Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).
Witam!
Ostatnio często latam z EDDF i LKPR do Polski (przeważnie EPKK i EPGD) i zdarza mi sie, że dostaję od kontro polecenie przerywające SID-a. Wyglada to tak, że przed odlotem kontroler podaje wg którego SID-a mam lecieć a jak już jestem w połowie jego wykonywania, to "ni z gruszki ni z pietruszki" pada polecenie "dir to xxxx" - punkt który oczywiście lezy na mojej trasie, ale jest on np trzeci czy czwarty z kolei.
Przykład z wczoraj: trasa LKPR-EPKK (B737), dep rwy 24, SID VOZ2A. No i jak mijałem wyp PR614 i chciałem lecieć na VOZ padło polecenie: "...dir to PADKA".
Podobnie bywa w niemczech ale szczerze się przyznam, że nie wiem jak jest na EPWA do dawno stamtąd nigdzie nie leciałem
No i pytanie: czy i Wam się zdarza coś podobnego, tj przerwanie SID-a? Czy jest to nazwijmy umownie: "normalne zachowanie" czy po prostu kontrolerowi nie podoba się mój odlot i w ten dyskretny sposób mi pomaga "w wejściu na route" zgodną z FP???
AZT017 (WAW)
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Artur S. pisze: Czy jest to nazwijmy umownie: "normalne zachowanie" czy po prostu kontrolerowi nie podoba się mój odlot i w ten dyskretny sposób mi pomaga "w wejściu na route" zgodną z FP???
W 99.99% przypadków jest to "normalne" zachowanie. Sytuacja okazuje się taka, że proceduralne rozdzielanie ruchu przychodzącego i wychodzącego nie jest konieczne i możesz lecieć wprost gdzieś na swoją trasę.
No to mi ulzyło 8) - dzieki za blyskawiczną odpowiedź
Z tym wyluzowaniem to nie jest tak prosto - najpierw musiałbym się pozbyć paru hmm... kompleksów?
AZT017 (WAW)
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Też. Może nawet zwłaszcza w realu ;-)
i to nie chodzi tylko o przerywanie sida, ale generalnie o skróty. jesli sytuacja pozwala daje sie dcty na fixy wylotowe (jak sie zna własną przestrzeń kontrolowaną) lub z kk do budy dct TPS ;k
ktos na vs pisał, ze dostał (chyba real) z egll dct LIN do wawy ;-).
A czy dobrze kręciles tego swojego sid'a hmmmm ;k :-)Ω
A czy dobrze kręciles tego swojego sid'a hmmmm ;k :-)Ω
Wiedziałem, że kto jak kto ale Ty na bank BĘDZIESZ we mnie wątpił A może coś "widziałeś" - zdaje się, że byłeś wtedy na Malcie? A na serio to wydaje mi się, że wszystko robiłem zgodnie z mapą ale nie uważam się na na tyle doświadczonego pilota, żeby odpowiedzieć zamiast "...wydaje..." - "...jestem na 100% pewny..."
AZT017 (WAW)
Pamietam jak ktos tam kiedys pisał, że z kontro się nie dyskutuje , a że modus vivendi było jak najlepsze, PADKA po drodze to co mi tam... Nie, nie wdawalem się w polemikę.
AZT017 (WAW)
Cięcie SIDów i STARów to norma.
Chodzi o płynność ruchową. Jeśli kontroler uzna,że można uciąć to tylko lepiej.
W praktyce nie takie skróty się zdarzają. Pamietajmy, że pokrycie radarowe kraju pozwala na całkowitą "dowolność" prowadzenia statku powietrznego pod kontrolą.
W portach niemieckich bardzo często dochodzimy wg RNAV, ale to tak na marginesie.