Hamulec Dyferencyjny...

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Sirius

Hamulec Dyferencyjny...

Post autor: Sirius »

Czy może mi ktoś powiedzieć co to jest hamulec dyferencyjny i do czego służy?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Najprościej mówiąc jest to hamulec, który nie hamuje z taką samą siłą na oba (lub więcej) koła.
Przydatne jest to w samolotach z płozą ogonową, albo w każdym innym, w którym potrzebujesz skręcić samolotem na ziemi.
Jeśli masz dwa silniki, to możesz skręcić samolot za pomocą zmiany ciągu jednego z nich, a w przypadku samolotu z jednym silnikiem, po prostu hamujesz jedno koło i samolot skręca. Oczywiście można wykożystać obie metody :)

W FSie za hamulec dyferencyjny odpowiadają klawisze F11 i F12.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Sirius

Post autor: Sirius »

A to się czymś różni, jesli ja mam joya takiego że moge nim jeszcze obracać 3D i wtedy samolot mi skręca. Bo jakos nie widzę różnicy.
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Ja też mam takiego joya... :D i "obracanie 3d" to po prostu orczyk. Natomiast gdy chcesz używać hamulca dyferencyjnego wówczas gdy skręcisz raczką w prawo lub lewo naciśnij przycisk "fire 1" w joyu który odpowiada za hamulec. Tak działa hamulec dyferencyjny na joyu. Sprawdz na Extra 300s to zobaczysz różnice.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kamandra, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
ODPOWIEDZ