dodać do instrukcji informacje o usunięciu go.
Także chce jeszcze napisać ze jest to tylko nieoficjalny sposób uruchomienia go w FS9, wiec nie u wszystkich może dobrze działać. U mnie przez pewien czas działał bardzo dobrze, ale po jakimś czasie przestał(zapewne przez jakiś dodatek).
Pozdrawiam
Także chce jeszcze napisać ze jest to tylko nieoficjalny sposób uruchomienia go w FS9, wiec nie u wszystkich może dobrze działać. U mnie przez pewien czas działał bardzo dobrze, ale po jakimś czasie przestał(zapewne przez jakiś dodatek).
Pozdrawiam