Blokada pasma radiowego
Moderator: PZL Belfegor
Blokada pasma radiowego
Witam
Jak sie fachowo nazywa blokada kanału radiowego w komunkacji pilot/ATC, zapobiegająca jednoczesnemu nadawaniu dwóch pilotów na tym samym kanale? Kiedys w jakims programie TV była o tym mowa ale nie mogę sobie za chiny przypomnieć jak sie to nazywało.
Pozdrawiam
Jak sie fachowo nazywa blokada kanału radiowego w komunkacji pilot/ATC, zapobiegająca jednoczesnemu nadawaniu dwóch pilotów na tym samym kanale? Kiedys w jakims programie TV była o tym mowa ale nie mogę sobie za chiny przypomnieć jak sie to nazywało.
Pozdrawiam
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Tzn. Heterodyna, to jest zakłucenie, gdy dwie, lub więcej osób próbują mówić jednocześnie.
Była ona przyczyną zderzenia na ziemi dwóch 747.
Jak się nazywa urządzenie je blokujące nie pamiętam...
Jeżeli coś źle napisałem to przepraszam.
Była ona przyczyną zderzenia na ziemi dwóch 747.
Jak się nazywa urządzenie je blokujące nie pamiętam...
Jeżeli coś źle napisałem to przepraszam.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
W/g mojej wiedzy to nie ma takiego urządzenia, które blokowałoby nadajnik drugiego pilota gdy nadaje inny na tej samej częstotliwości.Heterodyna - stabilny generator nie tłumionych drgań elektrycznych stosowany do modulacji (demodulacji) drgań w procesach tzw. heterodynowania (dudnienia) elektrycznych przebiegów sinusoidalnych o nieznacznie różnych częstotliwościach. Heterodyny stosuje się również w falomierzach. Najczęściej to generator L, C z obwodem reaktancyjnym zbudowanym z waricapów albo waraktorów.
Na codzień słucham gdy jednocześnie próbuje rozmawiać kilku pilotów.
Może chodziło ci o tzw. offset, strojenie r-cji sektorowych z odstojeniem o 5 kHz np w terenie są umieszczone trzy r-cje pracujące na f= 134,22 jedna jest nastrojona na 134,220 a dwie inne z odstrojeniem +- 5kHz
Jest to podyktowane tym, że gdy pracują jednocześnie to żadna sobie nie przeszkadza.
Sławek
Tzn. wiem, że takie urządzenie jest napewno, ale też nie pamietam, także przyłączam się do pytania Bartka
Heterodyna to zupelnie co innego - nie jest to zaklocenie, nie sluzy tez do blokowania pasma, lecz do modulacji fali.
Nie stosuje sie urzadzen powodujacych blokade pasma gdy mowi jeden pilot, zeby inny nie mogl. To ze transmisja przestaje byc czytelna wynika z charakterystyki fal radiowych, a nie jakichkolwiek urzadzen. Kontrolerzy maja mozliwosc w swoich odbiornikach blokowania transmisji od innych kontrolerow, dyzurnego portu itd, gdy nadaje pilot, ale to zupelnie inna bajka.
Nie stosuje sie urzadzen powodujacych blokade pasma gdy mowi jeden pilot, zeby inny nie mogl. To ze transmisja przestaje byc czytelna wynika z charakterystyki fal radiowych, a nie jakichkolwiek urzadzen. Kontrolerzy maja mozliwosc w swoich odbiornikach blokowania transmisji od innych kontrolerow, dyzurnego portu itd, gdy nadaje pilot, ale to zupelnie inna bajka.
Słuchaj takie urządzenie jest na pewno, oglądałem na national georaphic program o zderzeniu dwóch 747 i była tam mowa o heterodynie jak i o urządzeniu je blokującym. Będzie leciała kiedyś powtórka to obejrze jeszcze raz i sprawdzę jak się ono nazywa.
Czyli: jak odbieram, to nie nadaje. I moze to jest właśnie to. Skoro jeden pilot nadaje, to reszta slucha i nie moze nadawac.SkipperPL pisze:SIMPLEX -
Jak mówie to nie słucham, czyli nie odbieram w chwili nadawania.
Pawel
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Nie chciałbym się tu wymądrzać, ale tak się składa, że radiokomunikacja to moja profesja.
Kontrolerzy mają do dyspozycji osobno nadajniki i osobno odbiorniki pracujące na róznych antenach co powoduje, że praktycznie mogą słyszeć samego siebie, ale to nie jest pozytywne gdyż słyszeliby gwizdy sprzężenia itp
Aby to wyeliminować stosuje się różne układy, ale nie w odbiornikach tylko umownie nazwijmy to pulpitach sterowania.
W samolotach są zestawy nadawczo- odbiorcze pracujące na jednej antenie i to powoduje, że w czasie nadawania antena jest odłączana od odbiornia i przyłączana do nadajnika, w związku z tym pilot w czasie nadawania nikogo nie słyszy.
W radiostacjach samolotowych, które znam nie spotkałem żadnego urządzenia, które powodowałoby blokadę nadajnika w czasie odbioru.
Zawsze nadajnik jest nadrzędny nad odbiornikiem.
Kontrolerzy mają do dyspozycji osobno nadajniki i osobno odbiorniki pracujące na róznych antenach co powoduje, że praktycznie mogą słyszeć samego siebie, ale to nie jest pozytywne gdyż słyszeliby gwizdy sprzężenia itp
Aby to wyeliminować stosuje się różne układy, ale nie w odbiornikach tylko umownie nazwijmy to pulpitach sterowania.
W samolotach są zestawy nadawczo- odbiorcze pracujące na jednej antenie i to powoduje, że w czasie nadawania antena jest odłączana od odbiornia i przyłączana do nadajnika, w związku z tym pilot w czasie nadawania nikogo nie słyszy.
W radiostacjach samolotowych, które znam nie spotkałem żadnego urządzenia, które powodowałoby blokadę nadajnika w czasie odbioru.
Zawsze nadajnik jest nadrzędny nad odbiornikiem.
Sławek
Z technicznego punku widzenia do zrealizowaniaBodzio W. pisze:Panowie, ale mowimy o roznych zupelnie sytuacjach... Pytanie konrafa dotyczylo tego czy jesli dwoch pilotow jednoczesnie u siebie wcisnie nadawanie, to jest jakies urzadzenie ktore to blokuje - nie ma. To ze pilot nadajac jednoczesnie odlacza swoj wlasny odbiornik, to kompletnie inna sprawa.
Pozdrawiam
Pawel
I dochodzimy do sedna sprawy, nikt nie widział takiego urządzenia, nikt nie zamontuje takiego urządzenia ze względów bezpieczeństwa, niosek TV "mija się z prawdą" nawet NG.Bodzio W. pisze:Ale z praktycznego punktu widzenia nie widze sensu - gosciu, chocby przez przypadek, zablokuje przycisk nadawania, i nawet nie bedzie wiedzial ze zablokowal czestotliwosc. A tak to przynajmniej mozna mu przez "zdudnienie" probowac dac sygnal.
Pawel