Tworzenie ruch AI na małych lotniskach

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Mariusz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Włocławek

Tworzenie ruch AI na małych lotniskach

Post autor: Mariusz »

BŁAGAM POMÓŻCIE MI

Mam poważny problem z tworzeniem ruchu AI. A dokładnie to:

1-stworzyłem nowy BGL w AFCAD dla EPWK.
2-stworzyłem 1 plan lotu z tego lotniska , ale nie działa.tzn o określonej porze nie pojawia się samolot na lonisku .

Moje pytanie : Czy po utworzeniu NOWEGO AFCAD`a dla danego lotniska można na nim stworzyć ruch AI?

W oryginale to na tym lotnisku (EPWK) nie ma ruchu AI

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

A bawiłeś się potem traffictoolsem? Tzn dodales ten plan lotu do FS? bo sam plik BGL z afcadem ruchu nie doda
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: br10 »

Oczywiscie, że można. Po pierwsze trzeba w AFCAD stworzyć miejsce postojowe dla samolotu i drogi kołowania (z tego co piszesz to juz to zrobiłeś). Później w pliku tekstowym zgodnie z instrukcjami (na stronie poniżej) plan lotu, lotniska i samoloty (3 pliki). Poźniej kompilujesz to za pomoca TTools (trzeba wskazać folder scenery w FS9) i gotowe. Samolot być może nie pokazuje się o danej godzinie ponieważ są w FS dwa czasy: local i drugi (nie pamietam nazwy) i chyba należy patrzeć na ten drugi. Wszystko jest opisane tu, czytaj: http://www.adamsb.hg.pl/FS02/samoloty_ai.htm

Pozdrawiam
Andrzej
Mariusz
Cadet
Cadet

br10 pisze:Oczywiscie, że można. Po pierwsze trzeba w AFCAD stworzyć miejsce postojowe dla samolotu i drogi kołowania (z tego co piszesz to juz to zrobiłeś). Później w pliku tekstowym zgodnie z instrukcjami (na stronie poniżej) plan lotu, lotniska i samoloty (3 pliki). Poźniej kompilujesz to za pomoca TTools (trzeba wskazać folder scenery w FS9) i gotowe. Samolot być może nie pokazuje się o danej godzinie ponieważ są w FS dwa czasy: local i drugi (nie pamietam nazwy) i chyba należy patrzeć na ten drugi. Wszystko jest opisane tu, czytaj: http://www.adamsb.hg.pl/FS02/samoloty_ai.htm

Pozdrawiam
Wszystko zrobiłem tak jak opisałeś a jednak nie ma ruchu AI .Ustawiałem się na lotnisku EPWK według tego 2 czasu i też nic. Co mogę robić źle?
Mariusz
Cadet
Cadet

tidit pisze:A bawiłeś się potem traffictoolsem? Tzn dodales ten plan lotu do FS? bo sam plik BGL z afcadem ruchu nie doda
Oczywiście że skompilowałem Traffic tools`em i nazwałem Traffic_epwk. wkleiłem do
C:\A.FLIGHT SIMULATOR 2004\Scenery\World\scenery i nadal nic nie ma .Może coś nie tak zrobiłem w AFCAD.
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Sprawdź jeszcze czy zmodyfikowany plik AF2 jest aktywny w FS9, (otwierając programem AFCAD oczywiście) jeżeli nie to najlepiej dodać go tak jak dodajesz scenerie (zakładam, że masz w nim przynajmniej jeden gate najlepiej heavy - bo jeżeli w planie lotu występuje np. 747 to nie pokaże się na gate small. Jeżeli wszystko jest tu w porządku to pozostaje tylko plan lotu - jakiś błąd: czytaj wcześniejszego linka - wszystko jest pięknie opisane.

Pozdro

Jeszcze jedno: lokalizacja podana powyżej to oczywiście scenery w FS9 bo jakaś dziwna ?
Andrzej
Mariusz
Cadet
Cadet

JUŻ prawie wszystko jest ok.TYLKO o wyznaczonej godzinie" Benchcraft" owszem pokazuje się na lotnisku ale potem znika .spróbuję zmodyfikować plik AFCAD`a
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dokładnie musi być problem z drogą kołowania lub pasem startowym: zamknięte, urwane lub etc.
Andrzej
Mariusz
Cadet
Cadet

kombinuję na wszystkie spsoby i nie bardzo .Mam do ciebie prośbę Może ci prześlę te 2 pliki tzn. AF2_EPWK i Traffic_EPWK. a ty sprawdz co jest nie tak ?
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain

o.k.
Andrzej
Awatar użytkownika
Szymekr
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Pińczów EPPC

Post autor: Szymekr »

Witam

Mam ruch na lotnisku i całą scenierie lotniska ,daję to komuś kto nie ma zainstalowanego samolotu który lata na moim lotnisku... Czy symulator sam go stworzy czy trzeba jego tekstury dodać do tekstur lotniska??

Dziękuje
Pozdrawiam Szymon
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Szymekr pisze:Witam

Mam ruch na lotnisku i całą scenierie lotniska ,daję to komuś kto nie ma zainstalowanego samolotu który lata na moim lotnisku... Czy symulator sam go stworzy czy trzeba jego tekstury dodać do tekstur lotniska??

Dziękuje
Pozdrawiam Szymon
Nie. Nie stworzy. Musiz udostepnic samolt osobie. Zaintresuj sie glebiej turorialem "adamsa". Bogus opisal dokladnie tworzenie ruchu AI i kompilacje w TTools.
ODPOWIEDZ