VFR Poland Region N-W (po premierze)

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
premik
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jaworzno

VFR Poland Region N-W (po premierze)

Post autor: premik »

Już zainstalowałem. Rejestracja bez problemu. Fruwam. Wystarowałem z EPSZ lot do Bydgoszczy z lądowaniem w Pile. Ale czad. Nareszcie ziemia pode mną ma tożsamość. 60 fps chyba wystarczy. Wszystko działa płynnie. Czekam na następne części.

W załączniku archiwalny watek na temat VFR PL NW, dotyczący okresu przed premierą produktu - konraf
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez premik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

A Bydgoszcz ładnie zrobiona???
Szczęściarz...
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Navigator
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Navigator »

zapodaj jakies fotki np z Bydgoszczy . Fajna mapa w zestawie ?
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
premik
Cadet
Cadet

Mapa jest duża, niewygodnie poskładana. Obejmuje obszar 1/4. Niezbyt szczególowa. Papier na którym jest wydrukowana nie wytrzyma chyba zbyt długo. Na fotkach okolice lotniska w Bydgoszczy, Gdynia, okolice Gdynii. Sceneria miasta Gdańska nieco przesunięta.
Załączniki
ss12.jpg
ss12.jpg (46.86 KiB) Przejrzano 17671 razy
ss11.jpg
ss11.jpg (47.63 KiB) Przejrzano 17671 razy
ss10.jpg
ss10.jpg (35.21 KiB) Przejrzano 17682 razy
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: zbyszek »

może i warto kupić to cudeńko, jednak obawiam się, że nie będzie kompatybilne z fs 10,
a przecież fs 10 będzie szybciej niż całość vfr.
Awatar użytkownika
premik
Cadet
Cadet

Może i nie będzie kompatybilne. Ale nie wiem czy będzie mnie stać nie na fs10 ale na sprzęt, który będzie ciągnął grafikę nowego symulatora. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie używać dalej to co mam.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

A pytanko techniczne do Simdesign: jesli mam np. MyWorld2004 (mesh+landclass), FSScene (tekstury) to jak to sie bedzie komponowało z VFR?

premik - a mozesz dać screena z lotu ptaka, tak z 3000 ft, z widokiem na np. lotnisko EPGD i EPPO (najlepiej jakbys mial niedefaultowe, czyli np. EPPO2005).
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

konraf pisze:A pytanko techniczne do Simdesign: jesli mam np. MyWorld2004 (mesh+landclass), FSScene (tekstury) to jak to sie bedzie komponowało z VFR?
Z meshem nie wiem ale FSScene nie ma znaczenia, o ile sie orietuje to textury FSScene poprostu podmieniaja defaultowe.

update
z forum VS pisze:btw. lotniska sprawdziłem 3 - EPPI, EPPK i EPPO, pobieżnie bo pobieżnie ale wygląda że jest ok co do lokalizacji, za to mesh nieraz się kłóci z teksturkami (rzeki płynące w zboczem doliny rzeki Wink)
Paweł Baster
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Paweł Baster »

Sceneria jak przypuszczam me też własny mesh więc wszelkie dodatki oprócz lotnisk i scenerii miast będą zbędne. Ja bym prosił fotki też na większej wysokości np. 6000 ft. Te tekstury które widać na screenach wydają się strasznie ciemne w porównianiu do innych scenerii foto.
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

Dodam ze na forum vatsim ktos pisal o pliku flatten (czyli calosc terenu jest plaska). W takiej sytylacji mozna zrobic textury nie tylko w rozdzielczosci 4m/pix co jest spowodowane ograniczeniami FSa (vfr ma 5m/pix ) a nawet w rozdzielczosci 0.1 m/pix. Nawet ja to potrafie zrobic, lecz na wieksza skale troche czasu by to zajelo.
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: rophone »

Yoda pisze:Dodam ze na forum vatsim ktos pisal o pliku flatten (czyli calosc terenu jest plaska).
Nie całość. VFR Poland NW ma "Flatten patch" który wprowadza płaskie obszary dla tych istotnych miejsc (lotniska, miasta), które w FS9 mają nieprawidłową wysokość. Np. lotnisko w Bagiczu jest w rzeczywistości o kilkadziesiąt stóp niżej, niż w FS. Dotyczy to również linii wybrzeża.
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

A kupiłeś go w sklepie czy internecie ?
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

premik pisze:60 fps chyba wystarczy.
A ja chciałbym wiedziec - przez zwykłą ciekawość of course - co za "potwora" masz w domu, że Ci wyciaga 60fps-ów???? W szczegolnosci jaka karta graficzna???? Mój - kiedys a i chyba dzisiaj całkiem niezły np na EPKK wyciaga tylko kilka fps :( (fakt, że wszystkie detale prawie na maks ;) )
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Awatar użytkownika
premik
Cadet
Cadet

Przepraszam, że nie zmieniłem roździelczości ale nie będą widoczne wtedy cyfry.
Jak widać fps jest nawet wyższy niż podałem. Obojętnie czy to na lotnisku czy w powietrzu.
Karta graficzna Win Fast G6800 12 potokowa z możliwością odblokowania dodatkowych 4, ale nie trzeba tego robić ze wzlędu na zmianę temperatury pracy i potrzeby stosowania dodatkowego chłodzenia. Płyta główna Gigabyte K8NS Pro z technologią nforce3, 2 x 512 ram dual. Oczywiście konfiguracja FS wg wszystkich najlepszych informacji zawartych na forum. Skopanie plików konfiguracyjnych może zatrzymać nawet najlepszy sprzęt.
Załączniki
ss18.jpg
(44.49 KiB) Pobrany 74 razy
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tak z szybkiego zerkniecia na VFR z dzisiaj rano, przed pracą: instalator odpaliłem około 18:00. Pewnie zrobiłem błąd, bo od razu wybrałem do instalacji wszystkie obszary. No i tego samego dnia juz efektu nie zobaczyłem :) Kładłem sie spać około 23:00 i instalator jeszcze mielił.

Rano odpaliłem na szybko EPPO2005. Od momentu wybrania Fly Now do załadowania samolotu (default Cessna) na lotnisku minęły jakies 4 minuty, wiec jest mniej wiecej o te 3 minuty dłuzej.
Samo EPPO2005 ładnie sie komponuje z VFR. Nie wyłączałem nawet landclass i na oko problemów nie dostrzegłem. Poland Roads and Waters chyba zostały zasłonięte przez VFR. Musze dokładniej to obadac. Płynnosc działania VFR bardzo dobra. Nie zmieniałem priorytetu scenerii VFR ale wedle niektórych informacji powinna byc ponizej lotnisk.
Co ciekawe, to tak na pierwszy rzut oka sceneria od razu była ostra, nie było mowy o jakims stopniowym doładowywaniu, a fps mam zablokowane na 25 (mimo, ze tak jak pisano na forum PL-VACC) dla foto zaleca sie na unlimited.
Wieczorem juz ze spokojem sobie popatrze jak to sie pezentuje. Jesli macie jakies prosby, co do screenów, piszcie (pułap, jakies konkretne miejsca, itp.).
Bartek
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Horvath »

konraf pisze: Jesli macie jakies prosby, co do screenów, piszcie (pułap, jakies konkretne miejsca, itp.).
Hej
Jesli nie jest to dla ciebie klopot, mialbym prosbe o fotke Gorzowa Wlkp. (3000ft) i jezior lezacych okolo 10nm na kursie okolo 300 od DRE VOR.
Dzieki
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Awatar użytkownika
szyna
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: szyna »

konraf pisze:Jesli macie jakies prosby, co do screenów, piszcie (pułap, jakies konkretne miejsca, itp.).
Jestem ciekaw jak wygladają okolice poznania, mam na mysli miejsca z mapy VFR arrival and departure routes takie jak ; Kobylnica, Buk, Stęszew, Czempiń, Środa Wlkp., czy Gniezno. Nie chce zawracac Tobie głowy Konraf robieniem fotek, chciałbym jedynie poznać twoje zdanie na temat możliwości nawigowania na te punkty w lotach VFR.
Z góry dziękuję
Szyna
andrewsky

Post autor: andrewsky »

Witam !
Ja rowniez wybralem pelna instalacje -zajelo mi to 4 h z minutami.
Na razie latam EPPO i okolice. Pozostawilem VFR PL 3D Landmark + bloki osiedla Grunwald(wlasnej produkcjii)
Tutajkilka zrzutow z widokami Poznania ,Bednary ,Ligowiec ,Krzesiny.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Pierwsza, oficjalna opinia z mojej strony: byłoby cudownie gdyby nie fakt, ze sceneria strasznie długo pozostaje nieostra. Nie pomaga zmiana fps na unlimited, czy limited. Nie pomaga właczanie na jakis czas pauzy. Latałem sobie dzisiaj EPPO-EPSC-EPBY i w zasadzie wiekszosc czasu czekałem na wyostrzenie teksturek. Być moze mam za slabą karte graficzną (bo ATI 9600, 128 MB), byc moze za mało RAM (1 GB), a byc moze jednak wszystkie scenerie foto tak juz mają.
Jutro wiecej.
Ostatnio zmieniony śr 30 lis, 2005 13:34 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

konraf pisze: Pierwsza, oficjalna opinia z mojej strony: byłoby cudownie gdyby nie fakt, ze sceneria strasznie długo pozostaje nieostra. Nie pomaga zmiana fps na unlimited, czy limited. Nie pomaga właczanie na jakis czas pauzy. Latałem sobie dzisiaj EPPO-EPSC-EPBY i w zasadzie wiekszosc czasu czekałem na wyostrzenie teksturek.
To chyba cecha tego typu scenerii. U mnie nawet zwykłe textury długo się ładują, ale odkryłem, że jak po uruchomieniu FS-a nacisnę alt+tab, czyli zrzucę FS-a na chwilę na pasek zadań po czym z powrotem przywołam FS-a to textury są znacznie ostrzejsze. Proponuję sprawdzić ten 'knif'.
Awatar użytkownika
premik
Cadet
Cadet

Dla mających problemy z tą scenerią proponuję
http://www.visualflight.co.uk/FSConfig/ ... ig1.1a.zip
Konfiguruje FS pod scenerie foto VFR.
Paweł Baster
Cadet
Cadet

Post autor: Paweł Baster »

A jak macie ustawiony mip mapping, ustawcie na 8 i zobaczcie czy jest różnica (ewentualnie 7).
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Zapraszam do recenzji na www.aztec.pl (dział Recenzje). Niestety w Firefox nie pokazują się "chmurki" z opisami screenów. Jesli ktos wie jak zrobić, aby w Firefox te chmurki sie pojawiły, prosze o kontakt na priv.
Bartek
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Horvath »

Dzieki za zrobienie screenow gorzowa i okolic DRE. Po przeczytaniu twojej recenzji i obejrzeniu screenow tez mam lekko mieszane uczucia i chyba chwilowo wstrzymam sie z zakupem, tym bardziej ze szykuje mi sie nowy wydatek, moj joystick nie da sie juz idealnie skalibrowac. Jak to jest naprawde z ta ostroscia tekstur? Czy cokolwiek widac gdy sa nieostre i czy da sie nawigowac wzrokowo?
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Wiesz, cieżko powiedziec. Jesli lecisz normalnie, nie przełączasz zbyt czesto na widok zewnetrzny, to w zasadzie te nieostrości nie wystepują, a jesli juz to po przejsciu na widok zewnetrzny (raz na jakis czas) wyostrzają sie szybko. A czy da sie nawigowac na wzrok, nie wiem. Przykładowo leciałem sobie z EPPO w strone Gorzowa wzdłóż rzeki i jakos sie dało leciec. Problematyczna moze byc nawigacja na jakies punkty szczegolne terenu. Na jednym ze screenów recki widac stadion Lecha w EPPO. Gdybym nie byl z EPPO i nie wiedział, gdzie tego szukac, to za cholere bym nie załapał, ze to stadion. Podobnie z innymi obiektami. Miasto w przypadku scenerii foto to po prostu namalowane, płaskie obrazki. Lecac nisko masz tyko plame, w kolorze szarym. Dopiero ciut wyzej widac, ze moze to faktycznie budynki.
Bartek
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Do pobrania http://www.lisonek.com/Pliki/vfrpoland.wmv krótki filmik z lotu w scenerii VFR Poland. Film nie jest zupełnie "obrabiany". Luźno skleiłem kilka sekwencji z trasy Szczecin - Płoty. Leciałem cały czas na wysokości 1000ft. Rozdzielczość 1600x1200 w pełnym ekranie. Wszystkie suwaki w prawo. Klatki unlimited. Użyłem "klatkożernej" Cessny 152 z F1. Ujęcia z kabiny wyłącznie VC. Starałem się obracać "głową" jak najczęściej. Pierwsze spostrzezenia. U mnie strasznie długo wyostrzają się tekstury nowego terenu. Nie pomaga Ctrl+S i pomniejszanie i powiekszanie. Widać to w jednej sekwencji. Klatkowanie pomimo uzycia FRAPSA , który zmniejsza o około 30-40%, akceptowalne. Kolory chyba lepsze niż w VFR England gdzie są zbyt cukierkowe. Moim zdaniem produkt porównywalny z serią MegaScenery, żeby tylko to wyostrzanie tekstur... No ale to może kwestia ustawień FSa.
Żródło: Forum Miłośników Awiacji "Stanel"
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No czyli potwierdza sie to co pisałem w recenzji. Kolega Stanel (pozdrowienia) ma sprzet, z tego co pamietam, sporo mocniejszy od mojego, a tez miało u niego miejsce to dlugie wyostrzanie. To jednak chyba taka przypadłość tego typu scenerii. Różne zabiegi mogą sprawę lekko poprawić ale do jednego i niezawodnego antidotum na to nie ma.

Jeszcze słowo o mapie. Jest super ale u mnie po 3-4 rozłożeniach już się na miejscach składania farba lekko starła/wykruszyła, wiec jak ktos sie chce mapą dłużej cieszyc to albo nie rozkładac ;) albo rozłozyc i od razu powiesic gdzies na sciane.
Bartek
Stanel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Piaseczno

Post autor: Stanel »

Jeszcze jeden film http://www.lisonek.com/Pliki/vfrpoland1.wmv - 15MB
Tym razem lot na wysokości 2000ft. Dwie ostatnie sekwencje na 3000ft. Dołożyłem też aktualną pogodę z ActiveSky. Klatkowanie gorsze ale chmury i FRAPS dają strasznie po klatkach. Chyba wysokość lotu 2000-3000 ft jest optymalna jeżeli chodzi o jakość. Gdyby tylko to wyostrzanie było szybsze to naprawdę byłoby OK.

Co do sprzętu to sądzę, że tutaj żaden sprzęt nie da rady. Jeszcze dobrze byłoby jakby adams99 sprawdził bo w końcu jest najlepszy u nas fachowiec od screenów ale z tego co wiem to wyjechał.
Stanel
Navigator
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Navigator »

kurde mi strasznie zalezy na tej mapie szkoda ze sie nie postarali , chyba trzeba bedzie powiesic jak juz kupie masz konraf racje
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: ToTom »

Grzesiek/AZT013 pisze:kurde mi strasznie zalezy na tej mapie szkoda ze sie nie postarali , chyba trzeba bedzie powiesic jak juz kupie masz konraf racje
Polecam naklejenie na mapę folii samoprzylepnej. Robi się sztywniejsza (to minus) ale nic z niej nie zejdzie. Ja tak mam z moją mapą VFR dla Polski.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jeszcze jedna mała uwaga do VFR. Sceneria wczoraj jasno i wyraźnie mi pokazała, ze grafe to bym mogł sobie wymienic. Testowałem (intensywnie) już VFR od jakis 2 godzin no i w pewnym momencie grafa powiedziała: MAM DOŚĆ. Pojawiły sie charakterystyczne dla przegrzania karty artefakty i przebarwienia, zaczęło strasznie mulić.
Bartek
Awatar użytkownika
adams99
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: adams99 »

Stanel pisze: Jeszcze dobrze byłoby jakby adams99 sprawdził bo w końcu jest najlepszy u nas fachowiec od screenów ale z tego co wiem to wyjechał.
1) Już wrócił :)
2) Fachowiec nr2 zaraz po tobie ;)
3) Nie kupię VFR Poland więc i screenów nie będzie :(

Po moich doświadczeniach z sceneriami photo myślę że problem z wyostrzaniem textur występuje w każdej z nich.Niepokoją mnie tylko informacje że w miare przyzwoicie widać z 5000-6000ft. Z tego co pamiętam to podczas lotów nad sceneriami z serii VFR Italy było ładnie widać już od 3000ft.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Panowie, przede wszystki VFR France, z tego co wiem, zawiera w sobie bardzo dokładny autogen. Przez to wlasnie VFR France tak sie różni od VFR Poland. Wystarczy zernąc chocby tu:

http://secure.simmarket.com/online/fran ... uit_02.jpg
http://www.simmarket.com/online/francev ... lfoo13.jpg

Tu widać, że sceneria żyje. W VFR Poland niestety wszystko jest płaskie. Okolice np. EPPO bez VFR może nie należą do cudów techniki ale są zabudowania, są jakies swiatła w nocy. VFR wszystko to spłaszcza. Stąd właśnie to wrażenie "smutku". Zwróćcie jednak uwage ile kosztują te kawałeczki VFR France. Jest autogen ale teksturki juz tylko letnie.
Dlatego dotego VFR przydałby sie rozbudowany pakiecik VFR Landmarks.
Bartek
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

Dostosowując się do rad Konrafa w ustawieniach kolejności scenerii dzielę się z Wami "osiągnięciami" mojego sprzętu i wyglądem obrazków (na zachód od Bydgoszczy - zupełny przypadek), które powalają na kolana ale z b. bolesnym skutkiem. Moje graty to: Athlon XP 2500+, 1GB RAM, Asus A7V8X, NVidia GF 6600GT. W podsumowaniu: wywalam scenerię i czekam na "lepsze czasy" chyba, że ktoś poradzi coś co moje oczekiwania w odniesieniu do tej nakładki radykalnie spełni. Poniżej parametry ustawień i fotki, na których specjalnie włączyłem widok klatek i wysokości.
Załączniki
Settings1.jpg
Settings1.jpg (74.99 KiB) Przejrzano 17516 razy
Settings2.jpg
Settings2.jpg (68.69 KiB) Przejrzano 17514 razy
H1000.jpg
H=10000 ft, j.w.
(58.68 KiB) Pobrany 60 razy
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez janita, łącznie zmieniany 1 raz.
IC i5-6400 2,7 GHz, Windows 10, RAM 16 GB, nVidia GTX1060 6 GB, MSFS-20, Logitech Extreme 3D Pro, Behringer XTouch Mini
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

janita pisze:Dostosowując się do rad Konrafa w ustawieniach kolejności scenerii dzielę się z Wami "osiągnięciami" mojego sprzętu i wyglądem obrazków (na zachód od Bydgoszczy - zupełny przypadek), które powalają na kolana ale z b. bolesnym skutkiem. Moje graty to: Athlon XP 2500+, 1GB RAM, Asus A7V8X, NVidia GF 6600GT. W podsumowaniu: wywalam scenerię i czekam na "lepsze czasy" chyba, że ktoś poradzi coś co moje oczekiwania w odniesieniu do tej nakładki radykalnie spełni. Poniżej parametry ustawień i fotki, na których specjalnie włączyłem widok klatek i wysokości.
target frame rate bez sesnsu ustawiony na 90, mniejsze-rowne 25 polecamy...
Krzysztof Książek

Post autor: Krzysztof Książek »

JeV pisze:target frame rate bez sesnsu ustawiony na 90, mniejsze-rowne 25 polecamy...
No, nie bardzo. Wszystkie znane mi źródła dla scenerii fotoreal zalecają fpsy ustawić na unlimited.
Swoją drogą czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co powoduje i jak to działa że w przypadku tego typu scenerii akurat tak to być powinno ustawione? W przeciwieństwie do limitu 20-25 dla zwykłych scenerii.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jan - antyalising wyłącz w FS a włącz na karcie graficznej.

Marcin - przy foto zaleca sie wlasnie unlimited. Ja przy unlimited miałem jakis dziwny slide show przy tym VFR PL wiec dałem na 90 i o dziwo mocno pomogło.

Co do blokady:
Photoscenery performance is generally better than default FS2004 scenery. FS2004 has to do far less processing data since the scenery is already ‘packaged’ and ready for display on your video card. Default FS2004 scenery is made up of polygons and the creation of scenery using polygons will have a performance impact on your CPU. Therefore, because there is little processing to be done on the photoscenery images, the performance of the simulator should be better. Remember, set the Target Frame Rate to ‘unlimited’ in FS2004. The reason for this is that the ground textures load faster than when your frame rate is locked to a value like 25 or 30 frames per second. The faster the frame rate, the faster the scenery will load.
Bartek
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

W takim razie przepraszam i cofam
Krzysztof Książek

Post autor: Krzysztof Książek »

konraf pisze: Co do blokady:
The reason for this is that the ground textures load faster than when your frame rate is locked to a value like 25 or 30 frames per second. The faster the frame rate, the faster the scenery will load.
Fine, ale w przypadku defaulta też byłoby miło gdyby mi się teksturki szybciej wgrywały... A jednak zaleca się ograniczenie. Tłumacząc zresztą tym samym powodem (więcej mocy CPU luzem, szybciej się wczytają tekstury)
Osobiście mam fps'y przycięte także z innych powodów (TrackIR bardziej woli stabilne 20 - 25 niż 12 - 90, a i przeskok z 20 do 15 jest mniej drastyczny i bolesny niż z 50 do 15), ale byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś wyjaśnił ten problem, bo logika już trochę wysiada. To w końcu więcej CPU wolnego jest lepiej, czy też więcej klatek? Cały czas o teksturkach i ich odświeżaniu mowa...
Tekstura to tekstura. Nie sądzę żeby jakoś kluczową kwestią była jej wielkość... Ani tym bardziej to co przedstawia.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Wedle mojej wiedzy, przy sceneriach foto cala sceneria jest od razu gotowa do wyswietlenia (to bitmapa). Nie ma autogenu. Wiec jak nie zablokujesz fps (dasz full power procka) to ta bmp sie szybciej wczyta.
W default masz tekstury (bmp) + obiekty autogen. To juz większe wyzwanie niz prosta (nazwiujmy ją: pokolorowana) bitmapa. Jak dasz tu na unlimited (full power procka) to jesli nie masz naprawde silnego procka, to go po prostu zapchasz. Procek nie da rady przerobić od razu wszystkiego. Bo raz, bedzie musiał od razu generowac całą scenerie + obiekty, a dwa bedzie musial to wygenerowac przy max fps. Kaplica.
Jak dasz mu fps na 20-25 to procek tez bedzie generowal scenerie + obiekty ale juz nie bedzie tego rygoru max fps. Jesli procek jest szybki, to wygeneruje tekstury+autogen przy zachowaniu tych 25 klatek, co zajmie mu powiedzmy 50% mocy. Reszta moze przeznaczyć na inne operacje. Dlatego według mnie blokada fps przy default scnerii daje lepsze wyniki (u mnie duzo szybciej sie wyostrza).
Zrob sobie eksperyment. Ustaw na unlimited, lot na np. FL210, jakies chmurki wkoło. Wejdz w widok zewnetrzny i obracaj kamera. Zobaczysz, ze kamera sie obraca ale obroty są skokowe (tak przynajmniej u mnie jest). Obraz niby jest płynny ale są te przeskoki. A weź przestaw na 20-25 lock i zrób ten sam test. Kamera obraca sie super płynnie.
Bartek
ODPOWIEDZ