PMDG 737-600/700/800/900

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

RsZ
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wisła

Post autor: RsZ »

Co do pytania nr 1 - moze masz stare bazy sid/star, mialem podobny problem kiedys?
E7300@3.3GHZ (Freezer Pro 7 PWM) - P5QL Pro/2GB DDR1066/MSI 9600GT/ Corsair 450W
Eloy60
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Eloy60 »

Miałem najnowsze wersje SID/STAR ze strony PMDG. Zrobiłem jeszcze jedną próbę i zauważyłem że kilka plików w folderze SID/STAR nie jest "podświetlonych", międzi innymi LEBL. Czyli tak jakby "nie chciały się uaktualnić" :-( Musiałem ten plik zastąpić trochę starszą wersją pobraną ze strony NavData. Co prawda bawiłem się w tym tygodniu ze scenerią Barcelony ale to chyba nie ma ze sobą nic wspólnego?

Od 15 lat latalem sobie na defaultowych samolotach. Przeszedlem przez wszystkie wersje FS-a. Zwracalem glownie uwage na jakosc scenerii. Bylo tak spokojnie Cool.
Niestety, do czasu az znalazlem sie na FORUM.
Nagle zapragnalem zostac posiadaczem "ekstra" samolotow. Kupilem wiec B737PMDG, ATR72-500, C152 i ERJ-145 (do FS-a naturalnie) Wink. Na pierwszy ogien poszedl B737. Manuale, tutoriale, programowanie FMC, pierwsza wlasna trasa i... od tego momentu widze przed oczami i sni mi sie po nocach tylko jeden napis: INSUFFICIENT FUEL.
W Load Manager wersja 737/700, pusty, ZFW 83000. W Fuel Planner poziom lotu i odleglosc ustawione, export do FS-a. Zakladka Fuel and Payload - wszystko sie zgadza. Kolejnosc wklepywania do FMC zgodnie z Waszymi uwagami z poprzednich postow i... caly czas ta sama wnerwiajaca informacja. Co robie zle?
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Horvath »

Proponuje zatankowac go do pelna i sprawdzic czy dalej wyswietla sie komunikat INSUFFICIENT FUEL. Jesli sie wyswietla, to bardzo mozliwe, ze ktorys z wbitych do FMC punktow nie jest tym, o ktory ci chodzilo. Niektore FIXY nazywaja sie tak samo w wielu zupelnie roznych miejscach. Przy wklepywaniu trasy do FMC warto zwrocic uwage na wspolrzedne geograficzne punktow.
Byc moze probujesz wbic plan z warszawy do barcelony przez fix, ktory znajduje sie np. w Boliwii.
A co wpisujesz w zakladke reserves? I jaki index?
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Eloy60
Cadet
Cadet

Post autor: Eloy60 »

Plan wklepuje wg planu lotu z FS-a na trase Schoenefeld - El Prat. Modyfikuje go tylko o odpowiedni sid i star. To chyba nie powinno wprowadzac zadnych komplikacji.
Wg. ustawien Yody wyliczyl mi 7700 lbs

Update:
Panowie, problem rozwiazany. Horvath miales racje. Blad pojawial sie po wpisaniu drogi lotniczej UZ16 miedzy punktami GALMA i MTG, ktora wywalala mi trase gdzies do Afryki (extra jakies 8000 nm). Dziwne tylko jest to, ze wpisywalem ja zgodnie z FS-owym flight planerem. Dzieki za pomoc.

Posta modyfikowałem - konraf
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

Planner z FS jest bardzo niedoskonały (stare punkty nawigacyjne). Zawsze bedziesz mial z nim problemy (rozbieznosci miedzy baza AIRAC a wlasną, starą i niestety niemozliwa do uaktualnienia baza FS'a). Jesli latasz off-line, korzystaj z plannera:

http://rfinder.asalink.net/free/
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
maver
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jaworzno

Post autor: maver »

maver pisze:Czy Fuelplanner wymaga zarejestrowanej wersji Fsuipc ? Jeśli tak to dlaczego kiedyś było ok?
Problem rozwiązany:

Usterkę spowodowałem sam. Po przeniesieniu Fuelplannera na pulpit zmieniłem jego nazwę na B737 dlatego fsuipc nie przyjmował go do współpracy. FSUIPC może być noregister, ale nazwa Fuelplannera musi buć oryginalna. Pozdrawiam.
RsZ
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wisła

Post autor: RsZ »

Mam problem z FMC i lotniskiem LKPR.
Za kazdym razem jak wpisuje LKPR w FMC,niewazne czy w miejscu startu czy ladowania,pojawia mi sie error:Besno unknown na wyswietlaczu FMC.
Mam oczywiscie nowy airac,sidy i wszystko inne dziala,dodam ze nagle mi sie to zaczelo pojawiac bo wczesniej juz latalem do Pragi bez problemow.Chodzi o PMDG 737 700
Wyglada jakby nie mogl znalezc w FSie punktu BESNO,w pliku z Sidami dla LKPR taki punkt sie pojawia kilkakrotnie.
E7300@3.3GHZ (Freezer Pro 7 PWM) - P5QL Pro/2GB DDR1066/MSI 9600GT/ Corsair 450W
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Sciagni jakis inny plik SID/STAR dla LKPR:

LINK
Bartek
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: br10 »

Witam
Czy da sie rojasnic kokpit w PMDG w nocy. Teraz widac tylko wskazania,a nie widac niektorych wlacznikow np w autopilocie (dopiero wlaczenie funkcji je podswietla). Oczywiscie wiem jak wlaczyc podswietlenie wskazan i nie o to mi chodzi.
Andrzej
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGSS

Post autor: Wolf »

Witam

wcisnij SHIFT+L powinno sie ladnie zaswiecic, ale to jest malo realistyczne :)
jesli chcesz more real to an gornym panelu (chyba, bo niemam tera pod reka fsa) na srodku sa takie dwa pokretla i maja podpis BRIGHT i przec oba w lewo tez powinno ci podswietlic caly kokpit.
Pozdrawiam
Łukasz
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Shift + L uruchamia pokretlo w gornym panelu (light panel) ale i tak panel jest slabo podswietlony. Niestety to drugie pokretlo u gory (Dome bright) nie daje sie przekrecic w prawo (nieaktywne)
Andrzej
Awatar użytkownika
ciacho27
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Tarnobrzeg

Post autor: ciacho27 »

Czy ten samolot działa pod systemem Win98.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Działa pod win98. Wybrałem sie do kumpla który operuje na win98. Zainstalowalislmy 737 PMDG i działa bez zarzutu.Nie zauważyłem żadnych błędów. ;)
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
ciacho27
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Tarnobrzeg

Post autor: ciacho27 »

Mam Win98 i po zainstalowaniu samolotu miałem problem ze po wyborze tego modelu wyskakiwał błąd w FS.
Pomogło sciągnięcie pliku gdiplus.dll i działa :-).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

FMC,SIDy,STARy,VNAV i inne

Post autor: rophone »

Witajcie,

Dobrnąłem wreszcie do jet'ów i od kilku dni latam PMDG 737NG. Poczyniłem pewne obserwacje, które być może komuś się przydadzą, ale będą i pytania, nie ma lekko :D
Jako trasę do testów wybrałem Warszawa-Kopenhaga (EPWA-EKCH), bardzo fajna trasa do nauki, wizualnie również, zwłaszcza na podejściu na EKCH ze sceneriami lotniska i miasta Kopenhaga z www.fsnordic.net
Mapkę ILS Rwy-22L (jedyny z CATIII na EKCH) zdjąłem stąd: www.slv.dk/Dokumenter/dscgi/ds.py/View/Collection-344
Upewniwszy się, że mam wgrany aktualny AIRAC i aktualne SIDy, STARy ze strony PMDG, zacząłem programować FMC.
I tu pierwsza przeszkoda: W zestawie SIDów dla EPWA były tylko MARIA i DEDOL, a ja potrzebowałem IDAKO. STARów dla EKCH nie było wcale. Zacząłem szukać w sieci, ale z mizernym skutkiem. Zacząłem się nawet zastanawiać, czy nie zaprogramować "na piechotę" ścieżki IDAKO-1K wg mapki, ale dałem spokój.

PYTANIE 1: Czy ktoś zna dobre miejsca, gdzie można znaleźć kolekcje SIDów i STARów do PMDG 737 (poza stroną PMDG oczywiście)?

Rozwiązaniem okazał się FS Navigator, którego na szczęście posiadam. Nie dość, że miał w zestawie potrzebne SIDy i STARy, to jeszcze można w nim w prosty i przyjemny sposób zaprojektować własne na podstawie mapek. Aby zastosować ułożony plan w FMC, potrzebny był tylko plugin ze strony PMDG pozwalający go zapisać w formacie .rte. Przy układaniu planu użyłem defaultowego Boeinga 737, bo domyślałem się, że jeśli uda się go wczytać do FMC i tak parametry VNAV leg'ów zostaną dopasowane do ECON.
I rzeczywiście - plan wczytał się znakomicie, a po uzupełnieniu danych w PERF INIT i TAKEOFF oraz aktywacji przeliczył parametry leg'ów i pokazał piękną trasę na PFD. Wprawdzie wyliczona przez FMC odległość doTop of Descent różniła się dość znacznie od tej pokazywanej w FS Navigatorze, ale to raczej nie dziwi, bo i samolot trochę inny i FMC ma swoje zdanie przy przeliczaniu. Jedynie prędkości w ostatniej fazie lotu wydawały mi się trochę za niskie i o to będę za chwilę pytał.
Wystartowałem, włączyłem autopilota, schowałem klapy, no i bajka!
LNAV i VNAV idealne. Prędkości realizowane precyzyjnie.
Ok. 20 nm przed T/D ustawiłem altimeter na 2000ft. Zniżanie rozpoczęło się tam gdzie trzeba i przebiegało poprawnie. Wprawdzie na krótkich leg’ach nie zawsze się „wyrabiał” z parametrami nad punktem (trochę mnie to dziwi, bo leciałem bez wiatru, a przecież sam sobie to wyliczył), ale nadrabiał zaległości na dłuższych odcinkach. Nigdzie nie żądał „more drag”.
Tak było do KAS VOR (radiolatarnia na lotnisku EKCH). Podejście na pas 22L wykonuje się przelatując nad KAS na wysokości 5000ft i zniżając do 3000ft odchodzi się na ok. 20nm, a następnie skręt w prawo (łezka) na LOC pasa. Wysokość 3000ft utrzymuje się do punktu 9.1nm od pasa.
No i właśnie – jak tylko wleciałem na „łezkę” prędkość (zgodnie z FMC) spadła do 210kt i samoczynnie wyłączył się VNAV. No to ja go ciach, włączyłem. Kilka mil przeleciał, zaczyna skręcać w prawo – znowu się wyłączył i już się nie poddał. Pozostał wyłączony.
Nie pamiętam, czy w manualu coś było na temat takiego zachowania VNAV. Szukałem potem, ale nie znalazłem.

PYTANIE 2 – czy takie zachowanie VNAV jest prawidłowe i jeśli tak, jakimi czynnikami jest spowodowane?

Wykonałem kilka lotów na tej trasie i zawsze było tak samo.
No, ale nic to, póki co i tak jest super. Przepraszam za tasiemca.

Pozdrawiam,
Qba.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

PYTANIE 1: Czy ktoś zna dobre miejsca, gdzie można znaleźć kolekcje SIDów i STARów do PMDG 737 (poza stroną PMDG oczywiście)?
http://navdata.at
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

1. na stronie podanej przez Marcina wejdz w menu SID/STAR
2. ciezko cos tu powiedziec. Musiałbym zobaczyc, jak wyglądały kolejne punkty w FMC. Byc moze gdzie było Discontinuity. Nie wiem czy wybierałes jakies STAR dla EKCH. Nie wiem jakie pułapy miałes ustawione w FMC na poszczegolnych punktach podjescia i czy odpowiednio dla nich zmieniałes ustawienia ALT na AP. Za duzo wiec niewiadomych.
Osobiscie koncowe podejscia w PMDG robie juz bez VNAV czy LNAV. Przechodze na HDG, potem APP (najpierw na Primary Flight Display widze, jak "uzbraja" sie LOC, potem GS, co sygnalizowane jest odpowiednimi napisami, zielona czcionka. LOC i GS są na biało jesli tryb jest załączony ale LOC i/lub GS jeszcze nie przechwycony).
Bartek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

Ja czysto akademicko:
rozważmy DEDOL 1G (RWY29)
On RWY track to ALT 245m/800ft. Turn left (but not before L AY or 1NM DME OKE if L AY is not available) to intercept R 040 KRN to VOR/DME KRN. At VOR/DME KRN turn left to intercept R 181 KRN to DEDOL. Climb and maintain FL 060, unless otherwise cleared by ATC.
Lecąc bez FMC po oderwaniu od pasa lecę z kursem pasa aż do R 040 KRN - samolot rysuje mi dokładnie to, co jest na mapce (dalsza częśc Sida nieistotna).
R040 KRN i "kurs pasa" przecinają się w punkcie WAS38. To jest 4NM od OKE. Patrząc na mapkę z AIP, taka odległość dzieli nas od rozpoczęcia zakrętu. Więc mozna zaprogramowac FMC na dwa sposoby: dolot do WAS38 i przed nim (bez cross fix) zakręt na R040 KRN (wyjdzie to co narysowali w AIP) lub zakręt, tak jak pisze Kszerszu, po osiągnięciu 800ft i 1NM DME OKE, w kierunku R040 KRN.
Pytanie: w którym miejscu ma byc złapanie radiala? CDU od PM leci wtedy najprostszą drogą do KRN, radial przechwytując tuż przed samym KRN. No i niby wszystkie warunki są spełnione, a jednocześnie nie nadkłada drogi lecąc po prostej do przechwycenia R040 KRN.
Pytanie 2: czy z punktu widzenia ATC, zakładając że lecimy szybkim B737, te 3NM różnicy są istotne?
kszerszu

Post autor: kszerszu »

Totom, pamietaj ze SIDy EPWA trzeba wykonywac z bank 15 stopni, nie 25 (to jest na mapie), wtedy zakret jest obszerniejszy. Zakret nalezy zaczac od razu po spelnieniu obu warunkow.
mile2

SID/STAR

Post autor: mile2 »

Witam wszystkich. Pytanie jest "lamerskie" i gdyby nie fakt że dotyczy ono 737NG to powinno być napisane w dziale dla początkujących.
Powiedzcie mi jak dodać SIDY i STARY do 737NG. Mam wgraną nową bazę PIC-PMDG_0504 , a mój FMC jest ślepy na dane dotyczące SID i STAR - nie widzi niczego.
W folderze Flight Simulator 9\PMDG\SIDSTARS mam dwa notatniki LSGG i LSZH - sprawdziłem , na tych lotniskach mam dostępne w FMC wszystkie SIDY i STARY.
Gdy dodam tam nowy notatnik (obojętne czy EPWA czy HECA) na wyświetlaczu FMC pojawia się info o błędzie.
Czy powinienem coś zmienić w Flight Simulator 9\FMCWP ?
Może powinienem dokonać zmian w notatnikach które się tam znajdują?
Dzięki za cierpliwość :)
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Jak skasować "Flying tip" - podpowiedzi w górnym lewym rogu FS ?
Proszę o podpowiedź.
Z góry dzięki.

Sorki, rozpedziłem się, ale i tak dzięki
Ostatnio zmieniony pt 15 kwie, 2005 22:50 przez br10, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Mirek - jaki to PMDG (600/700 czy 800/900) i w jakich wersjach?

Czytaj to:
1. roughly 1,755 files in your X:\Program Files\Microsoft Games\Flight Simulator 9\PMDG\SIDSTARS folder (where X stands for the drive used on your computer).
Tych plików z tego co piszesz nie masz.
2. 6 navigation files located in your X:\Program Files\Microsoft Games\Flight Simulator 9\FMCWP\navdata folder. These are the airports, wpNavAPT, wpNavRTE, wpNavFIX, wpNavAID and FMC ident files.
Te masz?
If those files are there in their respective folders you should be able to see terminal procedures appearing in the FMC provided of course you choose an airport which is listed in the SIDSTARS folder. Be cautious however some airports are not complete. So it may happen that a runway is missing or your favorite SID /STAR has not been programmed but that is another story.

If you still do not see terminal procedures in your FMC, I am affraid your installation has not be done correctly. It would be advisable to re-install PMDG, the latest navigation database available from NAVDATA
Andrzej - a co to ma do tematu o PMDG? Flying Tips wyłącza sie w menu FS'a. Menu Aircraft > Realism Settings i gorny prawy rog zakładki.
Bartek
mile2

Witam. A więc sprawa wygląda następująco. PMDG 737 600-700, po instalce w FS9 znajduje
się nowy folder PMDG a w nim między innymi SIDSTARS (pusty). Następnie wgrywam nową bazę AIRAC 0504 i w FSie pojawia się dodatkowy folder FMCWP a w nim NavData (jest tam 5 plików txt m.in. fmc_ident ,wpNavAPT ,wpNavRTE , wpNavFIX , wpNavAID oraz
jeden plik DAT airports). I to by było na tyle. Każdy ściągnięty SID i STAR obojętnie czy ze
strony NAVData , PMDG czy innej i wkopiowany do folderu Flight Simulator 9\PMDG\SIDSTARS powoduje że FMC wyświetla info o błędzie. Gdy folder SIDSTARS jest pusty nie ma informacji o błędach ale nie ma też SID/STARów. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Zamontuj ten update i sprawdz. Polecam jeszcze duzy watek o SID/STAR z forum PMDG:

TUTAJ

Pozdrawiam
Bartek
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam
Czy da się tak zapisać stan lotu, aby powracając kolejnym razem otwierał się z wczytanem planem lotu w FMC w PMDG oczywiście. Pisze w tym wątku bo nie wiem, czy zależy to od ustawień w PMDG czy w FS. Teraz jest tak, że wyłączony jest autopilot, FMC itd. Przy długich lotach off line czsami trzeba go przerwac i zapisac, i dokończyć później. A nie lubię przyspieszać.
Andrzej
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

br10 pisze:Czy da się tak zapisać stan lotu...
Tak, to rzeczywiście kłopot, zwłaszcza jeśli chce się poćwiczyć np. tylko lądowania z FMC.
Ponieważ ostatnio mam bardzo mało czasu na latanie, nie mogłem jeszcze wypróbować następującej koncepcji:
(pewnie ktoś to już przećwiczył i ameryki nie odkrywam)

- gdyby zrobić tak:

w czasie lotu, gdy chcemy zakończyć:

1. PAUZA (koniecznie!!!)
2. Save Flight (FS)
3. Jeśli nie zapisano wcześniej planu z FMC, to SAVE (z 1 strony RTE )

wczytanie, np. na drugi dzień:

1. Wczytać lot (pozostanie na PAUZIE)
2. wczytać plan FMC (coRoute)(niestety, to tylko "czysty" plan)
3. ustawić w FMC pozostałe parametry (PerfInit itd.)
4. aktywować RTE i resztę
5. odczekać, aż A/T i FD załapią parametry z planu (na PAUZIE to powinno działać)
6. odpuścić PAUZĘ

Pozdrawiam,
Qba.
mile2

Witam wszystkich na forum. Po wielu perypetiach wreszcie mam spokój z FMC, po instalce
update piękne czyta SID/STARy. Ale nie o tym chciałem napisać. A więc, czy jest dostępny
Weather Radar do serii 737 (poza FS Meteo).
Druga sprawa to planowanie zniżania w/g FMC. Chodzi mi o zakładkę Forecast w Descent.
Do prawidłowych obliczeń FMC wymaga podania paru danych meteo - QNH (ciśnienie),
ISA Deviation w * C (co to jest to nie wiem), no i najważniejsza sprawa siła i kier. wiatru na
danych wysokościach. Nie wiem jak mam te dane uzyskać , czy do tego celu służy FSUIPC ? Jeżeli tak to w jaki sposób.
I co znaczy komunikat " No com datalink" (czy jakoś tak) wyświetlany w prawym dolnym rogu Forecast. Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

P.S.
Może korzystać z Weather Set 2 (FS Weather Station) aut. Petera L. Dowsona ?
Ale jak ?
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Cześć,

Mam dwa pytania konkretne:

1. Jak wiadomo na wyświetlaczu FMA są trzy okienka dla THRUST, ROLL i PITCH. Chodzi o THRUST. Zawsze podczas zniżania przy włączonym VNAV, prędzej, czy później, zapala się białe ARM, co oznacza, że AT działa, ale nie może obsłużyć trybu ciągu ani z FMC, ani z VS. Skutek jest taki, że FMS nie zawsze jest w stanie utrzymać paramety LEG'ów. Nie ma też komunikatu DRAG REQURED i łatwo można takie coć przeoczyć. Jeżeli natomiast włączę na chwilę spoilery, przywracany jest tryb FMC SPD i wszystko wraca do normy, ale tylko na chwilę. W rezultacie muszę cały czas obserwować FMA i włączać/wyłączać spoilery, żeby zmieścić się w LEG'ach. W żadnych manualach nie jest to opisane, nie mówiąc już o takim stosowaniu spoilerów. Proszę więc o poradę lub ewentualnie stwierdzenie, że to jest normalne i tak trzeba.

2. Większość pilotów wyłącza VNAV na podejściu. Kiedyś pisałem w tym wątku, że VNAV wyłącza mi się sam, ale nie chcę do tego teraz wracać. W wielu tutorialach i przykładach lecą na VNAV prawie do samego pasa. Pytanie jest takie: kiedy wyłączać VNAV; czy są jakieś reguły, czy tylko wyczucie?

Pozdrawiam,
Qba.
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Horvath »

Co do pytania pierwszego u mnie pomoglo wpisywanie wiatrow w zakladke forecast. Wpisywalem zazwyczaj dwie pozycje. Aktualne warunki na przelotowej i wiatr na malej wysokosci z metara.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
SP-LOB

Post autor: SP-LOB »

Czy w PMDG jest gdzies opcja cold&dark czy zapisac wyłączony jako defalutowy ?
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nie ma cold&dark, trzeba sobie radzić inaczej.
Ja wchodzę na wyłączonej Cesnie ustawionej tam, gdzie trzeba i zaraz po wejściu wybieram z menu "Select aircraft" Boeing PMDG.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jakub - sprawdziłem to VNAV (wyłączanie sie). Leciałem z pólnocy do EPWA, trasa w FMC, dostałem REMPA2U, VNAV i LNAV włączone cały czas. Od REMPA do GORUK znizał sie slicznie. Jednak dostałem polecenie, zeby po GORUK leciec HGD150, no i jak tylko dałem z LNAV na HDG, zgasła lampa VNAV (leciałem wtedy ustabilizowany na FL070). Owszem dał sie wtedy włączyc VNAV, samolot znizał ale w zasadzie niepoprawnie (duzo za wolno). Takie latanie jest według mnie błedne. Bo to wyliczone w FMC VNAV miało zastosowanie do pierwotnej trasy z FMC (po GORUK, MEDAR itp.), a skoro ja z tej trasy zjechałem, to VNAV juz nie ma zastosowania. Gdybym leciał cały STAR, prawdopodobnie na VNAV mogłbym ciągnąc niemal do konca.
Wiec nie wiem, moze cos zle robisz w FMC (wybierasz w FMC STAR? rwy do lądowania? klapy z jakimi bedziesz podchodził?).
Bartek
kszerszu

Post autor: kszerszu »

Proste. VNAV nie moze dzialac gdy nie lecimy wg trasy z FMC, bo nie ma oparcia o zaden profil pionowy.
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki Panowie, ale to nie to było w moim przypadku.
Chyba już znalazłem powód.
Wygląda to tak, że ćwiczyłem na trasie EPWA-EKCH. STAR RW22L dla EKCH zawiera dla fiksa CH993 alt constraint (duże cyfry) na 5000ft.
Wygląda na to, że jeśli autopilot nie może się "wyrobić" wg FMC przed punktem z zadaną wysokością, to się w pień wyłącza nic nie mówiąc :twisted:. A tam właśnie nie może się wyrobić o dobre 2000ft. Tak sobie to "inteligentnie" wyliczył.

Pozdrawiam,
Qba.

PS.
Jeszcze pytanie do latających 800-ką.
FMC w 800-ce, jako jedyny (600/700/900 są ok) wylicza prędkości ECON dla CLB i CRZ zawsze na 0.6 macha, co jest kpiną. Czy coś o tym wiecie?
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Błąd w FMC dla 737/800?

Tak się już chyba utarło, że muszę zawsze wynaleźć jakiś błąd w PMDG 737.
Na wszelki wypadek sprawdziłem na osobnych instalacjach FS na dwóch komputerach, żeby nie było, że mi się wydaje.
Próby wykonywałem kolejno na 600, 700, 800, 900 na TAKIM SAMYM planie lotu.
1. Wpisuję plan (ZFW właściwe dla modelu, reszta parametrów taka sama)
2. Plan poprawny, V1, V2, Vr wyliczone
3. Sprawdzam ECON na CLB i CRZ

I tu jest sprawa. 600, 700 i 900 wylicza prędkości rozsądnie i prawidłowo (dokładnie nie pamiętam - coś ok. 0.74, 0.78 macha). Natomiast 800 zarówno CLB jak i CRZ wylicza na 0.6 macha. Najgorsze jest jednak to, że jeśli tego nie zmodyfikuję, to potem rzeczywiście tak leci, czyli ok 200kts. Zgroza.

Dziwi mnie jeszcze jedno! Chyba nikt na świecie :o nie zwraca na to uwagi (tak jak z NOT BEFORE 1 / wcześniejsze posty/). Co tu jest grane?

Czy możecie to sprawdzić u siebie?

Pozdrawiam,
Qba.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Cost index jaki podajesz? O CI było tu gdzies w tym temacie. Ja podaje zwykle wartosc 35.
Latam 800-tką czesto i na pewno na CRZ nie leci tylko 0,60 M.
Bartek
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: ags »

CI w PMDGu nie ma wpływu na nic (wg starego poradnika T. Metzingera). Mój PMDG cruise wylicza na około 0.79x.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ma wpływ:
The cost index value determines the speed/Mach for climb, cruise and descent. For any given cost index climb and cruise calculated speeds depend on (a) aircraft weight and (b) selected cruise altitude. The heavier the aircraft and the higher the selected cruise alt, for the same cost index, the target speed/mach will increase. For descent (an exception) the target speed (IAS) is weight independent and linked only to the cost index value.

We have used over 500 measurements (raw data) for modelling and validating predicted speed. The accuracy margin with over 90% certainty is 1 knot and 0.005 Mach.

Common cost index values are in the raange 20-40 but more realistically around 30-35. For cost index values greater than 70 predicted speed targets rapidly converge to 315/0.815.

A cost index of 0 provides the best fuel economy (it results in max range cruise speed). Higher cost index values result in higher speeds and higher fuel burns. Whether that means "less economy" depends on the relationship between the time-related costs and the fuel-related costs
Jest dokładnie tak jak w cytacie. Im dsam wyzszy tym FMC wylicza mi wyzsze predkosci.
Bartek
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No to zrobiło się ciekawie, bo u mnie CI rzeczywiście nie działa, to znaczy kompletnie na nic nie wpływa, choć PMDG dawno zakomunikował, że już to poprawili. Ciekawe, od czego to zależy, te wszystkie niespójności.
Mam chyba aktualne wersje, bo kupowałem podstawkę i 800/900 ok. 2 miesiące temu. W każdym razie Update'y nie chcą się wgrywać - mówią, że nie potrzeba.
Może coś wpływa na jakieś pliki konfiguracyjne 737, bo ja wiem?
Zaraza, a tak mi zależy właśnie na 800 :evil:

Dzięki, chyba więc znowu napiszę do PMDG (i chyba znowu nie odpowiedzą).

Pozdrawiam,
Qba.

PS.
Swoją drogą w CI można wpisać 500. 501 już nie. Ciekawe, że można aż tyle.
lechende
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: lechende »

'but more realistically around 30-35' ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ