i jeszcze jedno pytanie. czy można edytowac istniejące scenerie i np przesówac budynki? próbowałem programów fs scenery creator, i czyms jeszcze ale każdy otwiera tylko pliki w swoim formacie i nie wiem jak tam wcisnąc bgl
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Polecam ksiazkeD. Design pisze:Oczywiście zgadzam się również.Nie zgadzam się natomiast, że nie ma tutoriali po polsku. W każdym porządnym Empiku jest conajmniej kilka książek o grafice 3D z czego na pewno któraś z nich dotyczy 3D Studio Max.
Rysuje sie najzwyczajniej w swiecie linie za pomoca "Shapes" na wyskalowanym rysunku podkladowym i za pomoca "Filet" lub "Chafmer" wyznacza promienie lukow. Nie trzeba meczyc sie nad narysowaniem w calosci obiektu. Mozna polaczyc ( przyciac, wyciac) poszczegolne poligony za pomoca "Bolean". Mozemy nakladac obiekty na siebie (np. linie), przypisujac przy eksporcie mdl odopwiedni layer. Jak juz wspominalem, obiekty gmaxa posiadaja exclude, dlatego tak zlozony obiekt jak plyta lotniska powinien skladac sie z wielu bgl-i. Beda wowczas widoczne nasze body custom textures i da sie posadzic autogen.Nad taxiwayami i runwayami w GMAXie jeszcze nie pracowałem, ale widziałem efekty.![]()