Wysokosc - dzwiek (odliczanie)

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Jaculka
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Wysokosc - dzwiek (odliczanie)

Post autor: Jaculka »

Witam,
skad moge sciagnac dzwieki, ktore podczas podchodzenia do ladowania beda mi podawaly wysokosc ?

z gory dzieki za odpowiedzi

Jacek
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Jaculka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

O darmowych dodatkach nic nie wiem o płatnych zresztą też nie. Takie dźwięki są zawarte w danym samolocie - nie jakimś add- onie. Jeżeli masz jakiś samolot wyposażony w te dźwięki wystarczy, że skopiujesz odpowiedzialny za to plik gau do samolotu jaki chcesz by miał ten bajerek. I tak np. można doposażyć standardowego benka w odliczanie.
PzDr.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

wegi13 pisze:...wystarczy, że skopiujesz odpowiedzialny za to plik gau do samolotu jaki chcesz by miał ten bajerek. I tak np. można doposażyć standardowego benka w odliczanie.
PzDr.
Obawiam sie, ze takie proste to nie jest. Pliki gauge są przeciez we wspolnym katalogu Gauges, wiec co tu kopiowac?
Owszem FS2004 umozliwia wrzucenie gauges bezposrednio do katalogu Panel danego samolotu (w FS2002 gauges musiały byc w katalogu Gauges) ale nie zmienia to faktu, ze samo wrzucenie gauge do katalogu Panel danego samolotu doda w/w dzwięki. Byc moze zabawa z panel.cfg, aircraft.cfg lub/i sound.cfg by cos dała ale glowy nie daje.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Poszukaj GPWSa albo radio/radar altimetera, pewnie któreś z nich będzie doposażone w to, czego szukasz. Modyfikacja panel.cfg będzie wymagana, ale tak to już jest...
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Zainstaluj sobie samoloty z project fokker. Ja po instalacji 2 fokkerów (100 i 70) miałem coś takiego jak odliczanie we wszystkich samolotach włącznie z defaultowymi jak i doinstalowywanymi później
Jaculka
Cadet
Cadet

niestety, odliczanie w fokker'ach jest, ale tylko pod fs2004, pod fs2002 niestety nie ma tego :(
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Jak to nie ma? Czy patrzysz przy awatarach kto ma jaką wersję FS? Jeśli nie to spójrz i przeczytaj mojego ostatniego posta jeszcze raz;)
Paweł Baster
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Paweł Baster »

Z płatnych dodatków bardzo ładnie robi wszelkie możliwe dźwięki czyli np. GPWS oraz gadke F/O - Flight Deck Companion. Program ten można dość dowolnie konfigurować czyli np. własne czytane przez załoge checklisty itp.
Jaculka
Cadet
Cadet

ok, dziala pod 2002 :) ale tylko dziala to na fokkerach.. na inne samoloty narazie sie nie przenioslo :)
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

To dziwne, bo u mnie "zaraziły" się tym też inne maszyny Może nie skopiowałeś wszystkich plików *.gau? Ewentualnie spróbuj pokopiować odpowiednie linijki textu odpowiedzialne za te dźwięki z pliku aircraft.cfg któregoś z fokkerów do plików aircraft.cfg innych maszyn Powodzenia ;)
Jaculka
Cadet
Cadet

ok udalo sie ! :D
po zainstalowaniu fokkera z tej strony

http://fokker.avsim.net/F70100.htm

wystarczylo do pliku panel.cfg, samolotu w ktorym chcemy miec odliczanie, dodac tego 'gauges-a':
gaugexx=PF10070_WCGPWS!GPWS, 422,297,27,26

dzieki za wszystko !

jacek
-------------------------------------------------------
http://library.avsim.net/download.php?DLID=84992
Ostatnio zmieniony śr 30 gru, 2009 15:14 przez Jaculka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Odswiezając nieco temat...

Odliczanie wysokosci przy lądowaniu:

Mozna to dodac do dowolnego samolotu.

Ewentualnie:
http://www.projectmagenta.com/products/pmsounds.html
Bartek
Andy
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPOW

Post autor: Andy »

Z tym nie mialem zadnego problemu
http://library.avsim.net/download.php?DLID=84992 ale z pmsounds cos nie potrafie. Moze ktos z Was juz to robil i moglby cos podpowiedziec?
Awatar użytkownika
SkipperPL
Cadet
Cadet

Post autor: SkipperPL »

Niestety PMsounds MUSI do prawidłowego działania mieć osobną dedykowaną kartę dzwiękową lub osobny komputer sprzężony poprzez FSUIPC i WideFS.
Każdy budowniczy domowego kokpitu borykał się z tym problemem.

Pozdrawiam
Paweł
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

SkipperPL pisze:Niestety PMsounds MUSI do prawidłowego działania mieć osobną dedykowaną kartę dzwiękową lub osobny komputer sprzężony poprzez FSUIPC i WideFS.
Każdy budowniczy domowego kokpitu borykał się z tym problemem.

Pozdrawiam
Paweł
Paweł, mówisz chyba o przypadku kokpitu i kilku kompów, bo jeśli chodzi o jeden komp, to nie ma problemów z jednoczesną obsługą dźwięku FSa i dźwięku z PMSounds na jednej karcie dźwiękowej.
Program jest na prawdę prosty w obsłudze i generalnie nie ma z nim problemów.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
SkipperPL
Cadet
Cadet

Post autor: SkipperPL »

Rzemyk, nie zgodzę się z tobą. PM nie lubi jak inny program zajmuje mu kartę dzwiękową.
Miałem tego typu problemy, albo nie odtwarzał wogóle dzwięków albo np. były one zrywane czy zniekształcone. Wtedy miałem Sound Blastera Live! Gold. Możliwe, że przez nią. Ale TomTom też wspominał o swoich problemach z PMSounds.

Pozdrawiam

Paweł
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

To coś dziwnego, może coś ze sterami, bo u mnie, zarówno w starej wersji, jak jeszcze mialem SB Live!, jak i teraz z SB Audigy LS nie miałem i nie mam problemów.

Swoją drogą, że Live! + niektóre płyty główne powodował trzaski, nie mógł być instalowany w pierwszym slocie PCI.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
pawelo81
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: LUBLIN

Post autor: pawelo81 »

Ewentualnie stosując FSPasanger. Tam oprócz odliczania( nie trzeba symulować lotu z paxem) są klawiszy skrótowe np K 1200 ustawi squark na 1200. Także odlicza ale niestety jak lece samolotem z GPWS to podwójnie odlicza :(
Obrazek
Airbus- Macintosh Boeing-PC
Awatar użytkownika
tom87
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zielona Góra

dźwięki przy zniżaniu- problem z instalacją

Post autor: tom87 »

Ściągnąłem ten programik

jak podawał administrator forum, niestety plik read me brzmi następująco:

in Notepad, open the panel.cfg file of the aircraft you want to add these callouts to. Under the section

[Window00]

scroll down to the last line starting with "gauge" and note the number behind the word "gauge".
Now add the following line, where XXX has to be exchanged to the number of the previous gauge-line +1

gaugeXXX=hs748_altcall!hs748_altcall, 5,5,20,21

Example: if the last line reads

gauge75=bogus!sefdestruct, 4,354,54,32

then the XXX would have to be changed to 76

From now on your virtual PNF will make altitude callouts beginning with 1.000ft, then 500, 400...100, 50, 40...10

Od rana próbuje poustawiać te pliki w różnej konfiguracji bez skutku. Dźwięków przy zniżaniu w moim deafultowym 737 nie ma;( ktoś może mi poradzić bo ta notatka z instalacji jest dla mnie nie zrozumiała.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Wstaw tutaj zawartość pliku panel.cfg który cię interesuje.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Postąp zgodnie z readme.
Otwórz plik panel.cfg samolotu, do którego chcesz te dźwięki dodać.
Znajdź sekscję:
[Window00]
Zjedź na sam jej koniec. Będziesz tam miał np.:
gauge75=bogus!sefdestruct, 4,354,54,32

Po niej dopisz:
gauge76=hs748_altcall!hs748_altcall, 5,5,20,21
Jesli poprzednie gauge będzie miało numer 50, to musisz dopisać linię z gauge51, czyli kolejny wolny numer.
Wcześniej oczywiście uruchom plik instalacyjny, podając ścieżkę do katalogu FS. Doda się odpowiedni plik do katalogu Gauges oraz do Sound + jeden dll do głównego katalogu FS.

Ważne: w pliku panel.cfg musi być konfiguracja panelu danego samolotu, a nie alias do innego panelu. Jesli jest alias (odwołanie) musisz zmienić ten plik panel.cfg, do którego jest odwołanie.
Bartek
Awatar użytkownika
tom87
Cadet
Cadet

wielkie dzięki, bo już zgupiałęm, wystarczyło otworzyć plik panel.cfg, a mi windows wykrył, że to jakiś nieznajomy plik i musiałem programu do jego otwarcia szukać, naszczęście okazało się że to zwykły notatnik otwiera. Dziekuje za cierpliwość. Jeszcze porusze taką kwestie mianowicie próbuje zainstalować FSUIPC pod FS2004 i len plik który ściągnąłem z internetu ma przewodniki w pdf ie i sa tylko 3 pliki z rozszerzeniem exe. trafficLook, i WeatherSet 1 i 2. Uruchomiłem je a mój pmSounds nadal nie wykrywa programu FSUIPC. Nie moge znaleźć pliku instalacyjnego. Domyślam się że pewnie trzeba znów się pobawić z pozamienianie plików tam gdzie mam FS zainstalowanego. Dobrze rozumiem?
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Aaben »

Klikaj dalej każdego .exe ściągniętego z internetu, i informuj o postępach.

Na temat: ściągnij FSUIPC z tego linka:
http://www.schiratti.com/files/dowson/F ... amp=160708
Przeczytaj plik FSUIPC User Guide.pdf

Uwierz mi, czytanie readme przed pytaniem na forum o każdą głupotę zaoszczędzi Ci w życiu sporo czasu, no i angielski może się poprawi. Jeżeli dalej będziesz miał problemy z dojściem co i jak, to pisz... Ale wolałbym po prostu nie odpowiadać jutro, pojutrze na pytanie jak zainstalować coś innego.
Awatar użytkownika
tom87
Cadet
Cadet

przeniosłem plik FSUIPC.dll do katalogu modules, ściągnalem pmsounds i daje w opcjach pmsounds zeby sprawdził czy te dźwięki będą działały. Pmsounds mi mowi ze nie ma FSUIPC;) Rozumiem, że nie musze sie zarejestrować w FSUIPC bo to jest płatne, ale przeniosłem główny plik jak pisałem powyżej a dźwięki pmsounds nie chodzą
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
Awatar użytkownika
tom87
Cadet
Cadet

haha tyle zachodu z tym było, a dziś wszedłem w swojego Copilot i tam była zakładka GPWS i sobie elegancko włączyłem dźwięki w dodatku z moim ulubionym voicem ;p
Awatar użytkownika
Piottrek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Piottrek »

Jak dodać te dźwięki pod FSX np. do A319 albo 737?

Pozdrawiam!
"Fly-by-wire"
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

Piottrek pisze:Jak dodać te dźwięki pod FSX np. do A319 albo 737?
Np. tak jak kolega tom87 napisał.
Copilot = FSCopilot
Awatar użytkownika
tomekk55
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG

Post autor: tomekk55 »

Czegoś tu nie rozumiem. Czy trzeba instalować FScopilot by pmsounds działały? Czy może standardowo w FScopilot są jakieś dźwięki? Czy może pmsounds dodaje taką opcję do FScopilota?
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

pmSounds jest niezależną aplikacją. Wymaga jedynie FSUIPC.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Innymi słowy - i pmSounds dodaje i CoPilot dodaje, dla zainteresowanych również VasFMC dodaje. Także po instalacji wszystkich trzech będziemi słyszeć 3 razy każdą wysokość. Trzeba powyłączać niepotrzebne.
Obrazek
Awatar użytkownika
ummagumma
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGAA

Post autor: ummagumma »

Ja natomiast w niektorych miejscach zauwazylem ze podawana wysokosc nie zgadza sie z rzeczywista kiedy jest na 1200 mowi 1000 i tak jest jakby przesuniecie o ok 200-300 ft... nie wiem ale pewnie za duzo dodatkow... :) chyba ze jest gdzies jakis plik odp. za to ...
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Post autor: pkris »

ummagumma pisze: zauwazylem ze podawana wysokosc nie zgadza sie z rzeczywista
A nie mylisz przypadkiem wysokości nad terenem (AGL) z wysokością nad poziomem morza (AMSL) ?

Ta "mówiona" to AGL.
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Zapewne, jednak czasem pojawia się odchylenie samego AGL, np. jak mówi "ten" to już jest touchdown, na niektorych filmikach widać.
Obrazek
Awatar użytkownika
Hancer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGPH

Post autor: Hancer »

Może od tego czasu jest coś lepszego, rozumiem że FSPassengers X, starczy żeby było podawanie wysokości.

Właśnie zdoiłem FSCopilot17B2_4, menu jest w FSX, ale odliczania nie słychać. Czy trzeba coś jeszcze ustawiać ?
C2D-3.4MHz, GF260GTS, 4Mb Ram, Windows 7
Awatar użytkownika
Hancer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGPH

Post autor: Hancer »

Przerobiłem już FSCopilot, fajnie tylko wiesza FSX. W końcu mam FDC Live Cockpit V3.6 + FSUIPC4, no i teraz biega jak trzeba. Trochę to zawiłe, i nie znajdziesz pomocy jak coś nie tak, mi się udało to odpalić.
C2D-3.4MHz, GF260GTS, 4Mb Ram, Windows 7
mufio

Post autor: mufio »

konraf pisze:Odswiezając nieco temat...
Odliczanie wysokosci przy lądowaniu:

Mozna to dodac do dowolnego samolotu.
Po zainstalowaniu rzeczywiście jest odliczanie od 1000 ft ale bardzo cicho...Jak to odinstalować? rozumiem że trzeba usunąć wpis w aircraft.cfg ale czy coś jeszcze?
Ostatnio zmieniony pn 16 lis, 2009 11:16 przez mufio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafal102
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: Rafal102 »

Ostatnio przeszukałem wiele stron w poszukiwaniu pewnego dźwięku do GPWS, lecz nic nie mogłem znaleźć.
Wiecie może gdzie mógłbym znaleźć dźwięk do GPWS "Decision Height"?
Proszę o wskazówki.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
P43+Quad core q8300+9600GT
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

Na avsimie, flightsimie jest sporo dźwięków do GPWS. Wiem, że kiedyś z avsimu ściągnąłem jakąś paczkę z m. in. decision height (ale nie pamiętam jak ta paczka się nazywała - musisz próbować).
ODPOWIEDZ