Kurs Szybowcowy... (?)

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

Mmisieks

Kurs Szybowcowy... (?)

Post autor: Mmisieks »

Witam, mam pytanie...
Jak wygląda kurs szywbowcowy, ile trwa, jak wygląda, i np. ile razy w tygodniu czy coś takiego... Potrzebne mi takie onformacje, bo jeśli miałbym to robić w roku szkolnym to są to dla mnie niezbędne informacje. :)
Szukałem na różnych stronach Aeroklubów ale nie znalazłem, a tutaj napewno się ktoś orientuje. Jeśli możecie proszę o odpowiedź.
Z góry dzięki!!! :lol:
aviator
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: FIR Warszawa

Post autor: aviator »

Może trwać dwa tygodnie, a może i dwa lata. Zależy od pogody, aerklubu i ciebie samego.
Robienie podstawowego szkolenia szybowcowego w okresie roku szkolnego w sytuacji gdy nie masz lotniska pod nosem jest bez sensu - no chyba, że ktoś oleje szkołę i będzie na polu codziennie.
Również szkolenie tzw. metodą weekendową sobie daruj...
O ile w lataniu samolotowym się to sprawdza, bo możesz umówić się na konkretną godzinę i praktycznie nie jesteś uzależniony od nikogo o tyle w lataniu szybowcowym zawsze jest problem czy będzie holownik/wyciągarkowy, czy będą ludzie którzy wypchną szybowiec i będą zaiwaniać "na starcie", czy będzie pogoda... W efekcie instruktor będzie się spieszył żeby skończyć program, dyrekcja będzie naciskała żeby zgarnąć kasę i wszyscy pojadą po łebkach, a ty później będziesz się uczył latać od nowa... Lepiej na spokojnie poświęcić 2-3 tygodnie wakacji.
teo

Post autor: teo »

Jeśli chodzi o kurs szybowcowy to popieram robienie go we wakacje, w moim aeroklubie trwa 2 miesiące z czego pierwszy miesiąc to teoria i początki za sterami, a drugi już tylko latanie. Można oczywiście zrobić kurs indywidualny ale to odpowiednio więcej kosztuje :) ale z drugiego punktu widzenia instruktor poświęca nam więcej czasu, więc można więcej się dowiedzieć i nauczyć :lol:
adamek

Post autor: adamek »

Rozmowa o kursie szybowcowym w radiu Afera, link ze strony Aeroklubu Poznańskiego http://www.aeroklub.poznan.pl/szybowce/radio.html
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

W Aeroklubie Wrocławskim - na początku marca kurs teoretyczny (40 godz) w terminach uzgodnionych z grupa. Latanie przez cały lipiec czyli na wakacjach Koszt 2000zł

A może wie ktoś jak to wygląda w Aeroklubie Dolnośląskim? (Mirosławice)
Megus

Post autor: Megus »

A jak myslicie lepiej jest dołożyć 1000zł i latac za samolotem czy nie dokładać i używać wyciągarki.
http://www.aeroklubswidnik.com.pl/index ... =szkolszyb
i co myslicie o tym aeroklubie ?
i co się składa na orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do uprawiania sportów lotniczych
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Megus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

Ja radzę szkolić się do lotu za samolotem, bo nie każde lotnisko musi mieć wyciągarkę (lub z niej kożystać), a samolot zawsze będzie w stanie zaholować cię w powietrze.
A co do orzeczeń... Robisz po prostu badania w odpowiednim ośrodku (np. w przychodni LOT-u). Przed takim badaniem, trzeba sobie zrobić u lekarza jedynie prześwietlenie klatki piersiowej z opinią (zwie się to chyba TRG klatki piersiowej).

Co do tego aeroklubu to troszkę kombinują z tymi cenami dla kandydatów pow. 18 lat :?
Megus

A co do tych badań to moim zdaniem było wszystko w dobrze tylko chodzi mi o wzrok. Na jakiej zasadzie odbywaja się badania ?
A czemu sądzisz ze kombinują z cenami?
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Co do cen, to porównuję je do cen z mojego aeroklubu. U nas nie ma tak, że pełnoletni płaci więcej. kurs podstawowy + praktyki są za 4000zł i nie ważne czy masz 16, czy 40 lat.

A co do badań to, robią ci:
-czytanie literek z dystansu, dla każdego oka
-czytanie liczb z kolorowych kropek (wiadomo o co chodzi, prawda)
-odnajdywanie wzorów z okularami 3d
-badanie czytania ze świeceniem w oczy z różnych stron (nie latarką, mają do tego specjalną machinę :) )
-i dość nietypowe. Wsadzasz bańkę do białej kopuły i patrzysz się w jedno miejsce. W tym czasie świecą w różnych miejscach kopuły światełkiem (takie małe kropki). Twoim zadaniem jest klikać w przycisk, gdy zobaczysz ów światełko (pamiętaj, nie można odwracać wzroku). Zadanie z pozoru łatwe, ale po takim patrzeniu się w jeden punkt, po jakimś czasie biała kopuła czernieje ci w oczach. Wielce dziwne doświadczenie. :o

Żadne z badań nie boli ;)
Opowieści te pochodzą z przychodni LOT-u. Nie wiem jak jest gdzie indziej.
SP-LOB

Post autor: SP-LOB »

Ktoś się może orientuje ile w tym roku kosztują badania w GOBLL'u dla 17latka ? :) Bo za cholerke sobie przypomnieć nie mogę czy 150zł czy 180zł ;/
kozak
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bytów

Post autor: kozak »

witam

z tego co wiem to w chwili obecnej nie trzeba jeżdzić do specjalistycznych przychodni lotniczych jak GOBLL czy przychodnia LOT na badania (podobno żeby latać szybowcem nie trzeba mieć teraz zdrowia kosmonauty ;) ) Wystarcza badania lekarza orzcznika np tu : http://www.aeroklub.gda.pl/ w lewym górnym rogu jest link odnosnie badań
Chyba jest taniej i szybciej. Sam będę korzystał w związku ze szkoleniem motolotniowym :)
pozdrawiam
Obrazek
Megus

No to ja chyba juz odpadłem na etapie badań. Szkoda że mażenia czasami sie nie spełniaja.
aviator
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: FIR Warszawa

Post autor: aviator »

Nie pekaj... Warto poświęcić 150 złotych i mieć pewność niż żałować całe życie że się nie spróbowało...
F/O

Post autor: F/O »

ja "najprzyjemniej" wspominam badania w WSOSP ... 3 dni w bialo-niebieskim szlafroczku i bieganina od gabinetu do gabinetu ... bodajze ponad 10 rentgenow w przeciagu 2 dni (!!!), no bo przeca pilot odrzutowca musi byc zdrowy !!! ... stare dobre czasy ...
choc pewno w nomenklaturze WP wiele sie nie zmienilo ...

p.s. dla wszystkich szybownikow zapodaje dwie moje impresje z latania wirtualnego ...
nastepnym razem z reala ...
pozdrawiam.
Załączniki
fsscr215.jpg
fsscr215.jpg (79.93 KiB) Przejrzano 19342 razy
fsscr191.jpg
fsscr191.jpg (90.29 KiB) Przejrzano 19343 razy
Megus

No tak ale ja juz chyba w 6 klasie podstawówki oblałem test z tymi liczbami w co sie kryją w tych kropkach.
kornelcio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSA

Post autor: kornelcio »

o ile się orientuję to to jest test na daltonizm... ale próbować możesz ;)
Megus

Nom a ja własnie to posiadam nie az tak zaawansowane ale w pewnym stopniu
Paweł Baster
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Paweł Baster »

Megus - mam dokładnie to samo co ty. Około 2 lata temu zastanawiałem się nad zrobieniem szkolenia szybowcowego - dzwoniłem nawet do wrocławia, rozmawiałem z lekarzem i pytałem o ten problem. Kobita powiedziała, że jeżeli nie zdasz testów z kropkami kolorowymi to dodatkowo określają stopień twojego daltonizmu - czyli jakiego koloru nie widzisz lub w jakim stopniu i dopiero to ewentualnie dyskwalifukuje cię.

Tutaj jest pseudo test z kropkami http://www.liquidgeneration.com/content ... px?cid=316

uwaga do testu wyłacz głośniki bo na końcu jest nieładne kuku. jest to test w stylu snajdź szczegóły na obrazku i ... wampir ;)
ja widzę tylko pierwszą liczbę :) i reszte albo wcale albo abnormal

Tu nie widzę nic :( - http://manta.univ.gda.pl/~asankiew/dalt ... neruj1.cgi

Dodatkowo przykładowy test z kropkami jest również - http://www.republika.pl/dalton/sprawdz.html ale ten o dziwo jest jakiś "prostrzy" bo widzę wszystko OK.

Proponuje Ci jeżeli napradę zależy ci na lataniu jednak spróbować ja nie spróbowałem - słomiany zapał i brak czasu - a mój "daltonizm" był gwoździem do trumy.
Megus

Dzieki potrenuje troche. A na ile sa ważne te testy. Bo ja miał bym zamiar dopiero zrobic ten kurs jak skończe szkołe albo na studiach.
Brychu

Post autor: Brychu »

Moje badania są ważne przez 5 LAT
SP-LOB

Byłem w czwartek :) Jeszcze w życiu tyle w GOBLL'u nie siedziałem ;/ Od 9 - 16 ;/ Nawet na wstępnych byłem krócej :/ Badania kosztowały 165zł :) Mialem laboratorium, okuliste, laryngologa+krzesełko obrotowe, audiogram, tympanometr, ekg i neurologa. Dostałem na 5 lat :)
Megus

krzesełko obrotowe znaczy się wytrzymałośc na przeciążenia
Brychu

Post autor: Brychu »

nie wiem czy w tym chodzi głownie o przeciążenia ale krzesło jest [ciach], najlepsze jest po 3 kręcenie kiedy karzą się wyprostować :shock:
SP-LOB

Megus pisze:krzesełko obrotowe znaczy się wytrzymałośc na przeciążenia
Nie wiem gdzie tam jakieś przeciążenia :) Ja nic nie czułem :) To jest prędzej po to żeby było wiadomo jak się zachowasz po akrobacji np. wyjście z kora albo inne cuś :)
Megus

Z tym krzesłem obrotowym to były tylko moje przypuszczenia
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

hmm... GOBLL... Ja np. słyszałem, że tam idą ci, którzy faktycznie chcą znaleźć jakąś chorobę :lol: . Nie wiem na ile to prawdziwe, ale w przychodni LOT-u nie było nawet zabawy w jakieś tam kręciołki. :)
Frytek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Frytek »

to jak mam problem z czytaniem liczb z kolorowych kropek to juz moge pozegnac moje marzenia o lataniu ;<?
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Frytek pisze:to jak mam problem z czytaniem liczb z kolorowych kropek to juz moge pozegnac moje marzenia o lataniu ;<?
no jeśli jesteś daltonista to mysle ze tak ;)... choć może na 'III klase szybowcowa' cie puszcza, ale nie wiem, nie znam sie :P

Pozdr
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ich nie interesuje, czy chcesz latać mając 3 klase wyszkolenia czy na licencji. Do szybownictwa trzeba mieć drugą klasę zdrowia, która wystarcza maxymalnie na 5 lat (ja taką mam :) ).
Kolego Frytku, nie załamuj się. Może dadzą ci latać, tylko twoje badania będą ważne przez rok lub dwa lata. Po tym czasie będziesz musiał zrobić kolejne i ewentualnie ci je przedłużą, jeśli daltonizm nie bedzie się pogłębiał.
Na badaniach możesz i kombinować: "Światło było słabe ;)". No i najważniesze... Nie badaj się w GOBLL-u, tam ci się nie uda. Najlepiej w przychodni Lot-u. Tam jest liberalniej.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

WilkzPolski pisze:No i najważniesze... Nie badaj się w GOBLL-u, tam ci się nie uda. Najlepiej w przychodni Lot-u. Tam jest liberalniej.
5-lat temu zakończyłem krótką "karierę" skoczka po wizycie w GOBLL-u.Kręgosłup do wymiany!.Dobrze że wcześniej tam nie byłem. Nie jedź tam!!!!!!!!!!!!!!!!!
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Pytania dot. licencji szybowcowej

Post autor: Łukasz »

Witam.
Chciałbym się podpytać, jak to wygląda z robieniem licencji szybowcowej. Chodzi mi o to, że np u mnie, w Aeroklubie Gdańskim jest możliwość zrobienia kursu szybowcowego - z tego, co się orientuję kurs szybowcowy nie równa się licencji. Załóżmy, że wydam 3100 złotych i owy kurs ukończę. Co dalej? Czy wtedy będę miał wystarczające uprawnienia do przewozu pasażerów?
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG/EPPO

Post autor: r.a.f »

Zaraz po skończonym kursie na pewno nie będziesz mógł zabierać pasażerów.Wymagana jest określona liczba godzin nalotu. W przypadku PPL zdaje się, że jest to 100 godzin. Ale co do szybowców pewnie sprawa wygląda podobnie.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

r.a.f pisze:Zaraz po skończonym kursie na pewno nie będziesz mógł zabierać pasażerów.Wymagana jest określona liczba godzin nalotu. W przypadku PPL zdaje się, że jest to 100 godzin. Ale co do szybowców pewnie sprawa wygląda podobnie.
Pasażerów faktycznie zabierać mógł nie będziesz, najpierw musisz zrobić licencję i wtedy teoretycznie możesz już zabierać pasażerów, ALE tylko i wyłącznie na własnym szybowcu. Jeżeli takowego nie masz to musisz spełnić dodatkowy wymóg; ( wyłącznie aeroklubowy, bo latasz na ich sprzęcie ) posiadania 100 h nalotu. Na pewno 100h jest na samolotach, na szybowcach możliwe, że ten wymóg jest większy, ale nie sądzę.
Marcin
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dzięki za info dot. pasażerów. Mam jeszcze pytanie co do samej licencji. Kurs szybowcowy uprawnia do latania szybowcem samemu - to wiem. Ale jak to wygląda już z licencją? Czy w aeroklubie można taką licencję wyrobić? Czy może trzeba po wylataniu 100 godzin przystąpić do jakiegoś egzaminu lub czegoś podobnego? Bo z tego, co nadal rozumiem, to kurs nie równa się licencji?
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Widać, że za dużo nie czytałeś... chociażby tego forum : )
Żeby zrobić licencję trzeba odbyć szkolenie do licencji zgodnie z programem Aeroklubu Polskiego ( poszukaj w internecie ). Na to szkolenie składa się szkolenie podstawowe, czyli jak ty to nazwałeś 'kurs' - jest to tak jakby 1szy etap szkolenia do licencji. Potem trzeba zrobić takie zadania jak : celność lądowania, przeszkolenie na inny typ startu, inny typ, loty termiczne i akrobację + dodatkowo trzeba spełnić wymóg 35 h nalotu + zdać państwowe egzaminy teoretyczne w Urzędzie Lotnictwa Cywilnego w Warszawie + jak go zdasz dostaniesz skierowanie na egzamin praktyczny i gdy go zdasz w końcu dostaniesz swoją licencję : ) Generalnie droga dosyć długa; zależnie od pogody i 'stopnia sprężenia kursanta' zajmuje z 2 - 3 sezony.
Też latam w AG, więc jak masz jeszcze jakieś pytania to moje gg:7256464.

Pozdr
Marcin
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dzięki bardzo za odpowiedź. Chyba jednak zrezygnuję z tej przyjemności i spróbuję się sprężyć na Politechnikę Rzeszowską ;)
Adam
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łowicz

Post autor: Adam »

ile godzin obejmuje kurs szybowcowy??
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Adam
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łowicz

Post autor: Adam »

ale mi chodzi ile godzin w powietrzu wylatanych :) bo na stronce pewnego aeroklubu wyczytalem ze sie placi chyba 3200 zł i ma sie teorie i 70 godzin latania a dalej piszą że itak trzeba dorabiac wiecej godzin zeby miec licencje czy cos takiego
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Kolego pomyliłeś tematy, ale dobra. Podstawówka szybowcowa, która przy starcie za wyciągarką kosztuje w aeroklubach właśnie ok. 3200zł zapewnia ok 60 lotów i nalot ok. 5h. Za dalsze szkolenie trzeba niestety dalej płacić. Nie wiem skąd masz informację o 70h.
ODPOWIEDZ