FsCzartel - dodatek do FS2004

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

dkdomino
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Legionowo

FsCzartel - dodatek do FS2004

Post autor: dkdomino »

Jak w temacie zainteresowanych zapraszam www.fsczartel.go.pl
Yogi_89
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: Yogi_89 »

Czy on działa tylko i wyłącznie na FS 2004. Czy może też zadziałać na 2002
dkdomino
Cadet
Cadet

Yogi_89 pisze:Czy on działa tylko i wyłącznie na FS 2004. Czy może też zadziałać na 2002
Nie działa pod FS2002. Jeśli kolega jest zainteresowany testowaniem wersji pod FS2002 czekam na kontakt na PW lub fsczartel@o2.pl

Pozdrawiam
klinek

Post autor: klinek »

Cze
Mam taki problem. Jak wykonuje obojętnie jakie zlecenie to czy musze sam zrobic plan lotu wg. ifr czy vfr czy cos innego trzeba zrobic ??? plx o pomoc :)
dkdomino
Cadet
Cadet

Witam,
może być lot IFR albo VFR a nawet nie musisz ustalać planu lotu (zależy to od ciebie). Ważne jest aby plan lotu ustawić tuż przed startem. Np. masz zlecenie EPWA - EPSC o godz 10:00 lecisz na EPWA łączysz się z obsługą naziemną czekasz na 10:00 lub przesuwasz czas w HANGARZE, pasażerowie wsiadają na pokład, wracasz do kokpitu przez przycisk POWRÓT DO KOKPITU (FsCzartel wczytuje dane do FS w tym wypadku wagę pasażerów) i jeżeli jesteś gotowy do lotu (nie będziesz tankował, naprawiał samolotu itp) ustawiasz plan lotu. Lecisz na EPSC i zarabiasz kasę.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jacol
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: jacol »

a czy twórcy planują wypuszczenie wersji pod FS 2002 ???

pozdro 4all

Jacek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Zerknij kilka postów wyzej:
Nie działa pod FS2002. Jeśli kolega jest zainteresowany testowaniem wersji pod FS2002 czekam na kontakt na PW
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
jacol
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: jacol »

konraf pisze:Zerknij kilka postów wyzej:
Nie działa pod FS2002. Jeśli kolega jest zainteresowany testowaniem wersji pod FS2002 czekam na kontakt na PW
OK przepraszam :lol:

A może są wstępne informacje kiedy mniej więcej wyjdzie (w sumie jakby co to mógł bym przetestować - idą święta i czasu troche jest)
dkdomino
Cadet
Cadet

Na stronie www.fsczartel.go.pl dostępna jest nowa wersja programu - ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
piter1966
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKM / EGSC

Post autor: piter1966 »

Nie wiem czy to z powodu "Opery" ale ja nie widzę plików do pobrania , bo przysłanieją je przyciski opisowe. Niestety stwarza to problem przy wycelowaniu na pobrania, a zasłania równierz część opisów!
Pozdrawiam PIOTREK!! ;-)
Zdun

Post autor: Zdun »

U mnie w Operze wszystko jest OK ! Próbowałeś uruchomić tą strone w IE ?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

U mnie na Operze 8.51 też jest wszystko ok
Awatar użytkownika
piter1966
Cadet
Cadet

( dzięki za pliki na maila - udało mi się je wcześniej ściągnąć )
Pierwszy test mam za sobą i za tego powodu parę uwag :
1 - zaraz pierwszy przelot Okęcie ->zlecenie: Szczytno-Bydgoszcz - parę razy wywaliło FS-a i za każdym razem startowałem od podstaw.
2 - po zrobieniu kopii w tym programiku FS nie startował
3 - uruchomienie z zapisu w FS-ie dało mi pozycję wyjściową w Szczytnie, tam odczekałem na "pasażerów" i poleciałem do Bydgoszczy - efekt FSCzartel nie zaliczył przelotu !!! - co zrobiłem źle? :twisted:
4 - może by tak instrukcję zrobić w Wordzie lub "pdf" -ie by całość można było pobrać jako plik ze strony???
Jest to dość istotne dla tych którzy nie mają stałego dostępu do netu! ( np. ja) i znacznie na początku ułatfiło by korzystania z programu.
Pozdrawiam PIOTREK!! ;-)
dkdomino
Cadet
Cadet

piter1966 pisze: 1 - zaraz pierwszy przelot Okęcie ->zlecenie: Szczytno-Bydgoszcz - parę razy wywaliło FS-a i za każdym razem startowałem od podstaw.
2 - po zrobieniu kopii w tym programiku FS nie startował
3 - uruchomienie z zapisu w FS-ie dało mi pozycję wyjściową w Szczytnie, tam odczekałem na "pasażerów" i poleciałem do Bydgoszczy - efekt FSCzartel nie zaliczył przelotu !!! - co zrobiłem źle? :twisted:
4 - może by tak instrukcję zrobić w Wordzie lub "pdf" -ie by całość można było pobrać jako plik ze strony???
Jest to dość istotne dla tych którzy nie mają stałego dostępu do netu! ( np. ja) i znacznie na początku ułatfiło by korzystania z programu.
1 jaki błąd się pokazał i co w danym momencie robiłeś w FsCzartel ?
2 po zrobieniu kopii FsCzartel nie startował ? czy FS9? jeśli chodzi o FS9 to po odtworzeniu kopi w FsCzartel FS9 uruchomi się, podczas robienia kopi FS9 nie uruchamia się bo i po co.
3 czy po zabraniu pasażerów w dolnym oknie napis PASAŻER zapalił się na czerwono ? czy po wylądowaniu w Bydgoszczy było słychać komunikat "OK MAMY KONTAKT" i czy FS9 zresetował się ? jeśli tak FsCzartel powinien zaliczyć lot.
4 instrukcja offline w przygotowaniu.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
piter1966
Cadet
Cadet

po kolei:
Po ustawieniu parametrów zgodnie z opisem i załadowaniu już własnego profilu wyleciałem po przyjęciu zlecenia do szczytna, tam miałem 2 godz przerwy więc wyłączyłem silniki i przyspieszyłem czas . O 11,05 odpaliłem maszynę i w Polskę. Nie miałem żadnego komunikaty o paxach.
Powtórka wyglądała podobnie! acha nie wiem czemu nie miałem łączności (wg. ikony) z wieżą.
Wywaliało mi FS-a09 gdy przywrascałem z kopii FSCzartela. komunikat: Program wykonał niebezpieczną operację.......
Po uruchomieniu FS09 tradycyjnie odczytałem zapis i byłem w szczytnie , A FSCz widział mnie w EPWA i pomimo lotu nic nie zaliczył.
Gdzieś rbię błąd?? :oops: tylko nie wiem gdzie :x
Pozdrawiam PIOTREK!! ;-)
dkdomino
Cadet
Cadet

Z tego co napisałeś rozumiem ze paxy mieli wsiąść o 11:05. Wiec czas przestawiłeś do tej godziny (czasem zarządzamy w HANGARZE) Jeżeli data i godzina zlecenia pokrywała się z datą i godziną w FsCzartel pokaże się okienko PASAŻEROWIE SA NA POKŁADZIE i okienko POWRÓT DO KOKPITU przez które wracamy do kokpitu (FsC ładuje do FS9 wagę pasażerów)

Podczas przywracania kopii wywala ci FS9 moim zdaniem błąd FS9. ;)

Ikona wiezy w tej wersji nie ma większego znaczenia.

Proponuje jeszcze raz przestudiować opis FSC.
dkdomino
Cadet
Cadet

Nowa wersja programu dostępna na www.fsczartel.go.pl
dkdomino
Cadet
Cadet

Po dłuuugiej przerwie udało mi sie skończyć nową wersje programu.

Co nowego w nowej wersji:

Współpraca z FS2002, FS2004, FSX
Zarządzanie wieloma samolotami.
Zarządzanie personelem pokładowym.
Moduł Bank/Giełda pozwoli na zaciągnięcie kredytu i obrót akcjami

Program został całkowicie przebudowany co wyeliminuje reset Fs-a po starcie i lądowaniu, lepsza współpraca FsCzartel-a z Fs dzięki znanemu Wam fsuipc.

zapraszam tu
BobbyBear
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Post autor: BobbyBear »

Gratulacje Dominik !!!
Uważam, że to świetny dodatek. Ma kilka niedociągnięć, ale jak się człowiek zorientuje, jak się z nim obchodzić, potrafi dać naprawdę dużo radości. Mam FSX-a i nie mam z FSCartelem żadnych problemów.
Przyznam się, że ostatnio kupiłem Cargo Pilota i kompletna porażka. Do FSCzartela nawet nie można go porównywać.
Nie wiem, dlaczego ludzie podchodzą do FSCzartela z taką rezerwą. Może poprzednia wersja była trudniejsza w obsłudze.
Jeszcze raz gratuluję i zachęcam do dalszego rozwijania tego dodatku.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Szkoda, że na stronie produktu znajduje się jedynie link do sciągnięcia ;)
Obrazek
BobbyBear
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Post autor: BobbyBear »

Na tej stronce: fsczartel.w.interia.pl/fsczartel.htm znajduje się instrukcja do starszej wersji. Można się mniej więcej zorientować, o co chodzi. W nowej wersji nie ma już tych komplikacji z resetami FSa i problemów z używaniem Flight Plannera. Jeszcze lepiej ściągnąć sobie nową wersję, przeczytać instrukcję i zainstalować programik. Ja nie miałem z tym żadnego problemu. Potrzebne jest tylko darmowe FSUIPC.
Polecam. Ma sporo funkcji. Naprawdę duża frajda.
dkdomino
Cadet
Cadet

Witam, na stronie jest dostępna nowa wersja programu. Zmiany w nowej wersji opisane są TU. Program dostepny jest pod nowym adresem www.fsczartel.uup.pl
ODPOWIEDZ