Po której stronie siedzi kapitan??

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

Jakub-EPOM

Po której stronie siedzi kapitan??

Post autor: Jakub-EPOM »

Witam serdecznie. Mam pytanie: Czy zawszcze kapitan siedzi po lewej stronie kabiny? Jestem przyzwyczajony do tego (że kapitan siedzi po lewej stronie), z flight simulatora i poprostu zawsze gdy byłem w kabinie widziałem kapitana po lewej. Niestety nie byłem live w kabinie airbusa. tam jak doskonale wiecie, pilot po lewej stronie operuje drążek lewą ręką. to obudziło moje wątpliwości. mam jeszcze jedno pytanie: W ilu przypadkach na 10 -kapitan ląduje manualnie a w ilu przypadkach ustawia autopilota na lądowanie? czy to zależy od zachcianki pilota, pogody, lini lotnyczych. Dopiero wdrażam się w tematy związane z lotnictwem więc jeżeli zadałem jakieś głupie pytanie to wielce przepraszam.
Pozdrawiam :D
Jakub
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Tak najcześciej Cpt siedzi po lewej FO po prawej. Co do autolandu, zależy czy samolot oraz lotnisko jest do tego ceryfikowane (wymagan CATIII - w Polsce Brak), oraz regulaminem linii, ze naprzyklad ponizej 600m rpower trzeba lądować korzystajac z a/p.
Poza tym piloci lubią lądować ręcznie ;)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez wegi, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Andrzej
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Andrzej »

W airbusach, kapitan też siedzi po lewej stronie.
Personally I have flown landings with both left and right hand and both turned out as they should. This is no problem at all but I admit it is a bit unsual first time you fly with your left hand when you are used to your right...but after a few turns and landings you handle the plane perfectly.
źródło: www.a340.net
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: slysy »

Normalna sprawa z lataniem lewą ręką, przecież nawet jak masz wolant i nie masz autopilota to lewą ręką sterujesz, a prawą operujesz silnikiem.
Obrazek
ODPOWIEDZ