Scenerie (przebudowa lotniska + ruch AI)

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

marcinkedziak

Scenerie (przebudowa lotniska + ruch AI)

Post autor: marcinkedziak »

Pytanie nr 1
Jaki jest program do modyfikacji wyglądu lotnisk. Chciałbym np. wgrać standartowe EPLL i je troche przebudować. Czy to można zrobić w AFCAD-ZIE?

Pytanie 2
Czy istnieje możliwość rozseparowania startów tak ażeby niektóre samoloty typu np A320 startowały z np pasa 29 na EPWA a inne większe np B767 z 33? Tak samo jeśli chodzi
o lądowania.

Pytanie 3
Niektóre dodane do ATC samoloty latają ustawione pionowo do kierunku lotu. A inne np. przelatują na dużym pułapie nad lotniskiem z wypuszczonym podwoziem. Nie wiem co z tym zrobić.

Dzięki za odpowiedź :D
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

Flight Simulator Scenery Creator (FSSC) służy do budowy scenerii, a AFCAD tylko do edycji dróg kołowania.

Można rozseparować ruch do lądowania od startu, ale dla wszystkich samolotów, a nie tylko jakiegoś rodzaju. Można zrobić lotnisko warstwowe, ale wtedy dany samolot będzie startował i lądował na danym pasie, bo lotnisko warstwowe to tak jakby 2 (lub więcej) w jednym. Wtedy plan lotu decyduje na którym pasie samolot operuje. Wszystko to robi się w AFCADzie. Odpowiedź dotyczy FS02, nie wiem jak jest w FS04.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

To w takim razie się też zapytam:
1. Z czym mogą być związane problemy z eksportowaniem scenerii w GMAXie? Wszystko robie w\g manualu. Tzn. wybieram położenie scenerii z FSa, mam sprawny makeMDL, wybieram directory i po 5 minutach pojawia się komunikat o błędzie - że albo nie ma makeMDL albo jest błąd w scenie. Nie podaje dokładnie o co mu chodzi.

2. I jeszcze jedno. Jeżeli eksportuje w taki sam sposób coś prostego (np. jedną bryłe) to jest ok, ale i tak FS nie chce tego wczytać. W manualu podane jest coś o operowaniu w okienku DOS, ale w nie mam zielonego pojęcia o co tu chodzi, nic nie jest dokładniej wytłumaczone.

3. Czy można zapisywać scenerie z GMAXa jako makra?? Tak, żeby można było to później edytować w FSSC?

Dziękuję za pomoc.

[ Dodano: Pią 04 Lis, 2005 22:05 ]
Gdyby ktoś miał podobny problem:

NAZWA eksportowanego pliku nie może mieć spacji. Zamiast

twoja nazwa 7

powinno być

twoja_nazwa_7

a jeszcze lepiej

tn7
Obrazek
ODPOWIEDZ