Dodanie samolotów na lotniskach.

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Eagle_52

Dodanie samolotów na lotniskach.

Post autor: Eagle_52 »

Witam i pozdrawiam wszystkich fanów FS2004.
Na polskich lotniskach wojskowych nie ma samolotów stojących na stoiskach. Głupio wyglądają takie opuszczone lotniska. Jak można dodać parę samolotów na ziemii, aby lotnisko wyglądało bardziej realistycznie ? Mam jeszcze drugie pytanie. Jak w prosty sposób przenieść np. lotniskowiec z zatoki San Diego (Stennis.BGL) na Bałtyk.
Pozdrawiam Eagle_52.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Mam też tego Stennisa, nie próbowałem go przenosić, ale w readme jest napisane dosyć jasno, jak można go przemieścić. Potrzebujesz do tego programiku BGLComp.
Jak byś chciał, to mogę Ci przetłumaczyć readme na polski :)
Eagle_52

PZL Belfegor pisze:Mam też tego Stennisa, nie próbowałem go przenosić, ale w readme jest napisane dosyć jasno, jak można go przemieścić. Potrzebujesz do tego programiku BGLComp.
Jak byś chciał, to mogę Ci przetłumaczyć readme na polski :)
Super. A gdzie znajdę BGLComp.
Pozdrawiam.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez JeV, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Na przykład TU no mogłeś trochę poszukać :?
A oto tłumaczenie
MOVING INSTRUCTIONS: Open the folder called "Moving Stuff" and copy the 2 files directly into your BGLComp folder. Now slew an airplane to the new desired location. Jot down the 2 coordinates and heading from the top of FS2004. Right click on the Stennis XML file and open with Notepad. Use Notepad and nothing else or the syntax will get corrupted. You will see 3 places where the coordinates and heading are entered. Replace the existing enteries with the new ones and close the XML file. Note, if you want STEN to show up somewhere other than San Diego Ca in the airport list you need to change the entries for city and state etc in the XML file. Now run BGLcomp. If you are running XP you just have to drag the XML file on top of bglcomp.exe. You will see a short flash of a black screen and in a few seconds a new Stennis .bgl file will appear. If it says it is about 326 kb in size you had a successful compile. If it is small like 1 kb you made a mistake in entering the coordinates.
Copy the new Stennis.bgl file into the add-on scenery> USS Stennis>scenery folder. If you have been good, the carrier will show up at the new location.
Otwórz folder "moving stuff" i skopiuj 2 pliki z niego do folderu BGLComp. Teraz przesuń samolot w trybie slew na miejsce, gdzie chcesz przenieść lotniskowiec. Zanotuj koordynaty tego miejsca. Kliknij PPM na Stennis.xml i otwórz go notatnikiem. Zobaczysz 3 miejsca, gdzie są wpisane koordynaty i heading (kierunek, kurs; nie wiem jak to zgrabnie przetłumaczyć :P). Zamień koordynaty oraz heading na nowe i zamknij plik xml. Uwaga, jeśli chcesz, aby Stennis pokazywał się gdzie indziej niż koło San Diego w liście lotnisk, musisz zmienić wpisy dla miasta, stanu itp. w pliku xml. Teraz uruchom BGLComp. Jeśli masz Windowsa XP, po prostu przeciągnij plik xml na bglcomp.exe. Powinieneś zobaczyś mignięcie czarnego ekranu i za kilkanaście sekund pokaże się plik stennis.bgl. Jeśli ma około 326 kb, to znaczy, że Ci się udało. Jeśli ma rozmiar 1 kb, to znaczy, że coś pokręciłeś z koordynatami :(
Skopiuj nowy plik stennis.bgl w folder add-on scenery>USS Stennis>scenery. Jeśli wszystko dobrze zrobiłeś, Stennnnis będzie w nowym miejscu :)
Pozdrawiam

O, widzę, że JeV mnie ubiegł z downloadem BGLCompa :)
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

Statyczne modele ustawia się kreatorem scenerii, np FSSC, a jeśli chcesz by latały to musisz afcadem wyedytować lotnisko (parkingi, drogi kołowania) i zrobić plan lotów dla danego samolotu.
Eagle_52

Próbowałem przenieść Stennisa. Nic z tego nie wyszło. Czy się to komuś udało ?

[ Dodano: Nie 27 Lis, 2005 20:43 ]
adams pisze:Statyczne modele ustawia się kreatorem scenerii, np FSSC, a jeśli chcesz by latały to musisz afcadem wyedytować lotnisko (parkingi, drogi kołowania) i zrobić plan lotów dla danego samolotu.
Lotnisko np.Modlin nazywa się AP953130.BGL Jak mam je wczytać do edytora FSSC, jeżeli on otwiera pliki .scn
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

FSSC nie czyta plików .bgl bo są to pliki skompilowane. Musisz utworzyć nową scenerię i mieć model samolotu w postaci makra by go tam umieścić. Pliki scn to pliki textowe, które po wyedytowaniu kompiluje się w FSSC. A zatem musisz najpierw znaleźć model a potem go zamieścić. Chyba jednak lepiej dodać samolot AI, bo taki chyba łatwiej znaleźć i daje więcej satysfakcji. Zresztą sam chciałbym urozmaicić swój symulator o te właśnie samoloty. Na razie udało mi się to w przypadku USA. Polskich nie mam.
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Eagle_52 pisze:Próbowałem przenieść Stennisa. Nic z tego nie wyszło. Czy się to komuś udało ?
Jesli jest to gotowy .bgl nie masz szans na usytuuowanie go w dowolnym miejscu. Mozesz jedynie za pomoca BGL Decompiler sprobowac rozbic go na 2- czesci: .mdl i xml. Wtedy umiejscowienie obiektu jest bardzo proste, bez wzgledu na scenerie. Po prostu zostanie do niej dostawiony i wyswietlony przez FS-a. Xml to takie html zrozumiale przez Flight Simulator. Sama kompilacja w bgl comp. wymaga bezblednego wpisu w .xml. Drag &drop nie wyswieli Ci bledow. Po prostu nic z tego nie wyjdzie, nie otrzymasz pliku .mdl. O wiele skuteczniejsza (czytelna) jest kompilacja przez MSDOS command.

Pamietac musisz jednak o tym, ze MS rzadzi sie wlasna geografia ( pisal juz n/t Wojtek Krzywda na tym forum) i polozenie odczytane z np. Google Earth ma sie nijak do polozenia w FS. Sciagnij np. Airport. zrob tylko pas startowy dla Twojego lotniska (po przeliczeniu na wspolrzedne FS-a) i z niego bedziesz mogl sobie odczytac (Airport i FS musza dzialac rownoczesnie) dokladne dane obiektu do dziesieciotysiecznych czesci sekuny. Wykonaj byle jaki AFCAD, zeby sceneria byla widoczna w FS. Nie wiadomo, jak autor ulozyl heading obiektu. Odczytasz go z kursu samoltu w FSie np. w slew mode. W razie nie wlaciwego ukierunkowania, zmien go o 180°. Oto przyklad prawidlowego pliku.xml wyeksportowanego przez make.mdl z gmax i zmieniony do wlasnych potrzeb:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>
<FSData version="9.0" xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi:noNamespaceSchemaLocation="bglcomp.xsd">

<SceneryObject lat="50 53.3173" lon="019 12.30803" alt="0" pitch="0" bank="0" heading="336" altitudeIsAgl="TRUE" imageComplexity="NORMAL">
<LibraryObject name="725A2CF9420CFD2C07C4D4B3B64F90E3" scale="1.0" />
</SceneryObject>

<ModelData name="725A2CF9420CFD2C07C4D4B3B64F90E3" sourceFile="hangar.mdl" />
</FSData>
Najwazniejsza linia:
<SceneryObject lat="50 53.3173" lon="019 12.30803" alt="0" pitch="0" bank="0" heading="336" altitudeIsAgl="TRUE" imageComplexity="NORMAL">
Jesli obiekt jest za maly, lub za duzy, skalujesz go w tej lini
<LibraryObject name="725A2CF9420CFD2C07C4D4B3B64F90E3" scale="1.0" />
Mysle, ze polozenie geograficzne obiektu nie wymaga tlumaczenia. "Alt" okresla wysokosc nad gruntem ("-" przed liczba utopi go ), "pitch" to okreslenie nachylenia frontu obiektu wzgledem powierzchni, "bank" to os poprzeczna, a przez "heading" okreslasz jego frontalne polozenie wzgledem kierunkow swiata.
Pozniej tworzysz wlasna scenerie w Addon Scenry. Oczywiscie musi zawierac 2 foldrery: "Scenery" i "Texture". Do "scenery" wrzucasz wygenrowany .bgl i AFCAD, a do "Texture" tekstury tego obietu i dodajesz jak wszystko inne. Ot i cala filozofia.

P.S.
Zapomnialem napisac, ze wsytstkie 3 pliki: bglcomp, xxx.mdl i xxxx.xml musza znajdowac sie w tym samym folderze

Oto otwarty Modlin, ale nie wiem co zgubiles w tym pliku:
<!-- Airport, offset 0x00004158 (16728) -->
<Airport ident="EPMO" name="Modlin Mil"
lat="52 27.06668" lon="20 39.03334"
magvar="-1.50" alt="343.995F"
city="Modlin"
country="Poland">
<Services>
<Fuel type="73" availability="NO" />
<!-- 0xc0030030 -->
</Services>

<!-- Runway, offset 0x0000419C (16796) -->