Witam!
Mam kilka pytań:
1) jak zorientować się że jesteśmy nad danym pkt nawigacyjnym podanym w SID (rozchodzi mi sie o te trójkąciki ) skoro są podane tylko ich współrzędne?
2)na mapach gdzie jest opisana procedura wykonywania holdingu jest podany jego czas... np 1 min. Ale tę jedną minute zaczynamy liczyc od wyjścia na prostą czy od zaczęcia wykonywania zakrętu?
W SIDzie masz podane odległości i kurs poszczególnych punktów (trójkącików) od/do pomocy nawigacyjnych, na tej podstawie określasz swoje położenie. Niektóre SIDy są tylko dla samolotów RNAV, więc w klasyczny sposób nie da się nawigować i trzeba użyć FMC.
Czas 1 min. dotyczy lotu po prostej.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
No dobrze ale jak wykonać procedury SID i STAR, w których podano tylko współrzędne punktów(np. dla LOWW) samolotem nie wyposażonym w FMC,choćby B1900C\D, w locie online ale bez kontroli(a nie chcę używać programów typu FSNav)?
Czy w prawdziwym lotnictwie używa się do tego celu GPS ?
Lima_Golf pisze:No dobrze ale jak wykonać procedury SID i STAR, w których podano tylko współrzędne punktów(np. dla LOWW) samolotem nie wyposażonym w FMC,choćby B1900C\D, w locie online ale bez kontroli(a nie chcę używać programów typu FSNav)?
Czy w prawdziwym lotnictwie używa się do tego celu GPS ?
SimpleFMC. Może nie za bardzo as real, ale w końcu to coś.
Wiem o tym i dlatego napisałem o LOWW.Na mapach (ściągniętych z www.firwien.at) nie ma punktów opisanych inaczej jak tylko współrzędnymi.
Czy to jednak oznacza że samoloty bez FMC nie mogą tam lądować?Chyba raczej nie.
SimpleFMC. Może nie za bardzo as real, ale w końcu to coś.
W przypadku LOWW zrobisz niektore STAR spokojnie (GBG, GRZ, LNZ, FRE). Z resztą bez FMC sobie nie poradzisz, bo konczą sie hold nad intersection nie okreslonymi radialami (NORPA, NIKIM). A samolotom bez FMC zawsze ATC moze dac wektorki.
Ostatnio zmieniony śr 28 cze, 2006 07:56 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta