-
misio1958
Odwrocic PDF w .doc jest ciezko. Sa programy, ktore to potrafia, ale maja problemy z wykresami. Jesli sciagniesz sobie OpenOffice.org 1.1.1 eksport .doc w format PDF jest dziecinnie latwy. Program posiada ta funkcje.
Link do Open Office podalem juz na tym forum.
Link do Open Office podalem juz na tym forum.
Ostatnio zmieniony śr 07 kwie, 2004 16:38 przez misio1958, łącznie zmieniany 1 raz.
-
SP-LOB
-
usurper
No kolego, do okulisty a nie przed komputerem siedziec, jeszcze bardziej wzrok moze podupascSP-LOB pisze:Szukam szukam i znaleźć nie mogę albo ślepy jestem
Tutaj jest temat
A tu bezposredni link do Open Office
Ostatnio zmieniony śr 07 kwie, 2004 16:51 przez usurper, łącznie zmieniany 1 raz.
Adobe Acrobat Reader jest darmowy ale nie Adobe Acrobat. Adobe Acrobat Standard 6.0CE/PL kosztuje niestety około 1700 zł.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
OT: co do Adobe, to poszukuje Adobe Photoshop CS Win (PL) i Adobe Photoshop 7.0 Win CE (PL).
Czy ktos zna jakas firme/dostawce tego oprogramowania, ale po jak najnizszej cenie? Jakies wskazowki.
najtaniej na razie znalazlem po : z VATem
Adobe Photoshop CS Win (PL) 3650 zl
Adobe Photoshop 7.0 Win CE (PL) 3406 zl
dzienks
Czy ktos zna jakas firme/dostawce tego oprogramowania, ale po jak najnizszej cenie? Jakies wskazowki.
najtaniej na razie znalazlem po : z VATem
Adobe Photoshop CS Win (PL) 3650 zl
Adobe Photoshop 7.0 Win CE (PL) 3406 zl
dzienks
-
SP-LOB
Tam nie zapisz jako tylko jeszcze nizej masz "eksport to pdf" czy coś takeigoKamil_W pisze:a w ktorym narzedziu open offica mozna zapisywac jako pdf? daje w edytorze tekstu zapisz jako i nie ma *.pdf
[ Add: 2004-04-08, 11:06 ]
Dobrze kto ma program do przerabiania pdf--->doc to prosze niech się skontaktuje ze mną via GG 2951324
-
misio1958
-
misio1958
Konvert PDF to Word. doc
Zaciekawil mnie ten temat i moge dac odpowiedz obu Kamilom. Jesli macie Adobe Acrobat Reader 6.0 w menu Pliki ( chyba tak bedzie po polsku, mam niemiecka wersje) znajduje sie opcja "zapisz jako tekst" . Wyprobowalem na trzech dokumentach i klapnelo!
Dokument PDF zostal zapisany w .txt. A ten format Word potrafi juz przeczytac.
Zaciekawil mnie ten temat i moge dac odpowiedz obu Kamilom. Jesli macie Adobe Acrobat Reader 6.0 w menu Pliki ( chyba tak bedzie po polsku, mam niemiecka wersje) znajduje sie opcja "zapisz jako tekst" . Wyprobowalem na trzech dokumentach i klapnelo!
Dokument PDF zostal zapisany w .txt. A ten format Word potrafi juz przeczytac.
Tak Marku ale co gdy dokument pdf ma jakies "bajery" typu nagłówki itp.? Wtedy niestety tak sie nie da bo przez txt stracisz całe formatowanie tekstu.
Postepujac odwrotnie, czyli konwertujac word do pdf tez nie radze korzystac z pluginu w Word od Adobe Acrobat. Plug-in konwertuje dokument i owszem ale potrafi porobic bledy, np. pominie polskie ogonki itp.
Ja najpierw drukuje dokument word do pliku uzywajac drukarki postscriptowej (w przypadku Adobe Acrobat jest to tzw Adobe Dilister). Plik taki zapisuje z rozszerzeniem *.ps (a nie domyslnie proponowany *.prn).
Potem uruchamiam Adobe Acrobat, z Tools wybieram Dilistera i tam po ustawieniu parametrów pracy i konwersji (m.in. jakos obrazków) wybieram z menu File plik *.ps do konwersji. Cała operacja w przypadku dokumentu np. 30 stron z obrazkami zajmuje (łacznie z utworzeniem pliku *.ps) około 1-2 minuty.
Pozdrawiam
Postepujac odwrotnie, czyli konwertujac word do pdf tez nie radze korzystac z pluginu w Word od Adobe Acrobat. Plug-in konwertuje dokument i owszem ale potrafi porobic bledy, np. pominie polskie ogonki itp.
Ja najpierw drukuje dokument word do pliku uzywajac drukarki postscriptowej (w przypadku Adobe Acrobat jest to tzw Adobe Dilister). Plik taki zapisuje z rozszerzeniem *.ps (a nie domyslnie proponowany *.prn).
Potem uruchamiam Adobe Acrobat, z Tools wybieram Dilistera i tam po ustawieniu parametrów pracy i konwersji (m.in. jakos obrazków) wybieram z menu File plik *.ps do konwersji. Cała operacja w przypadku dokumentu np. 30 stron z obrazkami zajmuje (łacznie z utworzeniem pliku *.ps) około 1-2 minuty.
Pozdrawiam
Bartek
-
misio1958
Tak naprawde dopiero teraz zaczalem przygladac sie mozliwoscia Adobe Acrobat Readera 6.0 W stosunku do wersji 5.0 zostal poszerzony o kilka funkcji. W pulldown menu "Narzedzia" jest funkcja "ogolnie" gdzie mozna wybrac "Tekst", "Obrazek" i cos tam jeszcze. Przy wyborze "Tekst" dalo sie zaznaczyc tekst w dokumencie PDF, skopiowac do clipboardu i wkleic go bezposrednio do. doc Worda. To samo udalo mi sie zrobic z orazkiem, z tym ze po skopiowaniu stal "na glowie" . Oczywiscie kosztuje to pracy, dokument trzeba na nowo formatowac, jednak jak widac mozliwosc istnieje. Nie probowalem czy powyzsze funkcje dzialaja takze w dokumnentach zabezpieczonych passwordem, ale przypuszczam ze chyba nie. Adobe Acrobat Reader 6.0 posiada takze funkcje fotografownia dokumentu. Nie znam Adobe Acrobata w pelnej wersji, jest po prostu za drogi dla mnie i zbyteczny. Zreszta, jesli mam potrzebe zapisu dokumentu w PDF uzywam Open Office, lub sterownika mojej drukarki HP. Nie mam zbyt wielkich doswiadczen z dokumentami PDF. Opisalem jedynie to, co udalo mi sie ustalic. Moze Wy odkryjecie jeszcze jakies dodatkowe przydatne funkje tego programiku.
Pytanie Kamila dotyczylo przekonwertowania PDF w tekst.
Pytanie Kamila dotyczylo przekonwertowania PDF w tekst.
Ostatnio zmieniony pt 09 kwie, 2004 14:44 przez misio1958, łącznie zmieniany 4 razy.