FS2002 vs. FS2004
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
misiek
FS2002 vs. FS2004
Witam, mam takie pytanko:
Czy jest i czy duża rożnica w grafice jeśli chodzi o FS02 i FS04?
8)
Czy jest i czy duża rożnica w grafice jeśli chodzi o FS02 i FS04?
8)
witam.
to zalezy jaka karte graficzna mam. ja np. mam problem z mgla bo znika.
grafa jest lepsza jezeli chodzi o tekstury wody/oceanu, o wiele lepsze, bardziej realne, nawet bardziej realne od ulepszen do tekstur wody do fs2002.
jest wiecej detali w FS2004 niz w fs2002. mi cos w fs2004 sie nie podoba z grafika. lekko sie mi rozmazuje przy skretach. no i to menu jest takie biale ze wali po oczach.
jeszcze chcialem dodac, ze jak czytalem (nie pamietam juz czy to sie sprawdza) ale defaultowe samoloty FS9 maja miec klinany VC, tzn. ze w pozycji VC mozna klikac sobie na przyciski na panelu.
ale to sa moje doswiadczenia na moim kompie kture jest:
athlon 1.7ghz
512 ram
ati 9200 128
jednak pozostaje przy Fs2002. poczekam na nastepna edycje FSa i na lepszego kompa lub wiecej RAMu.
to zalezy jaka karte graficzna mam. ja np. mam problem z mgla bo znika.
grafa jest lepsza jezeli chodzi o tekstury wody/oceanu, o wiele lepsze, bardziej realne, nawet bardziej realne od ulepszen do tekstur wody do fs2002.
jest wiecej detali w FS2004 niz w fs2002. mi cos w fs2004 sie nie podoba z grafika. lekko sie mi rozmazuje przy skretach. no i to menu jest takie biale ze wali po oczach.
jeszcze chcialem dodac, ze jak czytalem (nie pamietam juz czy to sie sprawdza) ale defaultowe samoloty FS9 maja miec klinany VC, tzn. ze w pozycji VC mozna klikac sobie na przyciski na panelu.
ale to sa moje doswiadczenia na moim kompie kture jest:
athlon 1.7ghz
512 ram
ati 9200 128
jednak pozostaje przy Fs2002. poczekam na nastepna edycje FSa i na lepszego kompa lub wiecej RAMu.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez tomek_wap, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do tego rozmywania to zmniejsz poziom MIP Mappingu w opcjach FS'a (np. na 5-6). U mnie miałem podobny efekt rozmazywania/plywania obrazu ale powyzsza czynnosc pomogła (na Radku 8500).tomek_wap pisze:jest wiecej detali w FS2004 niz w fs2002. mi cos w fs2004 sie nie podoba z grafika. lekko sie mi rozmazuje przy skretach. no i to menu jest takie biale ze wali po oczach.
Wracając jednak do porówania obu FS'ów to według mnie, FS2004 jest duzo bardziej dopracowany. Owszem, wymagania moze tez wzrosły ale da sie to wszystko tak pokonfigurowac, ze calosc działa bardzo ladnie. Najbardziej klatkozerne sa chmury. Ustawienie ich ilosc na np. 50% juz daje zauwazalnego "kopa". Podobnie z widocznoscia: ustawienie na max. potrafi zamulic kompa.
Niektorzy narzekają, ze w zasadzie dodano w FS2004 tylko pierdołki typu nowe chmury, nowe efekty pogodowe itp....ale wlasnie te pierdołki dodaja uroku.
Reasumujac u mnie FS2002 został jakis czas skasowany.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
moim zdaniem grafika w fs 2004 jest duuuuuuzo lepsza. jednak zostaje przy fs2002 ze wzgledu na b737 df. jak wyjdzie nowy to...... bedzie przesiadka.
tu daje screena zrobionego w fs 2004 przy grafice na full ( oczywiscje *.jpg robi swoje)
http://www.simscreens.net/index.php?sub ... es&clr=yes
tu daje screena zrobionego w fs 2004 przy grafice na full ( oczywiscje *.jpg robi swoje)
http://www.simscreens.net/index.php?sub ... es&clr=yes
-
misio1958
Podpisuje sie pod Bartkiem. Roznica jest , na + dla FS9. Posiadam oba. FS2002 uzywam tylko wtedy, gdy danego samolotu jeszcze nie ma dla FS9. Glebia kolorow grafiki, szegoly i VC mocno wyprzedzaja FS7. Dla mnie samolot, ktory nie ma VC jest nic niewarty. A wymagajace tekstury? Na avsim pojawilo sie juz ich tyle, ze nie wiadomo ktora lepsza. Fakt faktem, ze FS9 stawia cholerne wymagania sprzetowe, ale FS7 ustawiony na max tez. W czym lepszy jest 2002, to sound (to tylko moje skromne zdanie). W FS9 uzyto dzwieku z FS2000, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przekopiowac go z FS7. FS2002 jest bardziej komaktybilny z FS9, niz wielu ludzi sadzi. Posiedzialem troszeczke nad moimi ulubionami ATR-ami i prosze! W FS9 sprawuja sie doskonale! Moze moja wypowiedz wzbudzi veto, ale ATR-y Francisco Sanchez-Castañer´a przebijaja te platne. Po malych eksperymentach, wymianie paneli na panele Marco Spady dzialaja w obu symulatorach w barwach Erolotu i LOTu. I nie tylko one!
a co do ATRow to mam pytanko. bo wszedzie widze duze zamilowanie do ATR (tych nawet darmowych).
chodzi mi o AP. jest tam przelacznik do Altitude no ale na panelu nie zmienia wysokosci. a HDG zmnienia o 10 stopni. jest AP do speed, no ale nie ma nigdzie przelacznika aby ustawic dowolna predkosc. juz 2 mialem panele, ten 2gi z tego medelu ATR 42-300, by F. Sánchez-Castańer jest lepszy i bardziej wyrazny no ale cos nie bardzo ten AP.
jak u was jest? chyba ze jest panel jakis ktury ma te wszystkie funkcje dostepne i dzialajace.
dzieki
PS. a co do props, to polecam darmowy na www.fs2002.com Dash 7 Tyrolean. ma wersje (livery) pasazerska i cargo. moze ustawienia AP nie sa super, ciut lepsze od ATR, ale za to jaki ma super SOUNDS, jak real. I bardzo dobrze sie lata.
link: http://www.fs2002.com/browsefiles.php?k=dash+7
na samym dole. chyba na fs2004 chodzi
ale na fs2004 znalazlem podobny:
http://library.avsim.net/sendfile.php?DLID=35431 (na AVSIM)
chodzi mi o AP. jest tam przelacznik do Altitude no ale na panelu nie zmienia wysokosci. a HDG zmnienia o 10 stopni. jest AP do speed, no ale nie ma nigdzie przelacznika aby ustawic dowolna predkosc. juz 2 mialem panele, ten 2gi z tego medelu ATR 42-300, by F. Sánchez-Castańer jest lepszy i bardziej wyrazny no ale cos nie bardzo ten AP.
jak u was jest? chyba ze jest panel jakis ktury ma te wszystkie funkcje dostepne i dzialajace.
dzieki
PS. a co do props, to polecam darmowy na www.fs2002.com Dash 7 Tyrolean. ma wersje (livery) pasazerska i cargo. moze ustawienia AP nie sa super, ciut lepsze od ATR, ale za to jaki ma super SOUNDS, jak real. I bardzo dobrze sie lata.
link: http://www.fs2002.com/browsefiles.php?k=dash+7
na samym dole. chyba na fs2004 chodzi
ale na fs2004 znalazlem podobny:
http://library.avsim.net/sendfile.php?DLID=35431 (na AVSIM)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez tomek_wap, łącznie zmieniany 1 raz.
-
misio1958
Jeszcze ciut poeksperymentuje, wlasnie pobralem Air France z podobno poprawionym .mdl.
Jesli faktycznie tak jest, podam Wam linki.
Pawel, na avim mapisz w "search" ATR dla FS2002 i szukaj Eurolot ( 42-500).Pokaza Ci sie dwa. Wybierz ten drugi. Co do LOTu., jest tylko jeden 72-500, ten dziala z Aero Italia livery(wersja dla FS9) . Podloz tylo teksture LOT i gotowe. Co do Eurolotu potrzebny jest model
ATR 42-500 version 1.0. Nie instalujcie w zadnym przypadku org. gauges!
Panel Marco Spady jest przewidziany dla 42/72. Przekiopiujcie poprprostu panel 72-500
do 42-500 i gotowe. Uwaga: panel Spady jest b. zlozony. Trzeba poswiecic wiecej czasu
na zapoznanie sie znim, najlepiej droga eksperymentu. Nie wszedzie pojawiaja sie opisy.
Bardzo pomocny jest check list zawarty w Aero Italia.
Opis dotyczy tylko ATR-ow dla FS9!
Jesli faktycznie tak jest, podam Wam linki.
Pawel, na avim mapisz w "search" ATR dla FS2002 i szukaj Eurolot ( 42-500).Pokaza Ci sie dwa. Wybierz ten drugi. Co do LOTu., jest tylko jeden 72-500, ten dziala z Aero Italia livery(wersja dla FS9) . Podloz tylo teksture LOT i gotowe. Co do Eurolotu potrzebny jest model
ATR 42-500 version 1.0. Nie instalujcie w zadnym przypadku org. gauges!
Panel Marco Spady jest przewidziany dla 42/72. Przekiopiujcie poprprostu panel 72-500
do 42-500 i gotowe. Uwaga: panel Spady jest b. zlozony. Trzeba poswiecic wiecej czasu
na zapoznanie sie znim, najlepiej droga eksperymentu. Nie wszedzie pojawiaja sie opisy.
Bardzo pomocny jest check list zawarty w Aero Italia.
Opis dotyczy tylko ATR-ow dla FS9!
Ostatnio zmieniony pn 09 lut, 2004 17:14 przez misio1958, łącznie zmieniany 1 raz.
Piękny model ATR42-500 dorownujący płatnym modelom jest na tej stronie
http://www.jspanels.com
http://www.jspanels.com
Sławek
-
misio1958
Co nalezaloby jeszcze dopisac. W FS 2002 uzywane sa nagminnie tekstury Garish`a.
Na komputerze , ktorego uzywam do FS-ow ( a jest to przeciez nie byle co: Athlon 3200+,
1GB RAM, GF Ti 4800SE 128MB) FS2002 potrafi poszarpac klatkami. Te tekstury w FS9 to prawdziwa katastrofa. Psioczylem i psiocze na najnowszy GAP 4., ale zd drugiej strony uzyto tekstur nowej generacji i wszystko pracuje plynnie FPS utrzymuje constant 29-32
klatek/s.
Na komputerze , ktorego uzywam do FS-ow ( a jest to przeciez nie byle co: Athlon 3200+,
1GB RAM, GF Ti 4800SE 128MB) FS2002 potrafi poszarpac klatkami. Te tekstury w FS9 to prawdziwa katastrofa. Psioczylem i psiocze na najnowszy GAP 4., ale zd drugiej strony uzyto tekstur nowej generacji i wszystko pracuje plynnie FPS utrzymuje constant 29-32
klatek/s.
1. Te przeskoki o 10 stopni zmienicie w FSUICP (opcja Fix Control Acceleration - zakładka jesli mnie pamiec nie myli Technical)tomek_wap pisze:a HDG zmnienia o 10 stopni. jest AP do speed, no ale nie ma nigdzie przelacznika aby ustawic dowolna predkosc
2. ATR nie ma mozlwisoci ustawienia predkosci w AP, gdyz (jesli cos zle mówie niech mnie ktos poprawi) ATR (generalanie samoloty turbosmigłowe) nie maja opcji Auto Throtle
Bartek
-
misio1958
Tu sie nie zgodze- latalem paroma niedawno i w wiekszosci autothrottle prymitywne bo prymitywne widzialem i dzialalo bo przez jedno z nich bym nie wyladowal- znacie ten bol "czemu on caly czas przyspiesza mimo ze daje throttle na joyu na mniej".konraf pisze:2. ATR nie ma mozlwisoci ustawienia predkosci w AP, gdyz (jesli cos zle mówie niech mnie ktos poprawi) ATR (generalanie samoloty turbosmigłowe) nie maja opcji Auto Throtle
"Kiedy raz zaznasz lotu, bedziesz chodzil z oczami wpatrzonymi w niebo, pragnac tam powrocic"
-
misio1958