Witam serdecznie. Mam pytanie: Czy zawszcze kapitan siedzi po lewej stronie kabiny? Jestem przyzwyczajony do tego (że kapitan siedzi po lewej stronie), z flight simulatora i poprostu zawsze gdy byłem w kabinie widziałem kapitana po lewej. Niestety nie byłem live w kabinie airbusa. tam jak doskonale wiecie, pilot po lewej stronie operuje drążek lewą ręką. to obudziło moje wątpliwości. mam jeszcze jedno pytanie: W ilu przypadkach na 10 -kapitan ląduje manualnie a w ilu przypadkach ustawia autopilota na lądowanie? czy to zależy od zachcianki pilota, pogody, lini lotnyczych. Dopiero wdrażam się w tematy związane z lotnictwem więc jeżeli zadałem jakieś głupie pytanie to wielce przepraszam.
Pozdrawiam
Jakub
Tak najcześciej Cpt siedzi po lewej FO po prawej. Co do autolandu, zależy czy samolot oraz lotnisko jest do tego ceryfikowane (wymagan CATIII - w Polsce Brak), oraz regulaminem linii, ze naprzyklad ponizej 600m rpower trzeba lądować korzystajac z a/p.
Poza tym piloci lubią lądować ręcznie
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez wegi, łącznie zmieniany 1 raz.
Personally I have flown landings with both left and right hand and both turned out as they should. This is no problem at all but I admit it is a bit unsual first time you fly with your left hand when you are used to your right...but after a few turns and landings you handle the plane perfectly.