Eksport tekstur z GMAXa i inne problemy
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Eksport tekstur z GMAXa i inne problemy
Przy eksportowaniu pliku do formatu .mdl GMAX eksportuje tylko sam model. Oczywiście ma dane dotyczące przypisanych textur. Czy jest możliwe, żeby na podstawie tych danych tworzył osobny folder z wszystkimi użytymi w modelu teksturami? Chodzi o to, że wyszukiwanie ich później z kilkuset innych jest dość irytujące... A trzeba je przecież wstawić do folderu texture modelu.
Problem "scale applied, remove before exporting" powraca jak bumerang. Nie pomaga przycisk "reset scale" z zakładki hierarchii. Po eksporcie animacja nie działa lub działa zupełnie nie tam gdzie trzeba. Bardzo proszę o radę.
Pojawił się też nowy problem podczas eksportu: "At least one sub material slot is unused". Co prawda nie powoduje to przerwania eksportu ale jednak coś jest nie tak. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Problem "scale applied, remove before exporting" powraca jak bumerang. Nie pomaga przycisk "reset scale" z zakładki hierarchii. Po eksporcie animacja nie działa lub działa zupełnie nie tam gdzie trzeba. Bardzo proszę o radę.
Pojawił się też nowy problem podczas eksportu: "At least one sub material slot is unused". Co prawda nie powoduje to przerwania eksportu ale jednak coś jest nie tak. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn 17 kwie, 2006 07:05 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja też mam problem : u mnie wogóle nie da się exportować modelu. Otrzymuję komunikat :
MakeMDL was't found or failed to convert the model specified in 'tu nazwa ścieżki' to a .MDL file. Check your system path to ensure MakeMDL is on it.
Jak sprawdzić tą ścieżkę ? Plik makemdl.exe mam w katalogu gmax\plugins.
MakeMDL was't found or failed to convert the model specified in 'tu nazwa ścieżki' to a .MDL file. Check your system path to ensure MakeMDL is on it.
Jak sprawdzić tą ścieżkę ? Plik makemdl.exe mam w katalogu gmax\plugins.
A, to spoko. Taki komunikat pojawia się w skomplikowanym modelu co drugi raz.
Najpierw spróbuj czegoś takiego: nowa sceneria, jakaś prosta bryła (sześcian) i eksport pod nazwą pliku docelowego. Czasami po takim czymś MakeMDL się "odblokowuje".
Jeżeli nie, to zaznacz wszystkie elementy Twojej scenerii i zapisz je jaki nowy plik (save selected). Przy okazji warto sprawdzić, czy nie ma jakichś głupich błędów (np. xRef scene lub xRef objects - tego przy eksporcie być nie powinno).
Jeżeli i to nie pomogło to oznacza to, że któryś z Twoich ostatnich kroków przy projektowaniu spowodował, że występuje błąd. Jeżeli pamiętasz mniej więcej kolejność, spróbuj te ostatnie elementy zapisać w innym pliku a z głównego kasować. W ten sposób dojdziesz do tego, który element powoduje błąd.
A nie wiesz nic na temat textur, nie?
Pozdrawiam
Ps: Szkoda, że nadal tak mało Forumowiczów miało styczność z GMAXem, co wynika z ilości odpowiedzi o komentarzy... Szkoda, bo możliwości tego programu są ogromne a Microsoft nigdy nie zrobi takich szczegółów na jakie mogą sobie pozwolić indywidualni użytkownicy...
Jeżeli nie, to zaznacz wszystkie elementy Twojej scenerii i zapisz je jaki nowy plik (save selected). Przy okazji warto sprawdzić, czy nie ma jakichś głupich błędów (np. xRef scene lub xRef objects - tego przy eksporcie być nie powinno).
Jeżeli i to nie pomogło to oznacza to, że któryś z Twoich ostatnich kroków przy projektowaniu spowodował, że występuje błąd. Jeżeli pamiętasz mniej więcej kolejność, spróbuj te ostatnie elementy zapisać w innym pliku a z głównego kasować. W ten sposób dojdziesz do tego, który element powoduje błąd.
A nie wiesz nic na temat textur, nie?
Pozdrawiam
Ps: Szkoda, że nadal tak mało Forumowiczów miało styczność z GMAXem, co wynika z ilości odpowiedzi o komentarzy... Szkoda, bo możliwości tego programu są ogromne a Microsoft nigdy nie zrobi takich szczegółów na jakie mogą sobie pozwolić indywidualni użytkownicy...
- Wojtek Krzywda
- Cadet

- Skąd jesteś: Warszawa
Albo nie masz w pluginach odpowiedniej biblioteki DLL albo też masz ją w wersji nieodpowiadającej eksporterowi (a na przestrzeni kilku lat Microsoft opublikował kilka wersji). Ze względu na swój pozadomowy pobyt świąteczny nie jestem jednak w stanie odpowiedzieć dokładnie "co z czym".adams pisze:Ja też mam problem : u mnie wogóle nie da się exportować modelu. Otrzymuję komunikat: (ciach)
pośpiech poniża
Żadne tam deelele. Proponuje podzielić model na kilka mniejszych części. Wtedy będzie łatwiej wykryć błąd. Właśnie robię to samo...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wiem już, dlaczego u mnie nie chciał się eksportować. Źle były przypisane materiały w jednym kieliszku.
Z tego brał się też komunikat "At least one sub material slot is unused".
Powodzenia życzę!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wiem już, dlaczego u mnie nie chciał się eksportować. Źle były przypisane materiały w jednym kieliszku.
Powodzenia życzę!
Szczerze - nie bardzo rozumiem. Proporcjonalnie do innych programów GMAX moim zdaniem jest dość wydajny.GMax-em się nie bawię - to zbyt czasochłonne
A ten model to był zrobiony w jakim celu? Tzn na czym miała polegać ta "adopcja"? FS2000, 2002 i 2004 pliki MDL mają takie same, więc w sumie to bez różnicy. Zmiany występują przy programowaniu i przypisywaniu tekstur (różnych typów) do modelu.Otrzymałem model Kopca Piłsudskiego i chciałem zaadaptować go do FS02
Jeżeli nie chce Tobie eksportować w ogóle, to logicznie znaczy, że program nie jest właściwie skonfigurowany. A czy na pewno masz MakeMDL? Sprawdź też ścieżki programu. Model sedesu na obrazku eksportuje mi się bez problemu.Sam też skonstruowałem bardzo prosty model (walec +kula) i też nie chce mi eksportować.
Chodzi o czasochłoność nauki GMaxa i tworzenia modeli. Być może jeśli dobrze zna się GMaxa tworzenie modeli idzie szybko.Szczerze - nie bardzo rozumiem. Proporcjonalnie do innych programów GMAX moim zdaniem jest dość wydajny.
Autor fotoscenerii Balic stworzył scenerię z budynkami, m.in. jest tam kopiec Piłsudskiego. Sceneria jest jedynie dla posiadaczy FS04. Ja mam FS02 i też chciałem mieć te budowle, ale autor nie ma możliwości zrobienia scenerii dla FS02. Udostępnił modele by samemu zrobić scenerię przy użyciu FSSC. No i tu jest problem bo trzeba przerobić pliki .gmax na .api. Teoretycznie wiem jak to zrobić ale nic z tego nie wychodzi.A ten model to był zrobiony w jakim celu? Tzn na czym miała polegać ta "adopcja"? FS2000, 2002 i 2004 pliki MDL mają takie same, więc w sumie to bez różnicy. Zmiany występują przy programowaniu i przypisywaniu tekstur (różnych typów) do modelu.
A jak go skonfigurować ? Makemdl mam w katalogu plugins i program się uruchamia przy exporcie, ale samej operacji nie chce wykonać. Brzydal !!!Jeżeli nie chce Tobie eksportować w ogóle, to logicznie znaczy, że program nie jest właściwie skonfigurowany. A czy na pewno masz MakeMDL? Sprawdź też ścieżki programu. Model sedesu na obrazku eksportuje mi się bez problemu.