Do czego wlasciwie sluzy przycisk na panelu N1 ?
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
lelumpolelum
- Cadet

- Skąd jesteś: EPGL/EPRZ
Do czego wlasciwie sluzy przycisk na panelu N1 ?
Pytanie dokladnie jak w temacie - czym on wlasciwie sie rozni od przycisku speed ? Z tego co zauwazylem, to chyba przelacza sie wlasnie na N1, gdy w autopilocie ustawimy sobie VS mode.
(ucze sie latac na PMDG 736)
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
(ucze sie latac na PMDG 736)
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
-
Snajper
Przyłączam sie do prośby kolegi.Do czego służy "N1"To że "Speed" trzyma prędkość to wszyscy wiemy ale konkretnie do czego służy "N1"?Zauważyłem że jak dobrze pamiętam to "N1" włącza się automatycznie podczas włączenia "To G/A".Więc właściwie do czego służy "N1"??ags pisze:Speed utrzymuje prędkość.Sets throttles for the maximum N1 power setting based on the current TRP mode.
Wciśnięcie N1 powoduje że ciąg jest automatycznie ustawiony w maksymalnej (optymalnej dla danej chwili) mocy. Jaka to moc? To zależy od wielu czynników: masa, temperatura, wysokość itp. W FSie N1 wyliczne jest przez CDU. Możemy na niego wpływać używając redukcji - albo wpisując wyższą temp niż jest fizycznie, albo używając redukcji - startowych lub do wznoszenia (są po dwie). Generalnie N1 włącza się samo po TOGA, GA, oraz generalnie podczas wznoszenia (uproszczając).
-
Snajper
Dziękuje
To jest wyczerpująca odpowiedz.A jeszcze zapytam o przycisk "LVL"Kiedyś czytalem że utrzymuje on prędkosc podczasnp.schodzenie "ręcznie".Ale po co?Włącze "Speed" i ustawie sobie dowolną prędkość i będe miał to samo.Więc jak możecie to proszę o wytłumaczenie tego guziczka "LVL".Znajduje się on np w FSowym 777,albo bodajże PMDG 737. 
Tryb LVL CHG używasz do wznoszenia/zniżania. W FSie działa w ten sposób, że prędkość pionową dobiera tak, aby utrzymać zadaną prędkość poziomą. Czyli jeśli podczas zniżania zmniejszysz nastawę Speed, samolot najpierw zwolni - zmniejszając prędkość pionową, a potem dopiero znów będzie kontynuował schodzenie. Domyślne ustawienie ciągu w tym trybie w czasie zniżania to Iddle (zwiększając ciąg możesz spowolnić prędkość pionową). W czasie wznoszenia włącza się N1. LVL CHG powinno się używać do zmian wysokości większych niż 1000 feet.
Zniżanie lub wznoszenie w trybie VS w FSie jest o tyle niewygodne, że samolot utrzymuje zadaną prędkość pionową a często nie jest w stanie (w danej konfiguracji) utrzymać zadanej Speed. Zresztą tak samo jest (z tego co wiem) w prawdziwym 737.
Zniżanie lub wznoszenie w trybie VS w FSie jest o tyle niewygodne, że samolot utrzymuje zadaną prędkość pionową a często nie jest w stanie (w danej konfiguracji) utrzymać zadanej Speed. Zresztą tak samo jest (z tego co wiem) w prawdziwym 737.
Dodam jeszcze, że tryby wznoszenia/zniżania sa ściśle zwiazane z parametrami FMC, o czym kapitan ToTom wspomniał. W rzeczywistości nie stosujemy do zmian wysokości trybu SPEED/VS. To jest tryb półautomatyczny. Jeśli tak byśmy chcieli działać to samolot doprowadzilibyśmy do prędkości przeciągnięcia przy wznoszeniu lub odwrotnie... pogubilibyśmy płaty przy zniżaniu.
A pamiętać należy, że w realu dostajemy niejednokrotnie polecenie od kontrolera uzyskanie jakiegoś zadanego pułapu nad wybranym fixem. Prędkość i wznoszenie muszą być "dopasowane" do zadania, wtedy nieodzowne jest stosowanie trybu LVL CHG, jeśli nie chcemy przeprogramować komputer.
Wszystko kontrolujemy tzw. "rogalikiem" na ekranie.
Co to jest "rogalik" wyjaśni Wam pewnie kpt. ToTom
( a przy okazji - serdeczne pozdrowienia Tomku)
Andrzej
A pamiętać należy, że w realu dostajemy niejednokrotnie polecenie od kontrolera uzyskanie jakiegoś zadanego pułapu nad wybranym fixem. Prędkość i wznoszenie muszą być "dopasowane" do zadania, wtedy nieodzowne jest stosowanie trybu LVL CHG, jeśli nie chcemy przeprogramować komputer.
Wszystko kontrolujemy tzw. "rogalikiem" na ekranie.
Co to jest "rogalik" wyjaśni Wam pewnie kpt. ToTom
Andrzej
Dzięki za pozdrowienia!
Rogalik to pewnie ten łuk, który pokazuje miejsce, w którym (wg CDU), utrzymując obecne parametry schodzenia/wznoszenia osiągniesz zadaną autopilotowi wysokość. Takich żargonowych zwrotów jest pewnie więcej - teraz przychodzi mi do głowy jeszcze "łapanie pieska do budy"
I żaden ze mnie kapitan
Całe to moje gadanie to tylko wynik zabawy FSem + znajomość kilku papierków.
PS. Do poprzedniego mojego postu dopiszę, że w zniżaniu (w LVL CHG) można po zakończeniu Retard (wycofywanie przepustnic na Iddle - cofają się automatycznie) sterować ciągiem ręcznie mimo właczenia A/T na MCP - na ND w miejscu gdzie jest opis trybu A/T wyświetla się wtedy białe ARM - tak samo jak przed startem. Wtedy też A/T jest załączone a przed wciśnieciem TOGA ciągiem steruje się ręcznie. Choć logika mówi, że to mało racjonalne - w końcu zniżanie ze względów "paliwowych" najlepiej tak obliczyć, by zrobić je na IDDLE. Ale warto wiedzieć, że ciągiem można sobie wydłużyć odległość do rogalika
PS2. Andrzeju - jednak wybierasz 737? Bardzo się cieszę z tego powodu, będziesz dla wielbicieli 737 pierwszorzędnym źródłem pomocy!
Rogalik to pewnie ten łuk, który pokazuje miejsce, w którym (wg CDU), utrzymując obecne parametry schodzenia/wznoszenia osiągniesz zadaną autopilotowi wysokość. Takich żargonowych zwrotów jest pewnie więcej - teraz przychodzi mi do głowy jeszcze "łapanie pieska do budy"
I żaden ze mnie kapitan
PS. Do poprzedniego mojego postu dopiszę, że w zniżaniu (w LVL CHG) można po zakończeniu Retard (wycofywanie przepustnic na Iddle - cofają się automatycznie) sterować ciągiem ręcznie mimo właczenia A/T na MCP - na ND w miejscu gdzie jest opis trybu A/T wyświetla się wtedy białe ARM - tak samo jak przed startem. Wtedy też A/T jest załączone a przed wciśnieciem TOGA ciągiem steruje się ręcznie. Choć logika mówi, że to mało racjonalne - w końcu zniżanie ze względów "paliwowych" najlepiej tak obliczyć, by zrobić je na IDDLE. Ale warto wiedzieć, że ciągiem można sobie wydłużyć odległość do rogalika
PS2. Andrzeju - jednak wybierasz 737? Bardzo się cieszę z tego powodu, będziesz dla wielbicieli 737 pierwszorzędnym źródłem pomocy!