PMDG 737-600/700/800/900

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: rophone »

Teraz tylko dla przyzwoitości, aby zakończyć jeden z moich problemów:

http://www.precisionmanuals.com/html/su ... 00_MSB.htm

i mały cyctat:

"VNAV eventually will disconnect when calculated vertical descent path to the next waypoint exceeds 7 degrees"

To tyle. Ale polecam lekturę!

(konraf - przepraszam za panikę w sprawie navdata.at - maybe too much beer :D )

Qba.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Mam problem z bazą AIRAC i SID/STAR -ami Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie, próbowałem rozwiązań którem były proponowane i nadal przy wpisywaniu lotniska (obojętnie jakiego) w FMC wyskakuje błąd i co się z tym wiąże nie ma ani SIDów ani STARów ani nawet pasów do wyboru Reinstalowałem już kilka razy bazę AIRAC, instalowałem SID/Stary -y zarówno ze strony PMDG jak i navdata :(
Wersja fs 2002 wersja samolotu 600-700 v 1.3
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Gdy instalujesz baze AIRAC pobraną z navdata, jaką sciezke podajesz? Musi byc do glownego katalogu FS. W katalogu PMDG w FS masz podkatalog z SID/STAR. Są tam jakies pliki?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Podaje ścieżkę do głównego katalogu z FS2002 A w podkatalogu SID/STAR są pliki txt które ściągnąłem ze strony PMDG, a wcześniej miałem też ściągnięte ze strony www.navdata.at
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Spróbuj to:
If you just bought the PMDG 737NG. First things first. The SID/STAR/IAP database that ships with the PMDG 737NG is an old cycle. It contains errors and outdated data and will cause problems if not updated. So, one of the first things you should do after installing the PMDG 737NG is to go to http://www.navdata.at and download the current AIRAC cycle for navigational data and then go to the PMDG site or my site at http://home.sw.rr.com/filesherenow/index.html and download the current SID/STAR/IAP cycle. Obviously you must then install both databases.
Czyli sciagasz AIRAC z navdata i instalujesz, sciagasz to:

http://home.sw.rr.com/filesherenow/PMDG ... s_0507.zip

i instalujesz zgodnie z readme załączonym do pliku.
Bartek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Dalej nie pomaga
Przykładowe komunikaty:
dla EPKK - err at APPROACH, line 33
dla EPWA - err at AT, line 84
dla EPWR - err at APPROACH, line 35

itp. itd. Co robić?

P.S.
Nav data - AIRAC-0506
Przeinstalowałem cały samolot, nie instalowałem tym razem żadnych updatów itp
Do SID/STAR wrzuciłem tylko plik EPWA.txt ściągnięty z navdata.at i przy wpisywaniu EPWA jest błąd
Ciekawsze jest jednak to, że deufaltowe SID/STAR dla LSGG i LSZH działają, natomiast jakikolwiek inny ściągnięty z netu już nie.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No to nie pomoge. Jedyne co, odsyłam:

TUTAJ

Moze cos wycztasz
Bartek
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Chce sprobowac usunac tego737 i zainstalowac jeszcze raz, ale nigdzie nie moge znaleźć opcji usunięcia tego PMDG.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez wegi, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

Na stronie PMDG jest pliczek ktory usuwa 737.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Ostatnio zmieniony pt 12 wrz, 2008 15:29 przez konraf, łącznie zmieniany 2 razy.
Bartek
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain

PMDG 737NG z WX500

Mozna go sciagnac z 9 strony topicu na avsim.

LINK

Testowalem i dziala dobrze. Instalacja to tylko przekopiowanie plikow.

Obrazek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Kropki na PFD

Post autor: Artur S. »

Witam!
Pytanko pewnie z tych prostych dla starych wyjadaczy: co oznacza gdy np podczas przechwycenia VOR LOC zaczynają na PFD migać na żółto wszystkie... "kropki" na jego dolnej i prawej krawędzi (kierunek i wysokość)? Czy jest to swego rodzaju "reset radia czy po prostu info, że są problemy z przechwyceniem localizera? Zdarzyło mi sie to jakiś czas temu, ale zwlekałem z zadaniem tego pytania, bo miałem zamiar dokopać się do odpowiedzi w dokumentacji. Niestety czas nie jest z gumy, więc z góry przepraszam, że idę po najmniejszej linii oporu :oops:
Pozdrawiam - Artur S.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Lukasz Jelonek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Krakow

Post autor: Lukasz Jelonek »

Przed wczoraj na AVSIM pojawil sie bardzo ciekawy plik, minowicie 737 Continental Normal Checklist .

Opisano w nim bardzo szczegolowo wszystkie procedury dla 737 od przygotowania maszyny przed startem, az po jego "zabezpieczenie" po wykonaniu lotu.

Jest tam wiele rzeczy ktore odnosza sie tylko i wylacznie do "real" jak chocby procedura opuszczania kokpitu przez czlonkow zalogi w czasie trwania lotu, procedury kolowania na jednym silniku itd itp...

Nie mniej bardzo pozyteczna lektura dla virtualnego pilota, w sam raz na dlugie jesienne wieczory (281 stron) ;) .
Pozdrawiam
Lukasz Jelonek
Proud Member of KszKsz Alliance ;)
Jaculka
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Jaculka »

Witam,
nie wiem jak wlaczyc TCAS'a i z tego co wyczytalem, to opis znajduje sie w tym dokumencie:
http://www.precisionmanuals.com/file_li ... 00_V14.pdf

niestety nie mozna go sciagnac :(
moze ktos go udostepnic ?
niestety razem z 737NG nie bylo tego dokumentu....

wielkie dzieki

jacek
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Instaluje sie, ale razem z 800/900. Chyba nawet jak dobrze pamietam w "golym" 600/700 nie bylo TCAS.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Czy da się coś zrobić z tym, aby PMDG przy schodzeniu tak nie przyspieszał?
Schodzę 2000ft/min spojlery wysunięte a 738 zamiast trzymać 250 kts przyspiesza do 280 kts :evil:
Jakieś pomysły?
Zdun

Post autor: Zdun »

Pomysł jest prosty - zmniejszyć V/S :] Jeżeli nie używasz FMC, to nie ma żadnego problemu, bo to Ty sam ustawiasz wartość V/S w auto-pilocie. Jesli używasz FMC, zwiększ cost index a samolot będzie wyliczał sobie "łagodniejszą" ścieżke schodzenia.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Zdun zmniejszyć v/s zbytnio nie mogę - przykład? Lece dzisiaj EPWR - EPBY - akurat był Maciej Łopoć na EPWW_CTR. I pyta się mnie czemu chcę zacząć zniżanie z FL180 90nm przed lotniskiem;)
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Rzeczywiście bardzo trudno jest utrzymać "w ryzach" prędkość PMDG podczas schodzenia. Ja po prostu wyłaczam wtedy tryb VNAV i przechodzę na "LVL CHG".
Pozdrawiam - Artur S.
p.s. dawaj Konraf ten "update"! ;)
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

No cóż, z PMDG używam tylko modelu i jego air.
Schodzenie tylko i wyłącznie na LVLCHG.
Zakładając przelotową 0.79 Macha:
Przelotowa - FL270 --> 0.75 Macha
FL270-200 --> 0.67 Macha
FL200-100 --> 290 IAS
poniżej 100 --> 250 IAS
Oczywiście trzeba pilnować prędkości i można zmieniać ją płynnie. Jednak trzymając się powyższego schematu VS utrzymywane jest w zakresie 2000-4000, a przy zmniejszeniu prędkości tylko w w/w FL następuje wypłaszczenie i dalsze schodzenie po osiągnęciu zadanej prędkości.
Po włączeniu trybu LVLCHG AT przechodzi w tryb RETARD (mówię o komunikatach na pfd) - należy wycofać przepustnice na IDDLE. Następnie AT jest ARM ale w białym kolorze - oznacza to że prędkość reguluje pilot sterując ciągiem.
Zakładając że ciąg będzie na IDDLE (wartością IDDLE steruje komputer i zmienia się w zależności od FL --> około 45% do 30%) zniżanie rozpoczynamy wg zasady 3NM na jeden poziom lub w wyliczonym punkcie T/D. Bardzo rzadko stosuję spojlery. I zawsze mam kilka NM zapasu.
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dziwna wartość QNE

Witam!
Mam pytanie odnośnie ciśnienia: startuję z jakiegoś lotniska, QNH ustawiam na zgodne z metar'em, np 1010 i lecę wg tych nastawów do TL. Po jego minięciu przestawiam przełącznik BARO na ciśnienie "standart", czyli teoretycznie na wartość QNE 1013 (29.92). I teraz "zonk", bo jednak dość często ma ono zupełnie inną wartość. W takim przypadku przestawiam je ręcznie, ale chciałbym się dowiedzieć, czy jest w opisanej przeze mnie sytuacji jakiś haczyk o którym nie wiem, a może po prostu TTTM*? Oczywiście w FMC jest wszystko poprawnie zdefiniowane - w szczególności TL. Co ciekawe: wartość "dziwnego" QNE jest wyświetlana, natomiast kiedy ręcznie ustawię wartość 29.92 nie jest ona już wyświetlana na PFD, tylko jest samo "std"...
Pozdrawiam - Artur S.
*Ten Typ Tak Ma
AZT017 (WAW)

Awatar użytkownika
SkipperPL
Cadet
Cadet

Post autor: SkipperPL »

Czolem,

Po przejściu TA zawsze ustawiamy QNH na 1013 (29.92) teraz tak, PMDG ma taką przyjemną funkcję po wciśnięciu pokrętła od nastaw QNH pokaże nam się napis STD a pod nim wyświetlone ciśnienie, które było na lotnisku wylotu. Ma to też dobrą stronę w chwili dolotu do docelowego wcześniej ustalamy QNH lotniska a po przekroczeniu TL wciskamy przycisk a nie krecimy jak najęci. STD wyświetla się w momencie ustawienia ciśnienia na 1013.

Pawel
Obrazek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

SkipperPL pisze:Czolem,

PMDG ma taką przyjemną funkcję po wciśnięciu pokrętła od nastaw QNH pokaże nam się napis STD a pod nim wyświetlone ciśnienie, które było na lotnisku wylotu.
Pawel
Szczerze mówiąc, to chyba to ciśnienie STD jest inne niż QNH lotniska z którego staruje... Muszę się jednak upewnić ;)

Ma to też dobrą stronę w chwili dolotu do docelowego wcześniej ustalamy QNH lotniska a po przekroczeniu TL wciskamy przycisk a nie krecimy jak najęci. STD wyświetla się w momencie ustawienia ciśnienia na 1013.
U mnie zeby ustawić własciwe dla lotniska QNH wystarczy wcisnąć "B" 8)
Pozdrawiam - Artur S.
AZT017 (WAW)

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Artur, nie wiem o co Ci chodzi. Przed staretem ustawiasz cisnienie na takie jakie jest na lotnisku. Mijasz TA i wciskasz pokretło regulacji cisnienia. Cisnienie ustawia sie na standard 1013. Jest napis STD oraz ponizej wartosc (stara) cisnienia.
I teraz "zonk", bo jednak dość często ma ono zupełnie inną wartość.
Gdzie ma inna wartość? Pokiełbasiło Ci sie pewnie. Ta inna wartość to opisana przeze mnie wyzej stara wartosc cisnienia, pokazjąca sie pod napisem STD.
Bartek
markiz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Golina

Post autor: markiz »

konraf pisze:Mijasz TA i wciskasz pokretło regulacji cisnienia. Cisnienie ustawia sie na standard 1013. Jest napis STD oraz ponizej wartosc (stara) cisnienia.
I to pewnie chodziło, sam sie zastanawiałem o co w tym lata, sądząc, że wtedy standard przestawiany jest na wartość podaną niżej :lol:
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: zbyszek »

jak wyłączyć światła logo statecznika / u mnie sie ono włącza razem z nav./ ?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tak to jest, właczają sie razem (niestety).
Bartek
konrad330

Post autor: konrad330 »

a u mnie w -700 czasem nie włączają się spojlery po wylądowaniu (mimo że są ustawione na ARM) ; w -800 problem nie występuje. Czy ktoś doświadczył podobnego zdarzenia? Trochę to niewygodne - szczególnie na krótkich pasach, zastanawiam się czy dla pewności nie włączać spojlerów ręcznie po wylądowaniu - też niezbyt wygodne :cry: hmmm, jednak są pewne różnice w tych dwóch częściach NG. Pozdrawiam
Konrad
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Dla tych co nie zaglądają na stronę główną Azteca.
Instrukcja operacyjna B737NG.
Do działu Szkoła trafia dzisiaj instrukcja operacyjna dla samolotu Boeing 737 (modele 600, 700, 800 i 900). Instrukcja powstała na potrzeby linii Aztec Airways VA, a tworzona była na podstawie instrukcji operacyjnych prawdziwych linii lotniczych. Autorem materiału jest Tomasz Toboła.
http://www.aztec.pl/pliki/B737operation.rar
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kamandra, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Horvath »

Nie wiem czy było, ale znalazłem dzisiaj pakiet dźwięków do pmdg 737Ng na avsim. Nazwa pliku to: pmdg737snd.zip. Pakiet jest rewelacyjny, szczególnie polecam dźwięk silników z zewnątrz i dźwięk narastających wibracji w kokpicie podczas startu.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Powyzszych dzwieków nie polecam. Osobiscie mi sie nie spodobały. Duzo fajniejsze były te:
viewtopic.php?t=560
juhas pisze:Ostatnio zrobiłem reinstalkę systemu. W związku z tym zainstalowałem ponownie FS i PMDG 737. Jednak gdy uruchamiam FS to pokazuje mi się błąd gdiplus.dll Jest napisane żeby ściągnąć ten plik. Szukałem go na stronie Microsoftu ale nie znalazłem. Może mi ktoś pomóc? :(
http://www.dll-files.com/dllindex/dll-f ... ml?gdiplus (2 sekundy w google)
Ostatnio zmieniony czw 23 lut, 2006 07:52 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Awatar użytkownika
tomson
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Brwinów

Post autor: tomson »

Jestem po swoim pierwszym locie PMDG i użyciu FMC
użyłem tutoriala ze szkółki

Pierwszy problem
po wybraniu trasy EPKK->EPWA i po załadowaniu
rozpoczynam z parkingu 5 i w tym momęcie maszyna sama rusza prosto w budynek niemam kontroli nad przepustnicą
pomogło dopiero Ctrl+shift+F1
Drugi problem
po ponownym odpaleniu silników mam kontrolę nad lewym lub prawym silnikiem jak przełaczyć aby dwie wajchy "szły" przy regulcji F1...F4
z tego powodu musiałem lądować w EPWA na jedym silniku drugi był na idle
Trzeci problem
podzas zbliżania się do LIN stwierdziłem z przerażeniem że radio niedziała niemogłem ustawić VOR1 na ILS COM też niedziałał
Czytałem parę stron wcześniej że ktoś też miał coś takiego ale niewyczytałem jaka była tego przyczyna
po wylądowaniu (prawie siadłem na grzbiet startującemu baronowi) radio się odblokowało

Czy dobrze rozumiem że przerywana linia na radarze oznacza odcinek na którym ma nastapić zmniejszenie wysokości aż do przyziemienia ??
Zdun

Post autor: Zdun »

1) Uruchom FS'a. Wybierz przycisk "Select Flight" z menu FS'a. Odnajdż PMDG 737 COLD&DARK. Zaznacz kwadracik "make this flight as default" i uruchom ten lot. Od tej przy każdym uruchomieniu maszyny 737NG będzie on standardowo z wyłączonymi wszystkimi przełącznikami oraz silnikami. (Bedzie to również standardowy lot odrazu po urucomieniu FS'a)

2) Żeby regulować 2 wajchy równoczesnie: wciśnij E+1, nie puszczając E, puść 1 i wciśnij odrazu 2. Puść wszystkie przyciski. Powinno pomóc.

3) Dziwna sprawa z tym radiem. U mnie wszystko działa jak należy.

4) Linie przerywane:
- Biała - Jezeli dokonywałeś zmian w trasie lotu w FMC, lub jeśli jeszcze nie aktywowałeś planu lotu w FMC, trasa rysowana jest linią przerywaną (BIAŁĄ)
- Fioletowa - to linia jeśli sterujesz za pomocą MCP (czyli tego panelu nad wyświetlaczami). Linia ta rysuje kierunek w którym masz aktualnie ustawiony heading na MCP.

PS: Ja bym sobie kupił Joystick, a dopiero później płatny samolot ;)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tomson
Cadet
Cadet

W tym temacie ktoś poruszył sprawę TCAS
czy komuś udało się załączyć tą funkcję ??

Czy włączanie funkcji TO/GA w realu też odbywa się po naciśnięciu śrubki/nitu ??
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: ags »

Masz 800/900? Jeśli nie, to nawet nie zadziała. Mnie się np. udało, na PMDGu jest nawet tekst na ten temat: http://www.precisionmanuals.com/downloa ... ?iFile=419
Normalnie śruba nie 'działa', ale PMDGi chciały być miłe i ułatwić życie.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Mając 800/900 TCAS działa z SB3 bez zadnych problemów. Nic nie trzeba kombinowac.
Bartek
Awatar użytkownika
tomson
Cadet
Cadet

mam 800 i 900 ale do tej pory latałem tylko 600
czy potrzebne mi jest to coś SB3 ??
latam offline
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Oto jak właczyć TCAS:
- na panelu radia koło napisu TCAS masz pokrętło, przekręcasz je na maxa w prawo na pozycjie ta/ra
- musisz jeszcze wciasnąć przycisk, którym regulujesz skale mapy

D.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tak, to juz było podawane wczesniej:
viewtopic.php?p=14232#14232

Naprawde odsyłam do dokumentacji, bo duża część pytan w tym wątku wynika wlasnie z niedoczytania.
Bartek
lelumpolelum
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGL/EPRZ

Post autor: lelumpolelum »

Witam !
Od 3 miesiecy zajmuje sie FSem i wlasnie sprezentowano mi PMDG. Ucze sie latac na 737-600 i mam nastepujacy klopot - nie widzialem, zeby ktos gdzies o nim wspominal. Gdy lece powiedzmy sobie na kurs 120 i zmieniam w panelu autopilota HDG powiedzmy na 50 i uaktywniam tryb HDG samolot zaczyna skrecac, ale w ostatecznosci samolot leci w kierunku 52, albo 48. Chodzi o to, ze samolot leci mi zawsze o 2-3 stopnie w innym kierunku, niz wskazywalby na to tryb HDG. Jakies sugestie, bo szukalem i jakos sie nie doszukalem ?
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Michal.
ODPOWIEDZ