PSS A320/330/340 (połączone tematy)
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Generalnie nie ma przełącznika do tego. Być moze nie włączasz APU Bleed po włączeniu APU.
W skrócie mowiac, to właczam: baterie, pompy paliwa, APU + po właczeniu APU Bleed. Potem juz mozna włączac silniki. Napisz moze czy ten komunikat masz po czy przed właczeniem silników.
W skrócie mowiac, to właczam: baterie, pompy paliwa, APU + po właczeniu APU Bleed. Potem juz mozna włączac silniki. Napisz moze czy ten komunikat masz po czy przed właczeniem silników.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Witam, czy ktoś może wie dlaczego w A340 nie chowa się podwozie po starcie?
Problem dotyczy tylko modelu zewnętrznego, w kokpicie dźwignia landing gear przesuwa sie w pozycję UP a samolot zachowuje się tak jakby podwozie było schowane (nabiera prędkości, wznosi się i nie zgłasza wysuniętego podwozia)

Dzięki za pomoc
Szyna
p.s. problem pozostaje nawet po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu A340.
Problem dotyczy tylko modelu zewnętrznego, w kokpicie dźwignia landing gear przesuwa sie w pozycję UP a samolot zachowuje się tak jakby podwozie było schowane (nabiera prędkości, wznosi się i nie zgłasza wysuniętego podwozia)

Dzięki za pomoc
Szyna
p.s. problem pozostaje nawet po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu A340.
Niestety moja radość była przedwczesna, shift+m tylko przez jakies 3-4 min trzyma baterie a później pomimo włączonych silników gasną światła i nie wysuwa się podwozie.
Mam FSUIPC freeware i nie mam tam opcji ustawienia ZTCP.
Dziwne jest to, że wcześniej (przed niedawnym crashem kompa) miałem starszego fsuipc'a i nie miałem żadnych problemów z tym A340.
Mam FSUIPC freeware i nie mam tam opcji ustawienia ZTCP.
Dziwne jest to, że wcześniej (przed niedawnym crashem kompa) miałem starszego fsuipc'a i nie miałem żadnych problemów z tym A340.
Takie pytanko, zainstalowalem sobie dynamike lotu Pedro Oliveira i niestety gdy uruchamiam loadera, po czym wybieram samolot A320 loadeditor mi sie wiesza :/ Jesli wrzuce orginalny plik aircraft.cfg wszystko jest dobrze. Czy jest szansa ze loadeditor bedzie dzialac z plikem aircraft.cfg autorstwa Pedro Oliveira ?
Z tego co mi wiadomo, nie bedzie działać. Plik jest dosc mocno zmodyfikowany (jesli sie nie myle, to nawet są inne sekcje dotyczące zbiorników paliwa) wiec Loader nie potrafi odczytac/zapisac w takim zmodyfikowanym pliku swoich danych. Na robie tak, ze po prostu w oryginalnym cfg ustawiam sobie loaderem załadunek + pasazerów, patrze w aircraft.cfg jakie wartosc ładunku zapisał Loader i takie wartosci wpisuje do nowego aircraft.cfg (tego od Pedro).
Potem latam juz tylko z jednym, stałym ustawieniem ZFW.
Potem latam juz tylko z jednym, stałym ustawieniem ZFW.
Bartek
Konraf zrobilem tak jak napisales i latam z jednym stalym ZFW.
Mam jeszcze jedno pytanko, czy zdarza sie tak ze np. zaprogramuje sobie MCDU, wszystko ladnie, dostaje zgode na start i wznoszenie sie do np. FL180, ustawiam na alt: 18000 i ciagne na vs i ustawiam na np. 2500, ale niestety nie trzyma sie tej wartosci tylko raz jest z 5000 raz z 1000 :/ A takze jest tak samo z predkoscia, ciagne na speed ustawiam np. 230 i tak samo nie trzyma tej wartosci, tylko spada lub rosnie.
Np. teraz lecialem EPWA-EPKT i bylo wszystko ok, a powyzszy przypadek byl z traski LHBP-ESMS.
Mam jeszcze jedno pytanko, czy zdarza sie tak ze np. zaprogramuje sobie MCDU, wszystko ladnie, dostaje zgode na start i wznoszenie sie do np. FL180, ustawiam na alt: 18000 i ciagne na vs i ustawiam na np. 2500, ale niestety nie trzyma sie tej wartosci tylko raz jest z 5000 raz z 1000 :/ A takze jest tak samo z predkoscia, ciagne na speed ustawiam np. 230 i tak samo nie trzyma tej wartosci, tylko spada lub rosnie.
Np. teraz lecialem EPWA-EPKT i bylo wszystko ok, a powyzszy przypadek byl z traski LHBP-ESMS.
Jestes pewny, ze przełączasz sie na VS i SPD? Ustawiasz pokrętłem i pociągasz za nie? Na PFD (pierwszy display od lewej) powinny Ci sie w górnym rzedzie pojawic na zielono napisy VS (z podaną wartością) i SPD.
Bartek
-
konrad330
cytat: tidit to żeśmy się nie zrozumieli. Chodzi mi oto jak zrobić aby a/t i autopilot po wylądowaniu same się odłączyły
Autopilot musisz wyłączyć SAM. Przed lądowaniem - przy Cat I/II i manual app.; oraz po uziemieniu CatIII A B , ponieważ samolot będzie trzymał oś pasa, na końcu jednak zjedzie z nigo najpewniej bo nadajnik ILS często jest umieszczony niego z boku pasa z tyłu.
Pozdrawiam
Autopilot musisz wyłączyć SAM. Przed lądowaniem - przy Cat I/II i manual app.; oraz po uziemieniu CatIII A B , ponieważ samolot będzie trzymał oś pasa, na końcu jednak zjedzie z nigo najpewniej bo nadajnik ILS często jest umieszczony niego z boku pasa z tyłu.
Pozdrawiam
Po reinstalce systemu, zainstalowalem A320/330/340 i .... i powstał pewien problem:
Jestem już na pasie, samolot odpowiednio skonfigurowany do startu. Rozpędzam się, dochodzę do Vr ciagnę joystick do siebie, a samolot nie chce się unieść w górę! W vc widać iż joystick 'porusza się". Problem ten występuje tylko w arbuzach od pss.
Czy ktoś ma może jakiś pomysł co może być "nie tak"?
Pozdrawiam - Dominik
Jestem już na pasie, samolot odpowiednio skonfigurowany do startu. Rozpędzam się, dochodzę do Vr ciagnę joystick do siebie, a samolot nie chce się unieść w górę! W vc widać iż joystick 'porusza się". Problem ten występuje tylko w arbuzach od pss.
Czy ktoś ma może jakiś pomysł co może być "nie tak"?
Pozdrawiam - Dominik
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
-
konrad330
Może to nie problem ale zapytam. Mam A320 PSSa, merge z modelem iFDG oraz najnowsze FDE od Pedro O. A320 do FL200 jeszcze normalnie wznosi tzn. utrzymuje predkość i względną VS w granicach 2000 fpm, potem zaczynają się schody. Samolot zaczyna zwalniac, VS nie wiecej niz 500 fpm, prawie stall, cięzko wejść nawet na FL320. Czy wy też tak macie? Samolot przeładowany nie jest, paliwo także obliczone dokładnie.

PL-VACC STU+
Model z jakimi silnikami masz podpięty: CFM i IAE? U mnie z CFM tez sie kiepsko wznosi. Z IAE jest lepiej, aczkolwiek A320 do "rakiet" nie nalezy i wdrapanie sie na pułap przelotowy zajmuje zdecydowanie wiecej czasu, niż w np. 737.
Bartek
Zapewne moje problemy wynikają z braku zrozumienie relacji między AP a MCDU 0 jak było tu pisane, to coś nowego.
Nie mogę (czyli pewnie nie umiem:)) ustawić prędkości pionowej.
Na MCDU mam na danym punkcie np. FL340 i chcę się wznosić bez trybu VNAV. Ok, ustawiam na panelu autopilota jakąś wartość - ale ona po jakiejś chwili wyłącza się, a samolot zaczyna się miarowo kiwać. Już jeden user w tym temacie miał z kiwaniem, z tym, że ja nie jestem jeszcze ani na wysokości przelotowej, ani na wysokości z MCDU - a samolot jakoś się wznosi.
Nie mogę ustawić prędkości poziomej.
Jak zmusić samolot, aby słuchał tego, co wpiszę w autopilocie, a nie brał jakieś wartości z kosmosu - leci on z prędkością 290 KIAS, tyle tylko, że jej nie mam wpisanej ani na AP, ani w komputerze.
PS.
Jeśli moge prosić, to nie odsyłajcie mnie do materiałów w ang - z wiadomych względów.
Nie mogę (czyli pewnie nie umiem:)) ustawić prędkości pionowej.
Na MCDU mam na danym punkcie np. FL340 i chcę się wznosić bez trybu VNAV. Ok, ustawiam na panelu autopilota jakąś wartość - ale ona po jakiejś chwili wyłącza się, a samolot zaczyna się miarowo kiwać. Już jeden user w tym temacie miał z kiwaniem, z tym, że ja nie jestem jeszcze ani na wysokości przelotowej, ani na wysokości z MCDU - a samolot jakoś się wznosi.
Nie mogę ustawić prędkości poziomej.
Jak zmusić samolot, aby słuchał tego, co wpiszę w autopilocie, a nie brał jakieś wartości z kosmosu - leci on z prędkością 290 KIAS, tyle tylko, że jej nie mam wpisanej ani na AP, ani w komputerze.
PS.
Jeśli moge prosić, to nie odsyłajcie mnie do materiałów w ang - z wiadomych względów.
Pamiętaj, że w Arbuzkach pokrętła się wciska (lewy przycisk myszy), jak i wyciąga (prawy przycisk myszy). Jeśli wciśniesz pokrętło, to narzucasz AP lot wg. FMC. Jeśli wyciągasz, to narzucasz lot wg wartości wprowadzonych ręcznie przez obrót tymi pokrętłami.
Po więcej odsyłam do manuala ze słownikiem w ręku, wcześniej, czy później i tak będziesz musiał się nauczyć angielskiego, więc lepiej wcześniej...
Po więcej odsyłam do manuala ze słownikiem w ręku, wcześniej, czy później i tak będziesz musiał się nauczyć angielskiego, więc lepiej wcześniej...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Oczywiście, że sie da, skąd ten pomysł, że się nie da?tomek1988 pisze:Mam do Was pytanie, jednak nie chodzi mi o FS... Czy w Airbusach z rodziny A320 da się manualnie sterować ciągiem?
Jakiej znowu skali? Może Ci się pomyliło ze skalą trymera?Jeżeli TAK, to w jakim zakresie, od 0% do 45%? ( Wniosek wyciągniety ze "skali" obok przepustnicy)?
Nie ma specjalnego sposobu działania, przepustnica działa normalnie pomiędzy zapadką REV, a CL.tomek1988 pisze:OK, w takim razie jak to się odbywa? Czy jest jakiś specjalny sposób działania w którym pomijane są tryby REV, A/THR, CL, FLX MCT, TOGA?
Mam i dam
Jest w posiadaniu. Proszę o kontakt via priv, jeżeli ktoś jest zainteresowany. Wielkość pliku 7 Mb, jest to zmodyfikowany plik głównego gaugesa A32X.
Pozdrawiam
Gwidon
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Nie mam w MCDU standardowo zaprogramowanego całego podejścia ILS 25 w Krakowie (racetrack). PMDG (737) i A320 Wilco to było. Stąd pytanie. Czy Wy też nie posiadacie tego default'owo w MCDU, czy może coś jest nie tak z moją bazą? Rzemyk mi powiedział, że racerack wykonuje się ręcznie, więc tylko chcę wiedzieć, czy normalny jest brak zapisanej procedury ILS w A320 PSS.
Pozdrawiam,
Michał M.
Michał M.
Mam tą najnowszą bazę z maja 2007. Też nic. Nawet holdnigu. Ale to nawet lepiej, bo Rzemyk mnie przekonał do ręcznego racetrack'a
Spodobało mi się i już nie mam alternatywy.
----------------
Mam problemy z airac. Mój samolot to iFDG z panelem PSS. Jak instaluje airac PSS, to on jest w folderze PSS i ma się nijak do iFDG + panel. Da się to przenieść, czy trzeba osobną bazę? Jak tak, to gdzie one jest? Na Avsim nie widziałem.
----------------
Mam problemy z airac. Mój samolot to iFDG z panelem PSS. Jak instaluje airac PSS, to on jest w folderze PSS i ma się nijak do iFDG + panel. Da się to przenieść, czy trzeba osobną bazę? Jak tak, to gdzie one jest? Na Avsim nie widziałem.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez clmisiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał M.
Michał M.
Merge polega na tym, że zewnętrzny model jest od iFDG, ew. PoSky, ale panel i systemy od PSS, więc airac ma zostać tam gdzie jest, działać będzie.
Mam problem. Przelatuję nad punktem T/D, zmieniam wysokość, na panelu autopilota, wciskam gałkę, aby samolot zniżał według MCDU. Nic! Pozostaje na tej samej wysokości, lub prędkość poziomawynosi 100m/min. Aby zacząć obniżanie poziomu muszę wyciągnąć przycisk wysokości. Co mogę robić źle? Dołączę screen.
http://i118.photobucket.com/albums/o94/ ... ytuu-4.jpg
http://i118.photobucket.com/albums/o94/ ... ytuu-4.jpg
Pozdrawiam,
Michał M.
Michał M.
Jeżeli nad ARDAG masz wklepane FL100 a jesteś przed ARDAG, to przed ARDAG'iem samolot Ci niżej nie zejdzie.
BTW przy rwy 33 ARDAG~ FL150 (130), LIN 3000ft...
BTW przy rwy 33 ARDAG~ FL150 (130), LIN 3000ft...
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011