Lądowanie IFR bez pomocy ATC??
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
bryanek4
Lądowanie IFR bez pomocy ATC??
Jestem nowy wśród miłośników FS, jednak przeczytałem podręczniki i porady związane z lataniem FS. Problemu mojego jednak nie znalazłem ani na forum ani w sieci. Podejrzewam że jest to jakieś przeoczenie z mojej strony. Problem polega na tym że lecąc IFR pod koniec lotu powinienem dostać informacje od kontroli ATC pozwalającą mi bezpiecznie wylądować (nakierować mnie na ILS). Jednak nie dostaje tych komend. Dlaczego? Zaznaczam że przy planowaniu lotu zaznaczyłem IFR. Bardzo proszę o pomoc. PS- Latam off-line.
-
Krzysztof Książek
Hm, może trochę nie o to Ci chodzi, ale co tam :-)
Zerknij na stronę pl-vacc.org do działu mapy. Ściągnij sobie mapki podejść ILS dla interesujących Cię polskich lotnisk. Są tam opisane procedury (kursy, wysokości) podejścia które, jeśli je wykonasz poprawnie, pozwolą Ci spokojnie przechwycić localizer i wylądować. Dodatkową zaletą jest to, że znajomość tych procedur będzie w sam raz gdy postanowisz spróbować swoich sił online :-)
Zerknij na stronę pl-vacc.org do działu mapy. Ściągnij sobie mapki podejść ILS dla interesujących Cię polskich lotnisk. Są tam opisane procedury (kursy, wysokości) podejścia które, jeśli je wykonasz poprawnie, pozwolą Ci spokojnie przechwycić localizer i wylądować. Dodatkową zaletą jest to, że znajomość tych procedur będzie w sam raz gdy postanowisz spróbować swoich sił online :-)
-
bryanek4
Cały czas mam kontakt z ACT jednak z podręczników wiem że w IFR pod koniec lotu ATC podaje dokładne kursy na które się mam kierować i pułap lotu. Czy mam wybrać lotnisko docelowe jak już nawiąże kontakt z wieżą czy nie? W podręcznikach pisze że kontrola sama mi podpowie jak się kierować. Próbowałem już wiele razy lot na tych samych trasach na różne sposoby. Wszystko było w porządku do momentu lądowania. Kombinowałem już taki wiele opcji i tylko jeden raz udało mi się wylądować ze wskazówkami ATC (jednak nie mam pojęcia co zrobiłem że mi się udało). Potem próbowałem na tej samej trasie wiele razy i bez rezultatów. Czy jest możliwe że w trakcie trwania lotu (po ustawieniu lotu IFR) zmieni mi się na VFR?
Może niepotrzebnie ale opiszę całą procedurę.
1. Uruchamiasz planera
2. Wybierasz trasę
3. Zaznaczasz IFR i Direct GPS albo High lub Low altitiude
4. Zapisujesz plan
5.Po starcie FS-a klikasz na ~ wywołujesz wieżę i prowadzisz korespondencję.
Po trasie nawiązujesz łącznośc z kontrolą (pojawia się odpowiedni komunikat).
Przy dolocie do lotniska docelowego ATC podaje ci wektory tak abyś ustawił się w osi pasa.
Jeżeli tak robisz to powinieneś mieć cały czas kontakt z ATC
Gdy ATC ciebie nie wektoruje to może w czsie lotu (nieświadomie) anulujesz lot IFR?
Może nie odpowiadasz na wywołanie i ATC i również lot IFR jest anulowany?
1. Uruchamiasz planera
2. Wybierasz trasę
3. Zaznaczasz IFR i Direct GPS albo High lub Low altitiude
4. Zapisujesz plan
5.Po starcie FS-a klikasz na ~ wywołujesz wieżę i prowadzisz korespondencję.
Po trasie nawiązujesz łącznośc z kontrolą (pojawia się odpowiedni komunikat).
Przy dolocie do lotniska docelowego ATC podaje ci wektory tak abyś ustawił się w osi pasa.
Jeżeli tak robisz to powinieneś mieć cały czas kontakt z ATC
Gdy ATC ciebie nie wektoruje to może w czsie lotu (nieświadomie) anulujesz lot IFR?
Może nie odpowiadasz na wywołanie i ATC i również lot IFR jest anulowany?
Sławek
-
bryanek4
1. Uruchamiam planera
2. Wybieram trasę
3. Zaznaczam IFR i Low altitiude
4. Zapisuje plan
5.Po starcie FS-a klikam na ~ wywołuj wieżę i prowadze korespondencję (pozwolenie na kołowanie, pozwolenia na start, przekierowują mnie z jednej wieży do drugiej itd.).
...
jednak
...
przy dolocie do lotniska docelowego ATC mnie nie wektoruje.
Jeżeli to pomoże to tak wygląda moje okienko ATC przed dolotem do lotniska docelowego (ATC przed cudownym jedynym udanym lotem z lądowaniem i wektorowaniem mnie przez wieże)
1 – [Select or Open on IFR Plan] - jednak po wybraniu tej opcji nie mogę w planerze nic zmienić bo mam nie aktywne OK.
2 – [Nearest Airport List]
mam zapisane również ten sam lot w którym już były komunikaty naprowadzające mnie na lotnisko i okienko wyglądało tak (jest to już moment praktycznie końcowy fazy lotu - przed pasem)...
1 – [Select a New IFR Destination]
2 – [Select Another Approach]
3 – Cancel IFR
Podkreślam jeszcze raz że udało mi się to tylko jeden raz i nie wiem co wybrałem że mi się to udało. Podejrzewam że wyłączyłem IFR. Ale jak? I jak go na nowo włączyć w trakcie lotu?
2. Wybieram trasę
3. Zaznaczam IFR i Low altitiude
4. Zapisuje plan
5.Po starcie FS-a klikam na ~ wywołuj wieżę i prowadze korespondencję (pozwolenie na kołowanie, pozwolenia na start, przekierowują mnie z jednej wieży do drugiej itd.).
...
jednak
...
przy dolocie do lotniska docelowego ATC mnie nie wektoruje.
Jeżeli to pomoże to tak wygląda moje okienko ATC przed dolotem do lotniska docelowego (ATC przed cudownym jedynym udanym lotem z lądowaniem i wektorowaniem mnie przez wieże)
1 – [Select or Open on IFR Plan] - jednak po wybraniu tej opcji nie mogę w planerze nic zmienić bo mam nie aktywne OK.
2 – [Nearest Airport List]
mam zapisane również ten sam lot w którym już były komunikaty naprowadzające mnie na lotnisko i okienko wyglądało tak (jest to już moment praktycznie końcowy fazy lotu - przed pasem)...
1 – [Select a New IFR Destination]
2 – [Select Another Approach]
3 – Cancel IFR
Podkreślam jeszcze raz że udało mi się to tylko jeden raz i nie wiem co wybrałem że mi się to udało. Podejrzewam że wyłączyłem IFR. Ale jak? I jak go na nowo włączyć w trakcie lotu?
-
shymon
Jak masz takie coś, to widać jak byk, że IFR jest anulowany. Powinno być tak:1 – [Select or Open an IFR Plan]
Prawdopodobnie coś mieszasz podczas lotu i ATC anuluje IFR. Jak Ci się chce, to napisz 3 ostatnie wiadomości które ATC podaje Ci przed lądowaniem.1 – [Select a New IFR Destination]
Pozdrawiam
Właśnie zrobiłem krótki lot testowy i ATC wywołuje mnie i nakazuje zmianę kursu, mówi kiedy zacząć zniżanie i w końcowej fazie kieruje mnie tak, abym przechwycił wiązkę ILS
W czasie lotu po wywołaniu, tylko poptwierdzam polecenia polecenia ATC.
Ciągle naciska się klawisz 1 /potwierdzenie/, sam nie wybieram żadnych innych opcji.
Wyjątkiem jest lotnisko docelowe gdzie sam wywołuję wieżę.
W czasie lotu po wywołaniu, tylko poptwierdzam polecenia polecenia ATC.
Ciągle naciska się klawisz 1 /potwierdzenie/, sam nie wybieram żadnych innych opcji.
Wyjątkiem jest lotnisko docelowe gdzie sam wywołuję wieżę.
Sławek
-
bryanek4