STALL

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

bryanek4

STALL

Post autor: bryanek4 »

Udało mi się kilka razy wylądować mniejszymi samolotami, więc spróbowałem swoich sił na Boeingu 777-300. Problem mam taki że w pewnym momencie pokazuje mi się w dolnym prawym rogu napis STALL, poczym samolot traci prędkość, „próbuje” unieść się gwałtownie w górę i opada. Dzieje się tak kilka razy aż znajdę się na ziemi. Podejrzewam że jest to przeciągnięcie, ale nie wiem jak sobie z nim poradzić. Zaznaczę też że postępowałem zgodnie ze wskazówkami podręcznika. Jak sobie z tym poradzić? Bardzo proszę o pomoc.
adamek

Post autor: adamek »

Masz rację to jest przeciągnięcie. A jak go uniknąc, odpowiedź jest prosta musisz lecieć z większą prędkością. A szczegóły dotyczące prędkości lądowania, staru itd... B777 możesz sprawdzić też w checkliście np. na stronie http://www.fsnordic.net/
Pozdrawiam
bryanek4

Rozumiem, jest to prędkość. Powyżej 10,000 powinna boże być w granicach 320-330 węzłów, ale ja mając ustawione owe 330 węzłów w autopilocie (włączone F/D, A/P, AP, SPD, ALT[33,000]) nie jestem w stanie osiągnąć prędkości powyżej 300 węzłów. Tak się dzieje kiedy mam automatyczną przepustnice, a w momencie kiedy próbowałem wyłączyć automatyczną przepustnice i sam ją ustawiać efekt był podobny. Dzieje się tak przeważnie na wysokościach powyżej 20,000. Czemu?
PK

Post autor: PK »

bryanek4 pisze:... Powyżej 10,000 powinna boże być w granicach 320-330 węzłów,...
Prędkość widziana na przyrządach - Indicated Air Speed, IAS - jest mierzona metodami fizycznymi względem otaczającego samolot powietrza i zależy nie tylko od prędkości samolotu ale także od wielu innych czynników, w tym wysokości. Im wyżej tym mierzona prędkość IAS jest niższa mimo, że prędkość samolotu mierzona względem ziemi (GS) pozostaje niezmieniona. Dlatego takie twierdzenia jak powyższe mają znikomy sens. Mówiąc o prędkości IAS trzeba dość precyzyjnie określać wysokość, której ta prędkość dotyczy.

IAS 320 kts na poziomie FL210-290 odpowiada mniej więcej M072-078 czyli jest blisko prędkości maksymalnych (dla tych poziomów). Z Twojego opisu wynika, że próbujesz zmusić samolot do utrzymania takiej prędkości na wznoszeniu, co nawet z modelem standardowym okazuje się niemożliwe.

Piotr
Prędkości właściwe dla poszczególnych faz lotu znajdziesz w instrukcjach i checklistach. Możesz stosować schemat uproszczony: do 10.000 mniej niż 250kts, dalej przyśpieszamy do 280-290 kts, w okolicach FL260-FL290 przechodzimy na pomiar w Machach utrzymując do końca wznoszenia M072-M075. Koniecznie trzeba pamiętać, że im wyżej, tym "trudniej" utrzymać stałą prędkość poziomą przy wznoszeniu bez zmniejszania prędkości tego wznoszenia w stopach na minutę.
bryanek4

PK pisze:Możesz stosować schemat uproszczony: do 10.000 mniej niż 250kts, dalej przyśpieszamy do 280-290 kts, w okolicach FL260-FL290 przechodzimy na pomiar w Machach utrzymując do końca wznoszenia M072-M075. Koniecznie trzeba pamiętać, że im wyżej, tym "trudniej" utrzymać stałą prędkość poziomą przy wznoszeniu bez zmniejszania prędkości tego wznoszenia w stopach na minutę.
Dużo się dowiedziałem na temat tych prędkości jednak to nie rozwiązuje mojego problemu bo zaczynając lot włączam F/D, A/P, AP, ALT i przede wszystkim SPD dalej tak jak należy na w początkowej fazie lotu SPD 250 aż do 10,000, następnie zwiększam do mniej więcej SPD 270 i ALT na 13,000 jednak na mniej więcej 12,000 pojawia się STALL. Dlaczego? Przecież na prędkość nie mam wpływy bo powinno być wszystko automatycznie wszystko automatyczne.
PK

Przyczyn może być wiele (mam FS2002 więc mogą być drobne różnice):
- czy oba silniki są włączone?
- czy A/T Arm też jest włączone w panelu AP 777-300?
- ile wynosi ustawienie V/S?
- czy w Realism FS jest ustawione IAS?
- jakie masz dodatki i czy aby nie są włączone (FSNav może wymuszać gwałtowne wznoszenie)?
- czy konfiguracja samolotu jest w porządku (podwozie, klapy, choć to nie powinno być przyczyną przeciągnięcia)?
- czy aby nie grzebałeś w plikach CFG, podmieniałeś pliki AIR?
- czy w okolicach 12000 nie masz zmiany kierunku wiatru o dużej różnicy względnej?

Piotr
I tak pewno jakąś możliwość pominąłem.
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

A czy "odmrażanie" (DE-ICE) masz włączone???
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
bryanek4

- na pewno oba silniki są włączone ;-)
- A/T Arm też jest włączony (zapomniałem wspomnieć powyżej)
- dodatków żadnych nie mam na kompie
- podwozie wciągnięte, klapy też
- w żadnych plikach nie grzebałem
- z pogodą to raczej nie jest problem bo powtarza się to w każdym locie i na każdej trasie

Ale to V/S mnie zastanawia. Co to jest? Podejrzewam że jest to związane z kątem wznoszenia lub ilością stóp w jakimś tam czasie. Ale tutaj ja nic nie zmieniałem bo jak wpisuje jakąś tam wartość wyższą od poprzedniej w ALT to wartość V/S jest wyskakuje automatycznie na 1800. Więc jeżeli samo mi to wyskoczyło a w instrukcji nic o tym nie ma wspomniane to nie ruszałem.

Jeszcze jedno. Realism FS - nie wiem czy jest na IAS bo nie wiem jak to sprawdzić.
PK

Nie zacząłem od rurki - wstyd.

DE-ICE ON!!!!

Piotr
IAS - w FS2002 jest to w Realism Settings.
Ostatnio zmieniony śr 04 maja, 2005 15:10 przez PK, łącznie zmieniany 1 raz.
bryanek4

I nic z tego. Próbowałem regulować V/S i nie sądze żeby to było powodem. DE-ICE jest włączone. Już było prawie prawie, doszedłem na wysokość 30,000 i nagle z eleganckiej prędkości spadło do takiej że znów STALL. :(

[ Dodano: Sro 04 Maj, 2005 19:04 ]
Może pomogą coś zrzuty już w momęcie zagadkowego STALL.
Załączniki
ScreenHunter_001.jpg
ScreenHunter_001.jpg (61.18 KiB) Przejrzano 13710 razy
ScreenHunter_002.jpg
ScreenHunter_002.jpg (84 KiB) Przejrzano 13719 razy
ScreenHunter_003.jpg
ScreenHunter_003.jpg (96.2 KiB) Przejrzano 13728 razy
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Z prnscr wychodzi, że chyba wszystko ustawiasz jest ok. Proponuję jeszcze jeden eksperyment: zabierz o połowę mniej paliwa i zobacz co będzie wtedy.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
bryanek4

Artur S. pisze:Z prnscr wychodzi, że chyba wszystko ustawiasz jest ok. Proponuję jeszcze jeden eksperyment: zabierz o połowę mniej paliwa i zobacz co będzie wtedy.
Chyba to jest to! Ale to był lot super-próbny. Narazie bardzo dziękuje!
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dajesz czapkę gruszek i zapalić i jesteśmy kwita ;)
A tak na serio to uproszczeniu mówiąc powyzej pewnych wysokości powietrze jest bardzo rzadkie, dlatego m.in waga samolotu jest bardzo istotna. Sorry, ale nie mam narazie czasu żeby rozwijac ten temat (mam umówiony lot!!! 8) ), ale jak zechcesz to napewno znajdziesz w necie szczegóły ;)
AZT017 (WAW)

Andrzej
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Andrzej »

A do tego, może się mylę, FS'owy 777 ma charakterystykę lotu pięciotonowego głazu. Zachowuje się koszmarnie przy mniejszych prędkościach i przy locie na wys ok. 10000, rosnącej IAS=(np.)270 oraz nosem wcelowanym gdzieś z 5 w górę, zmniejsza wysokość - nawet ze znikomą ilością paliwa. Albo ja się nie znam, albo trza zmienić plik .air.
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSC

Post autor: Willly »

To fakt FSowy 777 jest dość trudny przy wznoszeniu i trzeba go wyczuć, żeby nie mieć STAL. Troszkę nim kiedyś latałem off-line, jak nie miałem neta i też przy wznoszeniu po starcie za dwa razy miałem STAL. Później już go wyczaiłem i wiedziałem jaką dać mu prędkość aby tego uniknąć...
Ale zwróćcie uwagę na co innego....
777 to nie F-14 :-X
No ludzie, na tych screnach VS jest ustawione na 10000 !!
No nie ma lewara, każdy Benek czy arbuz, albo inny dowolny pasażerski odrzutowiec musi spaść przy takich ustawieniach AP.
Ja zwykle (ale też nie zawsze) trzymam do FL240 VS na 2000 a wyżej to już 1000 albo niżej. Zależy czym lecę.
Spróbuj może trzymać się realnych prędkości wznoszenia, a nie robić z 777 rakiety i wznosić "pionowo w górę".
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Hmm...gdzie widzisz VS na 10000 ?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PK

To ja mam pytanie do Piotra (bryanek4) czy wie na czym polegał problem?

Piotr
prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: prabut »

Na pierwszym screanie VS ustawione jest na zero, a na AP ALT ustawione jest na 21200
mimo, że osiągnięta wysokość jest 18940 i samolot ostro idzie w górę 30 st
Na drugim VS jest nadal zero, nos jest nadal 30 st do góry, a zadana ALT przekroczona i prędkość zaczna spadać.
Przy tak podniesionym nosie prędkość musi spadać.
Może wystarczy ręcznie ustawiać VS np na 1200 ?

Dziwne jest to, że VS jest na zero, a samolot ostro idzie w górę.
Sławek
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSC

Post autor: Willly »

Faktycznie Bartosz. To jest 00000 tylko IE tak mi głupio pokazał, sami zobaczcie.

[ Dodano: Czw 05 Maj, 2005 11:10 ]
Piotr, postaraj się po przekroczeniu FL100 dać mu 300 IAS i VS 1500. Jak przekroczysz FL240 to przejdź na Mach ,75 i VS możesz zostawić tak albo dać na 1000. Powyżej FL300 VS na 1000, nie więcej. Prędkość możesz zwiększyć nawet do Mach ,84. Z takimi parametrami powinieneś bez problemu osiągnąć FL350. A jak chcesz wyżej to wznoś już tylko VS 500.
Pozdrówka
Załączniki
10000.JPG
10000.JPG (65.52 KiB) Przejrzano 13683 razy
-Tommy-
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPTO

Post autor: -Tommy- »

Willly pisze:Faktycznie Bartosz. To jest 00000 tylko IE tak mi głupio pokazał, sami zobaczcie.
Żeby nie pokazywało pomniejszonego obrazu, trzeba na chwilę nasunąć kursor na obraz, a następnie się pokaże na dole po prawej kwadracik- jak naciśniesz na niego, obraz się powiekszy i będzie 00000 :)
PK

Przecież wątek staje się bez sensu.

Problem od początku polega na jednym - nie można uczyć się pilotażu poprzez sterowanie B777 autopilotem. Piotr szuka odpowiedzi na pytanie co i gdzie wklepać na AP, by jego B777 wzniósł się bez przeciągnięcia, a my bezwiednie się temu poddajemy zamiast odpowiedzieć, że utrzymywanie prawidłowego profilu wznoszenia polega na STAŁYM regulowaniu pozycji przepustnicy i prędkość pionowej tak, by zachowywać prędkości poziome przewidziane checklistą dla danej fazy wznoszenia. Że można się wznosić pod kontrolą autopilota ale wymaga to stałego monitorowania parametrów lotu i odpowiedniego dostosowywania ustawień AP, co z kolei wymaga wprawy, którą można zdobyć tylko z wyłączonym AP.

Obawiam się, że ktoś mógłby wysnuć z tej dyskusji wniosek, że dla uniknięcia przeciągnięcia trzeba zmniejszyć zapas paliwa o połowę.

Piotr
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Obawiam się, że ktoś mógłby wysnuć z tej dyskusji wniosek, że dla uniknięcia przeciągnięcia trzeba zmniejszyć zapas paliwa o połowę.

Mam nadzieję, że to nie do mnie? :twisted: :evil: ;)
A tak na poważnie to z tego co pamietam, powyżej pewnych wysokości powietrze jest na tyle rzadkie, że ciężar zapasu paliwa jest na tyle istotny (oczywiście wcześniej też, ale nie w taki stopniu, żeby istniało poważne zagrożenie "stalką" przy zachowaniu poprawnej VS), iż trzeba dobrać bardzo umiejętnie kąt wznoszenia unikając przeciągnięcia. Nie pamiętam już szczegółów, ale w FS2002 musiałem lecieć B777 przez jakiś czas na niższym pułapie (oczywiście bez przesady!), aż zmniejszyła się ilość paliwa i mogłem wzbić się wyżej, np FL350. Nie jestem pewien, ale w silnikach turbosmigłowych powyższy problem można byłoby zminimalizować korygując skład mieszanki (?)
Poprawcie mnie jeśli się mylę 8) ale bez takich tam... :twisted: :evil: ;)
AZT017 (WAW)

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

Panowie, nie ma co tu gdybac. Sledząc watek dojsc mozna do wniosku, ze problemy Piotra z B777 wynikneły najprawdopodobniej z kilku powodów: niedoskonałości samego modelu B777 w FS (tu polecic mozna jakis inny model, jakich sporo na serwisach typu avsim), mylnej interpretacji predkosci (IAS, TAS, GS), wszystkiego tego o czym prawił Piotr (PK) oraz Artur (planowanie ilości paliwa ma ogromne, czesto bagatelizowane, znaczenie).
Reasumujac poczekac nalezy na wypowiedz samego zainteresowanego.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PK

Artur S. pisze:Mam nadzieję, że to nie do mnie? :twisted: :evil: ;)
Oczywiście, że nie do Ciebie.

1. Z fotek można było tylko poradzić przeprowadzenie prób z połową paliwa. Próba zakończyła się powodzeniem i dzięki temu wiemy, co było przyczyną przeciągnięcia i że kluczowy moment do sfotografowania nastąpił parę minut wcześniej. Ciekaw jestem czy Piotr zrozumiał, że to była tylko próba dla sprawdzenia przyczyn, a nie sposób rozwiązania problemu.

2. Właściwości modelu B777 są tu drugorzędne. Nawet jeśli ten model przy pełnym obciążeniu ma niską wysokość maksymalną, to i tak bez zrozumienia związku między masą, prędkością pionową i poziomą samolotu oraz ustawieniem sterów rozmowa na ten temat nie ma sensu. A już zupełnym nieporozumieniem jest wtedy rozmowa na temat sposobu ustawiania autopilota.

Piotr
bryanek4

Jeżeli chodzi o wartość VS. To prawda że jest tam przedstawiona dużo większa wartość niż powinna, ale jak pisałem wcześniej, nic nie zmieniałem w VS do momentu STALL. Jak już sytuacja zaistniała ratowałem się najpierw zmniejszając a potem zwiększając owe VS. Dlatego Jeżeli chodzi o VS to aż do przeciągnięcia było ustawione na 1800 (automatycznie) a w późniejszych próbach lotów jak już zrozumiałem co to jest ustawiałem je nawet na 400. Po radzie dotyczącej zmniejszenia ilości paliwa udało mi się do dziś trzykrotnie wylądować bez żadnych problemów. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie się moim problemem. Mam również szczerą nadzieje że w przyszłości to ja będę dawał rady nowym pilotom.

Pozdrawiam Piotrek
PK

Piotrze - cieszę się, że mogliśmy pomóc. Uwierz, że w nauce wirtualnego latania autopilot powinien pojawić się dość późno. Rzecz w tym, że autopilot w FS wykonuje polecenia zadane mu w ustawieniach w bardzo prymitywny sposób (np. jak zadasz mu VS 1800, to będzie coraz bardziej zadzierał nos samolotu, aż VS osiągnie 1800 albo dojdzie do przeciągnięcia). I dlatego w wielu sytuacjach autopilot musi być wyłączony. Jeśłi więc nie nauczysz się kontrolować lotu bez autopilota, to w takich sytuacjach będziesz musiał kończyć lot.

Piotr
PS. Wybierz jakiś mały (to ważne) samolot i spróbuj wznieść się nim na maksymalną wysokość bez autopilota - raz z pełnymi zbiornikami, raz z wypełnionymi w 1/3. Poobserwuj i zapamiętaj zachowania samolotu. A potem zrób to samo ale z autopilotem włączanym zaraz po starcie. Zobaczysz na czym polega "prymitywna" natura autopilota.
ODPOWIEDZ