Przełączanie pomiedzy kartami dźwiękowymi - pytanie

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Przełączanie pomiedzy kartami dźwiękowymi - pytanie

Post autor: Artur S. »

Witam!
Czy jest jakiś software który umozliwiałby pod Windowsem wybór karty dźwiękowej? Na płycie jest zintegrowana a oprócz niej np SB Live. Do tej pierwszej mam słuchawki z mikrofonem, a do tej drugiej głośniki i w zależności od sytuacji chciałbym móc wybrać źródło dzwieku. W BIOSIE jest niestety dla karty zintegrowanej opcja Disable albo Auto, co w praktyce oznacza, że jesli będzie zainstalowana zewnętrzna karta dźwiękowa -ona będzie miała "priorytet".
Pozdrawiam - Artur S.
p.s. Zdaje się, że któryś z Was jakiś czas temu się z tym "borykał"...? Niestety nie pamiętam już kto to był, wtedy przypadkiem zgadaliśmy się na ww temat podczas lotu na VATSIM...
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Oj... Możesz sobie w Panel Sterownia -> Dźwięk ustawić jaki rodzaj dźwięku chcesz przez co puszczać, możesz też w większości programów wybrać wyjście. Z programem jako takim się nie spotkałem, trzeba nowego SB :)
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Konkretnie chcę pod kartę zintegrowaną podłaczyć słuchawki z mikrofonem i korzystać z tego zestawu w FS-ie, a do SB będą głośniki których bym używał podczas oglądania filmów czy słuchania muzyki...
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Ok, dźwięk:
Odtwarzanie Audio/Muzyki -> na kartę.
Głos -> na zintegrowaną. Nagrywanie dźwięku też. Powinno działać ;)
'Bo u mnie działa' :)
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dzieki za pomoc - jest to jakieś rozwiązanie (nie grzebałem jeszcze w opcjach SB3 bo problem powstał wczoraj już późnym wieczorem), ale podany przykład tj. z podziałem dźwięku dla FS-a i filmów był własnie tylko przykładem. Chodzi mi o bardziej ogólne zastosowanie takiego "przełącznika": dzisiaj chcę ogladać/słuchać/grać przez słuchawki - wajha (wajcha?) w lewo i dźwiek leci przez AC-97, jutro wstanę prawą nogą i chcę słuchać przez głosniki - wajha (wajcha?) w prawo i leci piekny, czysty dźwięk z głośników (creative 4.1 - przez 1,5 roku słały w pudełku ;) ). W ostateczności pozostanie mi użyć rozwiązania "hardwarowo-softwarowego" ;) tj rozgałęźnika i przełaczać w opcjach karty słuchawki/głosniki.
Pozdrawiam - Artur S.
p.s. Słuchawki mam takie, które dość szczelnie izolują od otoczenia, więc słuchanie odgłosów FS-a przez głosniki a rozmawianie z ATC przez słuchawki byłoby troche hmm... nieefektywne? ;)
AZT017 (WAW)

ODPOWIEDZ