Autoland PMDG

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Snajper

Autoland PMDG

Post autor: Snajper »

Witam! :) Mam takie pytanie:
Na jakich lotniskach można zrobic autoland?Tylko CAT III czy kazde z ILS?
I teraz barzo wazne:Co nalezy wlaczyc,ustawic w 737 PMDG aby uruchomic autoland?Manuale sa po ENG...Pomocy!!! ;) Pozdro!!!
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

AP, APP, przed 1500AGL drugi (trzeci) AP, wyciągnąć podwozie, ustawić klapy, iść na kawę.
--
ex AZT016
Snajper

ags pisze:AP, APP, przed 1500AGL drugi (trzeci) AP, wyciągnąć podwozie, ustawić klapy, iść na kawę.
Dzieki.Ale to znaczy drugi i trzeci AP czy jak?A to musi byc ta CAT III? ;)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Przy autoland muszą być spełnione pewne warunki:

- pilot musi miec odpowiednie uprawnienia
- pas musi posiadac ILS CAT III
- samolot musi być certyfikowany do autolandu

Polecam wątek tutaj:
http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?t=3603
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Snajper

pilot musi miec odpowiednie uprawnienia
Wiem ze skoro tak jest to tak ma byc ale dla mnie jest to troche dziwne zeby ustawic komputer pokładowy to trzeba miec odpowiednie uprawnienia ;) Widocznie ma to swoje miejsce w regulaminie, przepisach i prawie.
Ale mam teraz taki problem bo w PMDG 737 sa 4 guziki AP.Gdy lece na jednym i chce wlaczyc drugiego AP zeby sie zrobil AUTOLAND to wtedy sie wylacza ten pierwszy.Moze dlatego ze w NAV1 mam wpisana czestotliowsc pasa ILS CAT I [EPKT,EPKK].Z tego co wiem z tamtego linka od Konrafa(ktory mi bardzo pomogl) to nie ma CAT III w polsce.
Ale na CAT II (EPWA-33) mozna wykonac pelny autoland z przyziemieniem? :)
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Snajper pisze:4 guziki AP.
Żeby zdobyć uprawnienia trzeba zdać egzamin, żeby zdać egzamin trzeba się nauczyć.
Ty masz manual, ale go nie przeczytałeś - potraktuj to jako brak uprawnień.

PS. Chcesz poradnik Metzingera (ang.)?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez ags, łącznie zmieniany 1 raz.
--
ex AZT016
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Snajper pisze:Gdy lece na jednym i chce wlaczyc drugiego AP zeby sie zrobil AUTOLAND to wtedy sie wylacza ten pierwszy.
Widac tu, jak przeczytałes podany przeze mnie link. Wsród wielu informacji podano, iż nalezy na obu NAV nastawic freq ILS pasa.

O autoland na EPWA rwy 33 (CAT II) tez była debata w linku wyzej.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Snajper

Ustawiłem NAV1 i NAV2 ale jeden z AP sie odlacza...
Czytałem twojego posta dokładnie...
Sprobuje jeszcze.Jak by cos to pozwole sobie tutaj opisac... :|
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: MEDUR

Post autor: payback »

W moim wypadku z pmdg, to moglem dopiero zalaczyc kolejne/kolejnego AP dopiero po stabilizacji na GS, wiec wez to pod uwage.
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
52.287061, 20.939739 elev. 322ft
Obrazek
Snajper

A wiec udalo mi sie zrobic tego Autolanda na EPWA 33 CAT II ale powiem szczerze ze sie spodziewalem czegos lepszego :? Po przyziemieniu i zakonczeniu lotu w takim raporcie pisalo ze SPEED TOUCHDOWN 151ft/min :? Ja recznie robie 40-150ft/min.Myslalem ze komputer posadzi samolot z predkosci opadania okolo 40-100 max.Ustawilem predkosc wg.wyliczen FMC,klapy tez wg.FMC i spodziewalem sie czegos lepszego. ;) No nic...pozostaje reczenie ladowac i nie odbierac sobie tej przyjemnosci(czyt.trudnosci) ;) Pozdro!!!!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Snajper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No i tak bedzie, w granicach 130 - 160 ft/min , uwierz mi - to jest malo, a gdzies jest napisane ze ladowanie ponizej granicy -70ft/min (np -40ft/min) jest niebezpieczne, moga nie zalaczyc sie autobrake, ale to w real :D tak wiec automat ladujac te 150ft/min, laduje bezpiecznie i gładko.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez payback, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
Obrazek
Snajper

W takim razie dziekuje Ci bardzo. :) Myslalem ze czym mniej tym lepiej.Ale skoro mowisz ze 150ft/min to normalka to fajno.A jaka jest granica maksymalnego opadania,tak zeby pasazerowie nie napisali skargi na mnie?? :D (FsPassengers)
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Snajper pisze:.A jaka jest granica maksymalnego opadania,tak zeby pasazerowie nie napisali skargi na mnie?? :D (FsPassengers)
Nie bawie sie tym programem, ale mysle ze "gladkie" ladowanie to takie nie przekraczajace 200fpm, potem juz jest odczowalne, ale najlepiej przyziemic w granicach 100fpm. Jak przywalisz 500fpm to moga sie poskazyc :P
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
Obrazek
PK

Post autor: PK »

Snajper pisze:Wiem ze skoro tak jest to tak ma byc ale dla mnie jest to troche dziwne zeby ustawic komputer pokładowy to trzeba miec odpowiednie uprawnienia ;) Widocznie ma to swoje miejsce w regulaminie, przepisach i prawie.
Piloci nie dzieci - nie wciskają guzików tylko dlatego, że są. Robia to po coś i tylko wtedy jeśli wiedzą po co i znaja konsekwencje takiego działania. Jeśli tę wiedzę zdobywają na szkoleniu zakończonym egzaminem, to nazywają to uprawnieniami.

Piotr
ODPOWIEDZ